Κορονοϊός: Η Ευρώπη σε καραντίνα - Η Ιταλία θα ξεπεράσει σε νεκρούς ακόμη και την Κίνα

Οι χώρες που έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους σε επισκέπτες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Ευρώπη περιχαρακώνεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού — καθώς θρηνεί πλέον περισσότερους νεκρούς από ό,τι η Ασία — ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε το μπαζούκα, αποκαλύπτοντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χαιρέτισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας λόγο περί ανάγκης να επιδειχθεί "χρηματοοικονομική αλληλεγγύη".

Η Ιταλία πληρώνει το βαρύτερο τίμημα στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι νεκροί στη χερσόνησο πλησιάζουν με ταχύ ρυθμό τους 3.000, την ώρα που η "κορύφωση" της πανδημίας δεν μοιάζει καν να έχει έρθει ακόμη.

Μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εθνική καραντίνα, η χερσόνησος ανακοίνωσε χθες πως κατέγραψε 475 θανάτους μέσα σε 24 ώρες — τον χειρότερο απολογισμό σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, τον Δεκέμβριο, που ξεπέρασε ακόμα και εκείνους στην κορύφωση της επιδημίας στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της ασθένειας COVID-19.

Με αυτόν τον ρυθμό (2.978 νεκροί) η Ιταλία κινδυνεύει να ξεπεράσει σήμερα Πέμπτη τον πιο βαρύ απολογισμό στον πλανήτη, αυτόν της Κίνας (3.245 νεκροί), να γίνει το κράτος με τα περισσότερα θύματα.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους νωρίτερα σήμερα πως δεν σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού, κάτι άνευ προηγουμένου αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι. Όμως, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 34 κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα, ολοένα συχνότερα κινέζων πολιτών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Πορτογαλία αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, αφού κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεπεράστηκε το όριο των 100 νεκρών, η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα σχολεία από αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με την UNESCO, την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 850 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στον πλανήτη, ή περίπου οι μισοί μαθητές και φοιτητές, δεν πάνε στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους διότι απλούστατα έκλεισαν.

Ο κορονοϊός, "εχθρός της ανθρωπότητας" κατά τον χαρακτηρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.700 ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν πλέον τα 209.500 σε 150 χώρες και περιοχές.

Η πανδημία έχει πυροδοτήσει ελεύθερη πτώση των δεικτών στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, ωθώντας κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να ανακοινώσουν πακέτα στήριξης αξίας δισεκατομμυρίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ώστε να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη και στην ΕΕ να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση, με "δημοσιονομικές παρεμβάσεις". "Σε εμάς, στα ευρωπαϊκά κράτη, επαφίεται τώρα να κάνουμε δημοσιονομικές παρεμβάσεις και να δείξουμε μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αλληλεγγύη στην ευρωζώνη", πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει μέσω ποιού μηχανισμού.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων αξίας 100 δισεκ. δολαρίων για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο, αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ενώ στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της σε ιστορικό χαμηλό (0,25%) και δεσμεύθηκε να αγοράσει δημόσιο χρέος.

Η βροχή των δισεκατομμυρίων φάνηκε να κατευνάζει, τουλάχιστον εν μέρει, τον πανικό σε κάποιες από τις αγορές. Το χρηματιστήριο στο Τόκιο κατέγραφε άνοδο αμέσως μετά το άνοιγμα, αλλά αντίθετα, αυτό των Φιλιππίνων έπεφτε πάνω από 12% και χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση.

Κορονοϊός: Η Ευρώπη σε καραντίνα - Η Ιταλία θα ξεπεράσει σε νεκρούς ακόμη και την Κίνα

Προετοιμασία για "το χειρότερο"

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πολλαπλασιάζονται. Οι Βέλγοι, μετά τους Ιταλούς και τους Γάλλους, ανακαλύπτουν ξανά με τη σειρά τους τη ζωή στο σπίτι, με μόνη εξαίρεση εξόδους για περπάτημα ή άλλη σωματική άσκηση.

Η Αυστρία ανέστειλε από σήμερα όλες τις τακτικές πτήσεις. Η Γαλλία εισέρχεται στην τρίτη της ημέρα περιορισμού, με το κέντρο του Παρισιού και τις συνήθως κατάμεστες λεωφόρους του να θυμίζουν πόλη-φάντασμα.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε, σε τόνο ασυνήθιστα δραματικό γι’ αυτήν, έκκληση στους συμπολίτες της να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να τηρούν τις συστάσεις των αρχών, πράγμα απολύτως αναγκαίο "για να σωθούν ζωές".

Τα σύνορα του Ισραήλ έκλεισαν, όπως και αυτά των ΗΠΑ και του Καναδά, μεταξύ πολλών άλλων κρατών.

Ο κορονοϊός προκάλεσε τον πρώτο θάνατο στην υποσαχάρια Αφρική — στην Μπουρκίνα Φάσο. Η Αφρική πρέπει να "ξυπνήσει" και να "προετοιμαστεί για το χειρότερο", προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Η οικονομία παραλύει ολοένα περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors και η Ford, ανακοινώνουν πως αναστέλλουν την παραγωγή τους στη βόρεια Αμερική. Οι ΗΠΑ έχουν άλλωστε τραβήξει χειρόφρενο στη μετανάστευση, ανέστειλαν τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων "στις περισσότερες χώρες του κόσμου", εξαιρουμένων μόνο πολύ σημαντικών και έκτακτων περιστάσεων.

Η πανδημία του κορονοϊού θα απειλήσει έως και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον πλανήτη αν δεν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση σε διεθνή κλίμακα, προειδοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Διάφορες εκδηλώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί, με πιο πρόσφατη τη Eurovision, που προβλεπόταν να γίνει τον Μάιο στην Ολλανδία. Αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη σημαντικότερη και πιο προβεβλημένη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, τα οικονομικά διακυβεύματα της οποίας είναι τεράστια.

Τα σύνορα ΗΠΑ και Καναδά

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έκλεισαν τα σύνορά τους για τις "μη αναγκαίες μετακινήσεις", ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κινείται για την επίσπευση της παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού, δηλώνοντας ότι πλοία-νοσοκομεία θα αναπτυχθούν στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς η Γουόλ Στριτ συνεχίζει την απότομη καθοδική της πορεία εδώ και τέσσερις εβδομάδες, έπειτα από σοβαρές ανησυχίες για την επιδείνωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας, που έχει παραλύσει μεγάλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας και έχει προκαλέσει φόβους για πρόκληση παγκόσμιας ύφεσης.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αυστηροποίησαν ακόμη περισσότερα τους περιορισμούς στα σύνορά τους, απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός τους στους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αντιμετωπίσου την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε σήμερα ότι κανένας αλλοδαπός δεν θα μπορεί να εισέρχεται στη χώρα από αύριο Παρασκευή.

"Απαγόρευση ταξιδίων επιβάλλεται από τις 21:00 (τοπική ώρα, 12:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας ) αύριο το βράδυ σε όλους τους μη Αυστραλούς πολίτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι" της χώρας, δήλωσε ο Μόρισον από την Καμπέρα.

Την ίδια ώρα η Νεοζηλανδή ομόλογός του Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι μόνοι οι Νεοζηλανδοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα από σήμερα τα μεσάνυκτα και μετά.

"Δεν είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ κινδύνους στα σύνορά μας", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου.

"Η σημερινή απόφαση σταματά οποιονδήποτε τουρίστα, ή κάτοχο προσωρινής άδειας εισόδου (…) από το να έρθει στη Νέα Ζηλανδία", εξήγησε η Άρντερν.

"Η προστασία των Νεοζηλανδών είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Τις τελευταίες ημέρες κατέστη σαφές ότι η εξάπλωση του ιού αλλού στον κόσμο απαιτεί να λάβουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στα σύνορά μας", διευκρίνισε.

Στη Νέα Ζηλανδία έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα της covid-19, αλλά κανένας θάνατος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 22:16

Κορονοϊός: Ακόμη δύο θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 371 οι νεκροί

Κατέληξαν μια 90χρονη και ένας 59χρονος ιερέας στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 25 Σεπ 2020 | 22:05

Κορονοϊός: Γιατί μπήκε λουκέτο στα περίπτερα - Η εξήγηση του Σύψα και η συζήτηση για lockdown [Βίντεο]

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας εξήγησε τον λόγο που λαμβάνονται τα νέα μέτρα στην Αττική

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ 25 Σεπ 2020 | 21:26

Σαρώνει ο κορονοϊός στη Βρετανία: Πάνω από 6.800 κρούσματα και 34 νεκροί σε ένα 24ωρο

6.874 νέα κρούσματα στη Βρετανία, αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ μετά τα 6.634 χθεσινά κρούσματα.

20 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 25 Σεπ 2020 | 21:07

Ιταλία: 1.912 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από το τέλος του lockdown

O υψηλότερος αριθμός από το τέλος του lockdown, την περασμένη άνοιξη στην Ιταλία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 25 Σεπ 2020 | 20:34

Καταγγελία - σοκ: Γονείς έσπασαν την καραντίνα στην Αθήνα, πήγαν στη δουλειά και το παιδί σχολείο

Γονείς πήγαιναν κανονικά το παιδί τους σχολείο και εκείνοι στις δουλειές τους παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τους παιδί είναι θετικό στον κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 20:21

Ξεκάθαρος ο Χαρδαλιάς: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, προφανώς θα πάμε σε καραντίνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η καραντίνα είναι ύστατη λύση που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 25 Σεπ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία - Κλείνουν 5 παιδικοί σταθμοί στο Ίλιον μετά από κρούσματα σε εργαζομένους

Το κλείσιμο 5 παιδικών σταθμών στο Ίλιον ανακοίνωσε ο Δήμος - Θετικοί στον ιό βρέθηκαν εργαζόμενοι

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 25 Σεπ 2020 | 20:06

Κορονοϊός: Σοκάρει ο ΠΟΥ - Έως και 2 εκατομμύρια νεκροί μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο

Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 25 Σεπ 2020 | 19:35
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 19:20

Κορονοϊός: Σε τι φάση βρίσκονται τα εμβόλια της Κίνας - Πότε βγαίνουν στην αγορά

Η ανάπτυξη έντεκα κινεζικών εμβολίων, από τα συνολικά 59 προγράμματα, έχει πλέον εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 19:12

Κορονοϊός: Κλειστά από τα μεσάνυχτα περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες στην Αττική - Σε ποιες άλλες περιοχές βάζουν λουκέτο στις 12

Αναστέλλεται η λειτουργία περιπτέρων και άλλων καταστημάτων λιανικής από τις 12 μέχρι τις 5 το πρωί - Ανοιχτά τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΞΙΤΗΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 18:58

Γιατρός της 17χρονης που βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από 40 μέρες: Η περίπτωση της πραγματικά σπάνιο περιστατικό

Η νεαρή κοπέλα δεν είχε υποκείμενο νόσημα αλλά πέρασε βαριά τη νόσο του κορονοϊού - Κόλλησε στις διακοπές της στη Χαλκιδική.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 18:57

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία - Προτελευταίο βήμα το κλείσιμο σχολείων

Μόνο το 20% των ηλικιωμένων που διασωληνώνονται καταφέρνουν να επανέλθουν