Κυπριακό: «Αιχμή του δόρατος» η Αμμόχωστος

Ουσιαστικές συνομιλίες με επίκεντρο την Αμμόχωστο είχε στη Λευκωσία ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν - Ικανοποίηση από τη Λευκωσία -Στήριξη της διαδικασίας από Στέφαν Φούλε

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κυπριακό: «Αιχμή του δόρατος» η Αμμόχωστος

Με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, η οποία διήρκεσε μια περίπου ώρα.

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για «να βρούμε τρόπους ώστε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση των αναγκών και των προσδοκιών των δύο πλευρών, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να αρχίσουν να δείχνουν πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο». Ερωτηθείς για το θέμα των ΜΟΕ και της Αμμοχώστου είπε ότι είναι καλά γνωστές οι προτεραιότητες των δύο πλευρών, ωστόσο απέφυγε να πει περισσότερα για ένα θέμα που όπως είπε συζητείται αυτή τη στιγμή με τους δύο ηγέτες.

«Συζητήσαμε ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν», δήλωσε ο Ρούμπιν

Ο ρόλος μας δεν είναι ως συμμετέχοντες αλλά ως υποστηρικτές, ανέφερε, και ως τέτοιοι «ευελπιστούμε να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί ώστε να υποστηριχθούν κάποια προγράμματα».

Αναφέροντας ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο ήταν πολύ καλή, είπε ότι «συζητήσαμε ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των προσπαθειών των πολιτών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματική πρόοδο, σπάζοντας τα εμπόδια που έχουν χωρίσει τις δύο κοινότητες για τόσο καιρό» πρόσθεσε.

Στυλιανίδης: στο επίκεντρο η Αμμόχωστος

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι το θέμα της Αμμοχώστου ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης η συνάντηση κινήθηκε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είχε σχέση με την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων, κατά το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για αυτή τη φάση της κατάθεσης των αρχικών εισηγήσεων, του λεγόμενου screening, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς ξεπερνιούνται κάποια προβλήματα που έχουν ήδη διακριβωθεί.

Κατά το δεύτερο στάδιο, εξήγησε, έγινε μια συστηματική και επισταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου.

«Αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν και ευρύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά το προεξάρχον θέμα παρέμεινε το ζήτημα της Αμμοχώστου», δήλωσε ο κύπριος εκπρόσωπος

«Αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν και ευρύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά το προεξάρχον θέμα παρέμεινε το ζήτημα της Αμμοχώστου», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ως τρίτο θέμα συζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η αξία και η σημασία αυτής της εμπλοκής και πόσο θα βοηθήσει έτσι ώστε ο διάλογος να γίνει πιο παραγωγικός και να συγκεκριμενοποιηθεί σε σχέση, κυρίως, με τη συμβατότητα ή τη μη συμβατότητα των προτάσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, αφού «είναι σωστό να ανακοινώνουμε επί γεγονότων παρά επί συζητήσεων και προθέσεων».

«Δεν θα μπούμε σε μια λογική αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας, δεν έχει νόημα μια τέτοια διλληματική προσέγγιση των πραγμάτων. Νομίζω είναι καλά και για λόγους σοβαρότητας και για λόγους σεβασμού της κοινής γνώμης να μιλούμε επί γεγονότων».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε σχέση με το θέμα των ΜΟΕ «υπάρχουν σκέψεις για μηχανισμούς και πρωτοβουλίες, όμως, θα κάνουμε καλό στη διαδικασία αν αποφύγουμε τη συζήτηση και κακό αν δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε εντυπώσεις πέραν των συγκεκριμένων γεγονότων».

Στήριξη της διαδικασίας από Στέφαν Φούλε

Τη στήριξη της ΕΕ στη νέα διαδικασία που ξεκίνησε για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε χθες βράδυ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, μιλώντας ενώπιον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπριών κατά τη διάρκεια δείπνου, και παράλληλα, αναφέρθηκε στα οικονομικά, κυρίως, οφέλη που θα προέκυπταν από τη λύση του προβλήματος.

Ο κ. Φούλε, εξέφρασε αρχικά τη θέση ότι το κλίμα αυτή την περίοδο είναι πολύ διαφορετικό από προηγούμενες περιόδους, όπως και τη θέση ότι η νέα διαδικασία είναι μια μοναδική ευκαιρία να τεθεί ένα τέλος στη διαίρεση της Κύπρου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση θα φέρει σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός και ο τομέας των επιχειρήσεων» ανέφερε ο Φούλε

«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει από την τελευταία μου επίσκεψη, η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει και η σταθερότητα είναι κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο, όπως καταδεικνύει το παράδειγμα της Συρίας. Βλέπουμε την Ευρώπη, και συγκεκριμένα την Κύπρο να διέρχονται μια δύσκολη περίοδο σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις», είπε, και πρόσθεσε ότι η ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων και τα πιθανά έσοδα από αυτούς μπορούν να αλλάξουν τους όρους του παιγνιδιού.

Ο κ. Φούλε αναφέρθηκε, παράλληλα, στις έρευνες που καταδεικνύουν τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει η λύση του Κυπριακού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση θα φέρει σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός και ο τομέας των επιχειρήσεων. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η λύση θα οδηγήσει στο διπλασιασμό, περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2035», είπε.

ΠΗΓΗ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΥΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 28 Ιουλ 2020 | 22:19

Ηχηρό μήνυμα Αναστασιάδη στην Τουρκία - "Δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού"

Ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά στον εκβιασμό της Τουρκίας η οποία εξέδωσε Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Ιουλ 2020 | 09:35

Κύπρος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τις τουρκικές προκλήσεις

Υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο.

ΣΑΦΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 24 Ιουλ 2020 | 17:44

Αναστασιάδης για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή της σε τζαμί προσβάλλει την ιστορική μνήμη και τις Ευρωπαϊκές αξίες

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:37

Ισχυρό μήνυμα Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο- Ερχονται κυρώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ "URUC REIS" 23 Ιουλ 2020 | 07:25

Κρίση με Τουρκία: Στο "κόκκινο" για τρίτη ημέρα Αθήνα και Άγκυρα - Σε επιφυλακή οι στόλοι στο Αιγαίο

Νέες απειλές και προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα. Σημάδια εκτόνωσης μετά την παρέμβαση Μερκελ.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 14:43

Καστελόριζο: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας

Συνομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο

ΑΝΤΙ-NAVTEX ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ 22 Ιουλ 2020 | 10:16

Αντι-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο: Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο

Η κοινή αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά στην ίδια περιοχή ερευνών της Τουρκίας, νοτιαανατολικά του Καστελόριζου.

ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Ιουλ 2020 | 08:24

Σύνοδος Κορυφής - Αναστασιάδης: Πάνω από 2,7 δισ. ευρώ στην Κύπρο

Το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ 18 Ιουλ 2020 | 16:39

Τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε ο Αναστασιάδης σε συνάντηση με την Μέρκελ

Ο κ. Αναστασιάδης την ανάγκη να ληφθούν από την ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα για τερματισμό τον έκνομων τουρκικών ενεργειών.

17 Ιουλ 2020 | 12:55

Σύνοδος Κορυφής: Θέμα Τουρκίας έθεσαν "με το καλημέρα" Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

"Υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αναστασιάδη", έγραψε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΣΠΕΧΑΡ 15 Ιουλ 2020 | 15:24

Λευκωσία: Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο

"Στο Βερολίνο δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε ο Κύπριος υπουργίος Εξωτερικών.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 14 Ιουλ 2020 | 20:31

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: "Προκλητική και θλιβερή η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί - Θετικό το αίτημα για κυρώσεις"

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 14 Ιουλ 2020 | 13:09

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.