Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η εξομολόγηση της χρυσής ιστιοπλόου, Σοφίας Μπεκατώρου, ότι βιάστηκε από παράγοντα της ομοσπονδίας της, επιφέροντας ένα τσουνάμι καταγγελιών και αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.
Αρκετές αθλήτριες στην Κύπρο πέφτουν θύματα περιστατικών σεξουαλικής βίας. Υπάρχει περίπτωση προπονητή, που υποχρέωνε αθλήτριά του να πλαγιάσει μαζί του. Τη μαρτυρία της από προσωπικές εξομολογήσεις καταθέτει στον "Φ" η Μαρία Παπαευσταθίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μετά από αθλήτριες που ακολούθησαν το παράδειγμα της και μίλησαν για τη σεξουαλική βία που τις στιγμάτισε, ακολουθούν αποκαλύψεις και από άλλους κλάδους και επαγγέλματα. Ανάμεσα τους, η τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου η οποία μίλησε για δύο περιστατικά, η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη και φοιτήτριες από διαφορετικά τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι βυθίζεται η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, αφού ο αρμόδιος Υφυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή παντός τύπου χρηματοδότησης και εξονυχιστικούς ελέγχους.
Απίστευτα περιστατικά
Ειδικότερα, η τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δέχθηκε δύο σεξουαλικές παρενοχλήσεις. "…Όταν ήμουν 14 και 19 ετών. Θεωρώ βάσει εμπειρίας ότι αυτά τα άτομα λειτουργούν από μια θέση ισχύος και είτε υπόσχονται είτε δοκιμάζουν, γνωρίζοντας πως το κορίτσι ή το αγόρι δεν θα έχει το θάρρος να μιλήσει και αν τυχόν μιλήσει, θα πουν ότι έγινε μια παρεξήγηση. Δυστυχώς, αυτά τα άτομα έχουν οικογένεια, παιδάκια. Πολλές φορές σκέφτηκα πώς να μιλήσω. Σκέφτηκα τα παιδιά αυτών των ατόμων και τι τραύμα θα έχουν αν φανερωθεί ποιος είναι ο πατέρας τους", εξομολογήθηκε.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι θύτες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας "και από τον χώρο μου. Πολλές φορές σου λέει το παραμύθι, για παράδειγμα αν είναι συνθέτης: "πρέπει να σε νιώσω”, "πρέπει να αφεθείς”, "πρέπει να με εμπιστευτείς”". Η Δέσποινα Ολυμπίου σημείωσε ότι στην πρώτη περίπτωση, ως 14χρονη, έφυγε τρέχοντας και το είπε στη μητέρα της. Στη δεύτερη περίπτωση, τον θύτη τον συνάντησε μετά από χρόνια και μάλιστα, της έκανε πρόταση συνεργασίας, την οποία αρνήθηκε.
Τη δική της τραυματική εμπειρία γύρω από τη σεξουαλική βία και μάλιστα εν ώρα καθήκοντος, περιγράφει επίσης η δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη", Ιωάννα Ηλιάδη. Με ανάρτησή της στο Facebook, καταγγέλλει ότι τον Αύγουστο του 1994 είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον τότε υφυπουργό Άμυνας, μέσα στο γραφείο του. "…όταν τέλος πάντων ολοκληρώθηκε η συνομιλία και ήταν η ώρα να φύγω, σηκώνεται και μου λέει ωραίο φόρεμα φοράς και πάει να το ξεκουμπώσει. Σαστισμένη πετάγομαι επάνω και απομακρύνομαι.
Κι αρχίζει να με κυνηγάει γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων που υπήρχε για να με φιλήσει. Εγώ να ουρλιάζω ότι δεν θέλω να με φιλήσει κανένας και να τρέχω γύρω - γύρω από το τραπέζι. Και να με κυνηγάει και να λέει ένα φιλάκι. Πρέπει να έκανε δύο τρεις φορές το γύρο του τραπεζιού, εγώ μπροστά κι αυτός ξοπίσω να θέλει ντε και καλά να με φιλήσει. Μέχρι που φθάνω στην πόρτα και πάει κι αυτός και πλέον πρέπει να είχα πάθει παράκρουση γιατί άρχισε να λέει εντάξει μόνο μη φωνάζεις".
Προπονητής υποχρέωνε αθλήτρια να πλαγιάσει μαζί
"Κατά καιρούς έχω δεχτεί τηλεφωνήματα, όπου φίλες και γνωστές από το χώρο του αθλητισμού μου έχουν εκμυστηρευτεί δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής βίας. Είναι πολλές. Μου είπαν ακόμη και για περίπτωση που προπονητής υποχρέωσε αθλήτρια να πλαγιάσει μαζί του. Ωστόσο, υπάρχουν ταμπού και ο φόβος ότι δεν θα γίνουν πιστευτές. Γνωρίζω περιπτώσεις όπου έγιναν καταγγελίες σε ομοσπονδίες, όμως αποκρύπτονται τα περιστατικά", τονίζει στον "Φ" η Μαρία Παπαευσταθίου, ερευνήτρια - μέλος της ομάδας ευρωπαϊκών εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβούλιου της Ευρώπης, με διδακτορικό πτυχίο στον τομέα της προστασίας και ευημερίας στο χώρο του αθλητισμού. Όπως διαπιστώνει, στην Κύπρο είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ διαπιστώνει έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και θεσμική αδυναμία ως προς την παρέμβαση στις ομοσπονδίες.
Η κακοποίηση στον αθλητισμό, εξηγεί η κ. Παπαευσταθίου, αφορά κορίτσια, αγόρια, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. "Μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο drop out, δηλαδή στην εγκατάλειψη του αθλητισμού. Τους φέρνει αντιμέτωπους με πληθώρα ψυχολογικών ή και συναισθηματικών ζητημάτων. Με διατροφικές διαταραχές, με τάση τελειομανίας". Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της προστασίας και ευημερίας στον αθλητισμό απασχολεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εντούτοις "στην Κύπρο βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr