Κορονοϊός: Έτσι θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός στη Γερμανία - Μέχρι 2.400 άνθρωποι θα εμβολιάζονται την ημέρα

Προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες στο σχέδιο μαζικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό της Γερμανίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Γερμανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό από τις 15 Δεκεμβρίου. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες. Τεράστια πρόκληση η φύλαξη του εμβολίου Moderna στους -70 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως "σχέδιο μαμούθ" το χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν όταν μαζί με τον πρωθυπουργό της Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ πήγε τις προάλλες για να επισκεφθεί το κέντρο εμβολιασμού, έκτασης 8.000 τ.μ. στο Merkur Spiel-Arena του Ντίσελντορφ. Γεωγραφικά βρίσκεται κοντά στο γήπεδο της Fortuna Ντίσελντορφ, αλλά το κέντρο εμβολιασμού δεν θα επηρεάσει την κανονικότητα της ομάδας. Από την μια πλευρά λοιπόν στο γρασίδι θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά οι προπονήσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται για τις προετοιμασίες της ομάδας, και από την άλλη σε χώρο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση θα γίνονται δωρεάν εμβολιασμοί.

Γερμανία κορονοϊός εμβολιασμός

Η φύλαξη σε -70 βαθμούς η μεγαλύτερη πρόκληση

Η μεγαλύτερη επιχείρηση υγείας στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας έχει ξεκινήσει, κι αν όλα πάνε καλά από τις 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός σε ολόκληρη τη χώρα. "Ετοιμαζόμαστε να προμηθευτούμε εμβόλιο για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα" περιέγραψε ο Γενς Σπαν την μεγάλη πρόκληση του υπουργείου του.

Γερμανία κορονοϊός εμβολιασμός

Τις επόμενες εβδομάδες θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Αλλά η σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό είναι ήδη γνωστή και δεν διαφέρει από εκείνα που ισχύουν και σε όλες τις άλλες χώρες: "Αξίωση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού Sars-CoV 2 έχουν οι ευπαθείς ομάδες, που λόγω ηλικίας ή κατάστασης υγείας η εξέλιξη της νόσου μπορεί να αποβεί πολύ δύσκολη ή ακόμη και μοιραία αλλά και οι άνθρωποι που τους νοσηλεύουν, τους περιποιούνται ή έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους" αναφέρεται σε σχέδιο υπουργικής απόφασης που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Handelsblatt και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου.

Γερμανία κορονοϊός εμβολιασμός

Στο θέμα καταμερισμού αρμοδιοτήτων την ευθύνη για την προμήθεια του εμβολίου έχει αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση, ο τόπος και τρόπος εμβολιασμού οργανώνεται από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Σε ένα πρώτο βήμα το γερμανικό υπουργείο Υγείας θα διαθέσει από 5 μέχρι 8 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων των φαρμακευτικών κολοσσών Pfizer/Biontech και Moderna. Και οι δύο εταιρείες έχουν ζητήσει άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η μεγαλύτερη πρόκληση όλων όμως είναι η μεταφορά και αποθήκευση του εμβολίου της Biotech σε συνθήκες -70 βαθμών Κελσίου. Τα κρατίδια καλούνται να την αντιμετωπίσουν.

Για παράδειγμα η Βάδη-Βυρτεμβέργη έχει εκπονήσει σχέδιο που εξασφαλίζει διαρκές περιβάλλον ακραίας ψύξης, από την προμήθεια του εμβολίου μέχρι τον εμβολιασμό. Αλλά και τα αναλώσιμα για τον εμβολιασμό είναι υπόθεση των κρατιδίων. Για παράδειγμα η Σαξονία προχώρησε στην προκήρυξη προμήθειας 1,2 εκ. συριγγών και κανουλών και ήδη κατέφτασαν οι πρώτες παραγγελίες.

Μέχρι 2.400 άνθρωποι την ημέρα

Στη Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, οι αρχές προετοιμάζονται πυρετωδώς και ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 15 Δεκεμβρίου. Ποια θα είναι όμως η διαδικασία; Όποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει πρώτα να δηλωθεί διαδικτυακά και να κλείσει ραντεβού.

Την οργάνωση έχει αναλάβει η Ένωση Γιατρών Ταμείων Ασφάλισης. Στη συνέχεια παίρνει ημερομηνία εμβολιασμού και πηγαίνει σε ειδικό χώρο του Merkur Spiel-Arena. Η ενημέρωση πριν από κάθε εμβολιασμό είναι υποχρεωτική. Για την ταχύτερη διαδικασία, ομάδα 20 ανθρώπων θα παρακολουθεί πρώτα ένα ενημερωτικό φιλμ. Σε περίπτωση που υπάρχουν ερωτήσεις, θα υπάρχει διαθέσιμος γιατρός. Για να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα στη συζήτηση με τον γιατρό, θα χρησιμοποιούνται κινητοί τοίχοι.

Γερμανία κορονοϊός εμβολιασμός

Μετά το τέλος της διαδικασίας οι υποψήφιοι για εμβολιασμό θα ανεβαίνουν στον επάνω όροφο, όπου υπάρχουν 30 θέσεις εμβολιασμού μοιρασμένες σε 12 δωμάτια. Ποιοι θα κάνουν την ένεση; Καταρχήν εθελοντές, μέχρι τώρα έχουν δηλώσει 5.800 άνθρωποι ότι θέλουν να βοηθήσουν. Ανάμεσά τους 1.700 γιατροί, 700 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και 1.200 νοσηλευτές. Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Καρλ Γιόζεφ-Νάουμαν έκανε έκκληση και σε συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές να αναλάβουν έργο. Συνολικά το πρώτο διάστημα θα εμβολιάζονται μέχρι 2.400 άνθρωποι την ημέρα.

Στην Κολωνία, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι κάτοικοι στη Ρηνανία Βεστφαλία, για τον εμβολιασμό θα χρησιμοποιηθούν χώροι από το Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης και όχι ο σιδηροδρομικός σταθμός και το αεροδρόμιο, όπως ήταν η αρχική σκέψη. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις ευπαθείς ομάδες, μετά ακολουθούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άνδρες και γυναίκες των μονάδων τάξης και ασφαλείας και στο τέλος ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ο συνολικός αριθμός των κέντρων εμβολιασμού στο κρατίδιο είναι 53, σε ολόκληρη τη χώρα.εκατοντάδες.

Στο Βερολίνο, ο τερματικός C του αεροδρομίου στο Τέγκελ, το οποίο βγήκε πρόσφατα εκτός λειτουργίας, θα φιλοξενήσει ένα από τα 6 κέντρα εμβολιασμού. Υπολογίζονται 20.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Επιπλέον υπάρχει σχεδιασμός για 20 κινητές μονάδες, που θα πηγαίνουν σε οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν οι μαζικοί εμβολιασμοί θα διαρκέσουν το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Πάντως εμβολιασμός δεν σημαίνει λήξη του συναγερμού.

"Με το που βγαίνει η σύριγγα δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται" επισημαίνει ο Όϊγκεν Μπρις από το προεδρείο του Γερμανικού Ιδρύματος για την Προστασία των Ασθενών. "Τα υπάρχοντα εμβόλια περιορίζουν τα συμπτώματα του Covid-19. Αλλά είναι αβέβαιο, εάν εμποδίζουν την εμφάνιση της λοίμωξης".

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 06 Μαρ 2021 | 14:00

Καμπανάκι για τη Θεσσαλονίκη: Αυξητική η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Το ιικό φορτίο των τελευταίων δύο ημερών είναι αντίστοιχο των τιμών μέτρησης του Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την δραματική αύξηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

"ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΟΣ" 06 Μαρ 2021 | 13:47

Δηλώσεις σοκ της Μίνας Γκάγκα: Διασωληνώνουμε 20αρηδες και 30αρηδες χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Στη ΜΕΘ του "Σωτηρία" υπάρχει 20χρονος διασωληνωμένος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Μαρ 2021 | 12:15

Μεταλλάξεις, κόπωση, χαλάρωση: Οι τρεις λόγοι που επιμένει η πανδημία του κορονοϊού

Μεταλλάξεις, κόπωση και χαλάρωση – Οι τρεις λόγοι έξαρσης της πανδημίας – Οι εμβολιασμοί μειώνουν τα κρούσματα στους ηλικιωμένους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 06 Μαρ 2021 | 12:12

Γεραπετρίτης: Ο στόχος της κυβέρνησης είναι εντός Μαρτίου να ανοίξουμε σταδιακά την αγορά

"Ήδη οι περισσότερες χώρες είναι σε ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, εμείς προσπαθούμε να γλιτώσουμε από το τρίτο κύμα", ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Γ.Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 06 Μαρ 2021 | 11:38

Θεμιστοκλέους: Στόχος ως αρχές Μαΐου να έχουν κάνει έστω μία δόση όλοι οι άνω των 60 ετών

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τονίζοντας ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί για 1,2 εκατομμύρια εμβόλια στο δεύτερο τρίμηνο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Μαρ 2021 | 09:28

Στο "βαθύ κόκκινο" από σήμερα η Φωκίδα και τα Ανώγεια - Ποιες περιοχές παραμένουν

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας λόγω του δεύτερου και εξίσου ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή δεν θα μπει από σήμερα στο "βαθύ κόκκινο" εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β’ ΜΕΘ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 06 Μαρ 2021 | 09:20

Καπραβέλος: Ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου - Φόβος και τρόμος οι μεταλλάξεις

"Ένας από τους λόγους που ο κορονοϊός είναι ψηλά είναι οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις", δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Μαρ 2021 | 09:11

ΑΕΠ: Πώς αποφύγαμε την πολύ βαθιά ύφεση παρά την επιστροφή στα επίπεδα του 2002 - Η εξήγηση και η ελπίδα

Το ΑΕΠ της χώρας έχασε 17,5 δις. ευρώ μέσα σε ένα έτος και προσγειώθηκε στα 165,83 δις. ευρώ. Αυτή είναι και η χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί από το 2002 και μετά.

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 86% 06 Μαρ 2021 | 08:48

"Σφαγή" για ένα κρεβάτι ΜΕΘ: Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Προς επίταξη και ο ιδιωτικός τομέας

Ολονύχτια μάχη στα νοσοκομεία της Αθήνας για να μείνουν κενές ΜΕΘ. Οι πληρότητες στις ΜΕΘ Covid άγγιζαν χθες το βράδυ το 86%, σε σύνολο 332 κλινών.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 06 Μαρ 2021 | 08:27

Πρώτο Σαββατοκύριακο με νέα μέτρα: Τέλος οι μακρινές βόλτες για τους Αθηναίους - Τι ισχύει για ψώνια, άσκηση και SMS

Κομβικής σημασίας η συμπεριφορά των Αθηναίων κατά τη διάρκεια του διημέρου - Ο καλός καιρός και οι βόλτες σε πάρκα και παραλίες που... απαγορεύονται

ΟΥΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ 05 Μαρ 2021 | 23:51

Νέα Υόρκη: Άνοιξαν ξανά μετά από έναν χρόνο τα σινεμά - "Καλό το Netflix, αλλά..."

Στη Νέα Υόρκη οι κινηματογράφοι έλαβαν άδεια να ανοίξουν ξανά μετά από ένα χρόνο παύσης λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

AΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ 05 Μαρ 2021 | 22:11

Tο σχέδιο για τις μετακινήσεις μετά το lockdown - Αλλαγές και στα SMS

Aλλάζουν όλα στις μετακινήσεις - Με κωδικό στο 13032 και διάρκεια 3 ωρών στα καταστήματα της περιοχής μας

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 05 Μαρ 2021 | 21:50

Κορονοϊός: Στα όριά του το ΕΣΥ με 3.200 νοσηλευόμενους - 330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Στα 16.500 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην επικράτεια - Συναγερμός στις ΜΕΘ με 196 διασωληνώσεις την τελευταία εβδομάδα - Στο 87% η πληρότητα στην Αττική