Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο ο Φ. Ολάντ, η Α. Μέρκελ και ο Μ. Ρέντσι.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ούτε ανεπίσημες ούτε επίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία, αν προηγουμενως η κυβέρνηση της χώρας δεν καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου επικαλούμενη το άρθρο 50. Την ίδια στιγμή, και οι τρεις ηγέτες -ο καθένας με τον τρόπο του- διαμήνυσαν πως εκείνο που είναι χειρότερο ακόμη και από το Brexit είναι η διαιώνιση της αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνοντας πως η διαδικασία εξόδου δεν μπορεί να τραβήξει επ΄άπειρον.
«Τίποτε δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα»
Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ αρνήθηκε, στις δηλώσεις της, να θέσει προθεσμία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το άρθρο 50 είναι πολύ σαφές και προβλέπει πως η Βρετανία πρέπει να υποβάλει την αίτηση για να αποχωρήσει, είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του ο γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ σημείωσε πως πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση. «Είναι το καθήκον μας απέναντι σε έναν λαό που εκφράστηκε μετά από μία συζήτηση που πήρε αρκετά. Έχουμε ευθύνη να μην χάσουμε καιρό ούτε να συζητήσουμε την απόφαση ούτε για να προχωρήσουμε στα βήματα που πρέπει στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει χρόνο.
«Τίποτε δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα. Η καθυστέρηση της εξόδου διακιινδυνεύει την οικονομική σταθερότητα. Πρέπει η ενεργοποίηση να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να μην υπάρξουν διαπραγματεύσεις πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50», είπε χαρακτηριστικά.
«Η απόφαση της Βρετανίας δημιουργεί αβεβαιότητα. Υπάρχουν συνέπειες από μία έξοδο από την ΕΕ και η Βρετανία είναι υπό μία έννοια θύμα της απόφασής της. Αλλά η Ευρώπη είναι Ευρώπη. Είναι δυνατή. Πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα. Αύριο και μεθαύριο πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και να θέσουμε προτεραιότητες» είπε ο κ. Ολάντ αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατή και ισχυρή» ανέφερε από τη μεριά του ο ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μετά το Brexit.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr