Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο κορονοϊός αναγνωρίστηκε από Κινέζους επιστήμονες ως πηγή μιας νέας θανατηφόρας αναπνευστικής νόσου. Δεδομένου ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως, οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο προχωρήσε σε αρκετά Lockdown και οι κοινωνίες έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους. Μπροστά μας πλέον υπάρχει μια χρονιά με τη μεγαλύτερη πρόκληση στη δημόσια υγεία που έχει ποτέ υπάρξει.
Όμως, σε αυτό, ο καθηγητής και κοινωνικός επιδημιολόγος του Γέιλ Δρ. Νικόλαος Χρηστάκης φέρνει μια "ψυχρή άνεση", όπως αναφέρεται στο νέο βιβλίο του "Apollo’s Arrow: The Deep and Enduring Impact of Coronavirus", στον τρόπο που ζούμε. Και αυτό γιατί βλέπει ένα μοτίβο.

"Ένα από τα επιχειρήματα του βιβλίου είναι ότι αυτό που συμβαίνει μπορεί σε πολλούς να φαίνεται εξωγήινο και αφύσικο αλλά οι πληγές δεν είναι νέες για το είδος μας - είναι απλώς νέες για εμάς", δήλωσε ο Χρηστάκης, του οποίου η εξειδίκευση είναι στο πώς οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν τη μετάδοση στην κοινωνία.
"Είμαστε η πρώτη γενιά ζωντανών ανθρώπων που αντιμετώπισε ποτέ αυτήν την απειλή, ωστόσο μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα", δήλωσε ο Χρηστάκης στον Guardian. "Είναι θαυμαστό αυτό", όπως είπε.
Στη συνέχεια, μόλις τελειώνουν οι πανδημίες, συχνά υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι αναζητούν εκτεταμένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Ο κ.Χρηστάκης προβλέπει ότι θα είναι ένας δεύτερος"βρυχηθμός της δεκαετίας του '20", ακριβώς μετά την πανδημία της γρίπης του 1918.
"Κατά τη διάρκεια των επιδημιών αυξάνεται η θρησκευτικότητα, οι άνθρωποι γίνονται πιο απροσδόκητοι, εξοικονομούν χρήματα", δήλωσε ο κ. Χρηστάκης.
Επίσης, οι οικονομίες αρχαίων πολιτισμών κατέρρευσαν σε περιόδους ασθένειας. "Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης που κάνουν την οικονομία να επιβραδύνεται - αυτό είναι ψευδές", είπε. "Είναι ο ιός που κάνει την οικονομία να επιβραδύνεται, επειδή οι οικονομίες κατέρρευσαν ακόμη και στην αρχαιότητα όταν συνέβησαν επιδημίες, ακόμα και όταν δεν υπήρχε καμία κυβέρνηση που να λέει ότι κλείνουν τα σχολεία ή κλείνουν τα εστιατόρια".
Αυτό το μέλλον, προβλέπει ο Χρηστάκης, δεν θα έρθει έως ότου η κοινωνία διανείμει το εμβόλιο, πιθανότατα έως το 2021 και έχει χρόνο να ανακάμψει από την κοινωνικοοικονομική καταστροφή που υπέστη, πιθανώς έως το 2023. Αλλά το όραμα που εκθέτει για το 2024 και μετά, είναι ένα γεμάτο εμπειρίες όπως: γεμάτα γήπεδα, γεμάτα νυχτερινά κέντρα και άνθηση των τεχνών.
"Σεξουαλική ακολασία" και άσκοπες δαπάνες
"Το 2024, όλες αυτές οι [πανδημικές τάσεις] θα αντιστραφούν", είπε. "Οι άνθρωποι θα αναζητούν αδιάκοπα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις". Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη "σεξουαλική ακολασία", άσκοπες δαπάνες και ένα "αντίστροφο της θρησκευτικότητας".
Η επόμενη χρονιά, παρά τους εμβολιασμούς, θα δοκιμάσει την αντοχή του κόσμου στη συνέχιση της κοινωνικής απόστασης, του συχνού πλυσίματος των χεριών, στη χρήση προστατευτικής μάσκας και την αποφυγή συνωστισμών.
Ο κ.Χρηστάκης προειδοποιεί ότι έχουμε ήδη αποδειχθεί ευάλωτοι σε κακές ηγεσίες, στην έλλειψη συντονισμού και την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. "Ως κοινωνία ήμασταν πολύ ανώριμοι", είπε ο κ. Χρηστάκης. "Ανώριμοι και θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα", τονίζει.
Το να υποκύψουμε σε παραπληροφόρηση, διχασμό και άρνηση είναι επίσης χαρακτηριστικά τόσο τυπικά μιας πανδημίας, Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν "δεξαμενές" εμπειρογνωμοσύνης, λέει χαρακτηριστικά, και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη χρονιά.
"Ο κόσμος μας έχει αλλάξει, υπάρχει ένα νέο θανατηφόρο παθογόνο που κυκλοφορεί, δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που αντιμετώπισαν αυτήν την απειλή και πολλά θα μας ζητηθούν", δήλωσε ο Χρηστάκης. "Και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα αυτό".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr