Λιβύη: Με μαχητικά "Rafale" η επίθεση στην "τουρκική" βάση - "Βλέπουν" Γαλλία ή Αίγυπτο πίσω από το χτύπημα

"Οδυνηρό χαστούκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του", λέει Λίβυος βουλευτής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μαχητικά αεροσκάφη τύπου "Rafale" φέρεται να συμμετείχαν στην επιχείρηση που έπληξε δυνάμεις του Φαγζ αλ Σάρατζ και της Τουρκίας, στην αεροπορική βάση al-Watiya της Λιβύης.

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που στόχευαν την αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα της επιτιθέμενης δύναμης είτε Γαλλία είτε στην Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη .

Οι ίδιες πηγές, σύμ,φωνα με το δημοσίευμα, θεωρούν την την επίθεση ως μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.

Η στιγμή της επίθεσης:

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τον τόνο της κριτικής τους για την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζονται απο την Τουρκία, προσπάθησουνν να προχωρήσουν προς τη Σίρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως "απαράδεκτες", τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί.

Αλλά η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση al-Watiya έδειξε ότι οι "κόκκινες γραμμές" στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις "κόκκινες γραμμές" στην ξηρά που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών αεροσκαφών στο al-Watiya αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα του LNA και του στρατηγού Χάφταρ, που αναπτύσσεται στη Σίρτη, στη βάση al-Jufra και στην ανατολική Λιβύη.

Ο Σίσι έχει εκφράσει τη δυνατότητα της Αιγύπτου να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος "δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη να διασχίσει τη γραμμή της Σίρτης". Επίσης έχει τονίσει ότι "όσον αφορά την ασφάλεια της Αιγύπτου, η al-Jufra είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη".

Λιβύη: Με μαχητικά "Rafale" η επίθεση στην "τουρκική" βάση - "Βλέπουν" Γαλλία ή Αίγυπτο πίσω από το χτύπημα

Οι αιγυπτιακοί ιστότοποι ειδήσεων δημοσίευσαν χρονολογημένες φωτογραφίες ραντάρ και πυραύλων Hawk, οι οποίες ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των στόχων της επιθεσης στο al-Watiya.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε αποσυρθεί από τη βάση al-Watiya μετά από συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις, επιτρέποντας στις πολιτοφυλακές της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Άγκυρα να αναλάβουν τον έλεγχο της βάσης.

Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για ένα σχέδιο μετατροπής της βάσης σε τουρκική, μια εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται έντονα η Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι είχε προτείνει τη μετατροπή σε βάση του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε "ξένη αεροπορική δύναμη" για τον βομβαρδισμό της βάσης al-Watiya, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επιτιθέμενων αεροσκαφών ούτε για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Παρόλο που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και αυτλα του Κατάρ αρνήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα στη βομβιστική επίθεση, πηγή της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη του Αλ Τζαμίλ, κοντά στη βάση.

Ένας συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού της Λιβύης που κατοικούσε στην περιοχή Zintan αποκάλυψε στο The Arab Weekly ότι μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών ξεκίνησε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βάση al-Watiya, όπου η Τουρκία είχε αναπτύξει μαχητικά F-16, τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και Anka-S, υποστηριζόμενα από ένα σύστημα άμυνας Hawk MIM-23 με τα ραντάρ του.

1

Ο συνταξιούχος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι εννέα αεροπορικές επιδρομές στόχευαν τις συνοικίες του al-Nadab στη βάση al-Watiya, τις οποίες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βάση είχαν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους από τον περασμένο Μάιο. Στοχεύθηκαν επίσης τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Sungur, οι σταθερές και κινητές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σύστημα παρεμβολής σημάτων Koral, τα οποία είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στη βάση.

Από την πλευρά των αρχών της Λιβύης στην Τρίπολη, δεν υπήρξε αντίδραση σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές που όλοι οι παρατηρητές είδαν ως "ασυνήθιστη" στρατιωτική επιχείρηση, και που φαίνεται να είναι το προοίμιο για τις ερχόμενες πολιτικές αλλαγές πέρα ​​από αυτό που επικρατεί σήμερα. Σϋμφωνα με το δημοσίευμα άνοιξαν νέες πύλες για τον περιορισμό της τουρκικής επέκτασης στη Λιβύη, η οποίοα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω των περιφερειακών και διεθνών πιέσεων.

Το μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης Ιμπραήμ αλ-Ντάρσι δήλωσε ότι "οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν από πολύ γνωστές δυνάμεις" και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν "ένα σαφές μήνυμα και αποτελούσε ένα ισχυρό και οδυνηρό χαστούκι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του στη Λιβύη, ειδικά την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σαρατζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας με το The Arab Weekly τηλεφωνικά από την ανατολική Λιβύη, ο al-Darsi είπε ότι τα μηνύματα αυτών των επιδρομών "επιβεβαιώνουν ότι η λιβυκή αρένα δεν είναι κενή, αλλά περιλαμβάνει δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν σκληρά οπουδήποτε και οποτεδήποτε, και είναι μια άμεση προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, που του υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να διασχίσουν, ειδικά μετά την αύξηση των τουρκικών κινήσεων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών για προετοιμασίες για επίθεση στην πόλη Σίρτη και στη βάση της al-Jufra".

1

Πριν από λίγες ημέρες, απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, ο Χουλουσί Άκαρ είπε ότι "το όνειρο του Χάφταρ για τον έλεγχο ολόκληρης της Λιβύης επρόκειτο να επιτευχθεί, αλλά η ισορροπία ισχύος άλλαξαν και μπήκε τέλος σε αυτό, και δεν είναι μόνο ο Τύπος που λέει αυτό, αλλά κύκλοι λήψης αποφάσεων και στρατιωτικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα. Όλοι είπαν ότι οι Τούρκοι ήρθαν εδώ και άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλάζοντας την ίδια κατάσταση με τον Χάφταρ ".

Αμέσως μετά, ο Χαλίφα Χαφτάρ απάντησε στον τούρκο υπουργό Άμυνας με ένα μήνυμα που ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι παρών, πραγματοποιώντας περιηγήσεις επιθεώρησης που περιελάμβαναν έναν αριθμό στρατοπέδων από τις μονάδες μάχης του LNA στην πόλη της Βεγγάζης, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Γαριούνη, που φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 αξιωματικούς και στρατιώτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 11 Αυγ 2020 | 20:56

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία στο Αιγαίο: Αλλαξε πορεία το Oruc Reis - Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Άμυνας

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε μια μικρή στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο το πού κατευθύνεται.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ 11 Αυγ 2020 | 19:25

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για συντονισμό των ενεργειών

Τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis".

ΕΓΙΝΕ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΩΝ 11 Αυγ 2020 | 18:04

Περίεργη καταδίωξη ανοικτά της Ρόδου: Θαλαμηγός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού - Ενεπλάκησαν τουρκικές ακταιωροί

Η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς.

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 11 Αυγ 2020 | 17:37

Το Anadolu μεταφράζει στα ελληνικά τον Ερντογάν: Η ανάρτηση στο Twitter που προκάλεσε αντιδράσεις

Ανάρτηση στα ελληνικά με μεταφρασμένο βίντεο του Ερντογάν από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 11 Αυγ 2020 | 16:46

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της "Γαλάζιας Πατρίδας"

"Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας"

ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ 11 Αυγ 2020 | 16:30

Έδωσε στίγμα το "Oruc Reis": Παρακολουθήστε Live την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο

Το "στίγμα" του στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 11 Αυγ 2020 | 16:00

Κορονοϊός - Αγιά Σοφιά: 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν στη φιέστα του Ερντογάν

Έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με κορονοϊό στη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:36

Oruc Reis: Τα τουρκικά πολεμικά απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες - "Βρισκόμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν κοντά στο Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

11 Αυγ 2020 | 15:25

Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ανοχή - Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

"Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας, δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:17

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Στο Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

Ο ΠΗΤΕΡ ΣΤΑΝΟ 11 Αυγ 2020 | 14:34

Oruc Reis - Κομισιόν: Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου "και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν

ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Φ. Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο απαιτείται σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:38

Προκαλεί η Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με νέες έρευνες για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Θα χορηγηθούν άδειες για έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της Μεσογείου δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου