Κορονοϊός: Συγκλονίζουν Έλληνες νοσηλευτές στη Γερμανία - "Τους κρατάμε το χέρι όταν πεθαίνουν"

Μιλούν για την μάχη εναντίον του κορονοϊου μέσα από νοσοκομεία και ένα γηροκομείο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένας από του πιο διάσημους νοσηλευτές το τελευταίο διάστημα είναι πιθανότατα ένας νεαρός Πορτογάλος, ο οποίος έφυγε πριν λίγα χρόνια από την πατρίδα του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Έγινε γνωστός και ένας αληθινός "ήρωας" στην Πορτογαλία διότι εργαζόταν στην εντατική όπου νοσηλεύθηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Τα φώτα της δημοσιότητας προσέδωσαν άλλη αξία στους κόπους και στις δυσκολίες που μέχρι τότε αντιμετώπισε.

Τέτοιοι "ήρωες", άνθρωποι δηλαδή που δεν έβρισκαν δουλειά στον τόπο τους και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού καλύτερες συνθήκες, υπάρχουν χιλιάδες. Και ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες νοσηλευτές που ήρθαν στη Γερμανία και αυτή την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Μιλήσαμε με τέσσερις από αυτούς. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τον Μιχαήλ και τη Σωτηρία. Και οι τέσσερις πάντως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έναν απίστευτο ενθουσιασμό και αγάπη για το επάγγελμά τους αλλά και για την Ελλάδα παρόλο που δεν κατάφεραν να σταδιοδρομήσουν εκεί.

Στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορ0νοϊού βρίσκονται πολλοί Έλληνες νοσηλευτές - και στη Γερμανία

Ο Μιχαήλ Οικονόμου, με καταγωγή από την Κόρινθο, έχοντας σπουδάσει τέσσερα χρόνια νοσηλευτική στο Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα ήθελε να ζήσει στο Μόναχο γιατί όπως λέει είναι μια καταπληκτική πόλη. Η επαγγελματική αποκατάσταση ήρθε γρήγορα μια και οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό στη Γερμανία είναι τεράστιες και η κατάρτισή του άριστη. Ήρθε τον Μάιο του 2018 και αρχικά εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου στο Ογκολογικό - Αιματολογικό Τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εδώ και δυο εβδομάδες μετά από σχετική πρόταση που του έγινε εργάζεται στο Καρδιοχειρουργικό Τμήμα, όπου ήδη λειτουργεί ειδική πτέρυγα για ασθενείς με κορονοϊό. Τώρα ετοιμάζεται να λειτουργήσει και μια δεύτερη πτέρυγα. "Από την αρχή η προϊσταμένη, η οποία είναι εξαιρετική και τυχαίνει να είναι και Ελληνίδα, η κυρία Άννα Γατούδη, με είχε ενημερώσει πως θα ανοίξει και μια δεύτερη πτέρυγα για κορονοϊό και με ρώτησε εάν θα ήθελα να δουλέψω εκεί. Της απάντησα αμέσως πως δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θα ήθελα κιόλας να μπω, να δω πως είναι η δουλειά σε δύσκολες συνθήκες και από τη στιγμή που είμαι εδώ στη Γερμανία χωρίς οικογένεια για να φοβάμαι μήπως τους κολλήσω, δεν έχω πρόβλημα" δηλώνει με έναν απίστευτο ενθουσιασμό ο 26χρονος νοσηλευτής.

Τους κρατάμε το χέρι όταν ξέρουμε ότι θα πεθάνουν

Ο νοσηλευτής Μιχαήλ Οικονόμου από την Κόρινθο ζει και εργάζεται στο Μόναχο

Με τον ίδιο απίστευτο ενθουσιασμό για τη δουλειά της μιλάει και η 29χρονη Σωτηρία Κοράνη - Μπουρουτζή. Γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Κορυτσά. Οι γονείς της μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, μετακόμισαν πριν από 30 χρόνια σε ένα χωριό κοντά στην Κατερίνη. Η Σωτηρία σπούδασε νοσηλευτική στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. "Δεν έβλεπα στην Ελλάδα δυστυχώς κάποια αξιοπρεπή μεταχείριση του επαγγέλματός μου. Εν τω μεταξύ είχα γνωρίσει και τον σύζυγο μου, ο οποίος είναι μεγαλωμένος εδώ στη Γερμανία και έτσι αποφάσισα να φύγω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σωτηρία εργάζεται στην εντατική του Παθολογικού Τμήματος ενός νοσοκομείου στα περίχωρα της Στουτγάρδης. Δεν θέλει να αναφέρει το όνομα του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην εντατική με ασθενείς με κορ0νοϊό. Στην ερώτηση μας αν φοβάται μήπως κολλήσει και η ίδια απαντά: "Εννοείται πως φοβάμαι αλλά είναι η δουλειά μου. Αυτό σπούδασα. Υπάρχουν και άλλες κολλητικές ασθένειες, δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Θα μπορούσα να κολλήσω γρίπη ή κάτι άλλο. Όμως δεν φοβάμαι τόσο για μένα όσο για το παιδί μου και τον άντρα μου". Η Σωτηρία έχει ένα δεκαέξι μηνών αγοράκι, το οποίο της δίνει δύναμη να μην κουβαλάει τόσο πολύ στο μυαλό της τις σκηνές που βλέπει στην εντατική. "Αυτό που με στεναχωρεί είναι όταν κάποιος πεθαίνει και δεν έχει κάποιο συγγενή του, κάποιο δικό του άνθρωπο. Όταν βλέπουμε ότι δεν πάει άλλο και ότι θα πεθάνει, καθόμαστε δίπλα του και του κρατάμε το χέρι".

Έχει ζήσει όμως και καλές στιγμές στην εντατική όπως πρόσφατα που μια 56χρονη ασθενής αποσωληνώθηκε. "Είναι μεγάλη η χαρά για εμάς διότι αισθανόμαστε πως συμβάλαμε κι εμείς σε αυτό. Έστω με ένα μικρό λιθαράκι". Στην ερώτηση τι είναι αυτό που πρώτα τους ζητάνε οι ασθενείς που αποσωληνώνονται και επιστρέφουν σε κανονικές συνθήκες απαντά πως "δεν υπάρχουν διαφορές με άλλους ασθενείς επειδή αυτοί έχουν κορ0νοϊό. Όπως και οι άλλοι, ζητάνε να σηκωθούν και να έχουν επικοινωνία με κάποιον δικό τους".

Καλή οργάνωση, σεβασμός και καλές προοπτικές

"Αυτό που με στεναχωρεί είναι όταν κάποιος πεθαίνει και δεν έχει κάποιο δικό του άνθρωπο" λέει η Σωτηρία Κοράνη - Mπουρουτζή

Η καλή οργάνωση του νοσοκομείου και τα μέτρα που έχουν ληφθεί της προσφέρουν πάντως ένα αίσθημα ασφάλειας ότι οι πιθανότητες να κολλήσει δεν είναι μεγάλες. Το ίδιο πιστεύει και ο Μιχαήλ. Στο νοσοκομείο στο Μόναχο έκαναν ήδη ειδικό σεμινάριο για τον κορονοϊό αλλά και διαδικτυακά μαθήματα με ειδική εξέταση ώστε να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει το καινούργιο τμήμα κορονοϊού να εργαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι δυο Έλληνες νοσηλευτές συμφωνούν ότι στη Γερμανία βρήκαν ένα εργασιακό περιβάλλον που τους σέβεται πολύ και τους στηρίζει. "Δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα επειδή ήμουνα ξένη. Αντίθετα έκαναν στην αρχή υπομονή μαζί μου επειδή δεν ήξερα καλά τη γλώσσα μέχρι να προσαρμοστώ. Με αντιμετώπισαν σαν δικό τους άνθρωπο, σαν να είμαι γερμανάκι, να το πω έτσι" λέει η Σωτηρία, η οποία ήρθε στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2015.

Ο Μιχαήλ χαίρεται με την πολύ καλή οργάνωση και τη στήριξη που έχει από το νοσοκομείο και την προϊσταμένη ώστε να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Θέλει να κάνει ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της εντατικής νοσηλείας και καταλαβαίνει πως εδώ έχει τις δυνατότητες και πως "αξιοποιούν του νοσηλευτές". Η νοσηλεία στις ΜΕΘ είναι κάτι που αρέσει πολύ και στη Σωτηρία: "έχει πολύ ενδιαφέροντα περιστατικά. Και έχω την αίσθηση ότι μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Μαθαίνω και περισσότερα πράγματα όσον αφορά τα φάρμακα, τις δοσολογίες. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θέλω να εξελίσσομαι".

Παρά τις ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και τις καλές αμοιβές που κυμαίνονται για έναν νοσηλευτή που μόλις ξεκινάει ανάμεσα στις 2.000 με 2.300 ευρώ καθαρά το μήνα, δεν ξεχνούν την Ελλάδα. Οι οικογένειες τους ανησυχούν πολύ για αυτούς αυτές τις δύσκολες μέρες του κορονοϊού και τους δίνουν συνέχεια συμβουλές να προσέχουν. Και οι δυο είναι πολύ ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότητά τους. Ο Μιχαήλ μάλιστα εύχεται κάποτε να βελτιωθεί γενικότερα η κατάσταση στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να προσφέρει με τις γνώσεις και την εμπειρία που εν τω μεταξύ θα έχει αποκτήσει.

Όσο για τα χειροκροτήματα και την αναγνώριση που τώρα απολαμβάνουν από όλο τον κόσμο, η Σωτηρία πιστεύει πως μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση και οι ρυθμοί γίνουν πιο φυσιολογικοί θα τους ξεχάσουν και πάλι. Μακάρι να μην έχει δίκιο και να μην βγει αληθινή.

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 28 Σεπ 2020 | 20:51

Συναγερμός στο Τέξας: Πέθανε 6χρονος από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο

Η συγκεκριμένη αμοιβάδα εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα από τη μύτη – Άγνωστο πώς ο 6χρονος στο Τέξας εκτέθηκε σε αυτήν

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΜΟΝΤΕΛΩΝ 28 Σεπ 2020 | 20:02

Σκάνδαλο "σεισμός" στη μόδα: Βίαζε μοντέλα ο ιστορικός διευθυντής του πρακτορείου Elite - Τι καταγγέλλουν τέσσερις γυναίκες

Τρία μοντέλα και μία δημοσιογράφος κατηγορούν τον πρώην διευθυντή του πρακτορείου Elite για βιασμό και σεξουαλική επίθεση

Ο "ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ" 28 Σεπ 2020 | 19:57

Εκλογές ΗΠΑ 2020 - Καταπέλτης η Washington Post για Τραμπ: O χειρότερος πρόεδρος της σύγχρονης εποχής - Στηρίζει Μπάιντεν

Η φημισμένη εφημερίδα Washington Post πήρε θέση για τις εκλογές στις ΗΠΑ και γνωστοποίησε ότι στηρίζει τον Τζο Μπάιντεν.

Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ 28 Σεπ 2020 | 18:36

Επίθεση στο Charlie Hebdo: Αυτό είναι το βίντεο με τον δράστη που εξετάζει η Αστυνομία - Τον επαινεί ο πατέρας του

Το βίντεο βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του υπόπτου της επίθεσης με μπαλτά στο Charlie Hebdo.

«ΘΥΜΑ ΑΠΡΟΚΛΗΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ Η ΑΡΜΕΝΙΑ» 28 Σεπ 2020 | 15:52

Η Καρντάσιαν "κόντρα" στον Ερντογάν για Αρμενία: Στέλνει όπλα και μαχητές στο Μπακού - Προσευχόμαστε για τους Αρμένιους

Μήνυμα στους Αρμένιους των ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στέλνει η Κιμ Καρντάσιαν.

ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 28 Σεπ 2020 | 15:38

Ο Ερντογάν απειλεί και πάλι: Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες

Δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

28 Σεπ 2020 | 14:46

Ερντογάν - Πούτιν: Μια περίεργη σχέση - Σε αντίπαλα στρατόπεδα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι δύο χώρες, εκτός από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, βρίσκονται σε αντίθετες παρατάξεις και στην Λιβύη, όπως σημειώνει η DW.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 28 Σεπ 2020 | 14:45

Μέρκελ: Πολύ ανήσυχη με τον κορονοϊό στη Γερμανία- "Τα Χριστούγεννα θα έχουμε 20.000 κρούσματα την ημέρα"

Μεγάλη ανησυχία εκφράζει η Ανγκελα Μέρκελ για την εξέλιξη του κορονοϊού, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τα Χριστούγεννα θα έχει η χώρα 20.000 κρούσματα την ημέρα

ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ 28 Σεπ 2020 | 13:47

Ανάλυση: Τι συμβαίνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- Ποιοι είναι οι αυτονομιστές, ποιος ο ρόλος Ρωσίας και Τουρκίας

Ως αρμενικός θύλακας στο νότιο Αζερμπαϊτζάν, δίπλα στα σύνορα με την Αρμενία, το Ναγκόρνο - Καραμπάχ ισορροπεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ πολέμου και ειρήνης.

15 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 28 Σεπ 2020 | 11:29

Κορονοϊός στην Τσεχία: 1.305 νέες περιπτώσεις σε 24ώρες στην Τσεχία - Η δεύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων

O αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν μικρότερος από του Σαββάτου, ωστόσο παραμένει υψηλός. Η Τσεχία είναι η 2η πληγείσα χώρα στην Ευρώπη.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΜΠ 28 Σεπ 2020 | 11:19

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το lockdown η Βρετανία- Οι Βρετανοί αντιδρούν στο κλείσιμο των πάμπ

Περαιτέρω απαγόρευση των κοινωνικών επαφών μεταξύ νοικοκυριών, ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Έλεν Γουάτλι.

ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 28 Σεπ 2020 | 10:27

Εννέα μήνες κορονοϊός - Το χρονικό: Πώς από τους 1.000 νεκρούς τον πρώτο μήνα φτάσαμε στο ένα εκατομμύριο

Από τις 11 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι σήμερα, ένας γολγοθάς της ανθρωπότητας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DER SPIEGEL 28 Σεπ 2020 | 10:03

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Μέρκελ επισκέφθηκε τον επικριτή του Κρεμλίνου στο νοσοκομείο

Το Der Spiegel γράφει ότι η επίσκεψη Μέρκελ στον Ναβάλνι δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνει η καγκελάριος υπόψη της την υπόθεση αυτή.