Follow us

Κόλαφος ο εισαγγελέας για τον Ντόναλντ Τραμπ: "Πλήρωσε την Στόρμι Ντάνιελς και εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του"

"Η υπόθεση αφορά μια συνωμοσία εξαπάτησης. Ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε ένα εγκληματικό σχέδιο για να αλλοιώσει τις προεδρικές εκλογές του 2016".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τραμπ Στόρμι Ντάνιελς

Τα χρήματα που κατέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ για να εξαγοράσει τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς συνιστούσαν παράβαση του νόμου επειδή εξαπάτησε με αυτόν τον τρόπο τους ψηφοφόρους, λίγο πριν από τις εκλογές του 2016, υποστήριξε σήμερα ο εισαγγελέας Μάθιου Κολάντζελο, καθώς ξεκίνησε επί της ουσίας η ποινική δίκη του πρώην προέδρου.

"Η υπόθεση αυτή αφορά μια συνωμοσία εξαπάτησης. Ο κατηγορούμενος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ενορχήστρωσε ένα εγκληματικό σχέδιο για να αλλοιώσει τις προεδρικές εκλογές του 2016", είπε ο εισαγγελέας απευθυνόμενος στους ενόρκους. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα ακούσουν τον Τραμπ να εκπονεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου, σε ηχογραφημένες συνομιλίες.

Οι συνήγοροι του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου θα διατυπώσουν επίσης τη δική τους θέση, στη μοναδική ενδεχομένως από τις τέσσερις ποινικές δίκες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ η οποία θα εκδικαστεί πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Ο Κολάντζελο στην αγόρευσή του είπε ότι ο Τραμπ συμμετείχε σε μια συνωμοσία με τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κόεν και τον εκδότη Ντέιβιντ Πέκερ με στόχο να συγκαλύψουν πληροφορίες που δεν ήταν κολακευτικές για τον τότε υποψήφιο πρόεδρο και να τον βοηθήσουν να νικήσει τη Δημοκρατική αντίπαλό του, τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτό περιλάμβανε και καταβολή χρημάτων σε γυναίκες που υποστήριζαν ότι είχαν ερωτικές επαφές με τον Τραμπ, όπως στη Στόρμι Ντάνιελς που έλαβε 130.000 δολάρια την εποχή που γίνονταν και άλλες αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Στην έναρξη της δίκης ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αποφάσισε ότι οι εισαγγελείς μπορούν να ρωτήσουν τον Τραμπ, εφόσον καταθέσει, για δύο άλλες υποθέσεις: εκείνη που αφορά την παραπλανητική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του και μια άλλη, για τη δυσφήμιση της συγγραφέα Ε.Τζιν Κάρολ, αφού εκείνη τον είχε κατηγορήσει για βιασμό. Ο Μέρτσαν είπε επίσης ότι οι εισαγγελείς μπορούν να δείξουν στους ενόρκους την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία από ένα βίντεο του τηλεοπτικού σόου στην οποία ο Τραμπ έκανε χυδαία σχόλια για τις γυναίκες – ωστόσο οι ένορκοι δεν θα δουν το βίντεο αυτό.

Φορώντας μπλε γραβάτα και σκούρο μπλε κοστούμι, ο Τραμπ κοιτούσε τον δικαστή και, κάποιες φορές, μιλούσε στον δικηγόρο του. Ακριβώς πίσω του καθόταν ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, φορώντας ακουστικό στο αυτί του.

Στόρμι Ντάνιελς

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος στις 34 κατηγορίες παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων και αρνείται ότι είχε ερωτική επαφή με την Ντάνιελς. Η υπόθεση αυτή θεωρείται από τους νομικούς ως η λιγότερο επιζήμια για τον Τραμπ. Μια καταδικαστική απόφαση δεν τον εμποδίζει να διεκδικήσει την προεδρία και να αναλάβει το αξίωμα, όμως θα μπορούσε να πλήξει την υποψηφιότητά του. Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι οι μισοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι και ένας στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους δεν θα τον ψηφίσουν, εάν καταδικαστεί.

Ο Κολάντζελο είπε ότι ο Τραμπ απέκρυψε την πληρωμή στην Ντάνιελς, παρουσιάζοντάς την ως "νομικά έξοδα" υπέρ του Κόεν μέσω 11 νοθευμένων τιμολογίων, 12 καταχωρήσεων σε λογιστικά βιβλία και 11 παραποιημένων επιταγών. "Αυτά ήταν ψέματα. Δεν υπήρχε συμφωνία δικηγορικής αμοιβής, ο Κόεν δεν πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του. Ο κατηγορούμενος πλαστογράφησε αυτά τα επιχειρηματικά έγγραφα επειδή ήθελε να αποκρύψει την εγκληματική συμπεριφορά του ιδίου και άλλων", είπε.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Ο Πέκερ είναι ο πρώτος από τους μάρτυρες που σκοπεύει να καλέσει η εισαγγελία μετά τις εναρκτήριες αγορεύσεις, όπως ανέφεραν η εφημερίδα New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τον Αύγουστο του 2015 ο Πέκερ συναντήθηκε με τον Τραμπ και τον Κόεν και συμφώνησε να ενεργεί σαν τα "μάτια και αυτιά" της προεκλογικής εκστρατείας, αναζητώντας αρνητικές ιστορίες για τον Τραμπ. "Ο Πέκερ δεν ενεργούσε ως εκδότης αλλά ως συνωμότης", είπε ο Κολάντζελο.

Διαβάστε Επίσης

Η εκδοτική εταιρεία American Media, στην οποία ανήκει το σκανδαλοθηρικό περιοδικό National Enquirer, παραδέχτηκε το 2018 ότι πλήρωσε 150.000 δολάρια στο πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ για τα δικαιώματα της ιστορίας της: μια πολύμηνη σχέση με τον Τραμπ το 2006-7. Η American Media ανέφερε ότι λειτουργούσε "σε συνεργασία" με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ και δεν δημοσίευσε ποτέ το ρεπορτάζ.

"Οι αποδείξεις θα δείξουν ότι ο κατηγορούμενος δεν ήθελε, απελπισμένα, να δημοσιοποιηθεί αυτή η πληροφορία για την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ επειδή ανησυχούσε για τις επιπτώσεις που θα είχε στις εκλογές", είπε ο Κολάντζελο.

Το περιοδικό έκλεισε επίσης συμφωνία, να πληρώσει 30.000 δολάρια σε έναν θυρωρό ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο Τραμπ είχε αποκτήσει ένα παιδί εκτός γάμου. Η ιστορία αυτή αποδείχθηκε ψευδής. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι πληρωμές αυτές ήταν προσωπική του υπόθεση και δεν παραβίασε τον εκλογικό νόμο. Αρνείται επίσης ότι είχε δεσμό με την ΜακΝτούγκαλ.

Στη δίκη αυτή ο Τραμπ κατηγορείται ότι παρουσίασε ψευδώς στα βιβλία της εταιρείας του ως νομικά έξοδα την αποζημίωση που έδωσε στον Κόεν για τα χρήματα που κατέβαλε εκείνος στην Ντάνιελς, το 2017. Οι εισαγγελείς λένε ότι το έκανε ώστε να αποκρύψει το γεγονός ότι τα χρήματα ξεπερνούσαν το όριο των 2.700 δολαρίων που επιτρεπόταν να καταβάλει ένα πρόσωπο ως συμβολή στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου.

Στόρμι Ντάνιελς

Οι μάρτυρες ενδέχεται να βοηθήσουν την εισαγγελία να αποδείξει ότι η πληρωμή του Κόεν στην Ντάνιελς ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να καλέσουν τουλάχιστον 20 μάρτυρες, σύμφωνα με τους συνηγόρους του Τραμπ.

Πριν από την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν ειρηνικά έξω από δικαστήρια "σε όλη τη χώρα", ωστόσο ελάχιστοι τον περίμεναν για να τον χαιρετίσουν όταν έφτασε στο Μανχάταν. Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας ευθύνονταν για τη μικρή συμμετοχή, όμως οι δρόμοι γύρω από το δικαστήριο ήταν ανοιχτοί για το κοινό.

"Το Λόουερ Μανχάταν γύρω από το Δικαστήριο, όπου κατευθύνομαι τώρα, είναι εντελώς αποκλεισμένο. Πόσο άδικο!" έγραψε σε ανάρτησή του.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν είναι παράνομο να προσπαθείς να επηρεάσεις τις εκλογές"


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διέπραξε κανένα έγκλημα και "δεν είναι παράνομο να προσπαθείς να επηρεάσεις τις εκλογές", δήλωσε ο συνήγορος του πρώην προέδρου στην αγόρευσή του, κατά την πρώτη ημέρα της ιστορικής ποινικής δίκης όπου ο μεγιστάνας κατηγορείται ότι επιχείρησε να συγκαλύψει τα χρήματα που έδωσε στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

"Πού είναι το έγκλημα σε όλα αυτά που σας περιέγραψαν;" είπε ο Τοντ Μπλανς, αναφερόμενος στις εισαγγελικές αρχές. Χαρακτηρίζοντας "κομμάτια χαρτιού και τίποτα άλλο" τις κατηγορίες, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ "δεν έχει καμία σχέση με αυτά, παρά μόνο ότι "τα υπέγραψε όταν ήταν στον Λευκό Οίκο, την περίοδο που κυβερνούσε τη χώρα. Δεν είναι έγκλημα".

"Θα σας μάθω κάτι", συνέχισε ο Μπλανς απευθυνόμενος στους ενόρκους. "Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στο να προσπαθείς να επηρεάσεις μια εκλογική διαδικασία. Αυτό λέγεται δημοκρατία", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο πελάτης του είναι "παντελώς αθώος".

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ έφτασε νωρίτερα στο δικαστήριο καταγγέλλοντας, ως συνήθως, το "κυνήγι μαγισσών" και μια "πολιτική δίκη" ενορχηστρωμένη από τον Λευκό Οίκο. "Είναι μια πολύ, πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική", είπε στους δημοσιογράφους, προτού να μπει στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 21 Μαϊ 2024 | 13:30

Καλαμάτα: Αθώοι οι 9 κατηγορούμενοι για το ναυάγιο της Πύλου - Αναρμόδιο το δικαστήριο να αποφασίσει

Το δικαστήριο έκρινε πως είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για το ναυάγιο της Πύλου. Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 07:39

Πέθανε ο πραγματικός "Λύκος της Γουόλ στριτ" σε ηλικία 87 ετών: Η ζωή του τρομερού κερδοσκόπου Ιβάν Μπόσκι

"Να είστε άπληστοι. Η απληστία είναι καλό πράγμα", συμβούλευε ο Ιβάν Φρέντερικ Μπόσκι (1937-2024) στο απόγειο της δόξας του.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 22:55

Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από την Ουάσινγκτον μετά τη συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου

Η ιρανική κυβέρνηση μας ζήτησε να τους βοηθήσουμε", είπε στους δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 20:21

Οργισμένη απάντηση Μπάιντεν για τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που ζητά ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου

"Εξωφρενικό" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ 19 Μαϊ 2024 | 19:53

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου

ΗΠΑ 19 Μαϊ 2024 | 09:53

"Αγύρτης", "ανισόρροπος": Σκληρή προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και Μπάιντεν με ανταλλαγή... φιλοφρονήσεων

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δεν χάνουν ευκαιρία να εκτοξεύουν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Μαϊ 2024 | 21:10

Σάλος στις ΗΠΑ με την πρώτη ληστεία κρυπτονομισμάτων: Δύο αδέρφια άρπαξαν 25 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα

Ο 24χρονος Anton Peraire-Bueno και ο 28χρονος James Peraire-Bueno κατηγορήθηκαν για κλοπή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα σε 12 δευτερόλεπτα, σπάζοντας τον κώδικα ασφαλείας του Ethereum

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 17 Μαϊ 2024 | 17:40

Δίκη Πισπιρίγκου: Οι τελευταίες ώρες της Μαλένας - "Έπαθα σοκ όταν πέθανε, δεν προβλημάτιζε η υγεία της" λέει η παιδίατρος

Η μάρτυρας περιέγραψε στη δίκη τη Ρούλα Πισπιρίγκου "αναστατωμένη" και είπε πως την ενημέρωσε ότι κάτι έχει το παιδί και χτυπάει η αντλία

ΕΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ 17 Μαϊ 2024 | 15:09

Δίκη Folli Follie: Στα "μαλακά" οι Κουτσολιούτσοι από τον εισαγγελέα - Πρότεινε απαλλαγή για την εγκληματική οργάνωση

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή, για συγκεκριμένα αδικήματα, του ιδρυτή του Ομίλου, του γιου του και δύο συνεργατών τους και απαλλαγή των υπολοίπων έξι.

"ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΥΜΑ" 17 Μαϊ 2024 | 14:48

"Φτάνει πια": Η οικογένεια του Γιώργου Λυγγερίδη δήλωσε παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας

Η οικογένεια του Γιώργου Λυγγερίδη δήλωσε παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας. "Φτάνει πια" τόνισε ο πατέρας του.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 17 Μαϊ 2024 | 13:57

Κιβωτός του Κόσμου: Αρχισε η δίκη του πατέρα Αντωνίου - Μαρτυρία σοκ για ξυλοδαρμούς και γενετήσιες πράξεις στις δομές

Σύμφωνα με μάρτυρα που κατέθεσε στην υπόθεση για την "Κιβωτό του Κόσμου", "ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου".

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 16 Μαϊ 2024 | 20:16

Αθωώθηκε παμψηφεί και στο Εφετείο ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς για τον βιασμό ταξιτζή– "Τα σκοτάδια καταλήγουν στο φως"

Ο Γιώργος Καρκάς είχε αθωωθεί πρωτόδικα για την κατηγορία του βιασμού παρ’ όλ’ αυτά είχε προφυλακιστεί για 16 μήνες.

ΗΠΑ 16 Μαϊ 2024 | 19:34

Αποκάλυψη-σοκ από τον Μπομπ Μενέντεζ: Η σύζυγός του Ναντίν νοσηλεύεται με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο

"Φυσικά και ανησυχούμε για τη σοβαρότητα και το προχωρημένο στάδιο της νόσου", είπε στη δήλωσή του, ο 70χρονος Μενέντεζ.