Κορονοϊός: Αλαλούμ στην ΕΕ με τα περιοριστικά μέτρα - Κοινό συντονισμό ζητά η Κομισιόν - Η νέα πρόταση

"Κακοφωνία" με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό επικρατεί στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Τι προτείνει η Κομισιόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Αλαλούμ με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό επικρατεί στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που οδήγησε την Κομισιόν στο να εγκρίνει μία νέα πρόταση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα τυχόν μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας, να συντονίζονται και γνωστοποιούνται με σαφήνεια σε επίπεδο ΕΕ.

Η πρόταση της Επιτροπής καθορίζει τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα:

 • Κοινά κριτήρια και κατώτατα όρια για τη λήψη αποφάσεων από τα κράτη μέλη σχετικά με τη θέσπιση ταξιδιωτικών περιορισμών
 • Αποτύπωση των κοινών κριτηρίων με χρήση συμφωνημένου χρωματικού κώδικα
 • Κοινό πλαίσιο για τα μέτρα που εφαρμόζονται στους ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου
 • Σαφής και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τυχόν περιορισμούς

Κορονοϊός: Αλαλούμ στην ΕΕ με τα περιοριστικά μέτρα - Κοινό συντονισμό ζητά η Κομισιόν - Η νέα πρόταση

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ανέφερε ότι "σήμερα προτείνουμε στα κράτη μέλη μας μια καλά συντονισμένη, προβλέψιμη και διαφανή προσέγγιση όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπου αυτοί είναι αναγκαίοι, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει να αποφύγουμε την περαιτέρω διατάραξη των ήδη εύθραυστων οικονομιών και την πρόσθετη αβεβαιότητα για τους πολίτες, που έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες. Το αναμένουν αυτό από εμάς μετά από τόσους μήνες που ζουν με τη νόσο COVID-19".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρεντέρς, σημείωσε ότι "το δικαίωμά μας να κυκλοφορούμε ελεύθερα στην ΕΕ έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Για τους πολλούς πολίτες που εξαρτώνται καθημερινά από ταξίδια και μετακινήσεις χωρίς προσκόμματα, η κακοφωνία των εθνικών κανόνων στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα προβληματική. Θέλουμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα. Προτείνουμε απλά και χωρίς διακρίσεις κριτήρια, τα οποία είναι εύκολο να τηρηθούν από τα κράτη μέλη και επιτρέπουν τη σωστή ενημέρωση των Ευρωπαίων".

Σύμφωνα με την Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων "τα σημερινά μέτρα εδράζονται σ' αυτή τη βάση, ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε πλήρως από τον χώρο Σένγκεν μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιθυμούμε ένα σαφές "πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο" σύστημα και όχι ένα καλειδοσκόπιο επιμέρους μέτρων".

1

Σήμερα υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κριτηρίων που εφαρμόζει κάθε κράτος μέλος για τη θέσπιση μέτρων που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή προτείνει σε κάθε κράτος μέλος να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια κατά τη θέσπιση τυχόν περιοριστικών μέτρων:

 • Συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 άτομα σε συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια περιόδου 14 ημερών
 • Ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ COVID-19 που διενεργήθηκαν σε συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια περιόδου 7 ημερών
 • Αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν για τη νόσο COVID-19 ανά 100.000 άτομα σε συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια περιόδου 7 ημερών.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να παρέχουν αυτά τα στοιχεία και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα τυχόν μέτρα θα μπορούν να περιορίζονται μόνο στις περιοχές όπου είναι απολύτως αναγκαία.

Αν το κράτος μέλος αναχώρησης έχει εβδομαδιαίο ποσοστό τεστ άνω των 250 ανά 100.000 άτομα, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να μην περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων που ταξιδεύουν από άλλο κράτος μέλος αν:

 • Ο συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων COVID-19 σε συγκεκριμένη περιοχή είναι το πολύ 50 κρούσματα ανά 100.000 άτομα κατά τη διάρκεια περιόδου 14 ημερών
 • ή το ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ COVID-19 που διενεργήθηκαν σε συγκεκριμένη περιοχή είναι μικρότερο από 3 %.

Κοινός χρωματικός κώδικας

Με βάση τα στοιχεία που θα παρέχουν τα κράτη μέλη, η Επιτροπή προτείνει να δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων χάρτη των χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ, που θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση, με κοινό χρωματικό κώδικα, προς υποστήριξη των κρατών μελών και των ταξιδιωτών. Η Επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα χρώματα:

 • Πράσινο για περιοχή στην οποία ο συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων COVID-19 είναι μικρότερος από 25 κατά τη διάρκεια περιόδου 14 ημερών και το ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ είναι μικρότερο από 3 %
 • Πορτοκαλί για περιοχή στην οποία ο συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων COVID-19 είναι μικρότερος από 50 κατά τη διάρκεια περιόδου 14 ημερών, αλλά το ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ COVID-19 είναι τουλάχιστον 3 %, ή ο συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων κυμαίνεται μεταξύ 25 και 150, αλλά το ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ COVID-19 είναι μικρότερο από 3 %
 • Κόκκινο για περιοχή στην οποία ο συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων COVID-19 είναι μεγαλύτερος από 50 κατά τη διάρκεια περιόδου 14 ημερών και το ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ COVID-19 είναι τουλάχιστον 3 % ή ο συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων υπερβαίνει τα 150 κρούσματα ανά 100. 000 άτομα κατά τη διάρκεια περιόδου 14 ημερών
 • Γκρίζο, αν δεν υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση των κριτηρίων που προτείνει η Επιτροπή ή αν ο αριθμός των τεστ COVID-19 ανά 100.000 άτομα είναι μικρότερος από 250.
1

Κοινή προσέγγιση για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου

Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν κοινή προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση των ταξιδιωτών που προέρχονται από ζώνες "υψηλού κινδύνου". Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αρνούνται την είσοδο των ατόμων που ταξιδεύουν από άλλα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη που θεσπίζουν περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία με βάση τις δικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων θα μπορούσαν να απαιτούν τα εξής:

Τα άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή χαρακτηρισμένη ως "κόκκινη" ή "γκρίζα" είτε να υποβάλλονται σε καραντίνα ΕΙΤΕ να υποβάλλονται σε τεστ COVID-19 μετά την άφιξή τους --η υποβολή σε τεστ COVID-19 είναι η προτιμώμενη επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν αυτό δικαιολογείται, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνιστάται στα άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή χαρακτηρισμένη "πορτοκαλί" να υποβάλλονται τουλάχιστον σε τεστ COVID-19 πριν από την αναχώρηση ή κατά την άφιξή τους. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτούν από τα άτομα που φθάνουν από περιοχή χαρακτηρισμένη ως "κόκκινη", "πορτοκαλί" ή "γκρίζα" να υποβάλλουν έντυπα εντοπισμού επιβατών, ιδίως για τα άτομα που φθάνουν αεροπορικώς, τηρουμένων των απαιτήσεων προστασίας δεδομένων. Οι ταξιδιώτες με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες -όπως οι εργαζόμενοι που ασκούν κρίσιμα επαγγέλματα, οι μεθοριακοί και οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι, οι σπουδαστές ή οι δημοσιογράφοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να υποβληθούν σε καραντίνα.

1

Σαφής και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού

Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή να παρέχουν στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή, σε εβδομαδιαία βάση, λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τους επικείμενους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας ή σχετικά με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι αλλαγές θα πρέπει να κοινοποιούνται μία εβδομάδα πριν από την έναρξη ισχύος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει επίσης να δημοσιοποιούνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα "Re-open EU", με σύνδεσμο προς τον χάρτη που θα δημοσιεύεται σε εβδομαδιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται προβλεψιμότητα. Τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσουν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών στο κοινό με σαφή, περιεκτικό και έγκαιρο τρόπο.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η DW 22 Σεπ 2020 | 18:27

Φάκελοι FinCen: Πώς ο γαμπρός του Ερντογάν "βοήθησε" τη βιομηχανία πορνό

Σκιερές συναλλαγές καταγράφουν οι φάκελοι FinCen και με τον κλάδο της πορνογραφίας, μέσω της Aktif Bank. Ποια η εμπλοκή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ TWEET ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 18:01

Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία- Λόγω κρούσματος κορονοϊού, σε καραντίνα ο Σάρλ Μισέλ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία αναβάλλεται για τις αρχές Οκτωβρίου

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 22 Σεπ 2020 | 13:25

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως την προηγούμενη εβδομάδα - Πάνω από δύο εκατ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30,6 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού από την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Η COBRA 22 Σεπ 2020 | 08:28

Κορονοϊός - Μίνι lockdown στη Βρετανία, στο "κόκκινο" το Λονδίνο: Έως τις 22:00 οι παμπ και μάσκες παντού

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες. Mίνι lockdown προ των πυλών. Σήμερα οι ανακοινώσεις.

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 22 Σεπ 2020 | 08:12

Κορονοϊός: Μεξικό και Βραζιλία με ρεκόρ κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική είναι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας στον πλανήτη. Και η Αργεντινή με αύξηση κρουσμάτων.

ΕΚΤΟΣ Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ 22 Σεπ 2020 | 08:11

ΠΟΥ - Κορονοϊός: Περισσότερες από 60 πλούσιες χώρες θα βοηθήσουν τις φτωχότερες για το εμβόλιο

Ποιες είναι οι 60 πλούσιες χώρες που προσχωρούν στον μηχανισμό πρόσβασης στο εμβόλιο του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Σεπ 2020 | 07:20

ΗΠΑ- Τραμπ: Πέντε γυναίκες είναι υποψήφιες για τη θέση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει τα ονόματα πέντε γυναικών στην κούρσα της διαδοχής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ 21 Σεπ 2020 | 23:07

Αλεξέι Ναβάλνι: "Γιούλια, εσύ με έσωσες" - Το ευχαριστώ στη σύζυγό του

Ο Ναβάλνι για πρώτη φορά γράφει ο ίδιος ότι "προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με δηλητηριώδη ουσία που χρησιμοποιεί ο στρατός"

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2008 21 Σεπ 2020 | 21:13

Αποκαλύψεις FinCEN: Ο γαμπρός του Ερντογάν στο επίκεντρο της υπόθεσης λαθρεμπορίου χρυσού του Ζαράμπ

O γαμπρός του Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι συνέβαλε στην παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Ιράν με τη διαβόητη υπόθεση λαθρεμπορίου χρυσού

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ 21 Σεπ 2020 | 17:10

Κορονοϊός - Μαδρίτη: Eνα εκατ. κάτοικοι υπό αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση - "Χρειαζόμαστε βοήθεια από τον στρατό"

Σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Μαδρίτης μετακινούνται πλέον μόνο υπο αυστηρές προϋποθέσεις λόγω του κορονοϊού

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» 21 Σεπ 2020 | 15:35

Οδηγίες UCLA: Κορονοϊός, γρίπη ή απλό κρύωμα; - Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Ο επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του UCLA ενημερώνει για τις διαφορές ανάμεσα σε απλό κρύωμα, γρίπη ή κορονοϊό.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Σεπ 2020 | 15:33

Κορονοϊός: Κοντά στο δεύτερο lockdown η Βρετανία - Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ πανικόβλητοι πολίτες [εικόνες]

Ένα βήμα πριν από ένα δεύτερο καθολικό lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Βρετανία, με τους πολίτες να έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 21 Σεπ 2020 | 14:10

Τουρκία: Οι συμφωνίες με τη Λιβύη θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, λέει ο Καλίν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δυσαρεστημένος από την ανακοίνωση με την οποία ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί.