Κορονοϊός: Γιατί ο Ερντογάν δεν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας παρά τη ραγδαία εξάπλωση

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνεται με τόση ταχύτητα όσο στην Τουρκία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία σχολιάζουν τα διεθνή Μέσα ενώ παράλληλα στέκονται στη στάση του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν που δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιβάλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνεται με τόση ταχύτητα όσο στην Τουρκία. Ενώ όμως οι περισσότερες κυβερνήσεις επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή επαφών όπως στη Γερμανία, η Τουρκία φαίνεται να ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Ο Ερντογάν φαίνεται να επενδύει στην παρούσα φάση περισσότερο στον περιορισμό των διεθνών και περιφερειακών συγκοινωνιών. Επιπλέον, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκλεισε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πάρκα ενώ μεγάλες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μόνον για τους πολίτες άνω των 65 ετών που, λόγω ηλικίας, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδας. Οι υπόλοιποι καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα σε εθελοντική βάση.

"Όχι" από Ερντογάν και αντιπολίτευση

Το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στον δημόσιο διάλογο της Τουρκίας είναι εάν και κατά πόσον είναι αναγκαία εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Κότσα προκρίνει την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο Ερντογάν εμφανίζεται καταρχήν αντίθετος. Προφανώς ο τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να ρισκάρει πιθανή νέα διολίσθηση της παραπαίουσας από το καλοκαίρι του 2018 τουρκικής οικονομίας.

Τις θέσεις Ερντογάν στηρίζει μάλιστα και η τουρκική αντιπολίτευση. Σε δηλώσεις του στη DW η βουλευτής του CHP και επιδημιολόγος Ουσλουέρ επισήμανε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι καθοριστικής σημασίας. Πολύ σημαντικότερες είναι οι κοινωνικές πτυχές. "Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να πάνε στη δουλειά. Πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο απολύσεων και να προστατεύσουμε τους εργαζομένους". Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει ενδεχόμενη γενική καραντίνα και ο γενικός γραμματέας του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου ΤΤΒ Γιλμάζ. Σύμφωνα με τους κανόνες της επιδημιολογίας, όπως λέει, ενδείκνυται περισσότερο η σωστή απομόνωση ασθενών και όχι απαραίτητα η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ίσως αύριο να είναι αργά"

Ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της πρότασης για επιβολή γενικής απαγόρευσης είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. "Η Κωνσταντινούπολη είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Η ταχύτητα μετάδοσης (του κορονοϊού) είναι πολύ μεγάλη. Γι΄ αυτό και θα έπρεπε να αποφασιστεί απαγόρευση εξόδου. Εάν δεν επιδείξουμε θάρρος σήμερα, ίσως αύριο να΄ ναι αργά".

Σε παρόμοια μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Helmholtz στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης Καγκάν Κιζίλ. Ο τουρκικής καταγωγής νευρολόγος θεωρεί απολύτως αναγκαία την επιβολή περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης. "Γνωρίζουμε ότι οι φρικτές καταστάσεις σε Ιταλία, Ισπανία και εν μέρει στις ΗΠΑ οφείλονται στο ότι δεν επιβλήθηκαν επαρκή μέτρα social distancing. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει επιβάλλει αυστηρά μέτρα καραντίνας. Η πλειονότητα των πολιτών μπορεί και μετακινείται ακόμη ελεύθερα".

Παράδειγμα προς μίμηση η Γερμανία;

Διάσταση απόψεων δεν υπάρχει μόνον επί της προτεινόμενης απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η τουρκική κυβέρνηση επικρίνεται και για το γεγονός ότι πραγματοποιεί ελάχιστα τεστ σε ύποπτα περιστατικά. Σύμφωνα με τις αρχές, καθημερινά πραγματοποιούνται περί τα 77.000 τεστ. "Δεν είναι αρκετά", προειδοποιεί ο επιστήμονας Κιζίλ. "Τα τεστ είναι σημαντικά για την πρόληψη. Οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται". Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία εξάπλωση μπορεί να αποτραπεί μόνον όταν καταγράφονται συστηματικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. "Η Γερμανία αποτελεί καλό παράδειγμα". Στη Γερμανία πραγματοποιούνται περίπου 500.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση.

Δεδομένου ότι η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε τα τεστ με μεγάλη καθυστέρηση, ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι κατά πολύ μεγαλύτερους από τους επίσημους αριθμούς.
Πολλοί γιατροί σε τουρκικά νοσοκομεία που μίλησαν στη Deutsche Welle θεωρούν αποτυχημένη την έως τώρα τακτική της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ίδιοι αναμένουν σύντομα μεγάλο κύμα ασθενών που θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία τις αντοχές του συστήματος υγείας της Τουρκίας. Η κυβέρνηση, αντίθετα, υποστηρίζει ότι η χώρα είναι καλά θωρακισμένη και πως διαθέτει επαρκή αριθμό αναπνευστήρων και μονάδων εντατικής θεραπείας.

«ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ» 27 Μαϊ 2020 | 17:52

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Έβρο: Ενθαρρύναμε τον Μάρτιο την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση

Οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

27 Μαϊ 2020 | 17:12

Reuters: Πράσινο φως της Ελλάδας για τουρίστες από 20 - 25 χώρες στις 15 Ιουνίου - Δείτε ποιες

Η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ θα περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 με 25 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών χωρίς την πρόβλεψη καραντίνας από τις 15 Ιουνίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters

ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 17:03

Κορονοϊός: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των γιατρών του νοσοκομείου "Παπανικολάου"- Δεν θα ξεχάσω ποτέ...

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το νοσοκομείο Παπανικολάου επιχειρεί να μεταφέρει τις εμπειρίες μέσα από την ματιά ιατρών.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 15:50

Χρυσοχοΐδης από τον Εβρο: "Κατασκευάζουμε τον φράχτη- Φυλάσσουμε τα σύνορά μας"

Οι ελληνικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στην περιοχή, ενώ επιστρέφουν και οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν απομακρυνθεί λόγω της πανδημίας

ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ 27 Μαϊ 2020 | 12:02

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν θα προχωρήσει σύντομα σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό

Σύμφωνα με τον Οζκιράζ, ο Ερντογάν, σκοπεύει να διορίσει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ....ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΔΑΦΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 11:44

Νίκος Δένδιας: Ο φράχτης στον Εβρο φτιάχνεται σε ελληνικό έδαφος και με χώρο μεταξύ των συνόρων

"Ο φράχτης είναι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικων ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή", δήλωσε.

ΚΑΝΑΔΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:41

Έξαλλος και σοκαρισμένος ο Τριντό με την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας - Έχουν το 80% των θανάτων

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θανάτους από κορονοϊό στο Κεμπέκ αφορούν ενοίκους οίκων ευγηρίας.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:18

Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί: Ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

Επεσήμανε ακόμη ότι το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να μελετά άγνωστα παθογόνα διότι "οι ιοί που έχουν ανακαλυφθεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου".

27 Μαϊ 2020 | 09:56

Δεν θέλουν άλλους Τσιόδρες, προτιμούν τους Καρανίκες

"Δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν μια κοινωνία. Η διακυβέρνηση τεχνοκρατικού τύπου έχει χρεοκοπήσει", είπε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).

ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 09:26

Επιστήμονες: Ο κορονοϊός ήταν προειδοποίηση - Επίκειται η "Μεγάλη" και φονικότερη πανδημία

Αμερικανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι είναι προ των πυλών μια νέα -η "Μεγάλη", όπως λένε- πανδημία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 27 Μαϊ 2020 | 09:04
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ 27 Μαϊ 2020 | 08:50

Κορονοϊός: Υπάρχουν 124 υπό ανάπτυξη εμβόλια - Η Merck δεν βλέπει ασφαλές εμβόλιο σύντομα

Η Merck θεωρεί υπεραισιόδοξο τον στόχο των 12 έως 18 μηνών για την ανάπτυξη εμβολίου.