Κύκλωμα χρηματοδότησης τρομοκρατών από την Τουρκία εξάρθρωσε το Ισραήλ

Ο επικεφαλής μιας τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γάζα, κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Χαμάς.

kuklwma-xrimatodotisis-tromokratwn-apo-tin-tourkia-eksarthrwse-to-israil
SHARE THIS
0
SHARES

Νέα ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ πρόκειται να προκαλέσει η σύλληψη του επικεφαλής μιας τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Χαμάς με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Jerusalem Post πράκτορες των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών {Shin Bet} συνέλαβαν τον Μουχάμαντ Μουρτάτζα 39 ετών, κάτοικο της Γάζας, ο οποίος είναι συντονιστής της Τουρκικής κρατικής Υπηρεσίας για την Συνεργασία και την Ανάπτυξη, (TIKA). Ο Μουρτάτζα συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από το Ισραήλ προκειμένου “να εκπαιδευτεί από την TIKA)” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο συλληφθείς είχε στρατολογηθεί από την Χαμάς στα τέλη του 2008 και ότι δουλειά του ήταν να χρηματοδοτεί την οργάνωση από τα κεφάλαια που έστελναν ανθρωπιστικές οργανώσεις για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: “Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι από το 2012 ο Μουρτάτζα είχε υπηρετήσει ως συντονιστής της ΤΙΚΑ στην Λωρίδα της Γάζας. Η ΤΙΚΑ ενεργεί εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης σε ανθρωπιστικά προγράμματα στη Γάζα. Η έρευνα κατέδειξε ότι ο Μουρτάτζα χρησιμοποιούσε τα μέσα και τα κεφάλαια της οργάνωσης, που είχαν διατεθεί για συγκεκριμένα ανθρωπιστικά προγράμματα στη Γάζα, διοχετεύοντας τα στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.”

Στην ίδια ανακοίνωση η Ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί την ισλαμική τουρκική οργάνωση IHH (Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια) ότι βοήθησε στην χρηματοδότηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς με κεφάλαια τα οποία προέρχονταν από την Τουρκία. Η χρηματοδότηση αφορούσε στην δημιουργία μιας εγκατάστασης για την εκπαίδευση κομάντο της Χαμάς.

To IHH ήταν η οργάνωση που ετοίμασε το ταξίδι στη Γάζα με το πλοίο Μαβί μαρμαρά, το οποίο δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς κομάντο σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 τούρκοι. Η επίθεση προκάλεσε διπλωματική κρίση με την Τουρκία που διήρκεσε έξι χρόνια. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, το Ισραήλ εξακολουθεί να θεωρεί το IHH, τρομοκρατική οργάνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook