Κρίση στη Γαλλία: Γιατί παραιτούνται οι υπουργοί του Μακρόν

Tι κρύβεται πίσω από την παραίτηση Μπαιρού: Ενας Μακρόν που εμφανίζεται ως ένας πανίσχυρος Δίας που "καρατομεί" όποιον τον αμφισβητεί

Κρίση στη Γαλλία: Γιατί παραιτούνται οι υπουργοί του Μακρόν

Ένας Εμάνουελ Μακρόν ψυχρός, απρόσιτος κι άκρως εκδικητικός εμφανίστηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το πρωί της 19ης Ιουνίου.

Ένας πρόεδρος-τιμωρός που μοιάζει με τον Θεό Δία ψηλά στον Όλυμπο και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του -ή, μάλλον καλύτερα, στον... κεραυνό του.

Ένας Μακρόν που δεν διστάζει να ξεφορτωθεί όλα τα περιττά πολιτικά “βαρίδια” προκειμένου να κάνει την κυβέρνηση του πιο ευέλικτη κι αποτελεσματική, μακριά από αντιρρησίες και αμφισβητίες.

Οπερ κι εγένετο: Ο Μακρόν “καρατόμησε” με συνοπτικές διαδικασίες δυο υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα: Την υπουργό Άμυνας, Σιλβί Γκουλάρ και τον Ρισάρ Φεράν που αποφάσισε να μην ορκιστεί υπουργός Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Η Γκουλάρ ενεπλάκη σε έρευνα γύρω από πλασματικές θέσεις εργασίας του MoDem στην Ευρωβουλή, ενώ ο Φεράν αντιμετωπίζει ξεχωριστή δικαστική έρευνα για παράτυπη αγορά ακινήτου για λογαριασμό κρατικού οργανισμού ασφαλίσεων.

Ωστόσο, ο κεραυνός εν αιθρία ήρθε πριν λίγες ώρες όταν ο Μακρόν (απο)δέχτηκε τις παραιτήσεις ακόμη δυο προβεβλημένων στελεχών του MoDem: Του Φρανσουά Μπαϊρού, που είχε το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης, καθώς και της στενής του συνεργάτιδος Μαριέλ ντε Σαρνέζ, υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ.

Και βέβαια όλα τα γαλλικά ΜΜΕ έσπευσαν να προεξοφλήσουν τις δυο αυτές παραιτήσεις ως... εύσχημες απολύσεις από τον ίδιο τον Μακρόν.

Ομως η απόφαση του γαλλου προέδρου δεν είναι τίποτα άλλο από αποφασιστικές κινήσεις πάνω στην πολιτική σκακιέρα που διατρανώνουν ακόμη περισσότερο την διάθεση του να προχωρήσει στον προγραμματισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ απαλλαγμένος από στελέχη... καθόλου “υπεράνω πάσης υποψίας” του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), της παράταξης που αποτελεί τον κυβερνητικό του εταίρο.

“Το Σύνδρομο του Δία”

Ο Μακρόν εμφανίζεται, σύμφωνα με ανάλυση των γαλλικών ΜΜΕ, ως ένας πανίσχυρος Δίας, ένας επικεφαλής του Δωδεκαθέου που είναι ταυτόχρονα απόμακρος κι άκρως τιμωρητικός απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητήσει την εξουσία του.

Πρόκειται για μια επικοινωνιακή τακτική την οποία “ξεπατίκωσε” ο επικεφαλής της δημόσιας εικόνας του νέου προέδρου, ο 30χρονος επικοινωνιολόγος Ισμαέλ Εμελιέν.

Ο Εμελιέν στηρίχτηκε πάνω στις διδαχές ενός προκατόχου του, του συναδέλφου του Ζακ Πιλάν, ο οποίος, ως υπεύθυνος επικοινωνίας του τέως γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, είχε διατυπώσει “Το Αξίωμα του Δία”: Ότι δηλαδή ο άνθρωπος που βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας, πρέπει να είναι -και να φαίνεται- απρόσιτος, σαν τον Δια που ηγούταν του Δωδεκάθεου χωρίς να λέει πολλά πολλά, απλώς να εμφανίζεται που και που και να ρίχνει... κεραυνούς.

Γι' αυτό και η επικοινωνιακή στρατηγική του Μακρόν περιλαμβάνει μετρημένες και προσεκτικά κατανεμημένες δημόσιες εμφανίσεις, με στόχο ο δημόσιος λόγος του να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα. Αυτός είναι και ο λόγος που μιλά σπανίως δημοσίως και ακόμη σπανιότερα σε δημοσιογράφους.

Μια συζήτηση που είχε, άλλωστε, ξεκινήσει ο ίδιος ο Μακρόν από τον περασμένο Οκτώβριο όταν σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Challenges είχε δηλώσει ότι «η Γαλλία έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο «Ζουπιτεριέν» -δηλαδή του θεού Δία που οι Ρωμαίοι μετονόμασαν “Ζούπιτερ”.

Ο ρόλος του Μακρόν είναι όχι να μιλάει, αλλά να ελέγχει, να διορθώνει και -ασφαλώς- να τιμωρεί. Κυρίως δε, να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλες τις αποφάσεις, δίνοντας τον ορισμό της κάθετης άσκηση της -απόλυτης- εξουσίας.

Tί κρύβεται πίσω από την παραίτηση Μπαϊρού

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος της αποχώρησης του Μπαϊρού και των τριών υπουργών του MoDem από την κυβέρνηση Μακρόν;

Με τις αποχωρήσεις αυτές ο Μακρόν θα μπορεί να «αλωνίζει» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση έχοντας την ευχέρεια να προχωρήσει ολομόναχος με μία κυβέρνηση που θα είναι δικό του δημιούργημα.

“Ο πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μια “μακρονοποίηση” (sic) της κυβέρνησης προκειμένου σιγά σιγά να αρχίσει να απομακρύνει κάθε πιθανή πολιτική απειλή για το μέλλον του ίδιου και της κυβέρνησης”, τονίζει ο γάλλος πολιτικός αναλυτής Κριστόφ Μπαρμπιέ.

“Εικοσιτετράωρα μόλις μετά την συντριπτική νίκη του συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν φρόντισε να απαλλαχτεί από τον Μπαϊρού, ο οποίος αξίωνε όλο και περισσότερες υπουργικές θέσεις για στελέχη του κόμματος MoDem”, υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian. “O Μακρόν έδειξε στον Μπαϊρού ποιος είναι το αφεντικό”, καταλήγει.

Όμως, όπως τονίζει το Politico, ουδέν κακόν αμιγές καλού για την κυβέρνηση Μακρόν, προσθέτοντας πως η παραίτηση Μπαϊρού μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει την νέα γαλλική κυβέρνηση.

“Από την αρχή φαινόταν πως ο Μπαϊρού ενδεχομένως να αποδεικνυόταν “πονοκέφαλος” για τον Μακρόν, ειδικά όσον αφορά στην εκπεφρασμένη του αντιπάθεια απέναντι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, τον οποίο αποκαλεί σκωπτικά “αντιπρόεδρο”, λόγω της διάθεσης του να παρεμβαίνει σε όλα”.

Ανασχηματισμός-άνοιγμα στην Δεξιά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ με «ανοίγματα» στη δεξιά παράταξη αλλά και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς θέσεις-κλειδιά αναλαμβάνουν πιστά στελέχη στον πρόεδρο Μακρόν τόσο από τη δεξιά όσο και από την σοσιαλιστική παράταξη.

Αναλυτικότερα, η νέα κυβέρνηση Μακρόν περιλαμβάνει πλέον 20 υπουργούς και 10 υφυπουργούς, ενώ αποτελείται από 15 άνδρες και 15 γυναίκες, ενώ τα «μεγάλα υπουργεία» αναλαμβάνουν δύο γυναίκες του Σοσιαλιστικού κινήματος.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμυνας, μετά την παραίτηση της Σιλβί Γκουλάρ, αναλαμβάνει η επιχειρηματίας Φλορένς Πάρλι, η οποία είχε συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ η Νικόλ Μπελουμπέ, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης.

Σημαντική είναι και η είσοδος της Δεξιάς στη νέα κυβέρνηση: Υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Σεμπαστιάν Λεκορνού, υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ενώ ο γερουσιαστής Ζαν Μπαπτίστ Λεμουάν τοποθετείται στη θέση του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τέλος, την επιλογή του να τοποθετήσει την Ζακλίν Γκουρόλ ως υφυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών και την Ζενεβιέβ Νταριεσέκ ως υφυπουργό στο Άμυνας, ο Μακρόν επιβεβαιώνει ότι μπορεί να κρατήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες και παρά τις παραιτήσεις των υπουργών του MoDem, η συμμαχία τους να διατηρήσει την ισχύ της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ 06 Ιαν 2022 | 12:59

Συμβαίνει στη Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό το 5% όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν κατά την συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το υγειονομικό και εμβολιαστικό πάσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 05 Ιαν 2022 | 09:14

Μακρόν: "Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους" με το εμβολιαστικό πάσο - Σφοδρές αντιδράσεις

Νέο γύρο αντιδράσεων από τους ανεμβολίαστους στη Γαλλία πυροδότησε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να τους "τσαντίσει".

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:25

Η Ευρώπη ψάχνει ηγεσία και διάδοχο της Μέρκελ για το 2022: Σολτς, Μακρόν ή Ντράγκι;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Δεκ 2021 | 23:18

Γαλλία: Χωρίς εορτασμούς η φετινή Πρωτοχρονιά λόγω της Όμικρον - Ακυρώνει το ταξίδι του στο Μαλί ο Μακρόν

Τα μεγάλα πάρτι σε δημόσιους χώρους και τα πυροτεχνήματα θα απαγορευτούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γαλλία, λόγω της ραγδαίας μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ MIRROR 17 Ιαν 2022 | 07:29

Ακόμα ένα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ "καίει" τον Μπόρις Τζόνσον - Τον Δεκέμβριο του 2020

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είχε πάει στο αποχαιρετιστήριο πάρτι συμβούλου του γραφείου του για ζητήματα άμυνας τα Χριστούγεννα του 2020.

ΕΚΤΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ OPEN 17 Ιαν 2022 | 06:58

Εφτασε στο Ντουμπάι ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά την απέλασή του από την Αυστραλία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφθασε αεροπορικώς στο Ντουμπάι μετά την απέλασή του από την Αυστραλία, έπειτα από τη δικαστική μάχη, γύρω από το ότι δεν έχει εμβολιαστεί.

ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΜΑΛΙΚ ΦΑΙΣΑΛ 'ΑΚΡΑΜ 16 Ιαν 2022 | 20:25

Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας: Tαυτοποιήθηκαν από το FBI τα στοιχεία του δράστη

Ο δράστης της ομηρείας που έχασε τη ζωή του στο Τέξας ήταν Βρετανός, ονομαζόταν Μάλικ Φαϊσάλ 'Ακραμ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 16 Ιαν 2022 | 19:57

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί την ομηρία στη συναγωγή του Τέξας "τρομοκρατική ενέργεια"

Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί την ομηρία στη συναγωγή στο Κόλεϊβιλ του του Τέξας "τρομοκρατική ενέργεια".

20 ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ 16 Ιαν 2022 | 16:49

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Δύο πνιγμοί σε παραλία του Περού από τα τεράστια κύματα

Ο θάνατος από πνιγμό των δύο ατόμων σημειώθηκε χθες σε μια παραλία της περιοχής Λαμπαγέκουε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας του Περού.

ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟ 2020 16 Ιαν 2022 | 16:17

Πρίγκιπας Χάρι: Στα δικαστήρια για να έχει αστυνομική προστασία στην Βρετανία

Ο πρίγκιπας Χάρι διεκδικεί νομικά το δικαίωμα να πληρώνει για την αστυνομική του προστασία όσο βρίσκεται στην πατρίδα του

ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ 16 Ιαν 2022 | 11:02

Τόνγκα: Αδύνατες οι τηλεπικοινωνίες μετά το τσουνάμι - Έφτασε μέχρι την Ελλάδα το κρουστικό κύμα του ηφαιστείου [Εικόνες]

Aυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στα νησιά Τόνγκα - Φόβοι για θύματα.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 16 Ιαν 2022 | 08:59

Έχασε τη δίκη και απελαύνεται ο Τζόκοβιτς - Eκτός Αυστραλιανού Open ο Νόλε

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη της προσφυγής Τζόκοβιτς κατά της υπουργικής απόφασης που ακύρωσε τη βίζα του.