Κλίντον προς FBI: Δώστε τώρα όλα τα στοιχεία που διαθέτετε

Εξηγήσεις από το FBI ζητεί η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον γιατί άρχισε ξανά έρευνα για την υπόθεση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κλίντον προς FBI: Δώστε τώρα όλα τα στοιχεία που διαθέτετε

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) να εξηγήσει γιατί άρχισε ξανά έρευνα για την υπόθεση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία το ταχύτερο δυνατόν.

«Είμαι βέβαιη πως για ό,τι κι αν πρόκειται, δεν θα αλλάξει το συμπέρασμα στο οποίο (το FBI) είχε καταλήξει τον Ιούλιο», σημείωσε η υποψήφια. «Είναι επιτακτική ανάγκη το Γραφείο να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα, χωρίς καμιά καθυστέρηση», πρόσθεσε. «Ο αμερικανικός λαός πρέπει να μάθει όλα τα γεγονότα αμέσως».

«Ο ίδιος ο διευθυντής (του FBI Τζέιμς Κόμεϊ) είπε ότι δεν γνωρίζει εάν τα μηνύματα στα οποία αναφέρθηκε στην επιστολή του είναι σημαντικά ή όχι», ανέφερε η Κλίντον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντε Μόιν, στην Άιοβα.

«Βρισκόμαστε 11 ημέρες πριν από αυτές που πιθανόν είναι οι σημαντικότερες εθνικές εκλογές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει στη χώρα. Οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να πληροφορηθούν όλα τα στοιχεία αμέσως», επέμεινε η Κλίντον.

Κλίντον προς FBI: Δώστε τώρα όλα τα στοιχεία που διαθέτετε

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, τα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας άσχετης έρευνας, όταν πράκτορες του FBI κατάσχεσαν συσκευές που ανήκουν σε μια στενή συνεργάτιδα της Κλίντον, τη Χιούμα Αμπεντίν, και τον σύζυγό της, Άντονι Ουάινερ.

Ο Ουάινερ, πρώην μέλος του Κογκρέσου που παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως είχε στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με άσεμνο περιεχόμενο, αντιμετωπίζει πλέον έρευνα του FBI διότι φέρεται να είχε ανταλλάξει μηνύματα με μια 15χρονη. Τα επίμαχα μηνύματα είχαν σταλεί από την Αμπεντίν στην Κλίντον από φορητό υπολογιστή που ανήκει στον Ουάινερ.

«Ακούσαμε τις φήμες», είπε η υποψήφια. «Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε (...) Γι’ αυτό το FBI έχει την ευθύνη να μας πει περί τίνος πρόκειται», συμπλήρωσε, επιπλήττοντας παράλληλα τον Τζέιμς Κόμεϊ διότι έστειλε επιστολή μόνο σε προέδρους επιτροπών του Κογκρέσουείναι όλοι Ρεπουμπλικάνοι—χωρίς η ίδια να ενημερωθεί.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, χαρακτήρισε «εκπληκτικό» το γεγονός ότι το FBI δημοσιοποίησε την επιστολή τόσο κοντά στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ο διευθυντής οφείλει στον αμερικανικό λαό να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για το τι εξετάζει», τόνισε ο Ποντέστα.

ο προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έναντι του αντιπάλου της των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ διευρύνθηκε στις 6 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την τακτική δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων χθες Παρασκευή και η οποία κατέδειξε επίσης ότι το ποσοστό του Τραμπ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μεταξύ των γυναικών.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την 21η ως την 27η Οκτωβρίου, κατέγραψε ότι το 42% των προσώπων που είτε ψήφισαν ήδη είτε σκοπεύουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου υποστηρίζει την Κλίντον, ενώ το 36% τον Τραμπ. Το προβάδισμα της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα ήταν 4 εκατοστιαίες μονάδες.

Ωατόσο να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν η εκστρατεία της Κλίντον δεχθεί πλήγμα χθες, όταν το ομοσπονδιακό γραφείο έρευνας (FBI) ανακοίνωσε πως εξετάζει κι άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πλαίσιο της έρευνάς του για τη χρήση από την υποψήφια ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όταν η Κλίντον ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σε επιστολή του προς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανέφερε ότι η υπηρεσία πληροφορήθηκε την ύπαρξη και άλλων μηνυμάτων, τα οποία πιθανόν σχετίζονται με την έρευνα. Ωστόσο, σημείωσε πως το FBI δεν γνωρίζει ακόμη αν το περιεχόμενο των εν λόγω μηνυμάτων είναι σημαντικό, ούτε έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Μπροστά η Κλίντον έξι μονάδες

Ο Τραμπ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα, βρίσκεται σταθερά πίσω από την Κλίντον στη δημοσκόπηση των Ρόιτερς/Ipsos. Το ποσοστό του δεν έχει ξεπεράσει το 40% μεταξύ όσων λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 10 μονάδες στις τάξεις των γυναικών, από 4% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η Κλίντον προηγείται του Τραμπ στη συγκεκριμένη δημογραφική κατηγορία σταθερά τους τελευταίους δύο μήνες, αν και το προβάδισμά της έχει παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, από μία ως ένδεκα εκατοστιαίες μονάδες.

Ένα βίντεο του 2005 στο οποίο ο Τραμπ εκφράζεται χυδαία για τις γυναίκες επηρέασε την τάση αυτή.

Ο Τραμπ διατηρεί, έστω μετά βίας, το προβάδισμα μεταξύ των λευκών γυναικών, μιας δημογραφικής ομάδας που θεωρείται προνομιακό κοινό για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Τραμπ προηγείται της Κλίντον κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε αυτή τη δημογραφική κατηγορία, από 12% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι γυναίκες στις ΗΠΑ τείνουν να ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, αλλά η έρευνα έδειξε πως η πλειονότητα των γυναικών έχει αρνητική άποψη για την πρώην ΥΠΕΞ—διότι θεωρεί ότι δεν είναι έντιμη και δεν λέει την αλήθεια.

Η Κλίντον προηγείται του Τραμπ κατά επίσης 6 εκατοστιαίες μονάδες σε μια χωριστή δημοσκόπηση των Ρόιτερς/Ipsos στην οποία συμπεριλήφθηκαν και εναλλακτικοί υποψήφιοι.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν στα αγγλικά στις50 αμερικανικές πολιτείες, έγιναν σε δείγμα 1.627 ενήλικων Αμερικανών, που θεωρούνται πιθανοί ψηφοφόροι επειδή το δήλωσαν, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν ψηφίσει στο παρελθόν.

Το δείγμα συμπεριλάμβανε 965 γυναίκες που είπαν πως είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν, και ανάμεσά τους 776 λευκές. Τα ποσοστά αναπροσαρμόσθηκαν για να αντανακλάται η φυλετική σύνθεση των ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3% για το σύνολο του δείγματος και ±4% για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο RealClearPolitics, ο οποίος αναρτά συστηματικά συγκριτικά στοιχεία από τις κυριότερες δημοσκοπήσεις, η Κλίντον προηγείται του Τραμπ κατά μέσο όρο με 5 εκατοστιαίες μονάδες.

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΠΟΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ 26 Οκτ 2020 | 09:51

Τζένιφερ Ανιστον: Αποκάλυψε τι ψήφισε στις αμερικανικές εκλογές - "Δεν είναι αστείο..." [εικόνες]

Η Τζένιφερ Άνιστον ψήφισε στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ 2016 26 Οκτ 2020 | 07:30

ΗΠΑ εκλογές 2020: Έχουν ήδη ψηφίσει 59 εκατομμύρια Αμερικανοί

Στις κάλπες προσέρχονται όλο και περισσότεροι Αμερικανοί.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 25 Οκτ 2020 | 20:39

ΗΠΑ: Κυνικός ο προσωπάρχης του Τραμπ - "Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία"

"Θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε την ασθένεια", δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους.

"ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 16:20

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις - "Φασίστας" και ο Βίλντερς

"Οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο σημάδι, επειδή χαλάμε τα παιχνίδια τους και αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίστε έτσι..." δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Οκτ 2020 | 18:42

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ψήφισε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα "έναν τύπο που ονομάζεται..." [εικόνες]

Ψήφισε στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ προτού συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ 500.000 ΝΕΚΡΟΥΣ 23 Οκτ 2020 | 23:01

Κορονοϊός: Μελέτη σοκ στις ΗΠΑ - Η μάσκα θα μπορούσε να αποτρέψει 130.000 θανάτους στη χώρα

Δραματικές προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού από αμερικανικό ινστιτούτο - Υπερδιπλασιασμός θανάτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ 23 Οκτ 2020 | 22:28

Προειδοποίηση ΗΠΑ στον Ερντογάν: Η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Οι ΗΠΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο αποδοκίμασαν τις τουρκικές δοκιμές των ρωσικών S-400.

«ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ» 23 Οκτ 2020 | 18:25

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία - Πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις

Eνδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ή απαγωγές με στόχο Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στην Τουρκία.

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ» 23 Οκτ 2020 | 15:08

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή των S-400: "Η Ελλάδα έχει S-300, τους ρώτησαν οι ΗΠΑ τίποτα;"

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και έστρεψε τα "πυρά" του στις ΗΠΑ, μη κρύβοντας την ενόχλησή του.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 23 Οκτ 2020 | 14:30

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το "TIME" άλλαξε το λογότυπο σε "VOTE" καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν

Σε "VOTE" άλλαξε το λογότυπο του περιοδικού "TIME" καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν στις εκλογές στις ΗΠΑ

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 23 Οκτ 2020 | 12:10

ΗΠΑ: Σάλος για τον Τζουλιάνι και το χέρι στα γεννητικά όργανα μπροστά σε "δημοσιογράφο" - Τι απαντά ο ίδιος

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ από καρέ που δείχνει τον έμπιστο του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι να πιάνει τα γεννητικά του όργανα μπροστά από "δημοσιογράφο".