Μαίνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και ενώ συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες συγκρούσεων, μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Ο πόλεμος οδεύει προς ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ από τη μια πλευρά και το Ιράν από την άλλη, δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης, αν και μια τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής 20/3 (ώρα Ελλάδας) μέσω Truth Social άφησε ένα μικρό... παράθυρο για "περιορισμό" της σύγκρουσης.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, πάντως, προηγουμένως είχε πανηγυρίσει για το γεγονός ότι δεν βρίσκει συνομιλητές στην ηγεσία του Ιράν, καθώς ''τους εξοντώσαμε όλους'', ώστε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.
Επίσης, με δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, ο Τραμπ τόνισε: "Δεν θέλω να κηρύξω εκεχειρία, δεν κηρύσσεις εκεχειρία όταν κυριολεκτικά εξοντώνεις την αντίπαλη πλευρά. Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να τερματίσουν τον πόλεμο στο Ιράν".
Επίσης, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, ο Στρατός των ΗΠΑ θα στείλει στη Μέση Ανατολή επιπλέον στρατεύματα, που θα ανήκουν στο Σώμα των Πεζοναυτών, κάτι που θα μπορούσε να προμηνύει μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στο Ιράν.
Αλλαγή στάσης της Βρετανίας, πλησίασε τα "θέλω" του Τραμπ
Βέβαια, σε μια κίνηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της σύγκρουσης, η Βρετανία έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν βάσεις της, για "αμυντικές επιχειρήσεις" με στόχο ιρανικές θέσεις που στοχεύουν πλοία στα Στενά του Ορμούζ.
Βέβαια, ούτε αυτό φάνηκε να ικανοποιεί τον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ θα έπρεπε να το είχε κάνει αυτό "πολύ νωρίτερα". Ο ίδιος χαρακτήρισε "δειλούς" τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, καθώς -όπως δήλωσε- ήταν "τόσο εύκολο" για τα μέλη του να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, αλλά δεν θέλουν να εμπλακούν σε έναν "απλό στρατιωτικό ελιγμό".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση των Βρετανών φαίνεται να αφορά τις βάσεις RAF Φέρφορντ και Ντιέγκο Γκαρσία στον Ειρηνικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, σχολίασε με σχετικό του μήνυμα στο Χ ότι "η συντριπτική πλειοψηφία του βρετανικού λαού δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον πόλεμο που επιλέγουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ" και ότι ο Κιρ Στάρμερ "θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Βρετανών".
Βίντεο με τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ έδωσε στη δημοσιότητα το Ιράν
Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι ο στρατηγός Αλί Μοχάμεντ Ναϊνί, εκπρόσωπός του, σκοτώθηκε σε ισραηλινο-αμερικανική πυραυλική επίθεση.
Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο εγείρει υποψίες για το εάν είναι αρχειοθετημένο υλικό. Σε αυτό εμφανίζεται ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ να διδάσκει θρησκευτικά σε μια ομάδα μαθητών. Εάν είναι τωρινό, σηματοδοτεί την πρώτη -έστω και άτυπη- εμφάνισή του ως ο νέος ανώτατος ηγέτης.
Είχε προηγηθεί γραπτό μήνυμά του, μέσω του οποίου κήρυξε τη νίκη επί των "εχθρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας", ανήμερα της περσικής Πρωτοχρονιά. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Ιράν δεν ευθύνεται για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ομάν και της Τουρκίας.
Το βράδυ, κυκλοφόρησε και ένα ηχητικό μήνυμα του νέου αγιατολάχ, που δημοσίευσε το Al Jazeera, στο οποίο ανέφερε ότι η ενότητα της χώρας του νίκησε τον εχθρό. Αυτό ήρθε εν μέσω φημών σχετικά με την υγεία του, μετά τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις.
Παράλληλα, το Ιράν απείλησε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, με το μήνυμα: "Δεν θα είστε πουθενά ασφαλείς - Σας παρακολουθούμε".
Οι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νορούζ, της περσικής Πρωτοχρονιάς, συνεχίστηκαν στην Τεχεράνη, εντείνοντας την ήδη κλιμακούμενη σύγκρουση.