Κορονοϊός: Το Ισραήλ αλλάζει στρατηγική λόγω μετάλλαξης Δέλτα - Νέα μέτρα για να αποφευχθεί 4ο lockdown

Να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, διαμηνύει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πριν από τέσσερις εβδομάδες το Ισραήλ πανηγύριζε για την επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από την μάχη με την πανδημία του κορονοϊού. Έπειτα από μια ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία οδήγησε σε ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων οι Ισραηλινοί είχαν σταματήσει να φοράνε μάσκες και είχαν άρει όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Διαβάστε Επίσης

Έπειτα εμφανίστηκε η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, η Δέλτα, και ακολούθησε μια αύξηση σε νέα κρούσματα, η οποία ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να επιβάλει εκ νέου κάποιους περιορισμούς και να αναθεωρήσει την πολιτική του στον τομέα διαχείρισης της πανδημίας.

Με βάση μια πολιτική "ήπιας καταστολής", όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, η οποία περιλαμβάνει τους κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού lockdown, το οποίο θα έπληττε περαιτέρω την οικονομία, η κυβέρνηση επιθυμεί οι Ισραηλινοί να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ο Μπένετ βασίζεται στο ότι λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πριν νοσούν όταν αυξάνονται τα κρούσματα. "Η εφαρμογή της νέας στρατηγικής θα περιλαμβάνει την λήψη κάποιων ρίσκων, αλλά κρίνοντάς την συνολικά, λαμβανομένων υπόψη και οικονομικών παραγόντων, αυτή είναι η απαραίτητη ισορροπία", δήλωσε ο Μπένετ την περασμένη εβδομάδα.

Ισραήλ

Ο κύριος δείκτης προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο αριθμός των βαριά νοσούντων από COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα και αριθμούν τους περίπου 45. Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση των μολύνσεων, την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, την διενέργεια rapid tests και τις ενημερωτικές εκστρατείες για τη χρήση μάσκας.

Η κυβερνητική στρατηγική οδηγεί σε συγκρίσεις με τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου την οικονομία της Αγγλίας από το λοκντάουν, παρότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαδικασία εκ νέου επιβολής ορισμένων μέτρων ενώ το Λονδίνο αίρει τους περιορισμούς. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εκ νέου περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και την καραντίνα για όλους όσοι φθάνουν στο Ισραήλ.

Η στρατηγική του Μπένετ, όπως εκείνη της βρετανικής κυβέρνησης, έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους επιστήμονες. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προτείνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναχαίτιση των κρουσμάτων, όπως δήλωσε την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan η Σάρον Αλρόι-Πράις, επικεφαλής δημόσιας υγείας του ισραηλινού υπουργείου Υγείας. "Είναι πιθανό να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού των σοβαρά ασθενών, αλλά το τίμημα ενός τέτοιου λάθους είναι αυτό που μας ανησυχεί", είπε η ίδια.

Αλλά πολλοί άλλοι επιστήμονες είναι υποστηρικτικοί. "Είναι πολύ υπέρ της ισραηλινής προσέγγισης", λέει ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, ο διευθυντής της σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν, περιγράφοντάς την ως ένα "χρυσό μονοπάτι" ανάμεσα στη χαλάρωση των περιορισμών που έκανε η Βρετανία και σε χώρες όπως η Αυστραλία που έχουν υιοθετήσει μια αυστηρότερη στάση.

"Ο ιός δεν θα σταματήσει"

Το τελευταίο lockdown στο Ισραήλ επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο, περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη του ταχύτερου εμβολιαστικού προγράμματος στον κόσμο. Οι νέες ημερήσιες μολύνσεις κορονοϊού κυμαίνονται σε περίπου 450. Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ευθύνεται σήμερα περίπου για το 90% των κρουσμάτων.

"Εκτιμούμε ότι δεν θα φθάσουμε σε κύματα πανδημίας με σοβαρές μολύνσεις, όπως στα προηγούμενα κύματα", είπε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, την περασμένη εβδομάδα. "Αλλά αν διαπιστώσουμε ότι ο αριθμός και ο ρυθμός αύξησης σοβαρών κρουσμάτων θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, τότε θα χρειαστεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα".

Εμβόλιο Ισραήλ

Περίπου το 60% του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech. Την Κυριακή η κυβέρνηση ξεκίνησε να χορηγεί και μια ενισχυτική τρίτη δόση για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Ραν Μπάλισερ, ο πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την COVID-19, είπε ότι το Ισραήλ έχει κατά μέσον όρο πέντε σοβαρά κρούσματα και έναν θάνατο ημερησίως την τελευταία εβδομάδα έπειτα από δύο εβδομάδες καταγραφής μηδενικών θανάτων από την νόσο.

Παρατηρώντας τις επιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή συνιστά προσοχή για την άρση των μέτρων. "Δεν διαθέτουμε επαρκείς τοπικές αποδείξεις για να μπορέσουμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα μπορούσε να συμβεί αν το αφήσουμε έτσι", σημείωσε ο ίδιος. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι παρότι υψηλή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της παραλλαγής Δέλτα είναι μικρότερη σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού.

Προκαλώντας κριτική από ορισμένους επιστήμονες, οι Pfizer και BioNTech έχουν ανακοινώσει ότι θα ζητήσουν από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να δώσουν άδεια για ενισχυτικές δόσεις εμβολίου ώστε να αποφευχθεί ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Το Ισραήλ δεν βιάζεται να εγκρίνει τις ενισχυτικές δόσεις για το ευρύ κοινό και λέει ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητες. Εγκρίνει αναμνηστική δόση μόνο για ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό κατά περίπτωση.

Εμβόλιο Ισραήλ

Οι αρχές επίσης εξετάζουν να επιτρέψουν σε παιδιά κάτω των 12 ετών να εμβολιάζονται, επίσης κατά περίπτωση, αν πάσχουν από υποκείμενη νόσο που τα καθιστά ευάλωτα για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσής τους με τον ιό. Μόλις "μερικές εκατοντάδες" από τα 5,5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ μολύνθηκαν στη συνέχεια με κορονοϊό, διευκρίνισε ο Ας.

Πριν από την έλευση της παραλλαγής Δέλτα το Ισραήλ εκτιμούσε ότι το 75% του πληθυσμού έπρεπε να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, δηλαδή το επίπεδο εκείνο στο οποίο ένα επαρκές μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο ώστε να μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Σήμερα το όριο αυτό τοποθετείται στο 80%.

Αυτά τα στοιχεία είναι που ανησυχούν τους γιατρούς. "...ο ιός δεν θα σταματήσει. Εξελίσσεται, είναι η φύση του. Αλλά η δική μας φύση είναι να επιβιώνουμε", λέει ο δρ. Γκαντί Σεγκάλ, ο επικεφαλής του θαλάμου covid στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουλ 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 2.472 νέα κρούσματα - 8 θάνατοι και 133 οι διασωληνωμένοι

Σταθερά υψηλά είναι τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα - 8 νέοι θάνατοι, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

ΚΥΠΡΟΣ 24 Ιουλ 2021 | 15:35

Διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κος Χριστοδουλίδης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω απο το Κυπριακο

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 24 Ιουλ 2021 | 15:12

Πέτσας: Όχι στην απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε λιανεμπόριο - "Πρόβλημα διασποράς στους μεικτούς χώρους"

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου, ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ OPEN 24 Ιουλ 2021 | 11:34

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα απέκλεια απόλυση εργαζόμενου που επιμένει να είναι ανεμβολίαστος [Βίντεο]

Δεν θα απέκλεια μια απόλυση σε μια επιχείρηση που ο εργαζόμενος επιμένει να είναι ανεμβολίαστος, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

«ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» 24 Ιουλ 2021 | 11:15

Το ΕΚΠΑ εξηγεί και ξεκαθαρίζει: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν το DNA μας - "Αβάσιμος ο φόβος"

Σπάνιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν, αλλά τεράστιο το όφελος τους για την πρόληψη και προστασία από τον ιό

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 10:38

Προειδοποιούν Τζανάκης και Γώγος: Αύξηση 25% στις νοσηλείες - Εφιαλτικό σενάριο για 5.500 ημερήσια κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο

"Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο", τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 24 Ιουλ 2021 | 08:16

"Φωτιά" πήραν τα τεστ λόγω διακοπών: Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα

Η επίδειξη στα λιμάνια αρνητικού μοριακού ελέγχου ή rapid τεστ εκτόξευσε τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων στη χώρα μας.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 24 Ιουλ 2021 | 00:10

Κορονοϊός: Γεμίζουν με ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία - "Μάχη" για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας

Αυξάνονται οι νοσηλείες με κορονοϊό, οι μισοί διασωληνωμένοι ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες - Το μήνυμα Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους και τα μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 22:18

"Καμπανάκι" από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης το φθινόπωρο

Μέτρα έως και την επόμενη άνοιξη "βλέπει" το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ που εκτιμά ότι παιδιά και έφηβοι θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα στο επίκεντρο του κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ 23 Ιουλ 2021 | 21:22

Γιάννης Μαντζουράνης: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο "Εθνικάρας"

Μάχη με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο δίνει ο Γιάννης Μαντζουράνης, γνωστός και ως "Εθνικάρας", μαζί με την κόρη του

100 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΠΑΤΕΝΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 20:30

Στίγκλιτς: Να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων

Ο Γιόζεφ Στίγκλιτς καλεί τις δυτικές κυβερνήσεις να άρουν τις ευρεσιτεχνίες για τα εμβόλια κατά της πανδημίας

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23 Ιουλ 2021 | 18:31

Κορονοϊός: Μόνιμος "κάτοικος" στην Αττική με 1.102 νέα κρούσματα - Στο "κόκκινο" Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Σταθερά τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων στην Αττική - Συναγερμός για Θεσσαλονίκη και τις τρεις Περιφέρειες της Κρήτης

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Ιουλ 2021 | 18:20

Κορονοϊός: 2.854 νέα κρούσματα σήμερα - 7 θάνατοι και 130 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά υψηλός όπως και η επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα-Εγιναν 88.320 τεστ, η θετικότητα στο 3,23%