Κυπριακό: Αρχίζει ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών

Στη Λευκωσία βρίσκεται ο Βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ για να ενισχύσει τις συνομιλίες. Στις 6 Μαίου ξεκινά ο Β' γύρος των διαπραγματεύσεων. O OHE αναμένεται να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις.

kupriako-arxizei-o-deuteros-guros-twn-sunomiliwn
SHARE THIS
0
SHARES

Τρόπους προώθησης των συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Τζέφρι Φέλτμαν κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Φέλτμαν δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο του ταξίδι ως  Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ.

Τα ΗΕ παραμένουν δεσμευμένα να εργαστούν με τους ηγέτες και τον κυπριακό λαό για επίτευξη συνολικής λύσης δηλώνει ο Φέλτμαν

Διαβίβασε, είπε, την ισχυρή υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου και είπε ότι τα ΗΕ παραμένουν δεσμευμένα να εργαστούν με τους ηγέτες και τον κυπριακό λαό για επίτευξη συνολικής λύσης.

Ο κ. Φέλτμαν χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και δήλωσε ότι συζήτησαν τρόπους προώθησης των συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού.

Την Τρίτη ξεκινά η δεύτερη, ουσιαστική, φάση των συνομιλιών

Ενδεικτική της κινητικότητας στο Κυπριακό είναι η κυριακάτικη δήλωση του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος είπε ότι «Η εβδομάδα που μπαίνει είναι όντως μια εβδομάδα σημαντική τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και γενικότερα τις εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο».

Την Τρίτη 6 Μαίου ξεκινά η δεύτερη και ουσιαστικότερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά την οποία θα επιχειρηθεί η γεφύρωση των διαφορών σε όλες τις πτυχές. Τα πρώτα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι το καυτό ζήτημα του περιουσιακού και η διακυβέρνηση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει πιστή υλοποίηση του Κοινού Ανακοινωθέντος όπου αναφέρεται ρητά η μέθοδος της διαγώνιας διαπραγμάτευσης για όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στην Τουρκία

Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι στα ΗΕ υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι στον α' γύρο της καταγραφής θέσεων οι δύο πλευρές κατέθεσαν απόλυτες και αποκλίνουσες θέσεις.

Στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού εκφράζονται φόβοι πως η μέχρι τώρα απροθυμία για συμβιβασμό ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση της διαδικασίας πριν μπορέσει να μπει στο στάδιο του ουσιαστικού πάρε-δώσε. Αναμένεται, λοιπόν, ότι στους επόμενους τρεις μήνες ο διεθνής παράγοντας θα επιχειρήσει να εμβολιάσει τις διαπραγματεύσεις με γεφυρωτικές προτάσεις που θα δίνουν λύσεις σε διάφορα ευαίσθητα ζητήματα.

Στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στην Τουρκία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επιτυχή συνέχεια.

ΠΗΓΗ: Newzup.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook