Κορονοϊός: Βέλγος επιστήμονας στέλνει "προειδοποιητικό" γράμμα στα παιδιά του - Τι πρέπει να ξέρετε

Περιγράφει μεταξύ άλλων την κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της υγείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Γράμμα στον γιο του, Peter, και στα άλλα δύο παιδιά του, στο οποίο τους παρουσιάζει στοιχεία που έχει συλλέξει για τον κορονοϊό, έστειλε ο Guido Vanham, ένας βιολόγος και μικροβιολόγος στο Βέλγιο, που μελετά πάνω στην ταχέα εξάπλωση των ιών

Στο γράμμα του, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της υγείας, ενώ καταγράφει και τις προλήψεις που οφείλουν να λαμβάνουν τα παιδιά του, για να προστατεύσουν εκείνους και τις οικογένειές τους από την πανδημία του κορονοϊού.

Το γράμμα δημοσιοποίησε ο γιός του, αναφέροντας πως ο πατέρας του ήταν μέχρι πέρυσι επικεφαλής ιολογίας σε Φαρμακευτικό Ινστιτούτο της πόλης Αντβέρπο, στο Βέλγιο.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σοβαρότητα της κατάστασης σε χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελβετία και το Βέλγιο, όπου ζούμε, καθώς και οι ΗΠΑ. Τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα δείχνει ότι η αυξανόμενη τάση μπορεί να πέσει. Για παράδειγμα, η Κίνα είχε μόλις 11 (!) νέες περιπτώσεις το Σάββατο (14 Μαρτίου), σε αντίθεση με 14.000 στο αποκορύφωμά της", αναφέρει μεταξύ άλλων στο γράμμα του ο Βέλγος επιστήμονας.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών και των νεότερων και υγειών ενηλίκων στην εξάπλωση του ιού. Αλλά ένα "ενοχλητικό" χαρακτηριστικό των ιών είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα ή πρόκειται να αναπτύξουν συμπτώματα, διαδραματίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή τους. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται αυτός ο κορονοϊός είναι πραγματικά μια απόδειξη αυτού του γενικού χαρακτηριστικού. Αυτός είναι ένας λόγος για να χωρίσετε τα μικρά παιδιά από τους ηλικιωμένους", γράφει σε άλλο σημείο.

Διαβάστε ολόκληρο το γράμμα, όπως το δημοσίευσε το Business Insider:

"Αγαπητοί μου Νέλε, Γιόχαν και Πίτερ,

Όπως υποσχέθηκα όταν μίλησα μαζί σας προηγουμένως στο τηλέφωνο, ήθελα να μοιραστώ μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία του COVID-19 και να σας προσφέρω μερικές από τις γνώσεις μου και κάποιες συμβουλές. Ελπίζω να σας βοηθήσει καθώς προσαρμόζεστε σε αυτή τη νέα κατάσταση. Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα του Worldometer για τον κορονοϊό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δούμε τους αριθμούς εκεί, αλλά όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Ευρώπη (και οι ΗΠΑ) είναι αυτή τη στιγμή στο αυξανόμενο τμήμα της καμπύλης των ανιχνευόμενων περιπτώσεων. Επίσης, είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνουμε εκεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, διότι τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται κάποιο χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα: Ο ιός έχει επώαση περίπου δύο εβδομάδων, έτσι θα βλέπετε τους αριθμούς να μειώνονται σημαντικά μόνο μετά από αυτό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σοβαρότητα της κατάστασης σε χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελβετία και το Βέλγιο, όπου ζούμε, καθώς και οι ΗΠΑ. Τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα δείχνει ότι η αυξανόμενη τάση μπορεί να πέσει. Για παράδειγμα, η Κίνα είχε μόλις 11 (!) νέες περιπτώσεις το Σάββατο (14 Μαρτίου), σε αντίθεση με 14.000 στο αποκορύφωμά της. Οι ΗΠΑ είχαν 93 νέες περιπτώσεις (με πολλά τεστ ακόμα να μην περιλαμβάνονται), το Βέλγιο και η Ελβετία αντίστοιχα 130 και 236 και η Ιταλία 2.546 (την Παρασκευή 13 Μαρτίου). (Σημείωση του συντάκτη: Αυτό είναι το αρχικό κείμενο της επιστολής του Βανχάμ, μερικά στατιστικά στοιχεία έχουν αλλάξει από τότε).

Αλλά όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις είναι ενδιαφέρουσες, αλλά και οι αθροιστικές. Στην Κίνα, μόνο 56 άτομα ανά εκατομμύριο έχουν μολυνθεί επισήμως από την έναρξη της επιδημίας. Το Βέλγιο, με 59, ήδη ξεπέρασε τη σωρευτική πυκνότητα των περιπτώσεων, ενώ στην Ελβετία (159) και την Ιταλία (292) ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος. Φυσικά, όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι υποεκτίμησης, καθώς εξετάζονται σήμερα μόνο σοβαρά ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών και των νεότερων και υγειών ενηλίκων στην εξάπλωση του ιού. Αλλά ένα "ενοχλητικό" χαρακτηριστικό των ιών είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα ή πρόκειται να αναπτύξουν συμπτώματα, διαδραματίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή τους. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται αυτός ο κορονοϊός είναι πραγματικά μια απόδειξη αυτού του γενικού χαρακτηριστικού. Αυτός είναι ένας λόγος για να χωρίσετε τα μικρά παιδιά από τους ηλικιωμένους.

Τώρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία του ποσοστού θανάτου αυτού του ιού. Είναι πράγματι χαμηλό (λιγότερο από το ένα τοις εκατό) για ανθρώπους σαν εσάς, αλλά θα πρέπει ακόμα να θεωρήσετε ότι μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά. Οπότε να προσέχετε! Και σκεφτείτε και τους άλλους. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι σημαντικά υψηλότερο για τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη ή καρκίνο βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, όπως και εκείνοι που είναι μεγαλύτεροι από 70 για παράδειγμα. Δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές τέτοιες εποχές. Μπορούμε να μεταφέρουμε την ασθένεια και μπορεί να πεθάνουν από αυτήν.

Στο τέλος, το ποσοστό θνησιμότητας θα αποδειχθεί πολύ χαμηλότερο από το τρέχον ποσοστό θνησιμότητας. Αλλά θα εξακολουθούν να είναι "πολλές" φορές, πιθανώς δεκάδες φορές, υψηλότεροι από τη γρίπη. Και δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ο κορονοϊός COVID-19 θα γίνει ποτέ "όπως η γρίπη" σε ποσοστά θνησιμότητας και ανοσία: μπορεί να γίνει πιο αδύναμος με την πάροδο του χρόνου, καθώς αναπτύσσουμε ανοσία έναντι αυτού. Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο. Και μπορούμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο εναντίον του μέσα σε ένα χρόνο, λύνοντας το πρόβλημα επίσης.

Αλλά εξίσου, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο μολυσματικός και μπορεί να αναπτύξει αντίσταση κατά των ανθρωπίνων αντισωμάτων ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει αντισώματα για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματός μας. Σε αυτή την περίπτωση επιστρέφουμε στην αρχή και νέες επιζήμιες επιδημίες με τον COVID-19 μπορεί να ακολουθήσουν.

Έχουμε όλοι ήδη άλλους κορονοϊούς, οι οποίοι μας έκαναν να "πιάσουμε ένα κοινό κρυολόγημα" τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, δεν αναπτύξαμε "διασταυρούμενη ανοσία" σε αυτόν τον νέο. Έτσι, η ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να μην είναι εύκολη. Θα μάθουμε περισσότερα σε λίγους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία του φυσικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, για παράδειγμα, όταν θα μπορούμε να εντοπίσουμε εκείνους τους ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, που ήταν σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί και έχει αρρωστήσει. Θα μπορούσαν να πάρουν το φάρμακο για να αποφύγουν να αρρωστήσουν. Όμως, συνολικά, ένα φάρμακο δεν είναι απαραιτήτως η "ασημένια σφαίρα", επειδή ο COVID19 είναι μια πολύ οξεία λοίμωξη και γι 'αυτό θα πρέπει να παίρνετε το φάρμακο τη στιγμή που είστε μολυσμένοι, αλλά δεν έχετε αναπτύξει συμπτώματα αλλιώς είναι πολύ αργά. (Από την άλλη πλευρά, αναπτύξαμε ένα καλό εμβόλιο κατά της γρίπης, επομένως αυτό είναι θετικό.)

Συμπερασματικά, όσον αφορά τα επιστημονικά ευρήματα και την πραγματική εξέλιξη του ιού, φαίνεται ότι οι διάδοχοί μου ως ιολόγοι θα έχουν δουλειά για αρκετό καιρό ακόμα.

Τώρα, όσον αφορά τις συστάσεις μου για εσάς.

Νέλε, αγαπάμε πάρα πολύ τον Μαξίμ και τον Μάιλς (τα εγγόνια). Αλλά υπό αυτές τις συνθήκες, είναι καλύτερο να μην τους περιποιούμαστε μέχρι να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Και είναι ακόμα καλύτερο να μην έρχεστε να μας βλέπετε πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά περιστατικά, και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής από το να λυπάσαι. Ας παραμείνουμε σε άμεση επαφή μέσω τηλεφώνου και μέσω e-mail.

Γιόχαν, ξέρω ότι πρέπει να επισκεφτείς πολλές επιχειρήσεις για την εργασία σου, να κάνεις ελέγχους τροφίμων σε εστιατόρια και άλλα μέρη με κόσμο. Μου είπες ότι σε μια περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, κάποιος που επισκέφτηκες, έβηχε πολύ ενώ ήσουν κοντά. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να προειδοποιείς τους ανθρώπους εκ των προτέρων για να διατηρείτε την απόσταση και να ακυρώσετε τη συνάντησή σας, όταν είναι άρρωστοι ή έχουν συμπτώματα.

Και Πίτερ, ταξιδεύεις πολύ, συχνά με αεροπλάνο, και παίρνεις ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα. Πρέπει να αποφύγεις και αυτό. Το ταξίδι συνεπάγεται επιπλέον κίνδυνο, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Δεν πρέπει να σταματήσετε τη ζωή σας, αλλά μην ταξιδεύετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Στον ελεύθερο χρόνο σας, βρείτε υπαίθριες δραστηριότητες για να κάνετε κοντά στο σπίτι, όπου μπορείτε να κρατήσετε την απόσταση σας. Εκτός αυτού, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα αεροπλάνα όπως και να'χει. Δεν είναι το λεωφορείο για δουλειά! Πρέπει να σκεφτούμε την ατμόσφαιρα.

Εκτός από αυτό, ας ακολουθήσουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν μοιραστεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες.

Να πλένετε τα χέρια σας συχνά και κρατήστε τα μακριά από το πρόσωπό σας, ειδικά όταν έχετε αγγίξει αντικείμενα που έχουν αγγιχτεί από πολλούς, όπως πόμολα πόρτας, κάγκελα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Και μην πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους με άλλους, αν δεν χρειάζεται. Αραιώστε τις επισκέψεις σας σε μπαρ και εστιατόρια, ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετέ τα εξ ολοκλήρου για μερικές εβδομάδες (συμπονώ τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά η δημόσια υγεία έρχεται πρώτη τώρα).

Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε αθλήματα και να περπατάτε έξω και είναι καλό να μην απομονώσετε πλήρως: πρέπει επίσης να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, πιθανόν ένα μήνα ή δύο. Προετοιμαστείτε γι 'αυτό, καθώς είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ας παραμείνουμε σε επαφή και ας υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Θα το ξεπεράσουμε μαζί.

Όσο για τη μαμά σας και εμένα, μην ανησυχείτε για μας. Ο ήλιος λάμπει, ο ουρανός είναι καθαρός (τουλάχιστον για την ώρα) και η μανόλια στον κήπο ανθίζει. Είναι καιρός να κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο τώρα.

Πολλούς χαιρετισμούς,
Ο Μπαμπάς".

ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 27 Μαϊ 2020 | 20:36

Κρήτη: Αντιδράσεις για ιερέα που κρατά κλειστή την εκκλησία λόγω κορονοϊού

Εξακολουθεί να τελεί τις Θείες Λειτουργίες και τις Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών

ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 27 Μαϊ 2020 | 18:46

Η γενιά του lockdown: Η πανδημία παγκοσμίως άφησε άνεργο έναν στους έξι νέους κάτω των 29 ετών

Οι νέοι είναι τα κύρια θύματα του οικονομικού μαρασμού που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, αποκαλύπτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 173 27 Μαϊ 2020 | 18:21

Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2903, 17 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 173

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ 27 Μαϊ 2020 | 18:09

Φάουτσι για κορονοϊό: Έχουμε πολλές πιθανότητες να έχουμε έτοιμο εμβόλιο τον Δεκέμβριο [βίντεο]

Σημείωσε ότι η διαδικασία για την εξέλιξη ενός εμβολίου είναι επίπονη καθώς υπάρχουν "πολλές παγίδες".

27 Μαϊ 2020 | 17:12

Reuters: Πράσινο φως της Ελλάδας για τουρίστες από 20 - 25 χώρες στις 15 Ιουνίου - Δείτε ποιες

Η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ θα περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 με 25 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών χωρίς την πρόβλεψη καραντίνας από τις 15 Ιουνίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters

ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 17:03

Κορονοϊός: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των γιατρών του νοσοκομείου "Παπανικολάου"- Δεν θα ξεχάσω ποτέ...

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το νοσοκομείο Παπανικολάου επιχειρεί να μεταφέρει τις εμπειρίες μέσα από την ματιά ιατρών.

ΚΑΝΑΔΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:41

Έξαλλος και σοκαρισμένος ο Τριντό με την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας - Έχουν το 80% των θανάτων

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θανάτους από κορονοϊό στο Κεμπέκ αφορούν ενοίκους οίκων ευγηρίας.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:18

Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί: Ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

Επεσήμανε ακόμη ότι το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να μελετά άγνωστα παθογόνα διότι "οι ιοί που έχουν ανακαλυφθεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου".

27 Μαϊ 2020 | 09:56

Δεν θέλουν άλλους Τσιόδρες, προτιμούν τους Καρανίκες

"Δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν μια κοινωνία. Η διακυβέρνηση τεχνοκρατικού τύπου έχει χρεοκοπήσει", είπε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).

ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 09:26

Επιστήμονες: Ο κορονοϊός ήταν προειδοποίηση - Επίκειται η "Μεγάλη" και φονικότερη πανδημία

Αμερικανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι είναι προ των πυλών μια νέα -η "Μεγάλη", όπως λένε- πανδημία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 27 Μαϊ 2020 | 09:04