X

Κωνσταντινούπολη: Θρίλερ με τη βύθιση του πλοίου - Σενάρια για "T-Bone" σύγκρουση ή ανθρώπινο λάθος, 10 αγνοούμενοι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σύγκρουση δύο εμπορικών πλοίων

Γράφει: TheToc team

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ναυτικό ατύχημα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σύγκρουση δύο εμπορικών πλοίων τουρκικής σημαίας.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το φορτηγό πλοίο Tuğberk İmamoğlu έχει βυθιστεί, καθώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στις επανειλημμένες κλήσεις, ενώ αγνοείται και το σύνολο του πληρώματός του, αποτελούμενο από 10 άτομα.

Έκτοτε, μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα, όταν στις 03:26 καταγράφηκε σήμα κινδύνου από το σύστημα Cospas-Sarsat, το οποίο προερχόταν από συσκευή EPIRB του Tuğberk İmamoğlu.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 03:41, ο καπετάνιος του δεξαμενόπλοιου ALSU ενημέρωσε τις Αρχές ότι είχε συγκρουστεί περίπου στις 03:15 με άλλο πλοίο.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι το δεύτερο πλοίο ήταν το φορτηγό που μετέφερε 4.199 τόνους ελασμένου χάλυβα με προορισμό το Καραντενίζ Ερεγλί.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, με τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούνται τόσο από τη θάλασσα όσο και από αέρος.

Κωνσταντινούπολη: Αγωνία για 10 αγνοούμενους του πλοίου Tuğberk İmamoğlu

Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σωστικός εξοπλισμός του φορτηγού πλοίου, μεταξύ άλλων και η σωστική λέμβος ελεύθερης πτώσης, γεγονός που δημιουργεί την εκτίμηση ότι το πλήρωμα ενδέχεται να πρόλαβε να εγκαταλείψει το πλοίο. Ωστόσο, κανένα από τα 10 μέλη του πληρώματος δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Οι ειδικοί εξετάζουν πλέον όλα τα πιθανά σενάρια για την ταχύτατη βύθιση του πλοίου.

Ένα από αυτά είναι η λεγόμενη σύγκρουση "T-bone", κατά την οποία ένα πλοίο προσκρούει με μεγάλη δύναμη στην πλευρά ενός άλλου. Μια τέτοια πρόσκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη εισροή υδάτων και να οδηγήσει σε πολύ γρήγορη βύθιση, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο στο πλήρωμα για αντίδραση.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας κατά τη διάρκεια της βάρδιας.

Η απουσία επικοινωνίας με το πλήρωμα και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπήρξε χρόνος για οργανωμένη αντίδραση ή νέο σήμα κινδύνου ενισχύουν τα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη μέσα στα κρίσιμα λεπτά μετά τη σύγκρουση.

Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ οι Αρχές αναζητούν τα 10 μέλη του πληρώματος και προσπαθούν να φωτίσουν τις συνθήκες του ναυτικού ατυχήματος.

Διαβάστε Επίσης