Ξεκίνησε ο «ψυχρός πόλεμος» ΕΕ-Βρετανίας για τα βήματα της εξόδου

«Δίκη μας απόφαση το πότε θα ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία» λέει ο Κάμερον. «Δεν μπορεί να διαιωνίζεται η ανασφάλεια» ανταπαντά η ΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξεκίνησε ο «ψυχρός πόλεμος» ΕΕ-Βρετανίας για τα βήματα της εξόδου

«Τίποτε δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα». Με αυτά τα λόγια, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε με ορθό και κοφτό τρόπο πως για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ενδεχόμενη διαιώνιση της ανασφάλειας αναφορικά με το πότε και το πώς του Brexit θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και από την ίδια τη βρετανική έξοδο.

Λίγο νωρίτερα και παρά τις πιέσεις και τις δημόσιες διακηρύξεις ευρωπαίων αξιωματούχων για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 των Συνθηκών από τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντ. Κάμερον απαντούσε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Βρετανίας το πότε θα ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Φ. Ολάντ, η Α. Μέρκελ και ο Μ. Ρέντσι, οι ηγέτες των τριών χωρών μπορεί να διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν την υποβολή επίσημου αιτήματος εξόδου, όπως όμως όλα δείχνουν η ιστορία του Brexit αναμένεται να έχει πολλά ακόμη επεισόδια.

Ξεκίνησε ο «ψυχρός πόλεμος» ΕΕ-Βρετανίας για τα βήματα της εξόδου
Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου

Κάμερον: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα θέσουμε το αίτημα του Brexit

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτή τη φάση. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να αποφασίσουμε το πότε. Θα το αποφασίσει η Βρετανία και μόνο η Βρετανία» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη βρετανική Βουλή για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρά τις οχλήσεις των Βρυξελλών για ταχεία εξέλιξη της διαδικασίας. Όταν μάλιστα ένας βουλευτής των Εργατικών πρότεινε να μην τεθεί το ζήτημα έως το τέλος της χρονιάς, ο κ. Κάμερον του απάντησε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσει ο επόμενος πρωθυπουργός

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί την Τρίτη στην Συνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και προειδοποίησε τη Βουλή των κοινοτήτων να μην προσπαθήσει να μπλοκάρει την διαδικασία εξόδου. Ακόμη, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα ετοιμάσει τα σχέδια για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια στιγμή, ο βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας ενός νέου δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως «το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε, αλλά εγώ και το υπουργικό συμβούλιο είχαμε συμφωνήσει ότι το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό».

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτή τη φάση. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να αποφασίσουμε το πότε. Θα το αποφασίσει η Βρετανία και μόνο η Βρετανία» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
«Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτή τη φάση. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να αποφασίσουμε το πότε. Θα το αποφασίσει η Βρετανία και μόνο η Βρετανία» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

ΕΕ: Δεν μπορεί να διαιωνίζεται η αβεβαιότητα

Μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η αβεβαιότητα στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο δεν μπορεί να διαιωνίζεται έστειλαν Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι μετά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο. Πιο ανυπόμονος από τους τρεις εμφανίστηκε ο γάλλος πρόεδρος ο οποίος υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Τρίτη θα πρέπει να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις.

Οι τρεις ηγέτες ξεκαθάρισαν πάντως ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ούτε ανεπίσημες ούτε επίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία, αν προηγουμενως η κυβέρνηση της χώρας δεν καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου επικαλούμενη το άρθρο 50.

Το άρθρο 50 είναι πολύ σαφές και προβλέπει πως η Βρετανία πρέπει να υποβάλει την αίτηση για να αποχωρήσει, είπε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αρνούμενη ωστόσο να θέσει προθεσμία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της Βρετανίας, σημείωσε ο Φ. Ολάντ, προσθέτοντας ωστόσο πως «έχουμε ευθύνη να μην χάσουμε χρόνο ούτε για να συζητήσουμε την απόφαση ούτε για να μην προχωρήσουμε στα βήματα που πρέπει στην Ευρώπη».

«Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα. Η καθυστέρηση της εξόδου διακινδυνεύει την οικονομική σταθερότητα. Πρέπει η ενεργοποίηση της διαδικασίας να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα. Αύριο και μεθαύριο πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και να θέσουμε προτεραιότητες».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατή και ισχυρή» ανέφερε από τη μεριά του ο ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μετά το Brexit.

«Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα» διαμήνυσε ο Φρανσουά Ολάντ
«Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα» διαμήνυσε ο Φρανσουά Ολάντ

Σόιμπλε: Η κοινωνικοποίηση του ρίσκου δεν είναι η απάντηση στο Brexit

Θέση στη συζήτηση πήρε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος αποκάλυψε εμμέσως και τη γερμανική προσέγγιση για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη την επαύριο του Brexit. Τα εναπομείναντα 27 μέλη της Ένωσης «δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με περισσότερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Όπως πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πάντως να δεχθεί ότι όλα βαίνουν καλώς μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει. «Το είχα πει και πριν το δημοψήφισμα. Ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν στην Ευρώπη», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του στη νότια Γερμανία και πρόσθεσε:

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη. Να κατανοήσουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη – όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στη Δανία, όχι μόνο στη Γαλλία – δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το τι κάνουμε».

Τα εναπομείναντα 27 μέλη της Ένωσης «δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με περισσότερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε
Τα εναπομείναντα 27 μέλη της Ένωσης «δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με περισσότερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ 29 Νοε 2021 | 15:05

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη "σούπερ παραλλαγή" - Τα παράδοξα συμπεράσματα

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμπντούλ Καρίμ αναμένει πάνω από 10.000 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον την ημέρα στη Νότια Αφρική, ως το τέλος της εβδομάδας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ PCR TEST 29 Νοε 2021 | 14:57

Καραντίνα 48 ωρών μίνιμουμ για όσους ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία- Τα μέτρα στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Ομικρον

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, παίρνουν αυστηρά μέτρα για την μετάλλαξη Ομικρον- Υποχρεωτική καραντίνα στη Μεγάλη Βρετανία και test pcr

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ FOSTER + PARTNERS 29 Νοε 2021 | 13:40

Το εντυπωσιακό γαλλικό οινοποιείο Le Dôme στο Μπορντό [εικόνες]

Το οινοποιείο Le Dôme βρίσκεται στην απόληξη μιας δενδροφυτευμένης δεξιά και αριστερά λεωφόρου και σηματοδοτείται από μία στέγη σε σχήμα τρούλου.

ΤΗΣ BELENENSES 29 Νοε 2021 | 12:59

Πορτογαλία: 13 κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού σε παίκτες ομάδας

Σε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Belenenses στην Πορτογαλία εντοπίστηκαν 13 κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΙΡΟΛΟΥ 29 Νοε 2021 | 12:41

Μετάλλαξη Ομικρον: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στην Αυστρία

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε και στην Αυστρία, στην περιοχή του Τιρόλου.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 29 Νοε 2021 | 10:46

Κορονοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους θα προσφέρει η Βρετανία

Η Βρετανία θα προσφέρει σε όλους ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με αξιωματούχο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2021 | 10:39

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος - Εμβολιαστείτε και πάρτε μέτρα

Την πιθανότητα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, σημειώνει ο ΠΟΥ.

ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 29 Νοε 2021 | 10:32

Ο Ερντογάν το έριξε στο.. τραγούδι - Τραγούδησε για τη "μάχη του Τσανάκκαλε" [βίντεο]

Με το τραγούδι φαίνεται ότι προσπαθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να ξεπεράσει τους "πονοκεφάλους" στο εσωτερικό της Τουρκίας.

ΠΩΣ ΤΟ ΕΞΗΓΕΙ 29 Νοε 2021 | 10:13

Μετάλλαξη Ομικρον: Κορυφαίος Γερμανός ανοσολόγος εκτιμά πως μπορεί να προήλθε από φορέα του HIV

Ο εκπληκτικά υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού ίσως σημαίνει πως προήλθε από ασθενή με HIV, εκτιμά κορυφαίος γερμανός ανοσολόγος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ 29 Νοε 2021 | 09:55

Παραλογισμός στην Τουρκία με την Χούλια Αβσάρ: Η χώρα βυθίζεται στη φτώχεια αλλά κάποιοι άνοιξαν 200 σαμπάνιες στα πόδια της

Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία παραπαίει, κάποιοι άνοιξαν σε κέντρο διασκέδασης 200 σαμπάνιες για την Χούλια.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ 29 Νοε 2021 | 09:37

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι χώρες θωρακίζονται αλλά η Νέα Ζηλανδία χαλαρώνει τους περιορισμούς

Παρά την απειλή της Όμικρον και την παγκόσμια ανησυχία, η Νέα Ζηλανδία χαλαρώνει τα μέτρα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 29 Νοε 2021 | 07:18

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Ομικρον: Κρούσματα σε πολλές χώρες - Ισραήλ και Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες. παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η "εισαγωγή" αυτού του στελέχους.

ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 29 Νοε 2021 | 07:07

Συναγερμός στην Ολλανδία: Συνελήφθη ζευγάρι που απέδρασε από "ξενοδοχείο COVID"

"Οι συλλήψεις έγιναν ενώ το αεροσκάφος ετοιμαζόταν για την απογείωση", εξήγησε η χωροφυλακή μέσω Twitter, προσθέτοντας πως το ζευγάρι παραδόθηκε στις υγειονομικές αρχές.