Κόσοβο: Πρωθυπουργός ο πρώην οπλαρχηγός του Ου Τσε Κα

Ο Ραμούς Χαραντινάι είχε κατηγορηθεί για για το θάνατο 300 αμάχων και την εξαφάνιση 400. Οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς ή άλλαξαν ριζικά ττις καταθέσεις τους.

kosobo-prwthupourgos-o-prwin-oplarxigos-tou-ou-tse-ka
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), Ραμούς Χαραντινάι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός αποφάσισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χωρίς συμμάχους έμεινε ο Χασίμ Θάτσι

Ο Χάσιμ Θάτσι, παρότι το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές, δεν μπόρεσε να βρει πολιτικούς συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία θα περάσει στην αντιπολίτευση.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Ραμούς Χαραντινάι τόνισε ότι θα εργαστεί για να καταστεί το Κόσοβο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και θα δημιουργήσει ένα Κόσοβο όπου όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ελεύθεροι.

Από την πρωθυπουργία στο εδώλιο της Χάγης

Ο Ραμούς Χαραντινάι διετέλεσε πρωθυπουργός και το 2004 όταν κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου και μετά από 100 ημέρες διακυβέρνησης αναγκάστηκε να παραιτηθεί και παραδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης.

Τα πηγάδια με τους νεκρούς και οι μάρτυρες που χάθηκαν

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Χαραντινάι ως διοικητής μονάδας του UCK ευθύνεται για το θάνατο 300 αμάχων και την εξαφάνιση 400. Τα οστά πολλών από αυτούς βρέθηκαν, μετά την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων, στη λίμνη Ράντονιτς και σε πηγάδια χωριών όπου δρούσε η μονάδα του Χαραντινάι. Η δίκη κράτησε μέχρι το 2008 και το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση λόγω έλλειψης στοιχείων. Η πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε είχε δηλώσει τότε ότι οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη Χαραντινάι εξαφανίζονται μυστηριωδώς ή αλλάζουν ριζικά την αρχική τους κατάθεση. Η δίκη επαναλήφθηκε το 2010 αλλά και η δεύτερη απόφαση ήταν αθωωτική πάλι λόγω έλλειψης στοιχείων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook