Κλιματική αλλαγή: Το «φυσιολογικό» καλοκαίρι του μέλλοντος

Οι θερμοκρασίες ήταν πιο δροσερές την εβδομάδα που πέρασε σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο κίνδυνος των κυμάτων θερμότητας δεν έχει αρθεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κλιματική αλλαγή: Το «φυσιολογικό» καλοκαίρι του μέλλοντος

Οι θερμοκρασίες ήταν πιο δροσερές την εβδομάδα που πέρασε σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο κίνδυνος των κυμάτων θερμότητας δεν έχει αρθεί. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι η αλλαγή του κλίματος κάνει τα θερμικά κύματα του καλοκαιριού πέντε φορές πιο πιθανά και περισσότερο έντονα.

"Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 2003 είναι πιθανό να είναι ένα «φυσιολογικό »καλοκαίρι μέχρι το 2040», σημειώνει η τελευταία αξιολόγηση της θερμοκρασίας από το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά τις πιο ανεκτές θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας, οι τεράστιες ποσότητες της Σιβηρίας είναι αιχμηρές και ο πάγος της Γροιλανδίας αντιμετωπίζει δραματική τήξη. Πολλοί επιστήμονες λένε ότι ο ασταθής καιρός είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Καθώς η έντονη θερμότητα γίνεται ρουτίνα, αναγκάζει μια επανεξέταση των πάντων, από την πολιτική για την υγεία μέχρι τη γεωργία.

Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι σιδηρόδρομοι χρωματίζονται με άσπρο χρώμα ώστε να μην λυγίσουν στη θερμότητα, ενώ οι αγρότες οδηγούνται στο να φυτέψουν δέντρα για να προστατεύουν τις ευπαθείς καλλιέργειες.

Ωστόσο, η εμπειρία των αυξανόμενων συχνών κυμάτων θερμότητας έχει τουλάχιστον μία θετική συνέπεια - επειδή οι άνθρωποι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, πλέον λιγότεροι πεθαίνουν όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Το POLITICO εξέτασε τέσσερις περιοχές που επηρεάζονται από τα κύματα καύσωνα και πώς οι άνθρωποι και οι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξης πολιτικής προσαρμόζονται σε ένα θερμότερο μέλλον.

1. Περισσότερη θερμότητα αλλά λιγότεροι θάνατοι

Το κύμα καύσωνα του 2003 ήταν ένα καμπανάκι αφύπνισης για την Ευρώπη. Αυτές οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες του Αυγούστου αυξήθηκαν σε περίπου 40 βαθμούς σε όλη την Ευρώπη και σε 47,4 στην Amareleja της Πορτογαλίας σε μία ημέρα - ένα ρεκόρ που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους.

Η Γαλλία έφτασε στους 15.000 θανάτους, πολλοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι. Οι τραγικές συνέπειες ώθησαν τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν σχέδια ενάντια στα κύματα καύσωνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε 2.000 θανάτους που σχετίζονταν με τη θερμότητα το 2003, αλλά μέχρι το 2009 είχε πέσει στους 300, σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης καύσωνα της χώρας.

Στη Γαλλία, το 2018 πέθαναν περίπου 1.500 άνθρωποι ενώ οι πρώτες αναφορές από το κύμα της περασμένης εβδομάδας λένε ότι υπήρχαν πέντε θάνατοι.

2. Η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στην παραγωγή τροφίμων

Οι ημερομηνίες άνθησης και συγκομιδής της Ευρώπης για τις καλλιέργειες δημητριακών έχουν ήδη προχωρήσει περίπου μία εβδομάδα και οι περισσότερες αλλαγές είναι αναπόφευκτες τον επόμενο αιώνα. Ο αντίκτυπος ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή.

Η παραγωγικότητα των καλλιεργειών - και οι ποικιλίες - στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να ενισχυθεί από τις μεγαλύτερες εποχές καλλιέργειας και τις λιγότερες παγωμένες βραδιές. Ωστόσο, τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, η απερήμωση και οι μειωμένες αποδόσεις καλλιεργειών προβλέπονται στη Μεσόγειο και σε ορισμένα μέρη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Κάποιοι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν πιο διαφοροποιημένες στρατηγικές εναλλαγής καλλιεργειών και διατήρησης των υδάτων. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ αναφέρει ότι οι γεωργοί πρέπει να "προετοιμάσουν βιώσιμα μέτρα προσαρμογής για την αύξηση της συχνότητας και της έντασης της ξηρασίας στο μέλλον". Αυτό σημαίνει βελτίωση των πρακτικών άρδευσης και περισσότερη ανακύκλωση και αποθήκευση των προμηθειών.

Η Επιτροπή πρότεινε κανονισμό τον περασμένο χρόνο με στόχο την αύξηση της απορρόφησης της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων. Υπογράφηκε από τους υπουργούς της ΕΕ τον Ιούνιο, αλλά οι συμφωνηθέντες ως μέρος της συμφωνίας έθεσαν το σκηνικό για μια μάχη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ Βορρά και Νότου.

Μακροπρόθεσμα, η τόνωση των δέντρων ή των θάμνων που καλλιεργούν γεωργικές εκμεταλλεύσεις κοντά σε καλλιέργειες ή βοσκοτόπους θα μπορούσε να αυξήσει την ανθεκτικότητα, περιορίζοντας τις καλλιέργειες από τον ήλιο, τον άνεμο, τον παγετό και τις πλημμύρες. Τα δέντρα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους, να αναδημιουργήσουν γη και να διαφοροποιήσουν τις συγκομιδές σε φρούτα, καρύδια και έλαια ή φύλλα για ζωοτροφές.

3. Ψύξη των υπερθερμασμένων πόλεων

Οι κάτοικοι πόλεων με ένα μικρό κήπο ή ένα κοντινό πάρκο ίσως αισθάνθηκαν πιο δροσερά την περασμένη εβδομάδα. Τα δέντρα παρέχουν σκιά και εξατμίζουν αποθηκευμένο νερό, το οποίο έχει ψυκτικό αποτέλεσμα. Αλλά δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε πράσινους χώρους. «Η έλλειψη πρασίνου και νερού σε ορισμένα μέρη της πόλης σημαίνει ότι η θερμότητα αποθηκεύεται σε πέτρα, σκυρόδεμα και στέγες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα και διατηρείται εκεί», δήλωσε ο Bert De Somviele, διευθυντής του βελγικού περιβάλλοντος οργάνωση Bos +.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μια "διαφορά έως και 10 βαθμών μεταξύ της πόλης και στα πιο πράσινα προάστια". ​​Η οργάνωσή του θέλει τις τοπικές αρχές να φυτέψουν επιπλέον 6 εκατομμύρια δέντρα στις φλαμανδικές πόλεις για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Άλλη βλάστηση μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η Σιγκαπούρη έχει πάνω από 100 εκτάρια πρασίνου στις στέγες και στις κάθετες προσόψεις και οι κανονισμοί οικοδόμησης έχουν στόχο να διπλασιάσουν αυτή την επιφάνεια μέχρι το έτος 2030. Στο Παρίσι οι κάτοικοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ανανεώσιμης τριετούς άδειας για την έναρξη αστικών κήπων με στόχο 100 εκτάρια στεγανών φυτών και τοίχων μέχρι το 2020.

Οι πιο δροσερές πόλεις θα βοηθούσαν επίσης στην άμβλυνση των εσωτερικών συνθηκών. Αυτή τη στιγμή, λιγότερο από το 5% όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών διαθέτει κλιματισμό, σε σύγκριση με το 90% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το απόθεμα κλιματιστικών της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί περίπου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς η θερμότητα ρεκόρ γίνεται πιο συχνή. Ωστόσο, αυτό θα ενισχύσει την κατανάλωση ενέργειας σε μια εποχή που η Ηπειρωτική Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές της.

Περισσότερες φιλικές προς το κλίμα λύσεις περιλαμβάνει ένα ερευνητικό έργο στη Δρέσδη που ονομάζεται "πόλη ανθεκτική στη θερμότητα", το οποίο μετατρέπει ένα μπλοκ προκατασκευασμένων διαμερισμάτων του 1980 σε χώρους φιλικότερους προς τη θερμότητα μέσω ανακαινίσεων και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μεταφέρουν δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Μια ανακαίνιση δύο μπλοκ πύργου στο Λονδίνο το 2012 εγκατέστησε αντανακλαστικές περσίδες στα παράθυρα, αντανακλαστική επίστρωση στους τοίχους, μόνωση στέγης και ανεμιστήρες μηχανικών απορροφητών. Οι μισοί από τους κατοίκους που ερωτήθηκαν μετά την εργασία συντήρησης παρατήρησαν ότι οι εσωτερικές θερμοκρασίες ήταν πιο ψυχρές.

4. Βελτιώστε την σιδηροτροχιά

Οι θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας έπληξαν τη σιδηροδρομική κίνηση. Ο γερμανικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn προσέφερε στους επιβάτες δωρεάν ανταλλαγή εισιτηρίων, η Thalys ζήτησε από τους ταξιδιώτες να επιβραδύνουν τις μετακινήσεις τους και χιλιάδες Βρετανοί επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν καθώς οι χειριστές αγωνίστηκαν με την επίδραση της θερμότητας στις ράγες. Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου αποτελείται από μεγάλες, συγκολλημένες διαδρομές που μπορούν να φτάσουν έως και 20 βαθμούς πιο θερμό από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα ίχνη μπορούν να διογκωθούν και να λυγίσουν, αναγκάζοντας τα τρένα να επιβραδύνουν.

Για να αντικατοπτρίσουν τις ηλιακές ακτίνες και να αποτρέψουν την θερμότητα, οι χειριστές ψεκάζουν με λευκά χρώματα τις διαδρομές. Ωστόσο, τα συχνότερα κύματα ζέστης απαιτούν μακροπρόθεσμα μέτρα. "Οι καιρικές συνθήκες που θεωρήθηκαν ως ακραίες και σπάνιες είναι ήδη κοινές σήμερα και θα μπορούσαν να γίνουν το νέο φυσιολογικό", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της DB Netz.

Πηγή: Politico

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΦΕΡΕ Ο ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ 03 Ιουλ 2020 | 15:27

"Εβρασε" η θάλασσα - Πλησίασε τους 28 βαθμούς η θερμοκρασία του νερού από την άπνοια [εικόνα]

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται τα τελευταία 30 χρόνια

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 02 Ιουλ 2020 | 13:35

Μικρή υποχώρηση για το κύμα καύσωνα - Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο [χάρτες]

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και αύριο, Παρασκευή, σε αρκετές περιοχές.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ 02 Ιουλ 2020 | 11:02

Καύσωνας και τη νύχτα στην Αττική: Εφτασε τους 28 βαθμούς το θερμόμετρο

Η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο σταθμό της Νίκαιας και ήταν ίση με 28.3 βαθμούς Κελσίου.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 02 Ιουλ 2020 | 06:21

Καμίνι και σήμερα η χώρα με θερμοκρασίες μέχρι 38 βαθμούς

Οι βοριάδες θα πνέουν μέχρι 6 μποφόρ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΑ 01 Ιουλ 2020 | 20:44

Καύσωνας και κορονοϊός: Πώς θα προφυλαχτούν οι ευπαθείς ομάδες - Τι συμβουλεύουν οι γιατροί

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα καλεί τους πολίτες, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να πάρουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

ΚΑΜΙΝΙ Η ΑΘΗΝΑ 01 Ιουλ 2020 | 06:28
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 30 Ιουν 2020 | 18:52

Μίνι καύσωνας σε όλη τη χώρα: Στους 40 °C το θερμόμετρο - Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη [Πίνακες]

Τα οκτώ μεγαλύτερα "σκορ" που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΜΙΝΙ-ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 30 Ιουν 2020 | 16:39

"Καζάνι" η Θεσσαλονίκη: Στους 38 °C το θερμόμετρο - Ρεκόρ 15ετιας για τη συγκεκριμένη μέρα

Απότομα σκαρφάλωσε σήμερα ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη

ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ 30 Ιουν 2020 | 12:21

Έρχεται μίνι καύσωνας - Πού θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς ο υδράργυρος

Στο κέντρο των Αθηνών η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35 βαθμούς.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Ιουν 2020 | 10:48

Πού οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στο καλοκαίρι: Καλλιάνος και Αργυρίου εξηγούν

Όταν γίνεται η μετάβαση των εποχών, εμφανίζονται και τέτοια φαινόμενα, τα οποία θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουν 2020 | 06:28
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 29 Ιουν 2020 | 12:50

Καλλιάνος: Από αύριο έρχεται "ήπιος καύσωνας" με 38 βαθμούς Κελσίου

Από αύριο Τρίτη η ζέστη θα γίνει πιο αισθητή.

ΠΩΣ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 29 Ιουν 2020 | 07:23

Έξι μήνες κορονοϊός: Το χρονικό ενός "πολέμου"

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με ημερομηνίες βασικών ιατρικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.