Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis υπέγραψε αρχική συμφωνία για να βοηθήσει στην παρασκευή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της κορονοϊού, μια κίνηση που έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής καθώς η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση.
Εφόσον επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, η Novartis σχεδιάζει να αρχίσει παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που έχει την έδρα της στη Βασιλεία, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στο Στάιν της Ελβετίας, κοντά στον Ρήνο στα σύνορα με τη Γερμανία.
"Η Novartis κινητοποιείται σε πολλαπλά μέτωπα για να υποστηρίξει την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία", δήλωσε ο Στέφεν Λανγκ, επικεφαλής Τεχνικών Επιχειρήσεων της Novartis.
Η Novartis πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε "προχωρημένες συζητήσεις" και με άλλες εταιρείες για να αναλάβει την παραγωγή mRNA, θεραπευτικής πρωτεΐνης και άλλων πρώτων υλών για εμβόλια και θεραπείες.
Και η Sanofi στο "πλευρό" της Pfizer
H ανακοίνωση της Novartis έρχεται δύο ημέρες αφότου η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi αποκάλυψε πως θα παραγάγει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των Pfizer-BioNTech κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο.
Η Sanofi ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ότι θα δώσει στον αμερικανικό όμιλο Pfizer και στη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech πρόσβαση στις γραμμές παραγωγής της από το καλοκαίρι του 2021. Οι παραγωγοί του εγκεκριμένου κατά της Covid-19 εμβολίου συναντούν πράγματι δυσκολίες στην παραγωγή του σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Sanofi "θα αναλάβει τα τελευταία στάδια της παρασκευής ώστε να παρασχεθούν περισσότερες από 125 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση", σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.
"Για πρώτη φορά"
Η παραγωγή για έναν ανταγωνιστή "είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά", υπογράμμισε σήμερα ο Ολιβιέ Μποζιγιό μιλώντας στο RTL και πρόσθεσε πως "το διακύβευμα δεν είναι καθόλου οικονομικό, αλλά αφορά τη δυνατότητα διανομής τους το ταχύτερο δυνατό".
Ο Μποζιγιό υπεραμύνθηκε, εξάλλου, των στρατηγικών επιλογών της εταιρίας του, η οποία έχει επικριθεί έντονα για την καθυστέρηση στην παραγωγή του κυριότερου υποψήφιου εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού.
"Η Moderna και η BioNTech έκαναν αυτή την επιλογή (της καινοτόμας τεχνολογίας του αγγελιαφόρου RNA), επειδή επίσης ήταν η μοναδική τεχνολογία που είχαν. Εμείς είχαμε πολλές επιλογές. Επιλέξαμε κάτι το οποίο θα ελέγχαμε", είπε, αναφερόμενος στο εμβόλιο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης το οποίο αναπτύσσει από κοινού με τη βρετανική GSK.
Όμως αυτό το εμβόλιο, που είχε αρχικά ανακοινωθεί για το καλοκαίρι του 2021, συνάντησε εμπόδια έπειτα από απογοητευτικές κλινικές δοκιμές. "Θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένουμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή αποτελεσματικότητα", είπε ο Μποζιγιό. "Θα διερευνήσουμε επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού στα νέα στελέχη" του ιού, διευκρίνισε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr