Προειδοποίηση του Ισραήλ για επικείμενο βομβαρδισμό του νοτίου Λιβάνου
Νέα κατεπείγουσα ανακοίνωση εξέδωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις εκκένωση της περιοχής Ανσάριγια στη Σιδώνα του νοτίου Λιβάνου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Πρόκειται για μία περιοχή η οποία, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, ελέγχεται από την Χεζμπολάχ και καλεί όλους τους κατοίκους, όπως τους είχε καλέσει τις προηγούμενες δύο ημέρες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Να φύγουν δηλαδή από το νότιο τμήμα του Λιβάνου, προς τον Βορρά πάνω από τον ποταμό Λιτάνι, καθώς επίκειται βομβαρδισμός.
Ο βομβαρδισμός εκτιμάται ότι είναι αντίποινα για την επίθεση στο μεγάλο μπαράζ επίθεσης που έγινε προς το κεντρικό Ισραήλ με ρουκέτες από την Χεζμπολάχ. Ρουκέτες, που φάνηκε ότι διαθέτει ακόμα στο οπλοστάσιό της η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, έπληξαν μια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ, κοντά στον διεθνή αερολιμένα. Οι ρουκέτες κατέληξαν σε ένα νηπιαγωγείο, υπήρξαν τραυματίες και έγιναν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια.
Ο στρατός έχει ήδη διατάξει έρευνα με το ερώτημα γιατί δεν ήχησαν οι σειρήνες και γιατί το σύστημα αεράμυνας δεν αναχαίτισε κάποιες ρουκέτες και έπληξαν διάφορους στόχους στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο του Ισραήλ, εκείνο το οποίο φαίνεται είναι ότι προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις του για διευρυμένες επιχειρήσεις τόσο στο Ιράν, όσο και στο Λίβανο. Κάνει δε λόγο για τουλάχιστον ένα μήνα επιχειρήσεων.
Επικοινωνία Πεζεσκιάν με τον Ερντογάν
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζέσκιάν, δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να σχηματίσει μια κοινή ομάδα με σκοπό να διερευνήσει τις “κατηγορίες” για ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιρανικών μέσων ενημέρωσης.
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ κατέρριψαν έναν δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο που εισέβαλε στον εναέριο χώρο της και προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε παρόμοια απειλή.
Το περιστατικό στη νότια Τουρκία είναι το δεύτερο κατά το οποίο αναχαιτίστηκε πύραυλος από το Ιράν την τελευταία εβδομάδα.
Κρεμλίνο: Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για Ιράν και Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν με τους δύο ηγέτες να συνομιλούν για την κατάσταση στο Ιράν και την Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Το τηλεφώνημα χαρακτηρίστηκε "εποικοδομητικό" και διήρκεσε περίπου μία ώρα.
CBS: "Σχεδόν ολοκληρωμένος" ο πόλεμος με το Ιράν, λέει ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS ότι θεωρεί τον πόλεμο κατά του Ιράν "σχεδόν ολοκληρωμένο" και ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται "πολύ μπροστά" από το αρχικό χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων που είχε εκτιμήσει, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ του CBS στο X.
Το Ομάν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ συνεχάρησαν τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ για την εκλογή του
Ο σουλτάνος του Ομάν, Χαϊθάμ μπιν Τάρεκ αλ Σαΐντ, συνεχάρη τον νέο ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ, για την εκλογή του, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του σουλτανάτου σήμερα.
Το Ομάν απευθύνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και διάλογο, προκειμένου να τερματιστεί η περιφερειακή κρίση που ξέσπασε μετά τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στο Ιράν.
Ο σουλτάνος «απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα στην εξοχότητά του (…) με την ευκαιρία της εκλογής του ως ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», μετέδωσε το ΟΝΑ.
Τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ συνεχάρη και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Πακιστάν: Σε συναγερμό το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ
Εν όψει μεγάλων θρησκευτικών πομπών που αναμένονται σε ολόκληρο το Πακιστάν στις 10 Μαρτίου, η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας, περιορίζοντας την κίνηση του προσωπικού της πρεσβείας και των αμερικανικών προξενείων.
Το προξενείο στο Καράτσι δέχτηκε επίθεση από διαδηλωτές αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, με αποτέλεσμα την αιματηρή αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες άνοιξαν πυρ.
Εκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει όλες τις προξενικές δραστηριότητες στην πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και στα προξενεία στη Λαχόρη, το Καράτσι και το Πεσαβάρ.
“Κανένα έλεος”: Η ανάρτηση του υπουργείου Πολέμου των ΗΠΑ για τον πόλεμο με το Ιράν
“Μόλις αρχίσαμε να πολεμάμε” είναι το μήνυμα που συνοδεύει την ανάρτηση.
Ιράν: "Αν μπορούν να αντέξουν τις τιμές του πετρελαίου, ας συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι"
Ο εκπρόσωπος μιας πτέρυγας των Φρουρών της Επανάστασης, Ebrahim Zolfighari, λέει ότι οι ΗΠΑ άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο με τους βομβαρδισμούς των ενεργειακών υποδομών του Ιράν.
Τραμπ: Ανοιχτός στο ενδεχόμενο δολοφονίας του Χαμενεΐ εάν δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να δήλωσε σε βοηθούς του ότι θα υποστηρίξει τη δολοφονία του νέου Ανώτατου Ηγέτη Μοτζταμπά Χαμενεΐ εάν αποδειχθεί απρόθυμος να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, όπως ο τερματισμός της πυρηνικής ανάπτυξης του Ιράν, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη WSJ.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά αλλά ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα στην New York Post ότι :δεν είναι ευχαριστημένος" που ο Χαμενεΐ επιλέχθηκε για να ηγηθεί του Ιράν, αφού προηγουμένως τον είχε αποκαλέσει "απαράδεκτο".
3 μαθητές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν
Τρεις μαθητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην επαρχία Λορεστάν του Ιράν, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Mohammad Saleh S Saket, μαθητής της τετάρτης τάξης στο δημοτικό σχολείο Azadegan, ο Amir Ali Cheraghi, μαθητής της έβδομης τάξης στο Λύκειο Ostad Ovesta, και η Anahid Rashno, μαθήτρια της δευτέρας τάξης στο σχολείο Rahimi που είχε αποβιώσει, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις.
Η Rashno σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, ανέφερε.
Συναγερμός και πάλι στο κεντρικό Ισραήλ: Εντοπίστηκε ιρανικός πύραυλος
Στόχος επίθεσης το στρατόπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης των ΗΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
Ιρακινή πηγή ασφαλείας ενημέρωσε τους συναδέλφους μας στο Al Jazeera Arabic ότι στόχος επίθεσης ήταν το στρατόπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης της αμερικανικής πρεσβείας κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Η πηγή πρόσθεσε ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας στο στρατόπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Ιρανός ΥΠΕΞ: Αμυντικές οι στοχεύσεις γειτονικών χωρών
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι “το Ιράν θα συνεχίσει να προσπαθεί να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να επιτεθούν στη χώρα από τις βάσεις τους στη Μέση Ανατολή”.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ενέργειες της Τεχεράνης είναι “αμυντικές” και δεν στοχεύουν άμεσα τις γειτονικές χώρες, αλλά μάλλον την πηγή των αμερικανικών επιθέσεων που προέρχονται από αυτές τις χώρες.
Βρετανικά μαχητικά κατέρριψαν και αναχαίτισαν drone που κατευθύνονται προς την Ιορδανία και το Μπαχρέιν
Μαχητικά της RAF κατέρριψαν ιρανικά drone που κατευθύνονταν προς την Ιορδανία και το Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Τα μαχητικά κατάφεραν να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος "υπερασπίζοντας την Ιορδανία" και να αναχαιτίσουν ένα drone που κατευθυνόταν προς το Μπαχρέιν, σύμφωνα με το υπουργείο.
Αμυντικές αεροπορικές αποστολές πραγματοποιούνται επίσης για την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης για πόλη στο νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης για μια πόλη στο νότιο Λίβανο, αναφέροντας ότι πολλά κτίρια στην περιοχή στεγάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.
“Καλούμε τους κατοίκους των κτιρίων που είναι σημειωμένα με κόκκινο χρώμα στον συνημμένο χάρτη και των γειτονικών κτιρίων... να τα εκκενώσουν αμέσως και να παραμείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από αυτά”, έγραψε ο ισραηλινός στρατός.
Η Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε "προηγμένους πυραύλους" εναντίον μιας βάσης της διοίκησης του ισραηλινού στρατού στη Ράμλα, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Το πλήγμα αυτό, μια "ομοβροντία προηγμένων πυραύλων", έγινε σε απάντηση "για την εγκληματική ισραηλινή επίθεση που έπληξε δεκάδες πόλεις και χωριά του Λιβάνου, καθώς και τα νότια προάστια της Βηρυτού" ανέφερε η φιλοϊρανική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
O Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάσχεσης ιρανικού πετρελαίου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο NBC ότι είναι "πολύ νωρίς" για να συζητηθεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να κατασχέσουν ιρανικό πετρέλαιο, αλλά πρόσθεσε ότι "σίγουρα κάποιοι το έχουν συζητήσει".
Ο Τραμπ ανέφερε ως παράδειγμα τη Βενεζουέλα, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη κινηθεί για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, λέγοντας: "Κοιτάξτε τη Βενεζουέλα, οι άνθρωποι το έχουν σκεφτεί, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλάμε γι’ αυτό".
Παράλληλα προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση με την Κίνα, καθώς περίπου το 80% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου κατευθύνεται προς την κινεζική αγορά.
Χεζμπολάχ: Ομοβροντία πυραύλων προς το κεντρικό Ισραήλ - Ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με την αστυνομία
Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στο κεντρικό τμήμα της χώρας το απόγευμα.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, ένας πύραυλος έπληξε "ανοιχτή περιοχή στην περιφέρεια Ματέ Γεχούντα", με αποτέλεσμα να καταγραφούν φθορές σε υποδομές της περιοχής.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι στόχος της επίθεσης ήταν "σταθμός δορυφορικών επικοινωνιών" στην κοιλάδα Χάελα, κοντά στην πόλη Μπέιτ Σεμές, υποστηρίζοντας ότι εξαπέλυσε "ομοβροντία πυραύλων ακριβείας".
Και η Ολλανδία στέλνει φρεγάτα στη Μεσόγειο για την προστασία της Κύπρου
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, το οποίο και έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ολλανδία γίνεται κι εκείνη μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν φρεγάτα στη Μεσόγειο, για την προστασία της Κύπρου.
Λίβανος: Στους 486 οι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις
Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από τις 2 Μαρτίου ανήλθε στους 486, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Συνέντευξη Τύπου του Τραμπ απόψε από τη Φλόριντα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, είπε ότι θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση στην αίθουσα χορού του γκολφ κλαμπ του στη Φλόριντα, περίπου στις 23.30 ώρα Ελλάδας.
Κάλας: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον Λίβανο και ότι η διπλωματία αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να αποτραπεί η διολίσθηση της χώρας στο χάος.
"Η απόφαση της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ σε υποστήριξη του Ιράν θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή και προσθέτει μια θανατηφόρα διάσταση", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".
"Την ίδια στιγμή, η απάντηση του Ισραήλ ήταν υπερβολικά σκληρή. Τα αντίποινα προκαλούν μαζικό εκτοπισμό και αποσταθεροποιούν περαιτέρω μια ήδη εύθραυστη κατάσταση", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου πρέπει να γίνουν σεβαστές".
Ιρανός ΥΠΕΞ: Ισραήλ και ΗΠΑ υπεύθυνοι για τις τιμές της βενζίνης
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι "το Ιράν δεν θέλει να βλάψει τους απλούς Αμερικανούς που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του τερματισμού της συμμετοχής σε δαπανηρούς ξένους πολέμους".
"Η ευθύνη για την αύξηση των τιμών της βενζίνης, τις ακριβότερες υποθήκες και την κατάρρευση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων 401(k) βαρύνει αποκλειστικά το Ισραήλ και τους συνεργάτες του στην Ουάσιγκτον", τόνισε.
Ισραήλ: Βομβαρδίστηκε το αρχηγείο drones των Φρουρών της Επανάστασης
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εξαπολύοντας μπαράζ επιδρομών εναντίον δεκάδων στόχων του καθεστώτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Στο πλαίσιο των επιθέσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα «κεντρικό αρχηγείο» των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο «ήταν υπεύθυνο για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
«Το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς εκτόξευε UAV από αυτό το αρχηγείο προς το κράτος του Ισραήλ και αποθήκευε εκεί επιπλέον UAV έτοιμα για εκτόξευση», ανέφερε ο στρατός.
Τραμπ: “Δεν είμαι ευχαριστημένος” με την εκλογή του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα New York Post πως δεν είναι ευχαριστημένος με την εκλογή του Μοτζταμπά Χαμενεΐ ως ανώτατου ηγέτη του Ιράν, για να διαδεχθεί τον πατέρα του Αλί Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε στην έναρξη της ισραηλινοαμερικανικής επίθεσης.
“Δεν είμαι ευχαριστημένος”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρίσκεται στο Μαϊάμι, όπου θα παραστεί αργότερα σε ένα συνέδριο μαζί με τους Ρεπουμπλικανούς.
Ισραηλινό ΥΠΕΞ για τον νέο Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν: “Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά”
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την επιλογή του νέου Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν λέγοντας ότι “το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά”, σε ανάρτηση στο X.
Ιράν για Στενά του Ορμούζ: Απίθανο να επιτευχθεί ασφάλεια εν μέσω πολέμου
Ο αρχηγός ασφαλείας του Ιράν απάντησε στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για τα περί διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ τονίζοντας ότι "είναι απίθανο να επιτευχθεί ασφάλεια σε περίοδο πολέμου".
Στους 486 οι νεκροί στον Λίβανο
Ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο έχει ανέλθει στους 486, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ, ενώ 1.313 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Αναφορές για νέα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο
Ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς στο λιμάνι του Μπαντάρ Λενγκέχ, στο νότιο Ιράν, δεχόμενο επίθεση από το αμερικανικό ναυτικό, νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας.
Συνολικά, σύμφωνα με αναφορές, οι Αμερικανοί χτύπησαν τρία ιρανικά πλοία στην επιχείρηση που πραγματοποιήσαν στον Περσικό Κόλπο.
Τραμπ: "Δεν είμαστε καν κοντά" σε απόφαση για αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράν
Ο Τραμπ δήλωσε στη New York Post ότι οι ΗΠΑ "δεν βρίσκονται καν κοντά" σε απόφαση για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράν. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στρατιώτες για να διασφαλίσουν τα αποθέματα ουρανίου της χώρας, απάντησε: "Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για αυτό. Δεν είμαστε καν κοντά".
Πρόσθεσε ότι "δεν είναι ευχαριστημένος" με την εκλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ως ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης στη φρεγάτα "Κίμων"
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφτηκαν τη φρεγάτα "Κίμων" του Πολεμικού Ναυτικού, που μαζί με τη φρεγάτα "Ψαρά" και τέσσερα μαχητικά F-16 Viper έχουν σταλεί στην Κύπρο στο πλαίσιο της αμυντικής συνδρομής που της παρέχει η Ελλάδα.
Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της επιχείρησης και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη του πληρώματος, ενώ τονίστηκε η ετοιμότητα και η ταχύτατη ανταπόκριση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου.
Στο τέλος της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
Νίκος Χριστοδουλίδης: Θέλω να σας ευχαριστήσω και να πω δημόσια ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, με την παρουσία σας στην Κύπρο, γράφετε ιστορία. Ο κυπριακός λαός, η επίσημη πολιτεία, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας εδώ για να προστατέψετε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το καθήκον μας κάνουμε, αγαπητέ μου Νίκο, να προστατεύσουμε την Κύπρο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Να ευχαριστήσω και εγώ και πάλι τα πληρώματα των δύο φρεγατών μας για την προθυμία με την οποία αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική αποστολή, για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Από τη στιγμή που δόθηκε η κεντρική εντολή, σε πέντε ώρες τα πλοία είχαν αποπλεύσει κι αυτό κάτι λέει πια για τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Πράγματι, να ξέρετε πάντα ότι είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί. Δεν το περιμέναμε ότι τόσο γρήγορα, όταν παραλαμβάναμε με τον κ. Κυβερνήτη τον "Κίμωνα", θα χρειαζόταν να κινηθεί επιχειρησιακά το πλοίο αυτό, αλλά εδώ είμαστε και θα ξαναείμαστε όποτε χρειάζεται.
Ερντογάν: Το Ιράν συνεχίζει τα λανθασμένα και προκλητικά βήματα
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Ιράν συνεχίζει “τα λανθασμένα και προκλητικά βήματα” με φόντο την αναχαίτιση πυραύλου που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα πάνω από την Τουρκία.
Κεντρικό Ισραήλ: Οι σειρήνες ηχούν σχεδόν ασταμάτητα
"Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στήλες καπνού από διάφορες περιοχές πρόσκρουσης. Η περιοχή που στοχεύθηκε στο κεντρικό Ισραήλ είναι εκεί όπου ζει περίπου το 44% του πληθυσμού. Εκεί βρίσκεται το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, διάφορες στρατιωτικές βάσεις, το υπουργείο Αμυνας και τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ. Πρόκειται για μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το Ισραήλ. Οι σειρήνες ηχούν σχεδόν ασταμάτητα λόγω των πυραύλων που εκτοξεύονται από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο", μεταδίδει ανταποκρίτρια του Al Jazeera.
ΗΑΕ: Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία επίθεση εναντίον του Ιράν από το έδαφός μας
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επίθεση" εναντίον του Ιράν από το έδαφός τους, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στη Γενεύη Τζαμάλ αλ Μουσαράκ, διαψεύδοντας εκ νέου ότι η χώρα του χρησιμοποιήθηκε ως βάση για επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης.
"Οι βάσεις μας δεν χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον του Ιράν (…). Ως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία επίθεση εναντίον του Ιράν από την επικράτειά μας και δεν θα εμπλακούμε", διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης ενώπιον δημοσιογράφων στη Γενεύη, ενώ επισήμανε πως τα Εμιράτα βρέθηκαν στο στόχαστρο "απολύτως αδικαιολόγητων" επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.
Αραγτσί για πετρέλαιο: Έχουμε πολλές εκπλήξεις - Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε τη Δευτέρα ότι "και εμείς έχουμε πολλές εκπλήξεις" αναφερόμενος στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Αραγτσί δημοσίευσε έναν πίνακα με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, σημειώνοντας ότι "εννέα ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης Epic Mistake, οι τιμές του πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί, ενώ όλες οι πρώτες ύλες εκτοξεύονται".
Υποστήριξε ακόμη ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών και πυρηνικών εγκαταστάσεών μας, ελπίζοντας να περιορίσουν το τεράστιο πληθωριστικό σοκ", προσθέτοντας ότι "το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο".
Βίντεο: “Πύραυλος Τόμαχοκ των ΗΠΑ χτυπά το σχολείο στη Μινάμπ”
Το πλήγμα στο δημοτικό σχολείο θηλέων στη Μινάμπ στοίχισε τη ζωή σε 175 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μαθήτριες. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση.
Πεζεσκιάν: Η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ως ανώτατου ηγέτη αποτελεί έκφραση της λαϊκής βούλησης στο Ιράν
Σε δημόσια τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, σχολίασε τον διορισμό του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στη θέση του ανώτατου ηγέτη της χώρας, χαρακτηρίζοντας την επιλογή "έκφραση της βούλησης του λαού" για τη διακυβέρνηση.
Ο Πεζεσκιάν υποστήριξε επίσης ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από τη "σοφή ηγεσία" του νέου ανώτατου ηγέτη. Όπως ανέφερε, η πορεία προς την επίλυση των προβλημάτων περνά και από τη δημιουργία ενός πολιτικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτών.
Ταυτοποιήθηκε ο έβδομος νεκρος Αμερικανός στρατιωτικός: 26χρονος λοχίας
Ο αμερικανικός στρατός ταυτοποίησε το έβδομο μέλος των ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκε στον πόλεμο του Ιράν ως τον 26χρονο λοχία του στρατού Μπέντζαμιν Πένινγκτον.
Ο Πένινγκτον, από το Γκλέντεϊλ του Κεντάκι, πέθανε την Κυριακή αφού τραυματίστηκε μια εβδομάδα νωρίτερα στην αεροπορική βάση Πρίγκιπα Σουλτάν στη Σαουδική Αραβία. Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του Πένινγκτον την Κυριακή. Είχε τοποθετηθεί στο 1ο Τάγμα, 1η Διαστημική Ταξιαρχία, μια μονάδα εντός της Διοίκησης Διαστήματος και Πυραυλικής Άμυνας του Στρατού.
Μέχρι την Κυριακή, υπήρχαν εννέα άλλα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σοβαρά τραυματισμένα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος - μια συγκεκριμένη κατηγορία τραυματισμού που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Νέα επίθεση στο Ισραήλ
Σε λειτουργία έχουν τεθεί οι αντιαεροπορικές δυνάμεις του Τελ Αβίβ για νέο κύμα επίθεσης που δέχεται η ισραηλινή πόλη από βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.
Τραμπ σε Αυστραλία: Δώστε άσυλο στην εθνική ομάδα γυναικών του Ιράν, διαφορετικά θα το κάνουν οι ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε ανάρτηση σχετικά με την εθνική ομάδα γυναικών ποδοσφαίρου του Ιράν, απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας να μην επιτρέψει την επιστροφή των αθλητριών στη χώρα τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η απομάκρυνση της ομάδας από την Αυστραλία και η επιστροφή της στο Ιράν θα αποτελούσε, όπως ανέφερε, "σοβαρό ανθρωπιστικό λάθος".
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι αθλήτριες κινδυνεύουν σε περίπτωση που επιστρέψουν στο Ιράν και κάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας να τους χορηγήσει άσυλο.
Στην ίδια ανάρτηση σημείωσε ότι, εφόσον η Αυστραλία δεν προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να τις δεχθούν.
Η Χεζμπολάχ ορκίζεται πίστη στον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν
Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε πίστη σήμερα στον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο οποίος διαδέχεται τον πατέρα του, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα της ισραηλινο-αμερικανικής επίθεσης στην Τεχεράνη.
Σε ανακοίνωσή της, η φιλοϊρανική λιβανική οργάνωση συνεχάρη τον νέο ηγέτη για την εκλογή του και ορκίστηκε συνέχιση της πίστης της.
Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι η επίθεση με drone του Ιράν στο Μπαχρέιν τραυμάτισε 32 άτομα
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ διέψευσε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που υποδηλώνουν ότι ένας πύραυλος Patriot που εκτοξεύτηκε με λάθος τρόπο χτύπησε μια κατοικημένη περιοχή στο Μπαχρέιν και προκάλεσε δεκάδες θύματα.
Η CENTCOM δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι τα ρωσικά και ιρανικά δημοσιεύματα είναι “ψεύδη” και ότι η επίθεση που τραυμάτισε 32 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ήταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας που εκτοξεύτηκε από το Ιράν.
Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που κατευθυνόταν προς την Τουρκία
Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αναχαίτισε έναν ακόμη πύραυλο που κατευθύνονταν προς την Τουρκία.
"Το ΝΑΤΟ παραμένει σταθερό στην ετοιμότητά του να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους του από οποιαδήποτε απειλή", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Άλισον Χαρτ, σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα X.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η αεράμυνα του ΝΑΤΟ κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Ιράν.
Βίντεο με νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό
Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ πέφτουν μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα
Όπως συνέβη και στην Ευρώπη και την Ασία, οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ υποχώρησαν, επηρεασμένες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε πτώση 1,1% — δηλαδή πάνω από 550 μονάδες — ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1%.
Ο δείκτης Nasdaq ξεκίνησε επίσης τη Δευτέρα με απώλειες, καταγράφοντας πτώση 1%.
Τάνκερ ελληνικής διαχείρισης με σαουδαραβικό πετρέλαιο διέσχισε το Στενό του Ορμούζ
Ένα πετρελαιοφόρο υπό ελληνική διαχείριση διέσχισε το Στενό του Ορμούζ μεταφέροντας φορτίο αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό την Ινδία, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από τις πλατφόρμες παρακολούθησης πλοίων Kpler και Lloyd's List Intelligence τη Δευτέρα.
Το δεξαμενόπλοιο Shenlong τύπου Suezmax, με χωρητικότητα 1 εκατομμυρίου βαρελιών, φόρτωσε αργό πετρέλαιο στο Ρας Τανούρα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την πλατφόρμα MarineTraffic.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η τελευταία καταγεγραμμένη θέση του ήταν εντός του Στενού του Ορμούζ στις 8 Μαρτίου, πριν ενημερώσει την πορεία του καθώς έπλεε προς το ινδικό λιμάνι της Βομβάης.
Η εταιρεία διαχείρισης του πλοίου, με έδρα την Αθήνα, Dynacom Tankers Management, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Ρούμπιο: Το Ιράν επιχειρεί να «θέσει τον πλανήτη σε ομηρία»
Ρούμπιο: Το Ιράν επιχειρεί να «θέσει τον πλανήτη σε ομηρία»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι επιχειρεί να «θέσει σε ομηρία τον πλανήτη» με τις επιθέσεις του εναντίον χωρών του Κόλπου και με το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, αποκαλώντας την Ισλαμική Δημοκρατία «τρομοκρατικό καθεστώς».
«Νομίζω ότι όλοι βλέπουμε αυτή τη στιγμή την απειλή που αποτελεί αυτό το κληρικό καθεστώς για την περιοχή και για τον κόσμο. Προσπαθούν να θέσουν σε ομηρία τον πλανήτη», δήλωσε ο Ρούμπιο σε μια τελετή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ επιτυγχάνουν τους στόχους τους στον πόλεμο κατά του Ιράν.
HAE: Επεσε στρατιωτικό ελικόπτερο - Δύο νεκροί
Το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι δύο μέλη των ενόπλων δυνάμεών του έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου λόγω τεχνικής βλάβης.
Συγκέντρωση στη Μασχάντ του Ιράν ενάντια στον πόλεμο και για την υποστήριξη του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα σε κεντρική πλατεία της Τεχεράνης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον νέο ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον αγιατολάχ Μοζτάμπα Χαμενεΐ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ενγκελάμπ στην Τεχεράνη κρατώντας ιρανικές σημαίες και πορτρέτα του Μοζτάμπα Χαμενεΐ, γιου του Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κατείχε προηγουμένως τη θέση αυτή και σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν.
Διαβάστε περισσότρερα εδώ
Ζελένσκι: 11 χώρες ζήτησαν βοήθεια από το Κίεβο για την αντιμετώπιση των ιρανικών ντρόουν
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει λάβει 11 αιτήματα από χώρες που γειτονεύουν με το Ιράν όπως επίσης και ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αναχαίτισης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και εκπαίδευση.
«Επίσης εξετάσαμε λεπτομερώς τα αιτήματα των χωρών για ασφαλή υποστήριξη από την δική μας πλευρά στην αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed και άλλων παρόμοιων προκλήσεων», δήλωσε σήμερα ο Ζελέσνκι μέσω ανάρτησης του στην εφαρμογή Telegram μετά από συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμούς στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Ορισμένα αιτήματα έχουν ήδη απαντηθεί με συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένη υποστήριξη».
ΥΠΕΞ Ιράκ: Επιθέσεις από ιρακινό έδαφος στο Κουβέιτ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι το Κουβέιτ το ενημέρωσε πως ορισμένες από τις επιθέσεις που στοχεύουν τη χώρα του Κόλπου προέρχονται από το ιρακινό έδαφος και ζήτησε από τη Βαγδάτη να παρέμβει για να τις σταματήσει.
Το μήνυμα μεταφέρθηκε αυτοπροσώπως από τον πρέσβη του Κουβέιτ στο Ιράκ, Μοχάμεντ Χασάν αλ Ζαμάν, κατά τη συνάντηση της Κυριακής με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράκ για τις Διμερείς Σχέσεις, Μοχάμεντ Χουσεΐν Μπαχρ αλ Ουλούμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.
«Στην απάντησή του, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες και εξαιρετικές προσπάθειες για να γλιτώσει το Ιράκ από τις επιπτώσεις του πολέμου και εργάζεται για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας ενόψει των επιθέσεων στις οποίες εκτίθεται το Ιράκ, όπως και άλλες χώρες της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εμιράτα: Έχουν αναχαιτιστεί 1.359 drones από την αρχή της σύγκρουσης
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει αναχαιτίσει 1.359 drones από τα συνολικά 1.440 από την έναρξη της σύγκρουσης.
«Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει τέσσερις θανάτους, υπηκόων Πακιστάν, Νεπάλ και Μπαγκλαντές, και 117 τραυματισμούς», ανέφερε η ανακοίνωση.
Τεχεράνη: Χιλιάδες Ιρανοί γιόρτασαν για τον νέο ηγέτη, ενώ άλλοι λένε ότι είναι "χειρότερος από τον πατέρα του" [εικόνες]
Χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα σε κεντρική πλατεία της Τεχεράνης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον νέο ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον αγιατολάχ Μοζτάμπα Χαμενεΐ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ενγκελάμπ στην Τεχεράνη κρατώντας ιρανικές σημαίες και πορτρέτα του Μοζτάμπα Χαμενεΐ, γιου του Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κατείχε προηγουμένως τη θέση αυτή και σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν θα μείνει ποτέ μόνη
«Δύο ελληνικές φρεγάτες και 4 οπλισμένα F16 βρέθηκαν αμέσως στην Κύπρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση του Λιβάνου, σε άλλο σημείο.
Κλείνοντας, υπογράμμισε:
«Αδέρφια μας Κύπριοι, βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με όλους του έλληνες. Θα ήμασταν παρόντες εστω και μόνοι, αλλά είμαστε πολλοί γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εκφράζουν πάντα έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κύπρο».
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μακρόν: Όταν κάποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται στην Ευρώπη
Μακρόν: Όταν κάποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται στην Ευρώπη
«Ευχαριστώ πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Κύπρο, ενώ ο πόλεμος στο Ιράν πλήττει το σύνολο της περιοχής. Όταν κάποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Εμμανουέλ Μακρόν.
«Είμαστε προσεκτικοί για την κατάσταση στον Λίβανο. Λάθος της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ και να στοχεύσει την Κύπρο. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, σκοπός να σταματήσει η Χεζμπολάχ κάθε επίθεση. Και το Ισραήλ να σταματήσει το συντομότερο τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Χριστοδουλίδης: Η χώρα μας αποτελεί γέφυρα συνεργασίας αναμεσα στη δύση και στην ανατολή.
Χριστοδουλίδης: Η θέση της κυπριακής δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Δεν εμπλεκόμαστε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, παραμένουμε προσηλωμένοι στον ανθρωπιστικό ρόλο με υπευθυνότητα ως μέρος της λύσης και ποτέ ως μέρος του προβλήματος. Η χώρα μας αποτελεί γέφυρα συνεργασίας αναμεσα στη δύση και στην ανατολή. Ξέρουμε τι θα πει πόλεμος εδώ και 52 χρόνια βιώνει το τίμημα του πολέμου είμαστε θύμα της παράνομης κατοχής.
Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη, Μακρόν, Χριστοδουλίδη μετά την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν παραθέτουν κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Ανδ. Παπανδρέου, στην Πάφο της Κύπρου.
Ιράν: Αναφορές για τραυματίες από την επίθεση στην Ισφαχάν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέο κύμα επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και στην Ισφαχάν.
Το Mehr News Agency μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη και δύο παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Η επίθεση είχε ως στόχο το κτήριο της τοπικής κυβέρνησης.
Το πρακτορείο δημοσίευσε επίσης βίντεο που δείχνει καπνό να υψώνεται γύρω από της πόλης.
Εκρήξεις στη Ντόχα
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω αυξημένης απειλής για την ασφάλεια.
Αναχαιτίσαμε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Ιράν, λέει η Τουρκία
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το Ιράν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε από συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.
Συντρίμμια έπεσαν κοντά στο Γκαζιαντέπ χωρίς να αναφερθούν θύματα.
«Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή σταθερότητα. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι οποιαδήποτε απειλή κατά του εδάφους ή του εναέριου χώρου μας θα αντιμετωπιστεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν αποφασιστικά και χωρίς δισταγμό» διαμηνύει η Άγκυρα.
«Υπενθυμίζουμε σε όλα τα μέρη ότι η εφαρμογή των προειδοποιήσεων της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων» ξεκαθαρίζεται.
Οι ΗΠΑ εκκενώνουν το προξενείο τους στα Άδανα
Οι Η.Π.Α. ανέστειλαν τις προξενικές τους υπηρεσίες στη νότια Τουρκία και ζήτησαν από το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους να εγκαταλείψει την περιοχή «εξαιτίας των κινδύνων για την ασφάλεια», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Στις 9 Μαρτίου 2026 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή στους μη απαραίτητους εργαζόμενους της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους να αποχωρήσουν από το γενικό προξενείο στα Άδανα εξαιτίας των κινδύνων για την ασφάλεια. Το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες του», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το Ισραήλ ξεκίνησε «εκτεταμένες επιθέσεις» στο Ιράν
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν εκτεταμένο κύμα επιθέσεων εναντίον υποδομών του ιρανικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων, κέντρα διοίκησης και άλλοι στρατιωτικοί στόχοι στο Ιράν. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν πλήγματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθηκεύσεις πυραύλων και στρατιωτικές υποδομές στην Τεχεράνη και αλλού.
Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της «νέας φάσης» των στρατιωτικών ενεργειών.
Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι πενθούν τρεις νεκρές από ισραηλινή επίθεση
Οι κηδείες δύο γυναικών και ενός 12χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα.
Εχασαν τη ζωή τους την Κυριακή όταν βομβαρδισμός χτύπησε δύο σκηνές σε καταυλισμό για εκτοπισμένους στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους. Ενα αγοράκι 6 μηνών τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με τις αναφορές.
Ο καταυλισμός βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα από τη λεγόμενη «Κίτρινη Γραμμή», που χωρίζει τις περιοχές υπό ισραηλινό έλεγχο από το υπόλοιπο της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών ήταν η δημοσιογράφος Αμάλ Σαμαλί, που εργαζόταν για το Radio Qatar, σύμφωνα με το νοσοκομείο.
Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Τουλάχιστον 83 παιδιά σκοτώθηκαν στον Λίβανο τις τελευταίες 7 ημέρες, σύμφωνα με τη UNICEF
Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, αναφέρει ότι τουλάχιστον 83 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 254 έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο από τις 2 Μαρτίου, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντείνεται.
«Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 10 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά σε όλο τον Λίβανο την τελευταία εβδομάδα, με περίπου 36 παιδιά να τραυματίζονται κάθε μέρα», ανέφερε η δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της UNICEF τη Δευτέρα. «Τους τελευταίους 28 μήνες, 329 παιδιά έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν στον Λίβανο και 1.632 τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.
«Αυτά τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Αποτελούν μια έντονη απόδειξη του κόστους που έχει η σύγκρουση στα παιδιά», ανέφερε η υπηρεσία. «Ο μαζικός εκτοπισμός σε όλο τον Λίβανο έχει αναγκάσει σχεδόν 700.000 ανθρώπους -συμπεριλαμβανομένων περίπου 200.000 παιδιών- να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προστιθέμενος στις δεκάδες χιλιάδες που έχουν ήδη ξεριζωθεί από προηγούμενες κλιμακώσεις».
Ο οργανισμός κάλεσε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των καταφυγίων, και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Η UNICEF προτρέπει για άμεσες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω βλάβης στα παιδιά», καταλήγει η δήλωση.
Το Ιράν αρνείται ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε Τουρκία, Κύπρο και Αζερμπαϊτζάν
Ο Ιρανός εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, διέψευσε αναφορές ότι η Τεχεράνη είχε εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον Τουρκίας, Κύπρου και Αζερμπαϊτζάν, αφήνοντας υπόνοιες ότι ορισμένες από τις αναφερόμενες ενέργειες μπορεί να ήταν «σκηνοθετημένες» για να προκαλέσουν εντάσεις.
Απαντώντας σε αναφορές για εκτοξεύσεις ιρανικών πυρομαχικών προς την Τουρκία, την Κύπρο και το Αζερμπαϊτζάν την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ότι «δεν ξεκίνησαν επιθέσεις από ιρανικό έδαφος» προς αυτές τις χώρες.
Υπονόησε ότι ορισμένες από τις αναφερόμενες επιθέσεις μπορεί να ήταν «σκηνοθετημένες», λέγοντας ότι «έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο εχθρός μπορεί να σκηνοθετήσει ορισμένες επιθέσεις για να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ ημών και άλλων χωρών».
Στην Κύπρο ο Κ. Μητσοτάκης - Τον υποδέχεται ο Ν. Χριστοδουλίδης - Συνάντηση με Μακρόν
Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ανδ, Παπανδρέου στην Πάφο, προσγειώθηκε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Κύπρου να τον υποδέχεται.
Θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση Μακρόν, Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη.
Ειδικότερα, με φόντο την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει τώρα στην Κύπρο, σε μια επίσκεψη με έντονο γεωπολιτικό και αμυντικό αποτύπωμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στην Πάφο, στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", όπου έχουν μετασταθμεύσει και ελληνικά F-16.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ο αριθμός των νεκρών στον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν:
Από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι ΗΠA και το Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ιράν, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με κράτη του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις και προσωπικό, καθώς και τον Λίβανο, να εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση.
Πιο αναλυτικά, τα επίσημα στοιχεία θανάτων ανά χώρα, όπως δόθηκαν έως τις 9 Μαρτίου:
- Ιράν: Τουλάχιστον 1.230 νεκροί, μεταξύ των οποίνω, 175 μαθήτριες και προσωπικό σε επίθεση με πύραυλο σε δημοτικό σχολείο στη Μινάμπ την πρώτη ημέρα του πολέμου. Το Ιράν ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 104 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση ιρανικού πολεμικού πλοίου από αμερικανικό υποβρύχιο, αριθμός που δεν έχει περιληφθεί στον παραπάνω υπολογισμό των νεκρών.
- Ισραήλ: Δύο στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο και 11 πολίτες, εκ των οποίων 9 από ιρανικό πύραυλο στο Μπεϊτ Σέμες κοντά στην Ιερουσαλήμ.
- Ηνωμένες Πολιτείες: Επτά στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 394 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, εκ των οποίων 83 παιδιά.
- Σαουδική Αραβία: Δύο άτομα σκοτώθηκαν από πτώση βλήματος στην πόλη Αλ-Χαρζ.
- Μπαχρέιν: Ενας νεκρός έπειτα από πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη λόγω αναχαίτισης πυραύλου στις 2 Μαρτίου.
- Κουβέιτ: Ενα παιδί σκοτώθηκε από ιρανικές επιθέσεις· επίσης δύο αστυνομικοί και δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά την υπηρεσία τους.
- Ομάν: Ενας νεκρός έπειτα από πρόσκρουση βλήματος σε δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ έξω από τη Μουσκάτ.
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τέσσερις νεκροί.
- Συρία: Τέσσερις νεκροί από ιρανικό πύραυλο στη νότια πόλη Σουέιδα στις 28 Φεβρουαρίου.
- Ιράκ: Τουλάχιστον 15 νεκροί, μεταξύ αυτών ένας διοικητής της Ισλαμικής Αντίστασης σε αεροπορικό πλήγμα στις 5 Μαρτίου.
Δύο οι νεκροί από βαλλιστικό πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ
Δύο οι νεκροί και ένας τραυματίας από βαλλιστικό πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ, είναι ο νέος απολογισμός των θυμάτων μετά το ιρανικό χτύπημα.
Το Ιράν απορρίπτει την ιδέα διαπραγματεύσεων όσο δέχεται επιθέσεις
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν υποβάθμισε την πιθανότητα εκεχειρίας όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις, ανέφερε σήμερα το Student News Network (SNN), προσθέτοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του.
«Δεν έχει νόημα να γίνονται συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από την άμυνα και τη συντριπτική αντίδραση στους εχθρούς», δήλωσε ο Εσμαΐλ Μπαγκάει, επαναλαμβάνοντας ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί πόλεμο με τους μουσουλμάνους γείτονες, αλλά πρέπει να στοχεύει «εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους» για τη νόμιμη άμυνά της.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αρνήθηκε επίσης ιρανική επίθεση κατά της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Κύπρου, κάνοντας αντίθετα λόγο για «επιθέσεις ψευδούς σημαίας».
Μπαχρέιν: Τραυματίστηκαν 32 άμαχοι
Το υπουργείο Υγείας του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε ότι 32 άμαχοι τραυματίστηκαν σε επίθεση με drone στην περιοχή Σίτρα, κοντά στη Μανάμα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Ένας νεκρός στο κεντρικό Ισραήλ μετά από επίθεση του Ιράν
Ένας από τους δύο σοβαρά τραυματίες σε επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ έχασε τη μάχη με τη ζωή, σύμφωνα με αναφορές που επικαλούνται οι Times of Israel.
Η ιατρική υπηρεσία Magen David Adom αναφέρει ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν σε δύο τοποθεσίες μετά από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους.
Στη μία τοποθεσία, δύο άνδρες περίπου 40 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά από θραύσματα, με τον έναν να υποκύπτει στα τραύματά του, αναφέρει η MDA. Ο δεύτερος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Στη δεύτερη τοποθεσία, ένας άνδρας περίπου 30 ετών τραυματίστηκε επίσης σοβαρά.
Ν. Χριστοδουλίδης: Συλλογική ευθύνη της Ε.Ε. η ασφάλεια της Κύπρου
Η ασφάλεια της Κύπρου είναι συλλογική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που στέλνει η σημερινή επίσκεψη των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας στη Μεγαλόνησο.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Άγκυρας να αναπτύξει μαχητικά F-16 στα Κατεχόμενα ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως αποτελεί αντίδραση στο μήνυμα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ασφάλεια της Κύπρου είναι ταυτόχρονα και ασφάλεια της Ε.Ε.
Οι Σύροι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον Λίβανο
Περίπου 70.000 Σύροι διέσχισαν τα σύνορα από τον Λίβανο «υπό πίεση και βιαστικά προς τη Συρία, επειδή φοβόντουσαν πολύ για όσα συμβαίνουν στον Λίβανο», δήλωσε σήμερα η Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλιγκ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στον Λίβανο.
Ο Λίβανος φιλοξενούσε πάνω από 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, αλλά οι αριθμοί έχουν μειωθεί, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του πρώην Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον Δεκέμβριο του 2024. Σήμερα παραμένουν στη χώρα περίπου 532.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη μη καταγεγραμμένοι.
Αναφορές για τρεις τραυματίες στο Ισραήλ
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά έπειτα από πυρά που κατευθύνονταν προς το κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσαν Ισραηλινοί διασώστες.
Ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε πολλές συνοικίες της Τεχεράνης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Μέχρι στιγμής, δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστούν οι στόχοι των εκρήξεων.
Ιρανικοί πύραυλοι ενεργοποίησαν σειρήνες σε πολλές ισραηλινές πόλεις, από τη Χάιφα έως τη Ντιμόνα
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, αυτή τη φορά τα ιρανικά πλήγματα στοχεύουν τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο Ισραήλ.
Σειρήνες ήχησαν στις περιοχές Τελ Αράντ και Ντιμόνα, κατά μήκος του Νεγκέβ, όπου βρίσκεται το κέντρο πυρηνικών ερευνών, καθώς και στη δυτική Νεγκέβ στα νότια. Ήχησαν επίσης στα βόρεια, από την πόλη της Χάιφα έως την Τιβεριάδα, την κοιλάδα Ιεζραέλ, την πόλη Μπεϊσάν και την Κάτω Γαλιλαία.
Αυτές οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν μετά την ανίχνευση πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με προειδοποιήσεις και ανακοίνωση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.
Οι κάτοικοι της Βηρυτού «ζουν σε απόγνωση» καθώς το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε την τελευταία ώρα προειδοποίηση ότι όλα τα υποκαταστήματα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Al-Qard al-Hassan, το οποίο υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, θα στοχοποιηθούν.
Οι λιβανέζικες αρχές έχουν αποκλείσει δρόμους, ανακατευθύνοντας την κυκλοφορία και διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν πλησιάζουν το κτίριο στο Νουαΐρι, μια γειτονιά στο κέντρο της Βηρυτού.
Οι άνθρωποι ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ το Ισραήλ έχει εκδώσει προειδοποίηση, τις περισσότερες φορές τα χτυπήματα συμβαίνουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Εκτοπισμένοι στη Βηρυτό, μετά από κλιμάκωση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
Εκτοπισμένοι στη Βηρυτό, μετά από κλιμάκωση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
Η Human Rights Watch κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές στον νότιο Λίβανο
Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο σε κατοικημένες περιοχές του νότιου Λιβάνου την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Σε νέα έκθεση, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα επτά φωτογραφιών που δείχνουν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου να εκτοξεύονται πάνω από κατοικημένη περιοχή στο Γιοχμόρ του νότιου Λιβάνου και πυρκαγιές να ξεσπούν σε τουλάχιστον δύο σπίτια, στις 3 Μαρτίου, όπως γράφει το ERTnews επικαλούμενο το mediafax.ro.
Ο Ράμζι Καΐς, ερευνητής για τον Λίβανο στη Human Rights Watch, δήλωσε: «Η παράνομη χρήση λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό πάνω από κατοικημένες περιοχές είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους».
Πρόσθεσε επίσης: «Οι εμπρηστικές ιδιότητες του λευκού φωσφόρου μπορούν να προκαλέσουν θάνατο ή σοβαρούς τραυματισμούς που οδηγούν σε δια βίου πόνο».
Αυτό συνέβη ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους χωρικούς και δεκάδες άλλους κατοίκους στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν την περιοχή.
Ο οργανισμός δήλωσε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει ανεξάρτητα εάν υπήρχαν κάτοικοι στην περιοχή ή εάν κάποιος είχε τραυματιστεί.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η χρήση λευκού φωσφόρου είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου όταν η πυρακτωμένη χημική ουσία εκτοξεύεται σε κατοικημένες περιοχές.
Μπορεί να πυρπολήσει κτίρια και να κάψει ανθρώπινη σάρκα μέχρι το κόκκαλο. Οι επιζώντες διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης και οργανικής ή αναπνευστικής ανεπάρκειας, ακόμη και αν τα εγκαύματά τους είναι ήπια.
«Η παράνομη χρήση λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό σε κατοικημένες περιοχές είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες», δήλωσε ο Ραμζί Κάις, ερευνητής του Λιβάνου στο Human Rights Watch.
Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Έχει δηλώσει προηγουμένως ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο ως προπέτασμα καπνού και δεν στοχεύει πολίτες.
Οργανισμοί όπως το Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία έχουν αναφέρει ότι τα πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν στον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ πριν από περισσότερο από ένα χρόνο σε πολλές περιπτώσεις στο νότιο Λίβανο, ενώ οι πολίτες ήταν ακόμα παρόντες.
Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό
Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.
Προηγήθηκε προειδοποίηση του Ισραήλ ότι θα στοχοποιήσει εγκαταστάσεις εταιρείας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την Al-Qard al-Hassan, χρηματοοικονομική εταιρεία που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και δραστηριοποιείται κυρίως στα προπύργια της οργάνωσης.
Οι πρώτες εικόνες από τα τουρκικά F-16 που έφτασαν το πρωί της Δευτέρας στα Κατεχόμενα
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δέχτηκε ιρανική βαλλιστική επίθεση
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν νέα βαλλιστική επίθεση που κατευθυνόταν προς το βόρειο και νότιο τμήμα του Ισραήλ, από δυνάμεις του Ιράν.
Σε συνέχεια των διεθνών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι σειρήνες αναμένεται να ηχήσουν σε περιοχές του βόρειου και του νότιου Ισραήλ εντός των επόμενων λεπτών, σύμφωνα με στρατιωτικές αναφορές.
Ήχησαν σειρήνες στο Ακρωτήρι
«Μόνο για τους κατοίκους Ακρωτηρίου: Υπάρχει σε εξέλιξη απειλή ασφάλειας. Παρακαλείστε να παραμείνετε εντός των οικιών σας και να παραμείνετε στη θέση σας μέχρι νεότερης επίσημης ενημέρωσης. Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα και καλυφθείτε πίσω ή κάτω από ανθεκτικά, συμπαγή έπιπλα. Αναμείνατε περαιτέρω οδηγίες», το μήνυμα που στάλθηκε.
Δύο τραυματίες στο Άμπου Ντάμπι από πτώση συντριμμιών μετά από αναχαιτίσεις
Οι αρχές του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσαν ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες από πτώση συντριμμιών μετά από αναχαίτιση από το σύστημα αεράμυνας της χώρας.
Ένας Ιορδανός υπήκοος υπέστη ελαφρά τραύματα στο πρώτο περιστατικό, ενώ ένας Αιγύπτιος υπήκοος τραυματίστηκε μέτρια στο δεύτερο, ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Άμπου Ντάμπι.
Το Ιράν πρέπει να συναινέσει σε μεγάλες παραχωρήσεις, τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ
Οι αρχές του Ιράν οφείλουν "να συναινέσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις και σε ριζική αλλαγή στάσης", τόνισε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών την επομένη της ανακοίνωσης της επιλογής νέου ανώτατου ηγέτη στην Ισλαμική Δημοκρατία.
"Το καθεστώς οφείλει να συναινέσει σε μεγάλες παραχωρήσεις και μια ριζική αλλαγή στάσης, να τερματίσει τις ενέργειές του επικίνδυνης αποσταθεροποίησης για την περιοχή και για εμάς τους ίδιους, και να παραδώσει στους Ιρανούς τα κλειδιά για το μέλλον τους", δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό στον France Inter.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα οι ισραηλινές επιχειρήσεις να ενδέχεται να είναι δυσανάλογες στον νότιο Λίβανο, ο Γάλλος υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα αυτό.
"Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ (στον Λίβανο), που απαντούν σε αναιτιολόγητα και αδικαιολόγητα πλήγματα της Χεζμπολάχ, προκαλούν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού, δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες και σύντομα χιλιάδες τραυματίες", σημείωσε.
"Οι δύο πλευρές οφείλουν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στην εκεχειρία που εξασφαλίσαμε, που η Γαλλία εξασφάλισε τον Νοέμβριο του 2024", πρόσθεσε.
Νέες επιθέσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή
Λίγες ώρες αφότου το Ιράν όρισε νέο ανώτατο ηγέτη του τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν νέες εκτοξεύσεις πυραύλων κατά χωρών της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, και το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα ακόμη «κύμα πληγμάτων» εναντίον ιρανικών θέσεων εκτόξευσης πυραύλων και υποδομών του καθεστώτος.
Η Κίνα λέει ότι η επιλογή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν είναι εσωτερικό ζήτημα
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε στον διορισμό του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ως νέου ανώτατου ηγέτη της χώρας από το Ιράν, λέγοντας μόνο ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.
«Πρόκειται για μια απόφαση της ιρανικής πλευράς βάσει του συντάγματός της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Guo Jiakun σε συνέντευξη Τύπου.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι ζήτησε σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράν και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε εξωτερικής προσπάθειας για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησής του. «Η σχεδίαση μιας «έγχρωμης» επανάστασης ή η επιδίωξη αλλαγής κυβέρνησης δεν θα βρει λαϊκή υποστήριξη», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Το Αζερμπαϊτζάν ανοίγει ξανά τα σύνορα με το Ιράν για την κυκλοφορία εμπορευμάτων μετά από περιστατικό με ντρόουν
Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι άνοιξε ξανά τα συνοριακά περάσματα με το Ιράν για όλες τις εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τα συνοριακά περάσματα, μία από τις συντομότερες χερσαίες διαδρομές που συνδέουν το Ιράν με τη σύμμαχό του Ρωσία, έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα μετά από αυτό που το Μπακού χαρακτήρισε ως ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον θύλακα Ναχιτσεβάν.
Αργά την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζερμπαϊτζάν ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ, λέγοντάς του ότι το Ιράν δεν είχε εμπλακεί στο περιστατικό στο Ναχιτσεβάν και ότι η Τεχεράνη διεξάγει έρευνα, ανέφερε το γραφείο του Αλίγιεφ.
Πάνω από 1.255 οι νεκροί στο Ιράν
Πάνω από 1.255 νεκρούς μετράει το Ιράν στην διάρκεια των εννιά ημερών πολέμου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας της χώρας, Αλι Τζαφάριαν, ο οποίος μίλησε στο Al Jazeera.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Αλι Τζαφάριαν:
* Πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 1.255 έχουν χάσει τη ζωή τους.
*Έχουν χάσει την ζωή τους άτομα ηλικίας από οκτώ μηνών έως 88 ετών.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 200 γυναίκες.
*168 παιδιά σκοτώθηκαν στο δημοτικό σχολείο στην πόλη Μινάμπ, στο νότιο Ιράν.
* 55 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης τραυματίστηκαν και 11 σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γιατρών, δύο νοσηλευτών και τριών εργαζομένων στα επείγοντα.
Έκρηξη σε συναγωγή στο Βέλγιο
Έκρηξη σημειώθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα μπροστά από συναγωγή στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες αλλά «μόνο υλικές ζημιές».
Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη έγινε περίπου στις 4:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) το πρωί μπροστά από τη συναγωγή. Η ισχύς της ήταν αρκετά δυνατή ώστε να σπάσει τα παράθυρα κτιρίων που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Οι αρχές διερευνούν τα αίτια της έκρηξης.
Στο σημείο δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας, ενώ αναμενόταν να φτάσει και η ομοσπονδιακή αστυνομία για να βοηθήσει στην έρευνα.
Η συναγωγή, που χτίστηκε το 1899, λειτουργεί επίσης και ως μουσείο.
Οι IDF ζητούν από τους κατοίκους στα νότια προάστια της Βηρυτού να φύγουν
Οι IDF ζητούν από τους κατοίκους στα νότια προάστια της Βηρυτού να φύγουν γιατί «θα ενεργήσουν με δύναμη κατά της τρομοκρατικής υποδομής που ανήκει στην οργάνωση Al-Qard Al-Hassan.
Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν τους Κούρδους του Ιράν να μην συμμαχήσουν με τις ΗΠΑ
Κούρδοι κάτοικοι της βορειοανατολικής Συρίας προειδοποίησαν τους Κούρδους του Ιράν να μην συμμαχήσουν με τις ΗΠΑ για να πολεμήσουν την ιρανική κυβέρνηση, επικαλούμενοι τη δική τους εμπειρία στη Συρία τους τελευταίους μήνες ως απόδειξη ότι οι Ιρανοί ομόλογοί τους θα «εγκαταλειφθούν».
Οι ιρανικές κουρδικές πολιτοφυλακές που εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ συζητούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το εάν και πώς θα επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας στο δυτικό Ιράν, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ χτυπούν το Ιράν με αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το Reuters.
Ανακοίνωση Χεζμπολάχ
Ανακοίνωση Χεζμπολάχ
Χεζμπολάχ:
-Στοχεύσαμε την πόλη Κιριάτ Σμόνα στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη με μπαράζ ρουκετών.
- Στοχεύσαμε μια ανάπτυξη ισραηλινών εχθρικών οχημάτων και στρατιωτών στο Χαλάτ αλ-Μαχαφίρ, στα περίχωρα της συνοριακής πόλης αλ-Αντίσα, με μπαράζ ρουκετών.
Ιρακινές οργανώσεις χαιρετίζουν τον διορισμό του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Η σιιτική οργάνωση Μπαντρ στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι η νέα ηγεσία αποτελεί «ευλογημένη συνέχεια της πορείας της Ισλαμικής Επανάστασης».
Η Ασαίμπ Αχλ αλ Χακ, επίσης στο Ιράκ, ανέφερε ότι η επιλογή του δείχνει «συνέχεια» και «ενίσχυση του ρόλου της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως κεντρικού πυλώνα στον άξονα αντίστασης».
Τέλος, η ιρακινή Κατάεμπ Χεζμπολάχ τόνισε ότι η διορισμός αντικατοπτρίζει βαθιά κατανόηση «των υπαρξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το έθνος».
Kηδεία θυμάτων από ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις στo Ιράν
Ιράν: «Τραυματισμένος από τον εχθρό» ο νέος ανώτερος ηγέτης
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε, κατά την κάλυψη της ανάληψης της ηγεσίας από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ότι ο ίδιος έχει τραυματιστεί στον πόλεμο.
Οι παρουσιαστές χαρακτήρισαν τον Χαμενεΐ ως «janbaz», δηλαδή τραυματισμένο από τον εχθρό, στον «πόλεμο του Ραμαζανιού», όπως αναφέρονται τα ιρανικά μέσα στον τρέχοντα πόλεμο.
Η μετάδοση δεν παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη φύση ούτε για τη σοβαρότητα των τραυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του και η σύζυγός του σκοτώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη, κατά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Μέχρι στιγμής, ο Μοτζτάμπα Χαμενεί δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την έναρξη του πολέμου. Η επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό του ως νέου ανώτατου ηγέτη έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Βομβαρδισμοί του Ιράν στο διυλιστήριο πετρελαίου Bapco στο Μπαχρέιν
Βίντεο από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Τεχεράνη
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις «αδικαιολόγητες επιθέσεις» του Ιράν
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις «αδικαιολόγητες επιθέσεις» του Ιράν εναντίον του βασιλείου και γειτόνων του στον Κόλπο, με ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε στο Ριάντ τη δέκατη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Η Σαουδική Αραβία επαναβεβαιώνει την κατηγορηματική καταδίκη των καταδικαστέων ιρανικών επιθέσεων εναντίον του Βασιλείου, των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), αραβικών και ισλαμικών χωρών και φίλων εθνών».
Οι ενέργειες αντιποίνων του Ιράν είναι «απαράδεκτες και αδικαιολόγητες σε κάθε περίσταση», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω X.
Τριμερής συνάντηση στην Κύπρο με φόντο τη Μ. Ανατολή - Μήνυμα ασφάλειας από Μακρόν, Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη
Μια επίσκεψη με ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, είναι η σημερινή επίσκεψη του Εμμανουελ Μακρόν στην Κύπρο, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για την σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Και αυτό γιατί αυτή η ιδιότυπη τριμερής, δεν στοχεύει μόνο στο να συζητηθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και τις παρενέργειες που θα έχουν, αλλά δηλώνει επίσης έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη απέναντι σε κράτος- μέλος της Ε.Ε., το οποίο απειλείται είναι αδιαμφισβήτητο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Εν αναμονή 18 πτήσεων επαναπτρισμού Ελλήνων τη Δευτέρα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνολικά για τη Δευτέρα, αναμένονται 18 αφίξεις από ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων.
Επιπλέον λόγω κλειστού εναέριου χώρου σε χώρες της Μέσης Ανατολής η δημόσια τηλεόραση έκανε λόγο για 25 ακυρωμένες πτήσεις.
Η Σαουδική Αραβία απειλεί το Ιράν με αντίποινα
Ισραήλ: Πυραυλική επίθεση κατά κέντρων διοίκησης των Φρουρών της Επανάστασης στην πόλη Ισφαχάν
Ιστορικό ράλι στο πετρέλαιο: Μια "ανάσα" από τα 120 δολάρια το βαρέλι
Λίβανος: Η HRW κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε παράνομα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγορεί σήμερα τον στρατό του Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε «παράνομα» πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, βαλλόμενα από το πυροβολικό, εναντίον κατοικημένων περιοχών στον νότιο Λίβανο την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά την επανέναρξη του πολέμου με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, που πρόσκειται στο Ιράν.
«Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε παράνομα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου βαλλόμενα από το πυροβολικό πάνω από σπίτια την 3η Μαρτίου 2026 στη λιβανική κοινότητα Γιοχμόρ», τονίζει η ΜΚΟ σε έκθεσή της.
Η HRW αναφέρει ότι έχει «επαληθεύσει» και εντοπίσει τη γεωγραφική θέση επτά στιγμιοτύπων στα οποία εικονίζονται πυρομαχικά λευκού φωσφόρου να εκρήγνυνται «πάνω από κατοικημένη περιοχή» και εργαζόμενους της πολιτικής προστασίας να επεμβαίνουν για να σβήσουν πυρκαγιές σε σπίτια που «πιθανόν» οφείλονταν στα εμπρηστικά πυρομαχικά αυτά.
Χθες Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι το Ισραήλ «στοχοποίησε την Ταλ Ναχάς και Χιάμ», επίσης στα σύνορα, «με πυρά πυροβολικού» κάνοντας «βομβαρδισμούς (σ.σ. λευκού) φωσφόρου».
Η δραστική ουσία στα πυρομαχικά του είδους αναφλέγεται μόλις έρθει σε επαφή με οξυγόνο. Πρόκειται για εξαιρετικά επίφοβο εμπρηστικό όπλο.
Υπάρχουν νόμιμες χρήσεις τους, μπορούν π.χ. να χρησιμοποιούνται για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού, ή για να φωτίζονται πεδία μαχών.
Όμως όταν χρησιμοποιούνται ως εμπρηστικά όπλα προκαλούν τρομακτικά εγκαύματα, βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, πολυοργανική ανεπάρκεια και συχνά τον θάνατο.
«Η παράνομη χρήση λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό πάνω από κατοικημένες περιοχές είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους», τόνισε ο Ράμζι Κάις, ερευνητής της HRW, στο κείμενο.
«Το Ισραήλ θα όφειλε να σταματήσει αμέσως αυτή την πρακτική και τα κράτη που το προμηθεύουν με όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, να αναστείλουν αμέσως τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων» στη χώρα, πρόσθεσε ο ερευνητής της ΜΚΟ.
Οι αρχές του Λιβάνου και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ πως έβαλε φωτιές σε δασικές εκτάσεις, περιοχές με βλάστηση και αγροτικές καλλιέργειες, βομβαρδίζοντας με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.
Τα προηγούμενα αυτά, ιδίως το 2023 και το 2024, σε περιοχές στα νότια σύνορα της χώρας, «έθεσαν πολίτες σε σοβαρό κίνδυνο και συνέβαλαν στην εξαναγκαστική απομάκρυνση αμάχων» από τα σπίτια τους, υπενθυμίζεται στο κείμενο.
Ο Λίβανος σύρθηκε την περασμένη Δευτέρα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή κατόπιν επίθεσης της Χεζμπολά εναντίον του Ισραήλ που πυροδότησε ισραηλινά αντίποινα μαζικής κλίμακας.
Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός διέταξε τον πληθυσμό να εγκαταλείψει δεκάδες χωριά και πόλεις σε μεγάλο μέρος του νοτίου Λιβάνου, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.
Τον Φεβρουάριο εξάλλου, η Βηρυτός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έκανε ψεκασμούς με γλυφοσάτη --αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο-- στη λιβανική επικράτεια, εκφράζοντας ανησυχία για τις αγροτικές γαίες και τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα.
Τα ΗΑΕ λένε ότι αντιμετωπίζουν «πυραυλική απειλή»
Οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν λίγο πριν από τις 05:30 ότι έχουν γίνει στόχος πυραυλικής επίθεσης, καθώς το Ιράν συνεχίζει τα πλήγματα αντιποίνων στον Κόλπο.
«Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετωπίζουν αυτή τι στιγμή πυραυλική απειλή», ανέφερε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών των Εμιράτων μέσω X.
Βίντεο από την επίθεση του Ιράν στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Μπαχρέιν
Χούθι: «Σκληρό χτύπημα στους εχθρούς» η ανάδειξη του Μοτζταμπά Χαμενεΐ σε ανώτατο ηγέτη του Ιράν
Το κίνημα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που πρόσκειται στην Τεχεράνη, εξήρε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα την ανάδειξη του Μοτζταμπά Χαμενεΐ σε νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, βλέποντας «σκληρό πλήγμα για τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
«Η επιλογή του Μοτζταμπά Χαμενεΐ σε αυτό το κρίσιμο και ευαίσθητο στάδιο της ιστορίας του έθνους αποτελεί νέα νίκη για την Ισλαμική Επανάσταση και σκληρό χτύπημα για τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τους εχθρούς του έθνους», ανέφερε το κίνημα μέσω Telegram.
Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι βομβαρδίζει «υποδομές του καθεστώτος» στο κεντρικό Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο μετά τις 04:00 ότι διεξάγει νέα πλήγματα που βάζουν στο στόχαστρο «υποδομές του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος» στο κεντρικό Ιράν, τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές αφού ανακοινώθηκε χθες βράδυ ότι αναδείχθηκε νέος ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «άρχισαν επιπρόσθετο κύμα πληγμάτων εναντίον υποδομών του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος στο κεντρικό Ιράν», ανέφεραν μέσω Telegram, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Επιθέσεις με ρουκέτες και drones εναντίον εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ
Επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στοχοποίησαν αμερικανική διπλωματική εγκατάσταση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης κι αποκρούστηκαν από πυροβόλο αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στην ιρακινή αστυνομία.
Παράλληλα, drones στοχοποίησαν στρατιωτική βάση των ΗΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Σαουδική Αραβία: Καταρρίφθηκαν 4 drones που κατευθύνονταν σε πετρελαιοπηγή
Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι καταρρίφθηκαν τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που κατευθύνονταν προς πετρελαιοπηγή στη Σέιμπα (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Τέσσερα drones κατευθυνόμενα στην πετρελαιοπηγή Σέιμπα αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου μέσω X. Το κοίτασμα αυτό ήδη έγινε στόχος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων χθες Κυριακή, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου, το οποίο πλέον υφίσταται πρακτικά καθημερινά επιθέσεις αντιποίνων του Ιράν, μετά το ξέσπασμα του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Μπαχρέιν: 32 πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά, τραυματίστηκαν στην επιδρομή drones του Ιράν
Επιδρομή ιρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες τραυμάτισε 32 πολίτες --ανάμεσά τους τέσσερις που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση-- στη Σίτρα του Μπαχρέιν, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bahrain News Agency.
«Η επίθεση που διαπράχθηκε από εχθρικό ιρανικό drone εναντίον της περιοχής Σίτρα τα ξημερώματα προκάλεσε 32 τραυματισμούς στις τάξεις των αμάχων», στους οποίους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και «τέσσερις είναι σοβαρά, ανάμεσά τους παιδιά που χρειάστηκαν χειρουργικές επεμβάσεις», σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Έφηβη 17 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και στα μάτια, ενώ δυο παιδιά 7 και 8 ετών φέρουν σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι το μικρότερο από τα θύματα είναι νήπιο δυο ετών.
Καταρρίφθηκαν drones κοντά στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ στο Ιράκ
Το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw αναφέρει ότι οι αεράμυνες στο διεθνές αεροδρόμιο του Ερμπίλ αναχαίτισαν μια επίθεση με drones.
Αμερικανικές δυνάμεις σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της πόλης, η οποία είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ.
Αναχαιτίστηκαν drones κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στο Ιράκ
Πλάνα από τις πρώτες πρωινές ώρες, επαληθευμένα από το Al Jazeera, δείχνουν αρκετές αναχαιτίσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Νωρίτερα, καταρρίφθηκαν drones πάνω από το Αλ Ιαλάμ και μια γυναίκα τραυματίστηκε.
Ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στη Βηρυτό
Το Al Jazeera Arabic αναφέρει μια δεύτερη ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν συγχαίρει τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, συνεχάρη τον νεοδιορισθέντα ανώτατο ηγέτη.
«Δεσμευόμαστε ότι, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του μεγάλου ιρανικού έθνους, την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και ασφάλειας και την υλοποίηση των υψηλών στόχων της Ισλαμικής επανάστασης, δεν θα διστάσουμε ούτε στιγμή», έγραψε σε δήλωσή του στο X.
Ισραηλινή επίθεση στο Γκομπέιρι της Βηρυτού
Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν τη στιγμή που η επίθεση έπληξε τη γειτονιά Γκομπέιρι στα νότια προάστια της Βηρυτού, με τον ήχο μιας δυνατής έκρηξης να ακούγεται στην κάμερα.
Ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο - 3 νεκροί και 15 τραυματίες
Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο νότιο Ταΐρ αλ-Ντάμπα.