Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά "το πρώτο τρίμηνο του 2021", στο πλαίσιο ενός "αισιόδοξου" σεναρίου, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνέντευξή της στο AFP.
Η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη είναι "πολύ πολύ ανησυχητική" και "όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση", δήλωσε η Αντρεα Αμόν, καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, "όσο δύσκολο κι αν είναι".
Στην παρούσα κατάσταση "είναι πιθανόν να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων" σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προειδοποιεί η διευθύντρια του ECDC) Οσο για τον δρόμο προς τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος και "μπορεί να χρειασθεί λίγους μήνες", λέει. "Αν είμαστε αισιόδοξοι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ακριβής", δήλωσε η Αντρεα Αμόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο στον οποίο τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.

Ιταλία: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα
Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.028.424 κρούσματα.
Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, ανακοινώθηκε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 18.723 άνθρωποι, Κατά τη σημερινή ημέρα, έχασαν τη μάχη με τον θάνατο 152 ασθενείς του κορονοϊού και καταγράφηκαν 8.180 νέα κρούσματα. Υπάρχει όμως και μια καλή είδηση, από την περιφέρεια αυτή η οποία πλήττεται όσο καμία άλλη από τον ιό: χθες κάθε εκατό πολίτες που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ, 23,2 προέκυψαν θετικοί. Σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 15,5.
Στο μεταξύ, οι Ιταλοί γιατροί και νοσοκόμοι απευθύνουν νέα δραματική έκκληση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των νοσοκομείων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς με κορονοϊό. "Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού", γράφουν σε ανοικτή επιστολή τους Ιταλοί γιατροί, νοσηλευτές και γεροντολόγοι. "Η κατάσταση είναι δραματική. Ορθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και τα κρεβάτια στους διάφορους θαλάμους", προσθέτουν.

Η Βρετανία πέρασε το όριο των 50.000 νεκρών
Η Βρετανία έσπασε σήμερα το φράγμα των 50.000 θανάτων από την πανδημία, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών, που λαμβάνει υπόψη τους θανάτους που σημειώθηκαν εντός 28 ημερών από μια θετική διάγνωση.
Η χώρα κατέγραψε σήμερα 595 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 50.365. Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει έναν τόσο υψηλό αριθμό νεκρών ημερησίως από την 6η Μάϊου, όταν καταγράφηκαν 612 θάνατοι. "Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για ένα "θλιβερό όριο". Παρά την ελπίδα για ένα εμβόλιο σύντομα, "βρισκόμαστε ακόμη σε επικίνδυνη κατάσταση", συνέχισε, καλώντας τους Βρετανούς να συνεχίσουν να τηρούν τους κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο της μάχης κατά της διασποράς του ιού.

Η καταμέτρηση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, που βασίζεται σε πιστοποιητικά θανάτου που αναφέρουν τον νέο κορονοϊό, χωρίς απαραίτητα η ασθένεια να έχει επιβεβαιωθεί από ένα τεστ, κάνει λόγο για 61.648 νεκρούς στη χώρα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 1.597 σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Ισπανία: Επιστρέφει το τεστ PCR για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης
Η Ισπανία θα ζητά αρνητικό τεστ PCR, που θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους, για όλους τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν από χώρες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, από την 23η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Μία από τις βασικές εστίες Covid-19 στην Ευρώπη, η Ισπανία δεν ζητούσε, προς το παρόν, από τους επισκέπτες να παράσχουν ένα τεστ PCR κατά την άφιξή τους. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καθορίσει ποιες χώρες θα καταταχθούν μεταξύ των υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

"Η βασική αναφορά θα είναι ο δείκτης επίπτωσης ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες", σημειώνεται, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Βάσει του συστήματος της ΕΕ, οι χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι εκείνες με περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους τις τελευταίες 14 ημέρες ή με επίπτωση άνω των 150 ανά 100.000 και με ποσοστό άνω του 4% θετικών διαγνώσεων σε όλα τα τεστ.
Σταθερός στο 1,1-1,2 ο δείκτης μεταδοτικότητας στη Ρωσία
Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ρωσία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων παραμένει διαχειρίσιμη, δήλωσε η επικεφαλής τη ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) Άννα Ποπόβα.
Η Ποπόβα είπε ότι αυτή την περίοδο μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού και της γρίπης αυξάνονται και τα κρούσματα του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 13 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και πως "καταφέρνουμε να διατηρούμε την κατάσταση διαχειρίσιμη".
Η ίδια επισήμανε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας κατά τον τελευταίο μήνα κυμάνθηκε στα επίπεδα του 1,1-1,2. Η Ποπόβα δήλωσε επίσης ότι το ποσοστό των ασθενών που νοσούν βαριά από τον κορονοϊό δεν υπερβαίνει το 4% και ο δείκτης αυτός παραμένει σταθερός από τον Μάρτιο.
Μερικό λοκντάουν αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα στην Ουκρανία
Η Ουκρανία υιοθέτησε σήμερα ένα νέο μέτρο, με το οποίο υποχρεώνονται όλα τα καταστήματα που δεν διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης να κλείσουν για τα τρία επόμενα Σαββατοκύριακα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας και παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών εταιρειών.
Η απόφαση αφορά μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τους αθλητικούς χώρους. Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερη μια "πλήρης καραντίνα", όμως η οικονομία της χώρας δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει ένα τέτοιο μέτρο.
Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 480.000 μολύνσεις και πάνω από 8.900 θάνατοι και το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι "τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη".

Σερβία: Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας
Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφεται σήμερα στην Σερβία όπου επιβεβαιώθηκαν 3.536 νέα κρούσματα ενώ 21 ασθενείς απεβίωσαν. Κάθε τέταρτο δείγμα που εξετάστηκε εργαστηριακά το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Επιτροπή δημόσιας υγείας.
Στα νοσοκομεία της χώρας η πληρότητα αγγίζει το 100% ενώ λιγοστεύουν και οι ελεύθερες κλίνες στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές που δημιουργήθηκαν στο κλειστά στάδια Arena στο Νέο Βελιγράδι και Chair στην πόλη Νις.
Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει την λήψη μέτρων αποτροπής μετάδοσης της νόσου. Παράλληλα στην συνεδρίαση τη Βουλής όπου εξετάζεται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα συζητηθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων υπό την μορφή προστίμων για την μη τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων μετά τις 11:00 η ώρα το βράδυ. Στη Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό 70.424 άνθρωποι και απεβίωσαν 936. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 2.959 ασθενείς εκ των οποίων οι 143 είναι διασωληνωμένοι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr