Λιβερία: «Καθαρή» από τον Έμπολα

Εδώ και 42 ημέρες δεν υπάρχει νέο κρούσμα του Έμπολα στη Λιβερία με αποτέλεσμα η χώρα να κηρυχθεί «καθαρή» από τον ιό.

liberia-kathari-apo-ton-empola
SHARE THIS
0
SHARES

Η Λιβερία κηρύχθηκε «καθαρή» από τον ιό Έμπολα, έπειτα από 42 ημέρες που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα. Την ανακοίνωση έκαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όμως κάλεσαν τις αρχές να μην μειώσουν το επίπεδο επαγρύπνησης, έως ότου η χειρότερη επιδημία του ιού στην ιστορία εξαλειφθεί επίσης στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε.

Συνολικά 11.005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στις τρεις χώρες από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους αυτούς έχουν καταγραφεί στη Λιβερία, όπου η επιδημία έφθασε στο αποκορύφωμά της από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του 2014, με εκατοντάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα, προκαλώντας διεθνή συναγερμό. Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες στρατιώτες για να συμβάλουν στην ανέγερση ειδικευμένων κλινικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, την οποία ίδρυσαν απελεύθεροι από τις ΗΠΑ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισαν πως το γεγονός ότι η Λιβερία κατάφερε να ολοκληρώσει το χρονικό όριο του ΠΟΥ για την κήρυξη του τέλους της επιδημίας—42 ημέρες δίχως νέο κρούσμα, περίοδο που ισούται με την περίοδο επώασης του ιού επί δύο—δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Κάλεσε τη Λιβερία να εντείνει τα μέτρα στα σύνορα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χώρα ο Έμπολα.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τον Έμπολα, ο Νταβίντ Ναμπάρο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρχές της Λιβερίας έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα παρακολούθησης για τουλάχιστον έναν χρόνο από σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνολικά 868 εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα μολύνθηκαν από τον ιό στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε αφότου ξέσπασε η επιδημία, εκ των οποίων οι 507 απεβίωσαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook