Κορονοϊός: Μετατρέπουν μάσκες θαλάσσης σε αναπνευστήρες ασθενών ή μάσκες προστασίας γιατρών

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι οι εκ των υστέρων εξοπλισμένες μάσκες ξεπέρασαν την προστασία των μασκών που έφεραν φίλτρα υψηλότερης ποιότητας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μασκα

Ερευνητές στην Ευρώπη μετατρέπουν μάσκες θαλάσσης χαμηλού κόστους σε αναπνευστήρες για τη θεραπεία ασθενών ή την προστασία των γιατρών που μάχονται για να περιορίσουν την έκρηξη του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, μια ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Τσεχίας (CVUT) συνεργάστηκε με εθελοντές για την προσθήκη στρατιωτικών φίλτρων στις μάσκες ψαροντούφεκου, οι οποίες προορίζονται και για κολύμβηση και συνήθως πωλούνται για περίπου 600 κορώνες (24 δολάρια) σε τοπικά καταστήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι οι εκ των υστέρων εξοπλισμένες μάσκες ξεπέρασαν την προστασία των μασκών που έφεραν FFP3, θεωρούμενο ως ένα από τα φίλτρα υψηλότερης ποιότητας.

"Διανέμουμε (τις μάσκες) σε νοσοκομεία στην Πράγα και σε άλλα μέρη", δήλωσε ο πρόεδρος της CVUT, Vojtech Petracek, στο Reuters. "Έχουμε κάνει 2.200 κομμάτια μέχρι στιγμής και αυτήν την εβδομάδα σχεδιάζουμε 10.000 περισσότερα".

Κορονοϊός: Μετατρέπουν μάσκες θαλάσσης σε αναπνευστήρες ασθενών ή μάσκες προστασίας γιατρών

Ένα βελγικό νοσοκομείο, εν τω μεταξύ, ελέγχει τις μάσκες για κολύμβηση με αναπνευστήρα ως αναπνευστήρες για τους ασθενείς, αντλώντας από μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στην Ιταλία. Το νοσοκομείο Erasmus στις Βρυξέλλες άρχισε να συνεργάζεται με μια τοπική εταιρεία ιατρικών συσκευών για την ανάπτυξη των μάσκων, που είναι γνωστές ως Easybreath και καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο.

Η ιδέα προτάθηκε από ιταλούς μηχανικούς, οι οποίοι έβαλαν το σχέδιό τους σε άμεση εφαρμογή, ως εναλλακτική λύση σε μια πιο επεμβατική τεχνική τοποθέτησης ενός σωληναρίου απευθείας στο λαιμό ενός ατόμου, όταν οι ιατρικές μάσκες δεν είναι διαθέσιμες για να αντλούν οξυγόνο στους πνεύμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έχουμε ιατρικές μάσκες αλλά είναι για μία χρήση, έτσι, όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αντιμετωπίζουμε μια έλλειψη αποθέματος", δήλωσε ο Frederic Bonnier, φυσιοθεραπευτής ο οποίος χρησιμοποιεί εκτύπωση 3D για τους σωλήνες που συνδέει τις μάσκες με την παροχή οξυγόνου.

Ο εξαερισμός, ο οποίος είναι απαραίτητος για να βοηθήσει τους ασθενείς να αναπνεύσουν όταν δεν μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό από μόνοι τους, είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η ασθένεια επιτίθεται στους πνεύμονες.

"Η λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε μάσκες για κολύμβηση με αναπνευστήρα, αλλά τις δοκιμάσαμε μόνο σε εθελοντές" είπε ο Bonnier, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο χρειάστηκε επίσημη εξουσιοδότηση για χρήση σε ασθενείς, επειδή οι μάσκες χρειάστηκε να τροποποιηθούν ελαφρώς.

Πηγή/Φωτογραφίες: Reuters

ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ 28 Μαϊ 2020 | 14:53
BABY BOOM 28 Μαϊ 2020 | 14:40

Σιβηρία: Έξαρση γεννήσεων σε ζωολογικό κήπο λόγω της καραντίνας του κορονοϊού

Έξαρση γεννήσεων παρατηρήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο της Σιβηρίας την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστός για τους επισκέπτες

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 14:32

Ο κορονοϊός αλλάζει και τα λεξικά: Ποιοι όροι γίνονται λήμματα στο έγκριτο λεξικό Petit Robert

Μερικές φορές όλα επιταχύνονται γύρω μας και λέξεις που δεν προβλέπαμε έρχονται αίφνης να μας επιβληθούν μαζικά στην καθημερινή χρήση της γλώσσας.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 28 Μαϊ 2020 | 14:00

Άρθρο εγκώμιο Ανδρέα Ξανθού σε Τσιόδρα - Ηχηρό άδειασμα σε Καρτερό και Φίλη

"Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν", αναφέρει.

ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 13:53

Έρευνα του ΑΠΘ: Από τις 6 Μαΐου "εξαφανίστηκε" ο κορονοίός στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι μετρήσεις του ΑΠΘ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης της Ελληνικής Πολιτείας για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 28 Μαϊ 2020 | 13:41

Ερευνα ΕΚΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Μεγάλες οι οικονομικές επιπτώσεις στα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 13:37

Κόνσολας: "Επικίνδυνοι και ανεπαρκείς όσοι διακινούν σενάρια περί επικινδυνότητας των νησιών μας"

Επικριτικός ο Υφυπουργός Τουρισμού απέναντι σε όσους διακινούν σενάρια για τον διαχωρισμό των νησιών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαϊ 2020 | 13:32
Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 13:09

Οταν ο άγνωστος τότε Σωτήρης Τσιόδρας είχε πάει στην "Καθημερινή" - Με αφορμή το 2ο κρούσμα κορονοϊού

Τι γράφει στη στήλη του ο Μιχάλης Τσιντσίνης για την επίσκεψη του άγνωστου ακόμα τότε Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 28 Μαϊ 2020 | 12:56

Παρατηρητήριο κορονοϊού: Οι νέες συνήθειες των Ελλήνων - Μείωση κρουσμάτων, αύξηση τεστ και βόλτες στα πάρκα

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Απρίλιο.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ "ΜΗΔΕΝΙΣΕ" 28 Μαϊ 2020 | 11:15

Το συγκινητικό βίντεο για τον τελευταίο ασθενή που πήρε εξιτήριο από το Ρίο - Μετά από 87 ημέρες

Ελεύθερο... κορονοϊού το νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Ελλάδας.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ 28 Μαϊ 2020 | 10:56
ΛΟΓΩ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 28 Μαϊ 2020 | 10:56