Κορονοϊός: Σύγχυση με τα νέα μέτρα στη Βρετανία - "Μην τρέχετε πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ"

Επιφυλακτικότητα και σύγχυση επικράτησε μετά τα νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Επιφυλακτικότητα και σύγχυση επικράτησε μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η βρετανικη κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, "μην "τρέχετε πανικόβλητοι στο σούπερ μάρκετ" προτρέπει ο επικεφαλής της Tesco τους Βρετανούς καταναλωτές, μετά τις εικασίες που προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον.

Κριτική στον Τζόνσον για τα νέα μέτρα

H βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε σήμερα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα που έλαβε κατά του κορονοϊού απέναντι στην κριτική που δέχτηκε ότι δεν είναι αρκετά λέγοντας ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει την οικονομία με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε χθες, Τρίτη, τους πολίτες να εργάζονται, αν αυτό είναι εφικτό, από τα σπίτια τους και τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίς σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού, λέγοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί πιθανόν να διαρκέσουν έξι μήνες.

Κορονοϊός: Σύγχυση με τα νέα μέτρα στη Βρετανία - "Μην τρέχετε πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ"

Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη που πλησιάζουν τους 42.000. Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα οδηγώντας τους επιστήμονες σε προβλέψεις για 50.000 ημερησίως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων σήμερα, έξι μήνες από την ημέρα επιβολής του πρώτου εθνικού lockdown στις 23 Μαρτίου, με στόχο να πείσει τους πολίτες να τηρούν τους νέους περιορισμούς ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown. "Αυτό που δεν επιθυμούμε είναι να χρειαστεί να λάβουμε ακόμη αυστηρότερα μέτρα καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να λάβουμε τώρα τα αναλογικά, στοχευμένα μέτρα", δήλωσε ο Ράαμπ στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν τα νέα μέτρα εντάσσονται σε ένα σχέδιο σουηδικού τύπου, συνύπαρξης δηλαδή με τον ιό, αντί προσπάθειας καταπολέμησής του, ο υπουργός απάντησε αρνητικά.

Αλλά η απόφαση της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση κοινωνικών επαφών ανάμεσα σε διαφορετικά νοικοκυριά, προκαλεί προβληματισμό για το αν τα μέτρα που έλαβε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Αγγλία θα είναι επαρκή.

1

Μπάχαλο με τα νέα μέτρα

"Έκρινα ότι βρισκόμαστε ξανά σε μια κρίσιμη καμπή με την COVID και βλέπω τα δεδομένα που ειλικρινώς με ανησυχούν", δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον στο ITV. Η ίδια είπε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοί της την ενημέρωσαν πως το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Τζόνσον θα είναι ανεπαρκές για να μειώσει τον ρυθμό της μετάδοσης.

Στην Αγγλία, οι πολίτες μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές με μέλη από άλλα νοικοκυριά σε ομάδες έως έξι ατόμων. Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία επίσης λαμβάνουν κάποια διαφορετικά μέτρα από αυτά της Αγγλίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, ο Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δήλωνε ιδιωτικά ότι οι περαιτέρω περιορισμοί στην Αγγλία είναι αναπόφευκτοι προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov διαπίστωσε ότι το 78% των πολιτών υποστηρίζει τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν παρότι το 45% θεωρεί ότι ο Τζόνσον θα έπρεπε να έχει λάβει περισσότερα, ενώ το 32% απάντησε ότι είναι σωστοί οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν.

Στον επιχειρηματικό τομέα ωστόσο υπάρχει διάχυτη αγωνία για το τί σημαίνουν οι περιορισμοί, ειδικά για τις παμπ, τα εστιατόρια και άλλες εταιρείες του κλάδου της εστίασης. Η ώρα που θα πρέπει να κλείνουν --10 μμ-- σύμφωνα με την απόφαση του Τζόνσον, χαρακτηρίστηκε αναποτελεσματική ως προς την μείωση της μετάδοσης και καταστροφική για τις επιχειρήσεις. Ο Ράαμπ ωστόσο το διέψευσε λέγοντας ότι η επιστημονική συμβουλή που δέχτηκε η κυβέρνηση είναι πως το πακέτο των μέτρων είναι κατάλληλο για να "καταπολεμήσει" τον ιό.

Ο καθηγητής Τζον Έντμοντς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος ανήκει στην κυβερνητική συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC: "Συνολικά, δεν νομίζω ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί οπουδήποτε είναι αρκετά. Στην ουσία, δεν νομίζω καν ότι τα μέτρα στη Σκωτία είναι αρκετά αυστηρά". Όπως είπε ο ίδιος, θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα επιβληθούν πολύ αυστηρά μέτρα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά "και πάλι θα είναι πολύ αργά".

1

Στα προβλήματα της κυβέρνησης Τζόνσον έρχονται να προστεθούν και οι ενδείξεις ανάκαμψης του Εργατικού Κόμματος, το οποίο βρισκόταν χαμηλά δημοσκοπικά από τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου που ηττήθηκε από τους Συντηρητικούς του Τζόνσον. Η τελευταία δημοσκόπηση Ipsos Mori έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής των Τόρις μειώνεται, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ προηγείται του Τζόνσον σε δημοτικότητα σε αρκετά σημεία με περισσότερους ερωτηθέντες να απαντούν ότι η κρίση του είναι λογική και ο ίδιος είναι ικανός ηγέτης.

Μην τρέχετε πανικόβλητοι στο σούπερ μάρκετ, λέει ο επικεφαλής της Tesco

Δεν υπάρχει ανάγκη οι Βρετανοί να κάνουν μαζικές αγορές βασικών αγαθών μετά την επιβολή νέων περιορισμών από την κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπεί ένα ακόμα κύμα κρουσμάτων COVID-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε χθες στους Βρετανούς να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι αυτό δυνατόν και έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίς, με τους νέους περιορισμούς πιθανόν να διαρκούν ακόμα και έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν εικασίες για το εάν οι Βρετανοί θα σπεύσουν μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες βασικών προϊόντων, όπως συνέβη τον Μάρτιο, όταν άδειασαν τα ράφια και στη συνέχεια επιβλήθηκε διανομή ορισμένων αγαθών με δελτίο. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Tesco Ντέιβ Λιούις δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει επάρκεια τροφίμων.

"Το μήνυμα είναι αυτό του καθησυχασμού. Νομίζω ότι η Βρετανία είδε πόσο καλά τα κατάφερε η βιομηχανία τροφίμων την περασμένη φορά, άρα υπάρχουν πολύ καλές προμήθειες τροφίμων", δήλωσε στο Sky News. "Απλά δεν θέλουμε να δούμε και πάλι αγορές εν μέσω πανικού διότι αυτό δημιουργεί ένταση στην εφοδιαστική αλυσίδα, και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται. Άρα, ενθαρρύνουμε απλά τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους όπως συνήθως". Πρόσθεσε ότι αναμένει πάντως ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση στα προϊόντα που αποθηκεύουν οι καταναλωτές στα σπίτια τους. Χθες, ο Τζάιλς Χάρλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Aldi UK, του πέμπτου μεγαλύτερου στη Βρετανία ομίλου σούπερ μάρκετ, απέστειλε email στους πελάτες της εταιρίας για να τους καθησυχάσει μετά τις ανακοινώσεις του Τζονσον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29 Οκτ 2020 | 22:59

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Γρήγορα lockdown πρότεινε η Μέρκελ στους 27 ηγέτες - "Έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα"

Όπως αναφέρει το Politico η Άνγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού είναι γρήγορα και σύντομα lockdown

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 29 Οκτ 2020 | 22:42

Άντονι Φάουτσι: Ακόμη και τέλη Δεκεμβρίου το εμβόλιο για τον κορονοϊό αν...

Εντός των επόμενων εβδομάδων η πρώτη εικόνα από τις κλινικές δοκιμές σύμφωνα με τον Άντονι Φάουτσι.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ 29 Οκτ 2020 | 22:24

Σαρηγιάννης: Lockdown 15 ημερών μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα [βίντεο]

Ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης συνδέει τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 22:18

Κορονοϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Παπανικολάου - 24 κρούσματα σε εργαζομένους

Τουλάχιστον 24 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 29 Οκτ 2020 | 22:01

Κορονοϊός - "Βόμβα" Δερμιτζάκη: 4.000 κρούσματα την άλλη εβδομάδα [βίντεο]

Ο καθηγητής, Μανώλης Δερμιτζάκης "βλέπει" 4.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα και ζητά οριζόντια μέτρα κατά του κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 29 Οκτ 2020 | 21:22

Γρηγόρης Πετράκος: "Ποιος Τσιόδρας..." - "Πάρτι" στο twitter με την έρευνά του για τον κορονοϊό [Βίντεο]

Ο Γρηγόρης Πετράκος ντύνεται... αρνητής της πανδημίας και το twitter τον "γλεντάει"

"ΟΛΑ ΚΑΛΑ" 29 Οκτ 2020 | 21:16

Τρύφωνας Σαμαράς: Βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό - Το ανακοίνωσε με βίντεο στο Instagram

Ο Τρύφωνας Σαμαράς ανέβασε πυρετό λόγω του κορονοϊού αλλά σύμφωνα με τον ίδιο αισθάνεται πλέον καλά.

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 21:05

Κορονοϊός: Απανωτά lockdown στη Βόρεια Ελλάδα - Οι 9 περιοχές που είναι μια ανάσα από το επίπεδο 4

"Κοκκίνισαν" Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα - Ένα βήμα πριν το lockdown ακόμα 9 Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ «ΣΤΡΙΜΩΞΟΥΝ» ΡΑΝΤΕΒΟΥ 29 Οκτ 2020 | 21:05

Κορονοϊός: Στο ίδιο έργο θεατές οι Γάλλοι - Κοσμοσυρροή στα κομμωτήρια πριν το lockdown [Εικόνες]

Τα κομμωτήρια σε ολόκληρη τη Γαλλία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στην κοσμοσυρροή που επικρατεί την τελευταία ημέρα λειτουργίας τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ 29 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός - Ρωσία: "Και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή" - Αισιόδοξος ο Πούτιν για εμβολιασμούς στα τέλη του έτους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι ετοιμάζεται και το τρίτο εμβόλιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους.

29 Οκτ 2020 | 20:51

Κορονοϊός: Ξεκινούν τα lockdown στην Ευρώπη - Ποια μέτρα λαμβάνουν οι κυβερνήσεις - Σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη και ήδη τα πρώτα lockdown έχουν προγραμματιστεί να τεθούν άμεσα σε ισχύ.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 20:44

Κορονοϊός: Από "παράδειγμα" στο lockdown η Θεσσαλονίκη - 1.955 τα ενεργά κρούσματα, ήδη σε καραντίνα 4.399 άτομα

Λίγες ώρες πριν η Θεσσαλονίκη εισέλθει στο κόκκινο επίπεδο και σε 1.955 ανάγονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Στα 35,2 έτη ο μέσος όρος ηλικίας.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ 29 Οκτ 2020 | 20:22

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τον κορονοϊό - Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό και αναζητά ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και από τους "27"