Κορονοϊός: Χαμός με το συμβόλαιο ΕΕ-AstraZeneca - Θα το δώσουμε στη δημοσιότητα, λέει η εταιρεία

Η φράση "καλύτερες προσπάθειες" στο συμβόλαιο διχάζει ΕΕ και Astrazeneca. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε έφοδο στο εργoστάσιο της εταιρείας στο Βέλγιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού και σκοπεύει αύριο, Παρασκευή, να κάνει προτάσεις για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Η φράση που διχάζει

Σύμφωνα με το Politico, η τοποθέτηση της φράσης "καλύτερες προσπάθειες" σε συμβόλαια δεν προσφέρει σε καμία εταιρεία δωρεάν εισιτήριο, νομικά, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει αυτό το σημείο στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει εμβόλια κορονοϊών από την AstraZeneca.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, εξέπληξε την ΕΕ την Τρίτη, όταν είπε σε συνέντευξή του στη La Repubblica ότι η εταιρεία δεν είχε υποσχεθεί να χορηγήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια εμβόλια το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά ότι απλώς δεσμεύτηκε να κάνει "καλύτερες προσπάθειες" για να επιτύχει έναν τέτοιο όγκο τροφοδοσίας για το μπλοκ.

Αυτή η φράση δίνει στον βρετανο-σουηδό φαρμακευτικό γίγαντα νομική κάλυψη, αλλά δεν είναι "αλεξίσφαιρη", σημειώνει το Politico.

"Η συμπερίληψη μιας υποχρέωσης βέλτιστων προσπαθειών είναι σαφώς προς όφελος της AstraZeneca. Αυξάνει το βάρος της Επιτροπής για να αποδείξει ότι η εταιρεία δεν ενήργησε με έναν κανονικό, επιμελή και μελλοντοστραφή τρόπο", δήλωσε ο Sébastien De Rey, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Leuven, αναφερόμενος στις "καλύτερες προσπάθειες" βάσει του βελγικού δικαίου.

Αυτό που δεν σημαίνει είναι ότι η AstraZeneca έχει "λευκή επιταγή" για να χάνει στόχους. "Ο κ. Soriot προφανώς δεν είναι νομικός. Το να δηλώσω ότι "δεν είναι δέσμευση που έχουμε στην Ευρώπη · είναι η καλύτερη προσπάθεια"... είναι απλή ανοησία", δήλωσε ο Marcel Fontaine, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Louvain.

Κορονοϊός: Χαμός με το συμβόλαιο ΕΕ-AstraZeneca - Θα το δώσουμε στη δημοσιότητα, λέει η εταιρεία

Το δίκαιο των συμβάσεων στις περισσότερες ηπειρωτικές χώρες της Ευρώπης κάνει διάκριση μεταξύ δεσμεύσεων για την καλύτερη δυνατή προσπάθεια και δεσμεύσεων για την επίτευξη προκαθορισμένου αποτελέσματος. Ένας δικηγόρος που αναλαμβάνει μια υπόθεση, για παράδειγμα, δεν μπορεί να εγγυηθεί στον πελάτη του ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, μόνο για να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για απόδειξη. Τα μέρη που πρέπει να επιτύχουν έναν σκληρό στόχο μπορούν εξαιρεθούν μόνο εάν μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρχε "ανωτέρα βία" ή απρόβλεπτη περίσταση. Με μια ρήτρα καλύτερων προσπαθειών, εναπόκειται στο άλλο μέρος να καθορίσει τον στόχο που δεν μπορούσε να επιτευχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επιθεωρήσεις από τις βελγικές αρχές, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, στο εργοστάσιο στη Σενεφέ που παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca -και όπου η εταιρεία είπε ότι χάθηκε ο στόχος- θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Βρυξέλλες να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για να αντιμετωπίσουν το βάρος της απόδειξης. Καθώς η σύγκρουση ΕΕ-AstraZeneca κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, οι δηλώσεις των Βρυξελλών και της βρετανo-σουηδικής πολυεθνικής έχουν επικεντρωθεί στο κατά πόσον η δραστικά μειωμένη παράδοση αποτελούσε μέρος του φυσιολογικού κινδύνου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τι λένε αξιωματούχοι της ΕΕ

Η AstraZeneca τόνισε ότι θα μπορούσαν να αναμένονται προβλήματα παραγωγής λόγω των εξαιρετικών συνθηκών. Ωστόσο, η Επιτροπή προτείνει διάφορα παραδείγματα για να δείξει ότι η συμπεριφορά της εταιρείας είναι εκτός ευθυγράμμισης.

Το πρώτο αφορά την επικοινωνία. Σε συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου, η AstraZeneca δήλωσε στην Επιτροπή ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά ότι θα μπορούσε ακόμη να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της παράδοσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. "Μόνο την περασμένη Παρασκευή (22 Ιανουαρίου) ανακαλύψαμε ένα πραγματικό τεράστιο έλλειμμα, το οποίο δεν είναι αποδεκτό ακόμη και ως τρόπος επικοινωνίας", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Astrazeneca

Για να δικαιολογήσει το έλλειμμα, η εταιρεία αναφέρεται σε προβλήματα παραγωγής στο βελγικό εργοστάσιό της. Ωστόσο, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε ότι έπρεπε τότε να είχε διαθέσει δόσεις από τα τρία άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της, δύο από τα οποία βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Δεν υπάρχει ιεραρχία των τεσσάρων εγκαταστάσεων παραγωγής που αναφέρονται στην προηγμένη συμφωνία αγοράς", δήλωσε η Κυριακίδη.

"Το τελικό τεστ για να διαπιστωθεί εάν η AstraZeneca παρέβη τις συμβατικές υποχρεώσεις της θα ήταν να συγκρίνει την προσέγγισή της με αυτήν των άλλων παραγωγών εμβολίων. Μήπως η Pfizer ή η Moderna ενήργησαν σαφέστερα πιο επιμελώς ή ήταν πιο προοπτικές όταν ξεκινούσαν την κατασκευή τους;", γράφει το Politico.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 05 Μαρ 2021 | 21:50

Κορονοϊός: Στα όριά του το ΕΣΥ με 3.200 νοσηλευόμενους - 330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Στα 16.500 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην επικράτεια - Συναγερμός στις ΜΕΘ με 196 διασωληνώσεις την τελευταία εβδομάδα - Στο 87% η πληρότητα στην Αττική

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 21:47

Προειδοποίηση Τζανάκη: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα - Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Μαρτίου

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν ήδη επικρατήσει στα κρούσματα.

ΠΡΩΤΟ 24ΩΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 05 Μαρ 2021 | 21:30

Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν - Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού αποδίδουν - Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακη Σκέρτσου

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 05 Μαρ 2021 | 20:44

Τσικνοπέμπτη: Έξι συλλήψεις και πρόστιμα 650.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων

1.530 παραβάσεις για μετακινήσεις αλλά και 328 παραβάσεις για μάσκες βεβαίωσε η ΕΛΑΣ την Τσικνοπέμπτη

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Μαρ 2021 | 20:44

Άντονι Φάουτσι στον Αλέξη Παπαχελά: Τι είπε για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα - Από τι εξαρτάται

Ο Άντονι Φάουτσι μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε επίσης στην ασφάλεια των εμβολίων και στις παρενέργειες.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 05 Μαρ 2021 | 20:16

ΠΟΥ: Στα μέσα Μαρτίου τα αποτελέσματα της έρευνας στην Κίνα για την προέλευση του κορονοϊού

Το τρέχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης "την εβδομάδα της 14ης-15ης Μαρτίου", σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΚΠΑ 05 Μαρ 2021 | 20:05

Πρόβλεψη Τούντα για το Πάσχα: Με περιορισμούς αλλά καλύτερα από πέρυσι [βίντεο]

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, αλλά με περιορισμούς.

ΑΝΙΣΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 05 Μαρ 2021 | 19:22

Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τη μετάδοση του ιού σε εξωτερικούς χώρους - Τα παγκάκια, ο καφές και τα τσιγάρα

Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 05 Μαρ 2021 | 18:35

Κορονοϊός: "Αρνητές" υγειονομικοί σε γηροκομεία τρέχουν τώρα να κάνουν το εμβόλιο

Οι "αρνητές" υγειονομικοί που εργάζονται σε γηροκομεία "ξεθάρρεψαν" βλέποντας ότι δεν υπήρχαν επιπλοκές από το εμβόλιο για τον κορονοϊό

ΙΑΤΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ 05 Μαρ 2021 | 18:35
ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΗΜΕΡΕΣ 05 Μαρ 2021 | 18:35

Βρετανία: Ξέφρενο κυνήγι για τον εντοπισμό ασθενούς με τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Ο αγνοούμενος ασθενής με βραζιλιάνικο στέλεχος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο αεροπορικώς και έπειτα εξαφανίστηκε προκαλώντας ξέφρενο κυνήγι σε εθνικό επίπεδο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Σε "βαθύ κόκκινο" από το Σάββατο Φωκίδα και Ανώγεια - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο "όριο"

Επιδημιολογική επιβάρυνση παρατηρείται σε Φωκίδα και δήμο Ανωγείων. Νέες περιοχές πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Μαρ 2021 | 17:50

Κορονοϊός: Μεγάλη πίεση στην Αττική - Στο 87% η πληρότητα των ΜΕΘ με 196 διασωληνώσεις τις τελευταίες μέρες

Παπαευαγγέλου: "16.500 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα - Το 70% είναι της βρετανικής μετάλλαξης" - Η επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό