Οι Κινέζοι έχουν ξεχυθεί και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή στάση της Κυβέρνησης και τις βίαιες καραντίνες, με ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού. Το ονομάζουν "επανάσταση” κι αν προσέξει κάποιος προσεκτικά τα σημάδια μέσα από τα δεκάδες βίντεο, πραγματικά δεν είναι απλά μία διαμαρτυρία, αλλά πολλά περισσότερα.
Όπως κάθε "επανάσταση” έτσι και στην Κίνα, υπάρχει το σύμβολό της. Τίποτα το πολεμικό, κανένα από τα συνήθη, τα σκληροπυρηνικά. Απλά μία λευκή κόλλα χαρτί. Ένα συνηθισμένο, άδεια φύλλο Α4. Δίχως να γράφει το παραμικρό.
Αυτό είναι στο σύμβολο της "επανάστασης” που συντελείται αυτές τις μέρες στην Κίνα.
Κάθε ένας από τους Κινέζους που έχουν κατέβει κάτω στους δρόμους κρατάει από μία λευκή κόλλα χαρτί και την επιδεικνύει μπροστά στις δυνάμεις καταστολής.

Όπως σημειώνει το BBC, στη Σανγκάη, οι άνθρωποι έκαναν αγρυπνία, στη μνήμη των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά, κρατώντας ένα λευκό φύλλο χαρτί.
Ομοίως, στην πρωτεύουσα το Πεκίνο. Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους "οπλισμένοι” με κομμάτι χαρτί. Έμειναν έξω από το διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, όπου κάποτε παρευρέθηκε ο πρόεδρος Xi Jinping.
Σε ένα άλλο βίντεο, μία νεαρή γυναίκα φαίνεται να περπατά στους δρόμους της Wuzhen -μιας πόλης στην ανατολική επαρχία Zhejiang- με αλυσίδες γύρω από τους καρπούς της και κολλητική-μονωτική ταινία στο στόμα της. Στα χέρια της κρατούσε ένα φύλλο λευκό χαρτί. Κενό. Δίχως λέξη πάνω του, ούτε με μια μουτζούρα.
People in Beijing marching on the third ring road… singing… and holding up empty white papers…
— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) November 27, 2022
The empty white paper symbolizes their protest against censorship in China. 🔥🔥🔥
🔊sound ...🧐#China #ChinaProtests pic.twitter.com/Rwg24s9Nul
Κρατάει από το 2020 στο Χονγκ Κονγκ
Τι συμβολίζει λοιπόν αυτό το λευκό κενό χαρτί; Η τάση αυτή, έχει τις ρίζες της, από τις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκές κόλλες χαρτιού, διαμαρτυρόμενοι για τους νέους νόμους που είχε επιβληθεί για την εθνική ασφάλεια της πόλης.
Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες κράτησαν μια λευκή κόλλα χαρτί ψηλά, αφού οι αρχές είχαν απαγορεύσει συνθήματα και φράσεις, που σχετίζονταν με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας του 2019, που είχε οδηγήσει σε μία πολύ βίαιη καταστολή των διαδηλωτών.
Έτσι, ξεκίνησαν να κρατάνε λευκές κόλλες χαρτί, δίχως να γράφουν το παραμικρό σύνθημα πάνω σε αυτό. "Θα με συλλάβετε επειδή κρατάω μια κόλλα χαρτί που δεν λέει απολύτως τίποτα;” ρωτούν οι διαδηλωτές και δίνουν με αυτόν τον τρόπο το στίγμα, την εικόνα και τον συμβολισμό αυτής της ενέργειας.

"Δεν υπάρχει τίποτα εκεί (γραμμένο) αλλά όλοι ξέρουμε τι υπάρχει εκεί” υποστήριξε στο BBC μία γυναίκα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στη Σαγκάη, ενώ ο 26χρονος Τζόνι ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η λευκή κόλλα ήρθε για να "αντιπροσωπεύσει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε”.
Ο Κέρι Άλεν, αναλυτής του BBC στην Κίνα, παρατήρησε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι λογοκρισίας έχουν εισβάλλει και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, με αποτέλεσμα "δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις (να) έχουν φιλτραριστεί και εξαφανιστεί”.
Αυτή η κίνηση ή μάλλον και αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει κύμα οργής, με έναν χρήστη να γράφει ότι "αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου”.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία παραγωγής χαρτιού Shanghai M&G Stationary αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε αφαιρέσει όλα τα χαρτιά Α4 από τα ράφια για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι αξιωματούχοι της M&G δήλωσαν ότι η παραγωγή και η λειτουργία κυλούν φυσιολογικά και ότι είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία για ένα πλαστό έγγραφο που κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο, το οποίο είχε ξεκινήσει τη φήμη αυτή.

Τα ειρωνικά συνθήματα "θέλω κι άλλα lockdown”
Οι δυνάμεις καταστολής σε πολλές περιπτώσεις αρπάζουν τις κόλλες χαρτιών από τα χέρια των διαδηλωτών, ωστόσο αυτοί, από τη στιγμή που έχουν απαγορευτεί τα συνθήματα ενάντια στα μέτρα, φωνάζουν τα ίδια τα μέτρα: "Περισσότερα lockdown” και "θέλω να κάνω τεστ Covid” είναι κάποια από αυτά που φωνάζουν (ειρωνικά) διαδηλωτές στους αστυνομικούς που κάθονται άπραγοι καθώς δεν μπορούν να τους συλλάβουν.
Στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, κάποιοι φοιτητές κρατούσαν χαρτάκια με χαραγμένες εξισώσεις Friedmann. Μέσα από αυτές ο Ρώσος φυσικός και μαθηματικός εξηγούσε πώς εξελίσσεται το σύμπαν με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση της εξίσωσης εννοείται ότι είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις "ελεύθερος άνθρωπος”.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr