"Κύριε Μακρόν, μην κατηγορείτε τους τεμπέληδες, είναι ευφυείς"

Η φράση του Μακρόν «δεν θα παραχωρήσω τίποτα στους τεμπέληδες» έχει γράψει ιστορία στη Γαλλία και ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρκ Προυστ δημοσίευσε ένα άρθρο-απάντηση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
"Κύριε Μακρόν, μην κατηγορείτε τους τεμπέληδες, είναι ευφυείς"

Η φράση του Εμανουέλ Μακρόν «δεν θα παραχωρήσω τίποτα στους τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους ακραίους» έχει γράψει ιστορία στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε για τη φράση του -την οποία εκστόμισε στην Αθήνα, στις 8 Σεπτεμβρίου- από τα πολιτικά κόμματα, οι διαδηλωτές εναντίον των μεταρρυθμίσεών του κρατούσαν πλακάτ ως «Τεμπέληδες» και το θέμα παραμένει κυρίαρχο στον δημόσιο διάλογο.

Η ζημιά ωστόσο είχε γίνει και η φράση θα μείνει στα χρονικά της προεδρικής του θητείας.

Το σάιτ Slate και ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρκ Προυστ δημοσίευσαν ένα απίστευτα γλαφυρό άρθρο, μεταξύ σοβαρού και αστείου, όπου προτείνουν στον Εμανουέλ Μακρόν μια λύση στο πρόβλημα.

Ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρκ Προυστ έγραψε λοιπόν:

Δεν θα παραχωρήσω τίποτα στους τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους ακραίους. Πολλοί σοκαρίστηκαν από τη φράση του. Ισχυρίστηκαν ότι οι Γάλλοι δεν είναι τεμπέληδες. Και ότι δεν είναι ευγενικό να μιλάει κάποιος έτσι. Εγώ ωστόσο δεν σοκαρίστηκα, τα σοκ με κουράζουν. Και κατά βάθος, όλοι ξέρουμε ότι η Γαλλία είναι μια χώρα τεμπέληδων, ίσως η πρώτη παγκόσμια δύναμη των τεμπέληδων. Δεν το λέω εγώ, το λένε τα βιβλία της ιστορίας μας.

Διότι ποια άλλη χώρα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν είχε έναν αλλά πολλούς τεμπέληδες βασιλιάδες; Δεν είναι Γάλλος αυτός που έθεσε τα θεμέλια του δικαιώματος στην τεμπελιά; [Πολ Λαφάργκ «Το δικαίωμα στην τεμπελιά»]. Μόνο στη Γαλλία δεν ζήσαμε το «Ετος 01, η επανάσταση της σιέστας;» [Ταινία του Ζακ Ντουαγιόν]. Εμείς δεν είμαστε οι πρωταθλητές των απεργιών, των πληρωμένων διακοπών, του 35ώρου; Είναι τυχαίο, νομίζετε, ότι η Γαλλία είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκόσμια, με την έννοια ότι ο τουρισμός είναι μια οικονομική δραστηριότητα αφιερωμένη στις διακοπές; Και επίσης εμείς δεν έχουμε δημιουργήσει την Κορσική, ένα νησί αποκλειστικά αφιερωμένο στην ανάπαυση;

Εμείς δεν λατρεύουμε το πέρασμα στη χειμερινή ώρα που μας επιτρέπει να κοιμηθούμε 60 πολύτιμα λεπτά περισσότερο; Εμείς οι Γάλλοι δεν κάναμε το βιβλίο «Καλημέρα τεμπελιά» ένα μπεστ σέλερ; [«Καλημέρα τεμπελιά: Η τέχνη και η αναγκαιότητα να κάνεις τα λιγότερα δυνατά σε μια δουλειά», της Corinne Maier, 2004]. Εξάλλου η Γαλλία είναι γεμάτη από αριστουργήματα αφιερωμένα στην τεμπελιά: Boudu sauvé des eaux (Jean Renoir), Alexandre le bienheureux (Yves Robert), «Sois fainéant» (Coluche), «Et bailler et dormir» (Eddie Constantine), «Le Travail c'est la santé» (Henri Salvador)... Ακόμη και το βιβλίο του Γκι ντε Μοπασάν Bel Ami είναι ένα εγκώμιο του καναπέ, ενώ το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Προυστ είναι ένα μυθιστόρημα που γράφηκε στο κρεβάτι.

Η βαριεστημάρα μάς είναι τόσο απαραίτητη ώστε ξοδεύουμε περιουσίες στους ψυχαναλυτές, αυτές τις ιδιοφυΐες που κατορθώνουν να μας κάνουν να πληρώνουμε το ντιβάνι που ξαπλώνουμε. Είμαστε ένας λαός της τεμπελιάς [Δες το βιβλίο του καθηγητή André RAUCH, «Paresse, histoire d’un péché capital» -«Τεμπελιά, η ιστορία μιας αμαρτίας από τη Βίβλο ως σήμερα»]. Επιπλέον, δεν τολμώ να φανταστώ πόσα ξοδεύουμε στη Γαλλία σε υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά.

Κύριε Πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό, έχετε άδικο να μη θέλετε να παραχωρήσετε τίποτα στους τεμπέληδες. Οι παρασιτικοί είναι η ψυχή της Γαλλίας, η ξάπλα βρίσκεται στο DNA μας, το σύρσιμο αποτελεί την εθνική μας μεγαλοφυΐα. Πιστέψτε με, θα κερδίσετε πολλά αν χρησιμοποιήσετε την απάθειά σας για να κάνετε τις μεταρρυθμίσεις σας. Δεν μπορεί να κυβερνήσει κάποιος εναντίον του λαού του, ακόμη κι αν αυτός είναι κοιμισμένος.

"Αυτός που εφύηρε την ρόδα, ήταν ένας τεμπέλης"

Για να σας πείσω, θα ήθελα να σας μιλήσω για τη ρόδα. Η ρόδα -είμαι βέβαιος- εφευρέθηκε από έναν τεμπελχανά. Από έναν τύπο ο οποίος βαρέθηκε να κουβαλάει πέτρες με τα χέρια ή με ένα σχοινί. Αυτός ο τύπος είπε κάποια μέρα στον εαυτό του ότι θα υπήρχε τρόπος να τραβήξεις ένα βάρος και εφηύρε τη ρόδα. Και επειδή σίγουρα ήταν και πιο ξύπνιος από τους άλλους, τους το πούλησε ως εξής: εφηύρα έναν τρόπο για να δουλεύετε λιγότερο και αν θέλετε να σας τον δώσω, τότε κουβαλήστε αυτές τις πέτρες για μένα. Οι άλλοι είπαν ναι και εκείνος πήγε να πάρει έναν υπνάκο.

Καταλαβαίνετε τι εννοώ, κύριε Πρόεδρε; Αυτός ο τύπος ήταν ένας τεμπελχανάς, δηλαδή μια ιδιοφυΐα, δηλαδή ένας Γάλλος.

Οι τεμπέληδες κάνουν τον κόσμο να γυρίζει
Δεν χρειάζεται να σκεφθεί κανείς πολύ για να καταλάβει ότι όλες οι εφευρέσεις που μεταμόρφωσαν τον κόσμο ήταν έργο τεμπέληδων. Γιατί έφτιαξαν γέφυρες; Μα για να αποφύγουν τα χιλιόμετρα με τα πόδια ή κολυμπώντας. Γιατί εφηύραν το αυτοκίνητο; Μα για να μετακινούνται με τα οπίσθια σε μια πολυθρόνα. Γιατί εφηύραν το τόξο, το κανόνι, το ντουφέκι, το drone; Μα για να μπορούν να σκοτώνουν τον διπλανό τους ενώ είναι αναπαυτικά καθισμένοι στον πύργο τους ή πίσω από το κομπιούτερ τους. Γιατί εφηύραν το βιβλίο, ή το κρεβάτι; Να μην επαναλαμβάνω δέκα φορές, εκατό φορές, δέκα χιλιάδες φορές τα ίδια: για να κοιμούνται.

Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο πλούτο και πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν αυτές οι εφευρέσεις. Προφανώς κολοσσιαίο. Γιατί ο τεμπέλης είναι επιχειρηματίας. Ο βαριεστημένος είναι παραγωγικός. Η εθνική start-up είναι χαλαρή. Μοντέλο μας είναι η ακινησία. Για να μη δουλέψει, ο κλοσάρ καταναλώνει τόνους ενέργειας.

Σκεφτείτε τον Gaston Lagaffe, λύριε Πρόεδρε, αυτόν τον Βέλγο ήρωα, τόσο γκαφατζή και τεμπέλη που θα έπρεπε να είναι Γάλλος. Η ζωή του υπήρξε μια αιώνια μάχη βαρεμάρας. Εφηύρε σχεδόν τα πάντα ώστε να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα. Για να αποφύγει τη δουλειά, ο Gaston Lagaffe σκεφτόταν αδιάκοπα πώς θα κερδίσει σε παραγωγικότητα. Οι οικονομολόγοι θα έπρεπε να τον αναφέρουν ως παράδειγμα στους φοιτητές τους και ο ΣΕΒ θα έπρεπε να τον καλεί στα σεμινάριά του.

Και όταν παρατηρώ τον κόσμο των start-up, όπου η δημιουργία πλούτου έγκειται κυρίως χάρη στις υπηρεσίες από το σπίτι, ε τότε λέω ότι οι τεμπελχανάδες έχουν μέλλον μπροστά τους.

Καινοτομήστε, κύριε Πρόεδρε. Εμπιστευτείτε την ανάπτυξη σε νωχελικούς ώστε να δώσετε μεγαλύτερη δυναμική. Μεταμορφώστε την ιστοσελίδα σας «France stratégie» [Εργαστήριο Ιδεών, σελίδα του Γάλλου πρωθυπουργού] σε «France léthargie» [«Η Γαλλία σε λήθαργο»]. Απαιτήστε τη μη-δράση, εμψυχώστε τη χαλαρότητα. Γίνετε ο πρόεδρος της Γαλλίας που κοιμάται νωρίς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Ιαν 2021 | 06:59

Μακρόν για επεισόδια στο Καπιτώλιο: Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στη βία

"Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό", τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 31 Δεκ 2020 | 22:22

Ο Μακρόν "κλείνει το μάτι" στη Βρετανία: Παραμένει φίλος και σύμμαχος και μετά το Brexit

Το μήνυμα Μακρόν για το "διαζύγιο" του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από 48 χρόνια στην ΕΕ - Η αντίδραση Τζόνσον.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 20 Δεκ 2020 | 15:49

Κορονοϊός: Σε σταθερή κατάσταση παραμένει ο Μακρόν -Τι ανακοίνωσε το Ελιζέ

Σε σταθερή κατάσταση παραμένει ο πρόεδρος της Γαλλίας, κάπως καλύτερη από ότι ήταν το Σάββατο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 19 Δεκ 2020 | 15:06

Μακρόν: Σταθερή η κατάσταση της υγείας του - Τι έδειξαν οι εξετάσεις του

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός με κορονοϊό, παρουσιάζει "σταθερή κατάσταση υγείας".

ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ 19 Ιαν 2021 | 08:29

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Το φάντασμα του ρατσισμού εξακολουθεί να στοιχειώνει την ψυχή του αμερικανικού έθνους

Το δικό του μήνυμα για τη φυλετική δικαιοσύνη έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με αφορμή την ετήσια επέτειο μνήμης για τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2021 | 07:20

Κορονοϊος - Γερμανία: Επείγουσα λήψη αυστηρότερων μέτρων εισηγούνται οι επιστήμονες

Την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και απόλυτο lockdown της κοινωνίας, συνέστησαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς επιστήμονες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΧΑΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ 19 Ιαν 2021 | 07:04

Ντόναλντ Τραμπ: Εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο με τη δημοτικότητά του σε ιστορικό χαμηλό

Το τέλος της προεδρικής θητείας Τραμπ που δίχασε βαθιά τις ΗΠΑ. Ιστορικό χαμηλό στη δημοτικότητά του.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Ιαν 2021 | 00:03

Το "αντίο" της Μελάνια Τραμπ στον αμερικανικό λαό - "Η βία δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη" [Βίντεο]

Η Μελάνια Τραμπ απηύθυνε... διάγγελμα στους Αμερικανούς για να τους αποχαιρετήσει - "Να παθιάζεστε με ό,τι κάνετε αλλά..."

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 18 Ιαν 2021 | 22:50

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση του Κόντε

321 Βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, 259 την καταψήφισαν και 27 απείχαν από την ψηφοφορία στην Ιταλία

ΗΡΘΗ ΤΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ 18 Ιαν 2021 | 20:56

Λήξη συναγερμού στο Καπιτώλιο: Υπό έλεγχο η φωτιά

Ήρθη το λοκντάουν στο Καπιτώλιο, υπό έλεγχο η φωτιά σε κοντινή περιοχή

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟ ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΧΙΛΑΡΥ 18 Ιαν 2021 | 20:30

Μελάνια Τραμπ: Το τελευταίο "γράμμα" της στους Αμερικανούς ενώ πακετάρει οικογενειακά αντικείμενα στον Λευκό Οίκο

Η Μελάνια Τραμπ αποχαιρετά του Αμερικανούς ως..."διακοσμήτρια" του Λευκού Οίκου, υπερασπιζόμενη το έργο που επίβλεψε στον Λευκό Οίκο τα τελευταία 4 χρόνια.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 17:51

ΗΠΑ - Συναγερμός στο Καπιτώλιο: Σφραγίστηκε το κτίριο λόγω "εξωτερικής απειλής" - Πού ξέσπασε φωτιά

Σφραγίστηκε το Καπιτώλιο στις ΗΠΑ έπειτα από πυρκαγιά που σημειώθηκε κοντά στο κτίριο

ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ 18 Ιαν 2021 | 16:38

ΗΠΑ: Φρούριο η Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν [Εικόνες]

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν