Κατάρ και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για την αντιμετώπιση πυραύλων και drones
Το Κατάρ και η Ουκρανία υπέγραψαν το Σάββατο αμυντική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία για την αντιμετώπιση απειλών από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας του Κόλπου, ενώ το Ιράν συνεχίζει την αεροπορική εκστρατεία εναντίον των γειτόνων του.
«Η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία σε τεχνολογικούς τομείς, ανάπτυξη κοινών επενδύσεων και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στην αντιμετώπιση πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κατάρ.
Ισραηλινός στρατός: Νεκρός δημοσιογράφος που είχε σχέσεις με τη Χεζμπολάχ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στον νότιο Λίβανο ο Άλι Σουέιμπ, δημοσιογράφος που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνδεόταν με τη Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι αποτέλεσε στόχο λόγω συμμετοχής του στη Δύναμη Ραντγουάν.
Κατά τους IDF, ο Σουέιμπ ανήκε στη μονάδα πληροφοριών της συγκεκριμένης δύναμης, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιούνταν ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μανάρ, το οποίο φέρεται να έχει σχέσεις με τη Χεζμπολάχ.
Οι IDF δήλωσαν ότι ο Σουέιμπ «υπηρετούσε ως τρομοκράτης στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, υπό την κάλυψη του δημοσιογράφου στο δίκτυο Αλ-Μανάρ, ενώ εργαζόταν συνεχώς για να αποκαλύψει τις θέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων που επιχειρούσαν στη νότια Λίβανο και κατά μήκος των συνόρων, και διατηρούσε συνεχιζόμενη επικοινωνία με άλλους τρομοκράτες, ιδιαίτερα στη μονάδα Δύναμη Ραντγουάν και γενικότερα στην τρομοκρατική οργάνωση».
Πρόεδρος Λιβάνου για θάνατο δημοσιογράφων: "Κατάφωρο έγκλημα που παραβιάζει όλους τους κανόνες"
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν χαρακτήρισε την επίθεση σε δημοσιογράφους «κατάφωρο έγκλημα» και «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το Ισραήλ υπενθυμίζοντας ότι «οι δημοσιογράφοι δικαιούνται διεθνή προστασία σε καιρό πολέμου».
"Πρόκειται για ένα κατάφωρο έγκλημα που παραβιάζει όλους τους κανόνες και τις συνθήκες βάσει των οποίων οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν διεθνή προστασία σε περιόδους πολέμου", έγραψε ο Αούν στο X.
«Για άλλη μια φορά, η ισραηλινή επιθετικότητα παραβιάζει τους πιο θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου του πολέμου, στοχοθετώντας δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι πρώτα και κύρια πολίτες που εκτελούν το έργο τους», συνέχισε.
Βίντεο δείχνει την στιγμή που πύραυλος χτυπάει το Τελ Αβίβ
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει την πρόσκρουση βομβών διασποράς σε κτίριο στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια ιρανικής επίθεσης στη διάρκεια της νύχτας.
Αναφορές ότι το Ισραήλ προειδοποιεί για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι κατά της χώρας από το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα ΜΜΕ.
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια μέχρι νεωτέρας.
Ο Ιρανός πρόεδρος χαιρέτισε την πακιστανική διαμεσολάβηση με στόχο τον τερματισμό του πολέμου
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαιρέτισε σήμερα τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ, ο Πεζεσκιάν «ευχαρίστησε το Πακιστάν για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που αποσκοπούν στον τερματισμό της επιθετικότητας κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.
Η επικοινωνία αυτή έρχεται καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας έχουν προγραμματίσει συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Απάντηση Μερτς σε Τραμπ για το ΝΑΤΟ: "Αν θέλατε βοήθεια, να μας ρωτούσατε εκ των προτέρων"
Επικριτικός απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και επιφυλακτικός σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ενεργειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, εμφανίστηκε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, εκτιμώντας ότι η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος.
«Αυτό που κάνει ο Τραμπ αυτή τη στιγμή δεν είναι αποκλιμάκωση και μια προσπάθεια επίτευξης ειρηνικής λύσης, αλλά μάλλον μια μαζική κλιμάκωση με αβέβαιο αποτέλεσμα, η οποία απειλεί τους πάντες», δήλωσε χθες το βράδυ ο κ. Μερτς, σε συνέδριο που διοργάνωσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αμφισβήτησε ευθέως τους πολεμικούς στόχους των ΗΠΑ:
«Είναι πράγματι η αλλαγή καθεστώτος ο στόχος; Αν αυτός είναι ο στόχος, δεν πιστεύω ότι θα τον πετύχουν. Αυτό συνήθως δεν πηγαίνει καλά», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί ανεπαρκούς υποστήριξης της Γερμανίας στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ, τόνισε:
«Φυσικά, οι συνέπειες αυτού του πολέμου είναι συνέπειες που πρέπει να υποστούμε, πολύ άμεσα και οι απειλές της ιρανικής ηγεσίας είναι σοβαρές απειλές, από τις οποίες πρέπει να προστατευτούμε».
Ο Φρίντριχ Μερτς ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ απάντησε ευθέως στην κριτική του: «Του είπα, αν θέλετε να βοηθήσουμε, τότε παρακαλώ ρωτήστε μας εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων μέσω των εφημερίδων. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι μια συμπεριφορά που απλά δεν μπορούμε να δεχτούμε. Δεν θα την επιτρέψουμε».
Σύμφωνα πάντως με τον καγκελάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδεχτεί ότι το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει στις μάχες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πει αρκετές φορές ότι δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ, σημείωσε ο κ. Μερτς, ο οποίος ωστόσο προσέφερε υποστήριξη για την περίοδο μετά τον πόλεμο του Ιράν.
«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε σχετικά με μια πιθανή ανάπτυξη της Bundeswehr π.χ. για την απομάκρυνση ναρκών από τα Στενά του Ορμούζ - υπό την προϋπόθεση σχετικής εντολής από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, καθώς και από την Bundestag. Προς το παρόν, η συζήτηση για αυτό το θέμα είναι «μάλλον θεωρητική», επισήμανε ο καγκελάριος και αρνήθηκε να επιχειρήσει μια πρόβλεψη σχετικά με το τέλος του πολέμου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα: «Το κακό είναι ότι σε συγκρούσεις που αναμένεται να διαρκέσουν μερικές ημέρες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι συχνά τα τελευταία δύο χρόνια».
Το Ισραήλ σκότωσε Λιβανέζους δημοσιογράφους - "Ήταν τρομοκράτες της Χεζμπολάχ" [βίντεο]
Τρεις Λιβανέζοι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης μιας ανταποκρίτριας του Al-Mayadeen -ενός καναλιού που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ- σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το όχημά τους στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το AFP.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο δεύτερος δημοσιογράφος ήταν ανταποκριτής του Al-Manar, του καναλιού που συνδέεται με το φιλοϊρανικό κίνημα.
"Η δημοσιογράφος του Al-Mayadeen, Φατιμά Φτούνι, και ο ανταποκριτής του Al-Manar, Αλί Σουαΐμπ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το αυτοκίνητό τους στην περιοχή Τζεζίν", ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο αδελφός της Φτούνι, ένας εικονολήπτης, σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση.
Το Al-Mayadeen επιβεβαίωσε τον θάνατο της Φτούνι στο κανάλι του στο Telegram, ενώ το Al-Manar ανακοίνωσε τον θάνατο του πολεμικού ανταποκριτή του, ενός από τους μακροβιότερους δημοσιογράφους του καναλιού, σε δελτίο ειδήσεων.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Το Ισραήλ χτύπησε πόλεις του νοτίου Λιβάνου Απάντηση Χεζμπολάχ με επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή
Το Ισραήλ διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές σήμερα το ξημέρωμα σε πόλεις του νοτίου Λιβάνου, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.
Το ANI γνωστοποίησε "σειρά πληγμάτων" την αυγή στην πόλη Ματζντάλ Σελμ και "διαδοχικά πλήγματα" στις πόλεις Κάφρα, Χανίγια, Τουλίν και Αντλούν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ισραηλινά πλήγματα είχαν επίσης στόχο την πόλη Ναμπατίγια, πλήττοντας "κτίρια κατοικιών και εμπορικά (κτίρια) όπως και ένα πρατήριο καυσίμων".
Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων γνωστοποίησε επίσης πλήγματα σε μεθοριακές πόλεις, ιδιαίτερα την Ταϊμπέχ, όπως και "απόπειρα των εχθρικών δυνάμεων να προχωρήσουν προς τη ζώνη του Λιτάνι", ποταμού που βρίσκεται στον νότιο Λίβανο σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων βόρεια της ισραηλινολιβανικής μεθορίου.
Ο ισραηλινός στρατος ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι συνεχίζει τα πλήγματά του "κατά των τρομοκρατικών υποδομών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο".
Επίσης πρόσθεσε ότι έπληξε στη διάρκεια της νύχτας δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ και ότι σε πλήγμα του την Παρασκευή στη Βηρυτό σκοτώθηκαν δύο αξιωματούχοι της μονάδας επικοινωνιών του φιλοϊρανικού σιιτικού κινήματος.
"Αυτή τη νύχτα, ο στρατός διεξήγαγε πλήγματα από αέρος και από τη θάλασσα σε δεκάδες στόχους στον νότιο Λίβανο, σε υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων και στο πλαίσιο των προσπαθειών που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ στον τομέα", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Παράλληλα σε σειρά ανακοινώσεών της, η Χεζμπολάχ ανέφερε σήμερα ότι στοχοθέτησε ισραηλινές δυνάμεις στη μεθοριακή πόλη Ντέμπελ, πόλη με χριστιανικό στην πλειονότητά του πληθυσμό, όπου ορισμένοι κάτοικοι παρέμειναν παρά τον πόλεμο.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε σε αυτήν την πόλη ένα άρμα μάχης Merkava με ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone), αφού "είχε παρακολουθήσει μια εχθρική ισραηλινή μονάδα σε ένα σπίτι στην Ντέμπελ".
Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε επίσης ότι στοχοθέτησε με ομοβροντία ρουκετών το "γενικό επιτελείο της Βόρειας Διοίκησης" του ισραηλινού στρατού, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.
Γιατί η εμπλοκή των Χούθι στον πόλεμο του Ιράν μπορεί να φέρει δραματικές συνέπειες
Οι Χούθι μπήκαν στον πόλεμο του Ιράν με ΗΠΑ και Ισραήλ, εκτοξεύοντας πυραύλους προς την περιοχή της Μπερ Σεβά, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Οι επιθέσεις με πυραύλους των Χούθι εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα Οκτωβρίου του 2023, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, προκάλεσαν ελάχιστες ζημιές. Ήταν σποραδικές και οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Η επανέναρξη των επιθέσεων θα αποτελέσει ένα επιπλέον πρόβλημα για το Ισραήλ, αλλά είναι απίθανο να αποτελέσει σημαντική πρόκληση.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, εάν οι αντάρτες της Υεμένης αποφασίσουν να αρχίσουν να επιτίθενται στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι δραματικές.
Η Σαουδική Αραβία εκτρέπει επί του παρόντος περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μέσω ενός αγωγού προς το Γιανμπού, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, προκειμένου να αποφύγει το Στενό του Ορμούζ.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Ο ιρανικός στρατός λέει ότι στοχοθέτησε μια αποθήκη ουκρανικών συστημάτων κατά των drones στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο ιρανικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε μια αποθήκη ουκρανικών συστημάτων κατά των drones στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων.
«Ενώ τα κρησφύγετα των Αμερικανών διοικητών και στρατιωτών στο Ντουμπάι έγιναν στόχος (...) μια αποθήκη ουκρανικών συστημάτων κατά των drones που βρίσκεται στο Ντουμπάι και λειτουργεί υποστηρικτικά του αμερικανικού στρατού (...) έγινε στόχος και καταστράφηκε», ανέφερε το Κοινό Κέντρο Διοίκησης Khatam al-Anbiya σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα ΗΑΕ, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αμυντικά θέματα.
Πέντε νεκροί από ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο
Ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινή επίθεση σε Σύρους αγρότες στην περιοχή αλ-Χανίγιε αυξήθηκε σε τουλάχιστον πέντε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
Οκτώ ακόμη άτομα τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης Τύρου.
Διακόπηκε η παραγωγή μεγάλης ιρανικής χαλυβουργίας ύστερα από ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα, σύμφωνα με ΜΜΕ
Η παραγωγή σε μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα στο Ιράν διεκόπη ύστερα από ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Khuzestan Steel Company, εταιρεία που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν, την οποία επικαλέστηκε η ιρανική εφημερίδα Shargh, "οι αλυσίδες παραγωγής του εργοστασίου σταμάτησαν" αφού πολλές μονάδες και εγκαταστάσεις σιδηρουργίας επλήγησαν χθες, Παρασκευή, στη διάρκεια πληγμάτων.
Πεζεσκιάν προς τις χώρες της περιοχής: "Μην επιτρέψετε να διεξάγεται πόλεμος από τα εδάφη σας"
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε στον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ ότι χρειάζεται να υπάρχει εμπιστοσύνη για τη διευκόλυνση συνομιλιών και της μεσολάβησης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το πρωθυπουργικό γραφείο του Πακιστάν.
Πρόσθεσε ότι ο Πεζεσκιάν εξήρε τις διπλωματικές προσπάθειες του Πακιστάν και ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εχθροπραξίες στην περιοχή και για τις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα.
Ο Σαρίφ ενημέρωσε τον Πεζεσκιάν για τις διπλωματικές επαφές του Πακιστάν με τις ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου, διευκρίνισε επίσης το πρωθυπουργικό γραφείο του Πακιστάν.
Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης απευθυνόμενος "προς τις χώρες της περιοχής: Αν θέλετε ανάπτυξη και ασφάλεια μην αφήνετε τους εχθρούς μας να διεξάγουν τον πόλεμο από τα εδάφη σας".
Επίσης επανέλαβε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει "με σθένος" αν στοχοθετηθούν υποδομές και οικονομικά κέντρα της.
Στην Ντόχα ο Ζελένσκι: Συμφωνία Ουκρανίας με ΗΑΕ στον τομέα της ασφάλειας
Η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στο πλαίσιο πληγμάτων ιρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο ίδιος σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, και ότι οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ομάδες μας θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες".
"Για όλα τα φυσιολογικά κράτη, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η προστασία ζωών απέναντι στις σημερινές απειλές. Η Ουκρανία διαθέτει σχετική τεχνογνωσία στον τομέα αυτόν", πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι στόχευσαν αμερικανικό πλοίο ανοικτά του Ομάν
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν ένα αμερικανικό πλοίο επιμελητείας "σε σημαντική απόσταση" από το λιμάνι Σαλάλα, έναν από τους βασικούς λιμένες του σουλτανάτου του Ομάν.
"Ένα πλοίο επιμελητείας που υποστηρίζει τον επιθετικό αμερικανικό στρατό στοχοθετήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε σημαντική απόσταση από το λιμάνι Σαλάλα, στο Ομάν", δήλωσε ο Εμπραχίμ Ζολφαγκαρί, εκπρόσωπος της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν, σε ανακοίνωση που επικαλέστηκε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, προστίθεται: «Όπως έχουμε ανακοινώσει προηγουμένως, η εθνική κυριαρχία της αδελφικής και φιλικής χώρας του Ομάν γίνεται σεβαστή από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
Πάνω από 50 ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στρατιωτικές υποδομές στο Ιράν
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 50 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν συντονισμένα πλήγματα σε υποδομές του ιρανικού καθεστώτος σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Ιράν.
Σύμφωνα με την ανάρτηση των IDF, μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονταν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διαφόρων οπλικών συστημάτων, καθώς και χώρος του ιρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να αξιοποιείται για την ανάπτυξη και παραγωγή προηγμένων εκρηκτικών μηχανισμών.
Το ψηφιακό "σκοτάδι" στο Ιράν φτάνει τις 672 ώρες, αφήνοντας τους πολίτες αποκομμένους από τον κόσμο
Ο αποκλεισμός του διαδικτύου που έχουν επιβάλει οι ιρανικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα διαρκεί πλέον έναν ολόκληρο μήνα, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης NetBlocks.
«Ακριβώς πριν από έναν μήνα, το πρωί του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου, το Ιράν βυθίστηκε στο ψηφιακό σκοτάδι, καθώς οι αρχές διέκοψαν την πρόσβαση στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Μετά από τέσσερις πλήρεις εβδομάδες, 672 ώρες, το μπλακ άουτ παραμένει σε ισχύ, παραβιάζοντας το δικαίωμα των Ιρανών να επικοινωνούν και να ενημερώνονται», προστίθεται.
Η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο καθιστά δύσκολη την επικοινωνία των πολιτών, καθώς και την έγκαιρη ενημέρωσή τους για επερχόμενες επιθέσεις.
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP
Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σήμερα στα περίχωρα του διεθνούς αεροδρομίου της Αρμπίλ, πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί σύμβουλοι του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
Στήλη καπνού που υψωνόταν στον ουρανό ήταν ορατή πάνω από τα περίχωρα του αεροδρομίου, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Οι δυνάμεις του συνασπισμού που βρίσκονται εκεί βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο επιθέσεων ενόπλων οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία εν γένει αναχαιτίζονται και καταρρίπτονται από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
IDF: "Σκοτώσαμε δύο κορυφαία μέλη της μονάδας επικοινωνιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό"
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δύο κορυφαία μέλη της μονάδας επικοινωνιών της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σκότωσε τον Ayyoub Hussein Yaacoub και τον Yasser Mohammad Mubarak, και τους δύο ανώτερα μέλη της μονάδας, η οποία, σύμφωνα με τον στρατό, είναι υπεύθυνη για τη «διατήρηση της συνέχειας της επικοινωνίας» εντός της Χεζμπολάχ και την επίβλεψη «της ανάπτυξης, συντήρησης και χρήσης συστημάτων επικοινωνιών» που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική ομάδα.
Ο στρατός αναφέρει ότι ο Yaacoub είχε προηγουμένως υπηρετήσει σε ανώτερο ρόλο στη μονάδα πυραύλων της Χεζμπολάχ και βρισκόταν πίσω από πολλές επιθέσεις στο Ισραήλ, ενώ ο Mubarak κατείχε ταυτόχρονα θέση στη μονάδα πυραύλων παράλληλα με τον ρόλο του στη μονάδα επικοινωνιών.
Κουβέιτ: Σημαντικές ζημιές στο αεροδρόμιο μετά από επίθεση drones
Το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ βρέθηκε στο στόχαστρο επίθεσης με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), από την οποία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα, αλλά το σύστημα ραντάρ υπέστη σημαντική ζημιά.
Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στο νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μέσω δήλωσης στο X ότι εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο.
Την Παρασκευή, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και ένας ακόμη μέτρια από πύραυλο κατά αρμάτων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή. Σε άλλο περιστατικό, το βράδυ του Σαββάτου, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και έξι μέτρια από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά δυνάμεων που επιχειρούσαν στο νότιο Λίβανο.
Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στο λιβανέζικο έδαφος, σε ορισμένες περιοχές μέχρι και 7 χιλιόμετρα. Η Χεζμπολάχ απαντά, με αναφορές για ενέδρα σε ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Τάιμπε, περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, χωρίς όμως η στρατιωτική δήλωση να προσδιορίζει ακριβή τοποθεσία των επιθέσεων.
Αεροπορικά πλήγματα αναφέρθηκαν το πρωί σε Τεχεράνη και Ισφαχάν
Επιβεβαιώνουν οι Χούθι: "Επιτεθήκαμε με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ"
«Πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας στρατιωτική επιχείρηση χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ευαίσθητων ισραηλινών στρατιωτικών στόχων» ανακοίνωσαν το πρωί του Σαββάτου οι Χούθι.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι «οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι δηλωμένοι στόχοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα σε όλα τα μέτωπα».
Οι Χούθι είπαν ότι η επίθεση στο Ισραήλ έγινε ως απάντηση για τις συνεχείς επιθέσεις υποδομών στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ιράκ και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Φρουροί της Επανάστασης: Αντεπίθεση σε "τέσσερα βήματα" στις απειλές Τραμπ για ενεργειακά πλήγματα
Βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ιρανικό Press TV παρουσιάζει την αντίδραση των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να πλήξει ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο, η ιρανική πλευρά περιγράφει «τέσσερα σαφή βήματα» ως απάντηση σε ενδεχόμενη επίθεση:
Πρώτον, προειδοποιεί ότι θα στοχοποιηθούν ενεργειακές εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Δεύτερον, υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε χώρα φιλοξενεί αμερικανικές βάσεις μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος στόχος.
Τρίτον, γίνεται αναφορά σε πιθανή πλήρη διακοπή κρίσιμων ενεργειακών και θαλάσσιων διαδρομών.
Τέταρτον, τονίζεται η πρόθεση για ευρύτερη στρατιωτική κλιμάκωση εάν υλοποιηθούν οι αμερικανικές απειλές.
Το μήνυμα του βίντεο εντάσσεται στο ήδη τεταμένο σκηνικό, μετά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πλήγματα σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές. Από την πλευρά της Τεχεράνης, αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτήσει ευρείας κλίμακας αντίποινα, με στόχους ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Η αντιπαράθεση αυτή εντείνει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην περιφερειακή ασφάλεια όσο και στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Ομάν: Ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε σε επίθεση με drones στο λιμάνι Σαλάλα
Ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στο λιμάνι Σαλάλα του Ομάν, ενώ γερανός υπέστη περιορισμένη ζημιά, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Ομάν.
Δύο drones στοχοθέτησαν το λιμάνι Σαλάλα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές του Ομάν, τις οποίες επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεών της, τραυματίζοντας έναν ξένο εργαζόμενο και προκαλώντας "περιορισμένες" υλικές ζημιές σε γερανό του λιμανιού.
Το Ομάν ήταν από τις χώρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν πριν να ξεσπάσει ο πόλεμος.
Φρουροί της Επανάστασης: Χτυπήσαμε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, σκοτώσαμε πολλούς στρατιώτες
Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν σε βίντεό τους αναφέρουν ότι επιτέθηκαν εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στο νησί Μπουμπιγιάν του Κουβέιτ με drones και πυραύλους, σκοτώνοντας πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες.
IDF: Σε εξέλιξη νέες επιθέσεις κατά του Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρανικών «καθεστωτικών στόχων» νωρίς το Σάββατο. Ιρανικά μέσα αναφέρουν τουλάχιστον 10 εκρήξεις και σύννεφο μαύρου καπνού.
O ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι νωρίτερα επλήγη, το εργοστάσιο βαρέος ύδατος στο Αράκ στο κεντρικό Ιράν, κέντρο παραγωγής πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα.
Εικόνες, των οποίων η αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε από το BBC Verify, δείχνουν μια μπάλα φωτιάς και καπνού να υψώνεται κοντά σε αντιδραστήρα.
Ήχησαν σειρήνες στο Μπαχρέιν, "βρείτε καταφύγια" λένε οι Αρχές στον κόσμο
Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν στο Μπαχρέιν, κοντά στη βιομηχανική ζώνη l-Hidd, ενώ υπάρχουν αναφορές για πυρκαγιά στο συγκρότημα διυλιστηρίων BAPCO.
Νωρίτερα, οι αρχές του εμιράτου ανακοίνωσαν ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν αναχαιτιστεί 54 πύραυλοι και 362 drones, ενώ διεξάγονται προετοιμασίες για πιθανή χερσαία επίθεση από το Ιράν.
Το υπουργείο Εσωτερικών προέτρεψε τον πληθυσμό να παραμείνει ψύχραιμος και να κατευθυνθεί στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία του συναγερμού.
Η ανακοίνωση έγινε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι συνθήκες που οδήγησαν στην ενεργοποίηση των σειρήνων.
Η Τεχεράνη ανέφερε νέα επίθεση εναντίον του πυρηνικού της σταθμού στο Μπουσέρ, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας
Το Ιράν κατήγγειλε νέα επίθεση κατά του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού του σταθμού του Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, την τρίτη σε διάστημα 10 ημερών, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
"Καμία ζημιά δεν αναφέρθηκε στον ενεργό αντιδραστήρα και καμία εκπομπή ραδιενέργειας, και οι συνθήκες στον σταθμό είναι φυσιολογικές", ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, επικαλούμενος Ιρανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το πλήγμα σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στις 23:40 τοπική ώρα (23:10 ώρα Ελλάδος).
Ο σταθμός του Μπουσέρ, ο μόνος πυρηνικός σταθμός που λειτουργεί στο Ιράν, είχε δεχθεί ξανά επίθεση στις 17 και στις 24 Μαρτίου, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.
Μετά το δεύτερο πλήγμα, η Ρωσία ανακοίνωσε την απομάκρυνση προσωπικού της που εργάζεται σε αυτόν τον πυρηνικό σταθμό ρωσικής τεχνολογίας, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές των ετών του 2010 και έχει δύο αντιδραστήρες.
Αυτός έχει δυνατότητα παραγωγής 1.000 μεγαβάτ. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ρωσία κατασκεύαζε δύο νέες μονάδες στην εγκατάσταση.
Νωρίτερα χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στο κεντρικό Ιράν, τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου στην επαρχία Γιαζντ.
Πέντε τραυματίες σε πυρκαγιές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ύστερα από ιρανικές επιθέσεις
Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε βιομηχανική ζώνη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ύστερα από ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), σύμφωνα με τις αρχές.
"Η αντιαεροπορική άμυνα και τα καταδιωκτικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιχειρούν για να αναχαιτίσουν τους πυραύλους και τα drones που εξαπολύθηκαν από το Ιράν", ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ σε ανάρτησή του στο X.
Η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δύο φωτιές εκδηλώθηκαν στη βιομηχανική ζώνη του Χαλίφα, στην ακτή των Εμιράτων, οι οποίες οφείλονταν σε συντρίμμια που προέρχονταν από την "επιτυχημένη αναχαίτιση" ενός βαλλιστικού πυραύλου.
"Οι αρχές επιβεβαιώνουν ότι στο περιστατικό αυτό τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι ινδικής υπηκοότητας, τα τραύματα των οποίων κυμαίνονται από μέτρια σε ελαφρά", διευκρίνισε στη συνέχεια η κυβέρνηση σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της.
Τα ΗΑΕ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και από τις λίγες αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, έχουν αποτελέσει βασικό στόχο πυραύλων και drones που εξαπολύονται από το Ιράν προς γειτονικές του χώρες στον Κόλπο από το ξέσπασμα του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.
Το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον θάνατο ενός 60χρονου στο Τελ Αβίβ
Οι διασώστες και οι παραϊατρικοί του MDA (οργανισμός πρώτων βοηθειών και έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ) ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός άνδρα περίπου 60 ετών σε ένα σημείο στο Τελ Αβίβ και παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε 2 ελαφρά τραυματίες σε ένα άλλο σημείο στο κεντρικό Ισραήλ.
Η Ταϊλάνδη λέει ότι έκλεισε συμφωνία με το Ιράν για το στενό του Χορμούζ
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με το Ιράν ώστε να επιτρέπεται η διέλευση των δεξαμενόπλοιών της που μεταφέρουν πετρέλαιο από το στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ, που έχει ουσιαστικά κλείσει από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από έναν μήνα.
«Έχει πλέον συναφθεί συμφωνία ώστε να επιτρέπεται σε ταϊλανδικά πετρελαιοφόρα να διέρχονται με κάθε ασφάλεια από το στενό του Ορμούζ, συμβάλλοντας έτσι να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τη μεταφορά καυσίμων προς την Ταϊλάνδη», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του βασιλείου Ανούτιν Τσαρνβίρακουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Δώδεκα Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε πλήγμα του Ιράν στη Σαουδική Αραβία
Δώδεκα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τραυματίστηκαν, δύο σοβαρά, σε ιρανικό πλήγμα εναντίον της αεροπορικής βάσης Πρίγκιπας Σουλτάν στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters Αμερικανός αξιωματούχος χθες Παρασκευή.
Εξ όσων είναι γνωστά, πάνω από 300 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ τραυματίστηκαν σε χώρες της περιοχής αφότου άρχισε ο αμερικανοϊσραηλινός πόλεμος εναντίον του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου.
Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει πως 273 από αυτά επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Δεκατρείς στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί, πάντα κατά τα επίσημα δεδομένα.
Τραμπ: Διαπραγματευόμαστε με το Ιράν αλλά να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ
Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο πόλεμος με το Ιράν «δεν έχει τελειώσει ακόμα» σε δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της FII στο Μαϊάμι την Παρασκευή. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «άλλους 3.554» στόχους να χτυπήσουν στο Ιράν. «Αυτό θα γίνει αρκετά γρήγορα», είπε.
Παράλληλα υποστήριξε ότι έσωσε όλη τη Μέση Ανατολή από τον «νταή» της περιοχής, το Ιράν. Διαπραγματευόμαστε τώρα, επέμεινε, αλλά πρέπει να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ (σ.σ. τα οποία αρχικά αποκάλεσε «Στενά του Τραμπ»).
Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι εκτοξεύτηκε πύραυλος εναντίον της χώρας από την Υεμένη
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν περί τις 06:00 (ώρα Ελλάδας) ότι εντόπισαν εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη εναντίον της επικράτειας του κράτους του Ισραήλ, για πρώτη φορά τον έναν μήνα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μερικές ώρες αφού οι αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, απείλησαν ξανά χθες να εμπλακούν στη ένοπλη σύρραξη στο πλευρό του Ιράν.
Με λακωνικές ανακοινώσεις τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό ότι εντόπισαν «την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη εναντίον της επικράτειας του κράτους του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν για την αναχαίτιση της απειλής», προτού δώσουν το ελεύθερο στους κατοίκους να βγουν από τα καταφύγια, περίπου ένα τέταρτο αργότερα.
Οι Χούθι είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης, ανήκουν σε αυτόν που το Ιράν αποκαλεί «άξονα της αντίστασης», όπως και η Χεζμπολά του Λιβάνου, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και σιιτικές ένοπλες παρατάξεις στο Ιράκ.
«Είμαστε έτοιμοι για απευθείας στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση νέας συμμαχίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν (...), διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν ή οποιαδήποτε μουσουλμανικής χώρας από την Ερυθρά Θάλασσα (...) και σε περίπτωση συνέχισης της κλιμάκωσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε χθες ο Γιαχία Σάρια, εκπρόσωπος των Χούθι για τις στρατιωτικές υποθέσεις.
Το κίνημα ανταρτών, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, είχε εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, από το 2023 ως το 2025.
Οι επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και drones είχαν παραλύσει τη διεθνή ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια οδό αυτή στρατηγικής σημασίας, που χρησιμοποιεί σήμερα κυρίως η Σαουδική Αραβία ώστε να εξάγει το πετρέλαιό της αποφεύγοντας το στενό του Χορμούζ, το οποίο έχει κλείσει ουσιαστικά το Ιράν αφότου εξαπολύθηκε ο αμερικανοϊσραηλινός πόλεμος εναντίον του στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Νέα πυρά Τραμπ προς το ΝΑΤΟ: "Απλά δεν ήταν εκεί"
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μην πάνε να βοηθήσουν άλλα κράτη μέλη του NATO σε περίπτωση που παρουσιαστεί τέτοια ανάγκη, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής εκδήλωσης στο Μαϊάμι.
Το NATO «απλά δεν ήταν εκεί», πέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για «τρομερό λάθος», προφανώς αναφερόμενος στο αίτημα του -που έμεινε νεκρό γράμμα- σε συμμάχους των ΗΠΑ να διαθέσουν στρατιωτική υποστήριξη για να ανοίξει το στενό του Ορμούζ.
«Ξοδεύουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για το NATO, εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να τους προστατεύουμε, και πάντα ήμασταν εκεί γι’ αυτούς, αλλά τώρα, με δεδομένες τις ενέργειές τους, υποθέτω ότι δεν πρέπει να είμαστε, πρέπει;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κλιμάκωσε τις επικρίσεις του σε βάρος του NATO, ιδίως μέσω Truth Social: το χαρακτήρισε «χάρτινη τίγρη», και κατακεραύνωσε τους «δειλούς» ηγέτες των κρατών μελών του, διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ «θα θυμούνται» πώς τις αντιμετώπισαν -- επανέλαβε χθες αυτή την τελευταία φράση, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ιαπωνία δήλωσαν έτοιμες, σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 19η Μαρτίου, να «συνεισφέρουν» σε «προσήκουσες προσπάθειες» για να καταστεί ασφαλής «η διέλευση του στενού» του Ορμούζ, από όπου περνά υπό κανονικές συνθήκες το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Ταυτόχρονα, οι χώρες αυτές απέκλεισαν οποιαδήποτε απευθείας εμπλοκή τους στον πόλεμο. Το κείμενο προσυπέγραψαν αφού δημοσιοποιήθηκε άλλες 27 κυβερνήσεις.
Η κίνηση στο στενό έχει παραλύσει, απογειώνοντας τις τιμές της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.
Στην τοποθέτησή του στο Μαϊάμι χθες, με κοινό αποτελούμενο ιδίως από επικεφαλής επιχειρήσεων και επενδυτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση FII Priority, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε εξάλλου για ακόμη μια φορά ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράν, ο οποίος μπαίνει στην πέμπτη εβδομάδα του, πάει καλά.