Κλιματική αλλαγή: «Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από όσο της αναλογεί»

Η Ελλάδα έχει συμβάλει πολύ λίγο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής "αλλά επηρεάζεται πάρα πολύ".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κλιματική αλλαγή: «Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από όσο της αναλογεί»

Ένα από πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα, που απασχολεί μάλιστα τη διεθνή κοινότητα εδώ και 25 χρόνια "χωρίς όμως μέχρι στιγμής σπουδαία αποτελέσματα" είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που "δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό", αλλά που επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία και αποτελεί δυνάμει απειλή για εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το "Πρακτορείο FM" η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Εμμανουέλα Δούση.

"Χρειάζεται οπωσδήποτε η ενεργοποίηση της κοινωνίας" τονίζει η κ. Δούση και προσθέτει πως οι πολίτες "θα πρέπει να ενημερωθούν τον λόγο για τον οποίο χρειάζεται η προσαρμογή, τι όφελος θα έχουν οι ίδιοι και πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια". Η όποια δράση ενεργοποιηθεί απέναντι στο διεθνές πρόβλημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απειλή "αλλά είναι και μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ώστε να προσαρμοστεί με τις διεθνείς εξελίξεις", υπογραμμίζει.

Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με την κ. Δούση, έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και εθνικών αρχών, που μελετούν αυτή τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής, η οποία συνδέεται με την ασφάλεια και οι εκθέσεις αυτές τονίζουν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής -τόσο οι μακροπρόθεσμες όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, όσο και οι παροδικές- "επηρεάζουν δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και έχουν αρνητικές συνέπειες για τη γεωργία, τις υποδομές, την οικονομία και τη δημόσια υγεία".

Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσουν και πηγή νέων εντάσεων. "Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί από μόνη της πηγή έντασης αλλά έχει αυτό που λέμε πολλαπλασιαστική δράση καθώς επιδεινώνει υφιστάμενα προβλήματα, προβλήματα που μπορεί να έχουν σχέση με τη διατροφική, την ενεργειακή ασφάλεια και τη δημόσια υγεία" εξηγεί η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο ΕΚΠΑ.

Σημαντική παράμετρος του διεθνούς προβλήματος είναι και η χωροθέτησή του. "Δυστυχώς όλα αυτά επηρεάζουν ακόμη περισσότερο εκείνες τις χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την πρόκληση του προβλήματος", επισημαίνει η κ.Δούση, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει συμβάλει πολύ λίγο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής "αλλά επηρεάζεται πάρα πολύ", καθώς είναι μια χώρα ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και έτσι έχει κάθε συμφέρον να δρομολογηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο.

Από την πρόληψη στην αντιμετώπιση της "ζημιάς" στον πλανήτη μας

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, αυτό που πρέπει ακόμη να τονιστεί είναι πως -μέχρι στιγμής- η προσοχή είχε επικεντρωθεί σε ένα μόνο σκέλος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το επονομαζόμενο mitigation (σ.σ τον μετριασμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το πρόβλημα), "μια δράση που συνδέεται με τον πρόληψη και τον περιορισμό της επιβλαβούς δραστηριότητας που προκαλεί την κλιματική αλλαγή".

Τώρα πλέον, σύμφωνα με την ίδια, οι στρατηγικές πρέπει να προσαρμοστούν καθώς η επιστημονική κοινότητα εστιάζει στο ότι "μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προσαρμογή, δηλαδή στην αντιμετώπιση της ζημιάς που έχει ήδη συμβεί από την κλιματική αλλαγή και στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής", ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα "άμεσα, αφού είναι μια χώρα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή".

Ποιες θα πρέπει να είναι οι δράσεις σε εθνικό επίπεδο

Σημείο αναφοράς πλέον για την Ελλάδα, σύμφωνα με την κ.Δούση, είναι το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. "Αυτό πρέπει να ενσωματώσει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλα του τα επίπεδα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό και όχι μόνο σε επίπεδο γενικής επιδίωξης", αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνίδα καθηγήτρια, που μιλά για την ανάγκη ενσωμάτωσης επιχειρησιακής δράσης σε όλα αυτά πλέον τα επίπεδα διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει πως έχουν πράγματι γίνει ορισμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς, όπως επισημαίνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε το 2017 τη στρατηγική για την προσαρμογή σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, δημιούργησε και το Εθνικό Συμβούλιο για τη Κλιματική Αλλαγή ενώ και οι Περιφέρειες έχουν επίσης αρχίσει να κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή της προσαρμογής.

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι και το πιο δύσκολο στάδιο, αφού πρόκειται για το στάδιο της υλοποίησης, της ενσωμάτωσης των δεδομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. "Θα πρέπει, να αποκτήσουμε, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό ειδικά, επιχειρησιακά σχέδιο, οδικούς χάρτες που θα μας λένε τι θα πρέπει να κάνουμε και ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε και για την προληπτική δράση αλλά και για την εκ των υστέρων αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", εξηγεί η κ. Δούση.

Σε ό,τι αφορά δε τις εκτιμήσεις κόστους σε εθνικό επίπεδο και το τι σημαίνει αυτή η προσαρμογή στα νέα δεδομένα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, εκφράζει την εκτίμηση πως σε κάθε περίπτωση "η αδράνεια θα κοστίζει ακόμη περισσότερο", ενώ ο επιμερισμός των εξόδων που προκύπτουν από μια τέτοια μεγάλης κλίμακας εθνική προετοιμασία θα γίνει και σε εθνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. "Αφενός το κράτος θα πρέπει να πληρώσει (σ.σ την προετοιμασία για) αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση διότι αυτός είναι ένας τρόπος για να προφυλαχθούμε (σ.σ από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής)", αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΛΟΣ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 06 Νοε 2020 | 13:52

Σακελλαροπούλου: Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης είναι πολιτικό και ηθικό ζήτημα

Η ΠτΔ σε χαιρετισμό της σε διαδικτυακό συνέδριο της WWF Hellas σημείωσε πως η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης συνδέεται άρρηκτα με το δίκαιο.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΒΟΛΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:23

"Στα μαχαίρια" Βρετανία-ΕΕ για το εμβόλιο: "Χάρη στο Brexit η γρήγορη έγκριση" - "Φαρμακευτικός εθνικισμός"

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ενέκρινε την αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΚΤΥΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" 02 Δεκ 2020 | 21:19

Γερμανία-κορονοϊός: Δύο πρώτα κρούσματα σε ζώα - Καμία ανησυχία για τους ανθρώπους

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφερ "τα κρούσματα κορονοϊού στα ζώα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας"

Ο 56ΧΡΟΝΟΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ 02 Δεκ 2020 | 20:56

Βρετανία: Ο Τζόνσον ίσως εμβολιαστεί μπροστά στον τηλεοπτικό φακό για να δείξει ότι είναι ασφαλές

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ίσως κάνει το εμβόλιο μπροστά στον τηλεοπτικό φακό για να δείξει ότι είναι ασφαλές

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Δεκ 2020 | 20:24

Η αμερικανική FDA έδωσε κατεπείγουσα έγκριση σε τεστ αντισωμάτων της Roche

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έγκριση κυκλοφορίας σε τεστ αίματος

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 02 Δεκ 2020 | 19:05

Κορονοϊός: Έφυγαν από το Βέλγιο για τη Βρετανία τα πρώτα φορτηγά με τα εμβόλια της Pfizer [Βίντεο]

Από τα εργοστάσια της Pfizer στο Βέλγιο, η Βρετανία παρέλαβε τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ 02 Δεκ 2020 | 17:46

"Πανικός" μετά την άρση του lockdown στην Αγγλία - Απίστευτες ουρές από κόσμο στα καταστήματα για ψώνια [Εικόνες]

Τέλος το lockdown στην Αγγλία και επιστροφή στο σύστημα τριών επιπέδων με ουρές... χιλιομέτρων

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 17:13

Κορονοϊός: Εντολή Πούτιν για μαζικό εμβολιασμό από την επόμενη εβδομάδα

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού θα είναι γιατροί και εκπαιδευτικοί.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ 02 Δεκ 2020 | 16:36
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ 194 ΧΩΡΕΣ 02 Δεκ 2020 | 15:28

Σε θέση "μάχης" η Interpol: Η διεθνής μαφία κυκλοφορεί ήδη πλαστά εμβόλια για τον κορονοϊό που προκαλούν ακόμα και θάνατο

"Πορτοκαλί" συναγερμός από την Interpol για πλαστά εμβόλια κατά του κορονοϊού που ήδη διακινούνται. Μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

02 Δεκ 2020 | 13:37

Έμβρυο που διατηρήθηκε στον πάγο επί 27 χρόνια γεννήθηκε από 29χρονη μητέρα

Η Μόλι Έβερετ Γκίμπσον προέκυψε από ένα έμβρυο που είχε καταψυχθεί το 1992 στις ΗΠΑ!

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 02 Δεκ 2020 | 13:02

Κορονοίός: Έλληνας ερευνητής σε ομάδα που έφτιαξε μοριακό τεστ σε μέγεθος νυχιού [βίντεο]

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ταχύτερα και φθηνότερα επιτόπια μοριακά τεστ.

ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 02 Δεκ 2020 | 12:52

Κορονοϊός: Αντιδράσεις στην Ευρώπη για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Βρετανία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων πήρε θέση για την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό.