Κυπριακό: Προτεραιότητα σε Αμμόχωστο και ΜΟΕ

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα βρίσκονται στη Λευκωσία ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση για να δώσουν ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών

kupriako-proteraiotita-se-ammoxwsto-kai-moe
SHARE THIS
0
SHARES

«Μπαράζ» επισκέψεων στη Λευκωσία από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους ξεκινά τη Δευτέρα με στόχο την ώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών, αλλά και του πακέτου για την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Στόχος της επίσκεψη η ώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών, αλλά και του πακέτου για την επιστροφή της Αμμοχώστου

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα βρεθούν στη Λευκωσία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν, και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Και οι δύο θα έχουν συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ενώ τα γραφεία τους έχουν προγραμματίσει επαφές με πολιτικά πρόσωπα και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ θα έχουν επίσης συνάντηση με την επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναπληρώτρια ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Λίζα Μπάτενχάιμ.

Ο κ. Φούλε θα παραστεί και στα εγκαίνια της νέας δικοινοτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Λευκωσίας.

«Πρόταξη» Αμμοχώστου και ΜΟΕ

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα με δήλωσή του στις 11 Φεβρουαρίου είχε καλωσορίσει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη «για ένα πακέτο τολμηρών και καινοτόμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» συμπεριλαμβανομένων μέτρων «για τη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες». Το ίδιο έκανε ακολούθως και η ΕΕ στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα οποία στηρίζεται η προσπάθεια προώθησης κοινά αποδεκτών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ωστόσο,τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι για να προχωρήσει το πακέτο της Αμμοχώστου και η βήμα προς βήμα προσέγγιση των θεμάτων θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχθεί να εντάξει στις προτάσεις της ενδεχόμενο άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου για απευθείας πτήσεις.

ΠΗΓΗ: Newzup.net

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook