Πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με τη νέα ηγεσία του Ιράν, δήλωσε ότι διακρίνει ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος που ξεκίνησαν ΗΠΑ και Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου οδήγησε σε "αλλαγή καθεστώτος" στην Τεχεράνη. Παρά τις δηλώσεις αυτές, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με χιλιάδες νεκρούς και επιθέσεις να πλήττουν το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου.
Η ένταση επηρεάζει σοβαρά και την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ενεργειακές ροές απειλούνται, ενώ αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι στρατιωτικές κινήσεις και τα σενάρια για χερσαία επέμβαση, ενώ διπλωματικές πρωτοβουλίες –με το Πακιστάν να προσφέρεται ως μεσολαβητής– επιχειρούν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Το πολεμικό μέτωπο επεκτείνεται και στον Λίβανο, με συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση, χωρίς μέχρι στιγμής ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Από την Ινδονησία ο κυανόκρανος που σκοτώθηκε στον Λίβανο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 06:00 (ώρα Ελλάδας) ότι ο κυανόκρανος της λεγόμενης προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά) ο οποίος σκοτώθηκε στον Λίβανο τα ξημερώματα εξαιτίας έκρηξης βλήματος ήταν μέλος των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων.
Η ινδονησιακή κυβέρνηση «εκφράζει τα πιο βαθιά συλλυπητήριά της» για τον «θάνατο ινδονήσιου κυανόκρανου και τους τραυματισμούς άλλων τριών» εξαιτίας πυρών «πυροβολικού» εναντίον της θέσης της, κοντά στην Αντσίτ αλ Κουσάιρ, «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση και απαιτεί «διεξοδική και διαφανή έρευνα» για αυτήν, σύμφωνα με ανακοίνωση της διπλωματίας της που δημοσιοποιήθηκε μέσω X.
Βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν κατά του Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό στις 06:43 (ώρα Ελλάδας) ότι εντόπισε εκτόξευση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που κατευθύνονται «προς την επικράτεια του κράτους του Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι επιχειρούν «συστήματα (σ.σ. της αντιαεροπορικής) άμυνας για να αναχαιτίσουν την απειλή».
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πάρουν το πετρέλαιο του Ιράν - Έχει αποδεχτεί σε μεγάλο μέρος το σχέδιο των 15 σημείων
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη του, στους Financial Times ότι θέλει να "πάρει το πετρέλαιο του Ιράν" και θα μπορούσε να καταλάβει τον κόμβο εξαγωγών του νησιού Χαργκ καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν χιλιάδες στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
"Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, το αγαπημένο μου πράγμα είναι να παίρνω το πετρέλαιο από το Ιράν, αλλά κάποιοι ηλίθιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ λένε: "γιατί το κάνετε αυτό;” Αλλά είναι ηλίθιοι άνθρωποι". "Ίσως πάρουμε το νησί Χαργκ ίσως όχι. Έχουμε πολλές επιλογές", δήλωσε ο Τραμπ στους FT. "Θα σήμαινε επίσης ότι θα έπρεπε να μείνουμε εκεί (στο νησί) για λίγο καιρό".
Ερωτηθείς για την κατάσταση της ιρανικής άμυνας στο νησί Χαργκ απάντησε: "Δεν νομίζω ότι έχουν καμία άμυνα. Θα μπορούσαμε να το πάρουμε πολύ εύκολα".
H Τεχεράνη έχει αποδεχτεί σε μεγάλο μέρος το σχέδιο των 15 σημείων
Επίσης δήλωσε ότι το Ιράν έχει αποδεχθεί "ως επί το πλείστον" τη λίστα 15 σημείων που οι ΗΠΑ μετέφεραν μέσω του Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων πάνω στο Air Force One σχετικά με την αντίδραση του Ιράν, ο Τραμπ απάντησε: "Μας έδωσαν τα περισσότερα από τα σημεία. Γιατί να μην το κάνουν;" Συμπλήρωσε ότι η Τεχεράνη συμφωνεί με το σχέδιο, ενώ οι ΗΠΑ θα ζητήσουν "λίγα ακόμη" πέρα από τα αρχικά 15 σημεία: "Ζητήσαμε 15 πράγματα, και για το μεγαλύτερο μέρος, έχουν συμφωνήσει. Θα ζητήσουμε ακόμα δύο–τρία πράγματα", είπε ο ίδιος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Τραμπ Ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να κυριεύσει «πολύ εύκολα» το νησί Χαργκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να πάρει «πολύ εύκολα» τον έλεγχο της νήσου Χαργκ, όπου βρίσκονται πετρελαϊκές υποδομές στρατηγικής σημασίας για το Ιράν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή.
«Ίσως πάρουμε το νησί Χαργκ, ίσως όχι. Έχουμε πολλές επιλογές (...) Δεν θεωρώ ότι έχουν οποιαδήποτε άμυνα. Θα μπορούσαμε να το πάρουμε πολύ εύκολα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ερωτηθείς από την εφημερίδα για την κατάσταση της ιρανικής άμυνας στη νήσο.
Στα μέσα Μαρτίου, το νησί έγινε στόχος αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών, χωρίς να χτυπηθούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Στο Χαργκ, στο βόρειο τμήμα του Κόλπου, βρίσκεται ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας -- μέσω αυτού γίνεται περίπου το 90% των ιρανικών εξαγωγών αργού, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.
Ισραήλ: Βομβαρδίζει στρατιωτικές υποδομές στην Τεχεράνη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε 14 λεπτά μετά τις 06:00 ότι εξαπέλυσε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στρατιωτικών υποδομών στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή βρίσκεται πλέον στον δεύτερο μήνα του.
«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν αυτή τη στιγμή στρατιωτικές υποδομές του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος σε όλη την Τεχεράνη», αναφέρει τυποποιημένο λακωνικό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε μέσω Telegram.
Τραμπ: Το Ιράν θα επιτρέψει τη διέλευση 20 «μεγάλων» δεξαμενόπλοιων από τα στενά του Ορμούζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν με το Ιράν και εξασφάλισαν την άμεση ασφαλή διέλευση 20 δεξαμενόπλοιων με πετρέλαιο από το στενό του Χορμούζ, το de facto κλείσιμο του οποίου από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή την 28η Φεβρουαρίου έχει απογειώσει τις τιμές του μαύρου χρυσού.
«Μας έδωσαν, από σεβασμό πιστεύω, 20 μεγάλα πλοία με πετρέλαιο, μεγάλα πλοία με πετρέλαιο που θα περάσουν από το στενό του Χορμούζ, κι αυτό αρχίσει αύριο το πρωί, για τις επόμενες μέρες», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον Τύπο.
Τραμπ: «Είχαμε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν - Είναι όλοι νεκροί»
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες Κυριακή πως θεωρεί ότι επήλθε «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν με τους ακατάπαυστους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ισλαμική Δημοκρατία από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς σκοτώθηκαν ήδη τις πρώτες ώρες του πολέμου ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι και αρκετοί ακόμη κατόπιν.
«Είχαμε αλλαγή καθεστώτος, το βλέπουμε ήδη, διότι το πρώτο καθεστώς αποδεκατίστηκε, καταστράφηκε, είναι όλοι νεκροί», είπε ο ρεπουμπλικάνος στον Τύπο. «Το ακόλουθο καθεστώς», που ανέλαβε μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ «είναι κατά μεγάλο μέρος νεκρό» κι αυτό, συνέχισε. Αυτό είχε αποτέλεσμα να υπάρξει «τρίτο καθεστώς» στο Ιράν, πάντα κατ’ αυτόν.
«Συνδιαλλασσόμαστε με ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς από οποιονδήποτε είχαμε συνδιαλλαγεί προηγουμένως. Είναι εντελώς άλλη ομάδα ανθρώπων», άρα «θεωρώ ότι αυτή είναι αλλαγή καθεστώτος», επέμεινε και πρόσθεσε ότι «βλέπει συμφωνία» με τους «νέους» ιρανούς ηγέτες που θα μπορούσε να κλειστεί «σύντομα».
Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε 5 πυραύλους
Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες την αναχαίτιση πέντε βαλλιστικών πυραύλων που κατευθύνονταν προς το ανατολικό τμήμα του σουνιτικού βασιλείου.
«Πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν καθώς κατευθύνονταν προς την ανατολική επαρχία» της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει από πού εκτοξεύτηκαν.
Ισραήλ: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τεράστια αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, το οποίο αυξάνει μαζικά τους πόρους που κατανέμονται στην άμυνα, καθώς η χώρα διεξάγει πόλεμο σε αρκετά μέτωπα.
«Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του προϋπολογισμού, και λαμβάνοντας υπόψη την επιχείρηση ‘Βρυχώμενος Λέων’, πάνω από 30 δισεκατομμύρια σέκελ (σ.σ. περίπου 8,3 δισ. ευρώ) προστίθενται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, αυξάνοντάς τον σε πάνω από 142 δισεκ. σέκελ», ανέφερε η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, σε ανακοίνωσή της.
Τα μέλη της Κνέσετ ενέκριναν το νέο σχέδιο προϋπολογισμού με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ισραήλ για τις στρατιωτικές δαπάνες το 2026 ανέρχεται σε κάπου 850 δισεκ. σέκελ, ή περίπου 235 δισ. ευρώ.
Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια στο Ιράν έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του Ισραήλ από την 28η Φεβρουαρίου ως χθες Κυριακή το πρωί κατέστρεψαν ολοσχερώς ή προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από εκατό χιλιάδες πολιτικά κτίρια στο Ιράν, κατά την πιο πρόσφατη καταμέτρηση της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Μόνο στην πρωτεύουσα Τεχεράνη έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές κάπου 40.000 κτίρια -κατοικίες, πολυκατοικίες, έδρες εταιρειών-, ανέφερε ο οργανισμός περίθαλψης και βοήθειας μέσω X χθες.
Η Ερυθρά Ημισέληνος επισήμανε ακόμη ότι 600 σχολεία και σχεδόν 300 δομές υγείας χτυπήθηκαν επίσης στους αμερικανοϊσραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς ως χθες στις 08:00.
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους αριθμούς αυτούς με ανεξάρτητο τρόπο.
Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος δεν έδωσε επικαιροποιημένο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου. Με βάση δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.900 άνθρωποι, εκ των οποίων 240 γυναίκες και πάνω από 200 παιδιά. Κατά την ίδια πηγή, πάνω από 24.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Λίβανος: Νεκρός κυανόκρανος μετά από έκρηξη βλήματος
Η λεγόμενη προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά) ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι έκρηξη βλήματος άγνωστης προέλευσης σκότωσε κυανόκρανό της στον νότιο Λίβανο.
«Ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο χθες βράδυ όταν βλήμα εξερράγη σε θέση της FINUL κοντά στην Αντσίτ αλ Κουσάιρ», στον νότιο Λίβανο, όπου διεξάγονται εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, που πρόσκειται στο Ιράν, ενώ «άλλος ένας τραυματίστηκε» και βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, ανέφερε η δύναμη του ΟΗΕ.
«Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του βλήματος» ως αυτό το στάδιο «και διενεργούμε έρευνα για να εξακριβώσουμε όλες τις περιστάσεις», πρόσθεσε η διοίκηση της δύναμης, που θύμισε ότι εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον μελών της αποτελούν εγκλήματα πολέμου δυνάμει του διεθνούς δικαίου.