
Η Λιβύη αποτελεί το νέο προπύργιο που επιδιώκει να θεμελιώσει το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την ανάλυση του Mathieu Galtier, ανταποκριτή της Liberation στην Τρίπολη.
«Αποσταθεροποιημένη από τις φυλετικές συγκρούσες μετά την πτώση του Καντάφι, η χώρα μετατρέπεται στο νέο προγεφύρωμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη», αναφέρει στο εξώφυλλό της η γαλλική εφημερίδα.

«Η τρομοκρατική οργάνωση εισέρχεται σε μια χώρα διχασμένη πολιτικά για να θεμελιώσει έναν κόμβο έξω από την ζώνη Ιράκ-Συρίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απολαμβάνει την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού», σημειώνει στο άρθρο του ο Galtier.
«Οι τζιχαντιστές φτάνουν κυρίως από την έρημο της Λιβύης» εξηγεί ένας στρατιωτικός της περιοχής. «Με τους βομβαρδισμούς, διαπιστώσαμε περισσότερες αφίξεις τζιχαντιστών στη Σύρτη, στο λιμάνι της Λιβύης στη Β. Αφρική. Πρέπει να οι στόχοι να συντονιστούν. Εάν οι χώρες χτυπούν τη Συρία και το Ιράκ, πρέπει να το κάνουν και εδώ», συμπληρώνει. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα, μέσα σε ένα μόλις χρόνο οι τζιχαντιστές κατάφεραν να αυξήσουν την παρουσία τους, εκμεταλλευόμενοι τον πολιτικό διχασμό στη χώρα.
«Η στρατηγική τους μοιάζει να είναι να διασφαλίσουν τη κύρια βάση τους στη Σύρτη και να επιχειρήσουν να ελέγξουν τους δρόμους προς το Νότο», αναφέρει στη Liberation η Mary Fitzgerald, ειδική στα ισλαμιστικά κινήματα της Λιβύης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr