Κόστα Ρίκα: Ξύπνησε το ηφαίστειο, εκκενώνονται χωριά

Έκλεισε το αεροδρόμιο ενώ και αρκετά χωριά εκκενώθηκαν στην Κόστα Ρίκα, μετά τις εκρήξεις του ηφαιστείου Τουριάλμπα

kosta-rika-ksupnise-to-ifaisteio-ekkenwnontai-xwria
SHARE THIS
0
SHARES

Το αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ έκλεισε και αρκετά χωριά εκκενώθηκαν στην Κόστα Ρίκα, εξ αιτίας της τέφρας από το ηφαίστειο Τουριάλπμα που έφθασε στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν οι αρχές. Στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κόστα Ρίκα που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τον τόπο της έκρηξης, οι πτήσεις ανεστάλησαν εξ αιτίας της ελλιπούς ορατότητας, ανέφερε η αρμόδια Αρχή.

Πολλά σχολεία έκλεισαν επίσης και οι μαθητές έμειναν στα σπίτια τους ενώ το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών διέταξε την εκκένωση των χωριών σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο. Ακόμη και οι περαστικοί στους δρόμους του Σαν Χοσέ κλήθηκαν να προστατεύουν τα μάτια τους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του τοπικού Εθνικού Πανεπιστημίου, από μια ακόμη έκρηξη που αναμένεται, θα σχηματιστεί σύννεφο καπνού πάνω από ένα μίλι που θα κινηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας και θα απλώσει τέφρα πάνω από αρκετές πόλεις. Το ηφαίστειο Τουριάλπμα εξερράγη δυο φορές την Κυριακή ενώ ακολούθησε μια πιο μεγάλη έκρηξη την Τετάρτη.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκρήξεις τέφρας ήταν τα πρώτα σημάδια της ενεργοποίησης του ηφαιστείου των 3.340 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από τη δεκαετία του '90. Είχαν προηγηθεί 130 χρόνια «ύπνωσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook