Λιβύη: Πως η ΕΕ θα επιβλέψει την εκεχειρία, εαν συμφωνηθεί

Φιλοδοξεί να έχει έναν ρόλο για την τήρηση της εκεχειρίας, αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία την Κυριακή στο Βερολίνο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η ΕΕ φιλοδοξεί να έχει έναν ρόλο για την τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη, αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία την Κυριακή στο Βερολίνο, ωστόσο τα μέσα που διαθέτουν πολλά κράτη μέλη είναι περιορισμένα, υπογράμμισαν σήμερα διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

"Αν επιτευχθεί εκεχειρία την Κυριακή στη Λιβύη (κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνεται στο Βερολίνο), η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και την επίβλεψη της εκεχειρίας αυτής, ενδεχομένως με στρατιώτες, στο πλαίσιο μιας αποστολής της ΕΕ", δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο ίδιος ήταν πολύ προσεκτικός όταν μίλησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη. "Θα πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της ΕΕ μια συζήτηση για την συνδρομή μας προκειμένου να τηρείται αυτή η εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων, και ειλικρινά, δεν ξέρω ποιός θα τα επιβαρυνθεί", είχε παραδεχτεί μιλώντας στο Στρασβούργο, σε μια αναφορά στις περιορισμένες δυνατότητες των κρατών μελών.

Εκεχειρία με πρωτοβουλία του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτεύχθηκε στις 12 Ιανουαρίου και επί του παρόντος τηρείται. Ο κύριος στόχος της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου είναι να εδραιώσει αυτή την εκεχειρία και να εμποδίσει ξένες αναμίξεις, κυρίως με την παρεμβολή στρατιωτικής δύναμης. "Μια συμφωνία των λιβυκών πλευρών και μια εντολή του ΟΗΕ θα αποτελούν προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε δράση της ΕΕ", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος ενός κράτους μέλους στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ θα είναι σε θέση να παράσχει μια τέτοια συνδρομή; Το ερώτημα έχει τεθεί ήδη στα κράτη μέλη και η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, δήλωσε σήμερα Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πολλά κράτη μέλη δεν είναι πλέον σε θέση να στείλουν στρατεύματα ή, όπως η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις να το κάνουν, εξήγησε ο διπλωμάτης. Το Βερολίνο αρνείται συνεπώς να στείλει ειδικές δυνάμεις το Μαλί "λόγω του κινδύνου για την ασφάλειά τους", υπογράμμισε.

Η αναβίωση της ναυτικής διάστασης της στρατιωτικής επιχείρησης "Σοφία"

Η ΕΕ μπορεί όμως να επανεργοποιήσει τη ναυτική διάσταση της στρατιωτικής επιχείρησης Σοφία, της οποίας το αρχηγείο είναι στη Ρώμη. Η αποστολή που ιδρύθηκε το 2015 για την καταπολέμηση των διακινητών και τον έλεγχο του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα με προορισμό τη Λιβύη, ανέστειλε τη λειτουργία της από τον Μάρτιο του 2019 εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέψει την αποβίβαση στο έδαφός της των μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία.

"Επί του παρόντος, η "Σοφία" δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της γιατί στερείται πλοίων", υπενθύμισε ο διπλωμάτης. Η εντολή της ωστόσο παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2020 και πραγματοποιεί κυρίως αποστολές παρακολούθησης από αέρος. "Αν επιτευχθεί συμφωνία την Κυριακή στο Βερολίνο, θα πρέπει να δούμε τη θέση της Ιταλίας", εξήγησε ο διπλωμάτης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποιεί κατά μιας στρατιωτικής λύσης που θα επιβληθεί στη Λιβύη. "Στη Συρία, επιβλήθηκε στρατιωτική λύση από την Τουρκία και τη Ρωσία και άλλαξε την ισορροπία στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό να επαναληφθεί στη Λιβύη", τόνισε. "Πιστεύω ότι δεν θα αρέσει σε κανέναν να έχουμε ρωσικές και τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στις ακτές της Λιβύης, απέναντι από την Ιταλία", εξήγησε.

Η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη και η Ρωσία παρότι το αρνείται, θεωρείται ύποπτη ότι στηρίζει τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν επίσης η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευφάνταστες δικαιολογίες που χρησιμοποίησε σήμερα ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας
για να εξηγήσει την απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου,
δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναδεικνύουν την
απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα λάθη και την
αδράνειά της.
Η ενεργητική εξωτερική πολιτική που άσκησε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια,
την κατέστησαν πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και οδήγησαν
στην συμμετοχή της σε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η Διάσκεψη του Παλέρμο,
που ο κ. Δένδιας ξεχνάει.

Επίσης ξεχνάει, ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν άρχισε το 2015 αλλά
τον Ιούλιο του 2019 με επίσημη πρόταση του ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ,
Ghassan Salame, για την ειρήνη  στη Λιβύη, μετά την αναζωπύρωση των
συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019. Και ουδεμία σχέση έχει με άλλες
Διασκέψεις.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015 αποτέλεσε  διακριτή διαδικασία που
ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat το
Δεκέμβριο 2015. Επιμένει ο κ. Δένδιας τέλος να υποκρύπτει, ότι 5 χώρες
που δεν συμμετείχαν το 2015, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της
Αλγερίας και του Κονγκό, θα συμμετάσχουν την Κυριακή, σε αντίθεση με την
Ελλάδα που θα είναι απούσα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης
Μητσοτάκη.