Λονδίνο: Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ

Μια σύνοδος κορυφής που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λονδίνο: Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος μιας συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος.

Διαβάστε ολόκληρο το ανακοινωθέν:

Σήμερα συγκεντρωνόμαστε στο Λονδίνο, το πρώτο σπίτι του ΝΑΤΟ, για να γιορτάσουμε τα εβδομήντα χρόνια της ισχυρότερης και πιο επιτυχημένης Συμμαχία στην ιστορία και να σηματοδοτήσουμε την τριακοστή επέτειο από την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος.

1, Το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια της επικράτειάς του και του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών, την ελευθερία μας και τις αξίες που μοιραζόμαστε, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η αλληλεγγύη, η ενότητα και η συνοχή αποτελούν βασικές αρχές της Συμμαχίας μας. Καθώς εργαζόμαστε μαζί για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και να διατηρήσουμε την ειρήνη, το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας και του ουσιαστικού φόρουμ για τις διαβουλεύσεις και τις αποφάσεις ασφαλείας μεταξύ των συμμάχων. Επαναβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, την προσήλωσή μας στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την επίσημη δέσμευσή μας, όπως κατοχυρώθηκε στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ότι μια επίθεση εναντίον ενός Συμμαχού θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων μας.

2. Είμαστε αποφασισμένοι να μοιραστούμε το κόστος και τις ευθύνες της αδιαίρετης ασφάλειας μας. Μέσω της δέσμευσής μας για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, αυξάνουμε τις αμυντικές επενδύσεις μας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές 2% και 20%, επενδύοντας σε νέες δυνατότητες και συμβάλλοντας σε περισσότερες δυνάμεις σε αποστολές και επιχειρήσεις. Οι αμυντικές δαπάνες εκτός των ΗΠΑ αυξήθηκαν για πέντε συναπτά έτη. πάνω από 130 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα επενδύονται στην άμυνα. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντισταθούμε σε όλες τις μορφές επίθεσης. Κάνουμε πρόοδο. Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα.

3. Εμείς, ως Συμμαχία, αντιμετωπίζουμε ξεχωριστές απειλές και προκλήσεις προερχόμενες από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της παραμένει μια επίμονη απειλή για όλους μας. Οι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η αστάθεια πέραν των συνόρων μας συμβάλλει επίσης στην παράνομη μετανάστευση. Αντιμετωπίζουμε κυβερνητικές και υβριδικές απειλές.

4. Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική Συμμαχία και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Προσαρμόζουμε τις στρατιωτικές ικανότητες, τη στρατηγική και τα σχέδιά μας σε ολόκληρη τη Συμμαχία, σύμφωνα με την προσέγγισή μας στην ασφάλεια των 360 βαθμών. Έχουμε λάβει αποφάσεις για να βελτιώσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή, ανά πάσα στιγμή, από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και λαμβάνουμε εντονότερες ενέργειες για να την νικήσουμε. Αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με υπεύθυνο τρόπο την ανάπτυξη από την Ρωσία νέων πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς, οι οποίοι προκάλεσαν την εξαφάνιση της συνθήκης πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας και που θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Αναπτύσσουμε δράση για την προστασία των ελευθεριών μας στη θάλασσα και στον αέρα. Ενισχύουμε περαιτέρω την ικανότητά μας να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε με ένα κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών ικανοτήτων, τις οποίες συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε. Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση και την ενίσχυση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξοπλισμών, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης, λαμβάνοντας υπόψη το επικρατούμενο περιβάλλον ασφάλειας. Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν πλήρως τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων σε όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού αφοπλισμού, της μη διάδοσης και των ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας. Παραμένουμε ανοιχτοί για διάλογο και για εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία, όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το κάνουν αυτό δυνατό.

5. Δουλεύουμε για να αυξήσουμε την ασφάλεια για όλους. Ενισχύσαμε τις εταιρικές σχέσεις στην γειτονιά μας και πέραν αυτού, εμβαθύνοντας τον πολιτικό διάλογο, την υποστήριξη και τη δέσμευση με τις χώρες εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Αυξάνουμε τη συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Έθνη. υπάρχει πρωτόγνωρη πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, η οποία ενισχύει τη Συμμαχία και έχει φέρει ασφάλεια σε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η Βόρεια Μακεδονία είναι εδώ μαζί μας σήμερα και σύντομα θα είναι ο νεώτερόςμας Σύμμαχος. Δεσμευόμαστε για την επιτυχία όλων των λειτουργιών και των αποστολών μας. Αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και τιμούμε όλους εκείνους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για να μας κρατήσουν ασφαλείς.

6. Για να παραμείνουμε ασφαλείς, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μαζί. Αντιμετωπίζουμε το εύρος και την κλίμακα των νέων τεχνολογιών για να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα διατηρώντας ταυτόχρονα τις αξίες και τους κανόνες μας. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, καθώς και της κρίσιμης υποδομής και της ενεργειακής μας ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι, στο πλαίσιο της αντίστοιχης εξουσίας τους, δεσμεύονται να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, συμπεριλαμβανομένης της 5G, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να βασίζονται σε ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα. Έχουμε κηρύξει το Διάστημα ως επιχειρησιακό τομέα για το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για να είμαστε ασφαλείς και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα το διεθνές δίκαιο. Αυξάνουμε τα εργαλεία μας για να ανταποκριθούμε στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ενισχύουμε την ικανότητά μας να προετοιμάζουμε, να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε τις υβριδικές τακτικές που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τις κοινωνίες μας. Ενισχύουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ανθρώπινη ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία.

7. Λαμβάνοντας υπόψη το εξελισσόμενο στρατηγικό περιβάλλον, καλούμε τον Γενικό Γραμματέα να παρουσιάσει στους Υπουργούς Εξωτερικών μια πρόταση που έχει συμφωνηθεί από το Συμβούλιο για μια διαδικασία μελλοντικού προβληματισμού υπό την αιγίδα του, αξιοποιώντας την σχετική εμπειρογνωμοσύνη, για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής διάστασης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης.

8. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη γενναιόδωρη φιλοξενία σε εμάς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συναντηθούμε ξανά το 2021.

9. Σε δύσκολες στιγμές, είμαστε ισχυρότεροι ως Συμμαχία και οι άνθρωποι μας πιο ασφαλείς. Ο δεσμός μας και η αμοιβαία δέσμευσή μας εγγυώνται τις ελευθερίες μας, τις αξίες μας και την ασφάλεια μας για εβδομήντα χρόνια. Λειτουργούμε σήμερα για να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα εγγυάται αυτές τις ελευθερίες, αξίες και ασφάλεια για τις επόμενες γενιές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 21:07

Τζέφρι Πάιτ: "Μένω έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ" - Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά, λέει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

«ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ» 06 Οκτ 2021 | 20:21

ΝΑΤΟ: Απέλασε 8 "αδήλωτους αξιωματικούς της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών" - Αντίποινα προαναγγέλλει η Μόσχα

Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ανάκληση των διαπιστεύσεων οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στην Βορειοατλαντική Συμμαχία

ΠΛΗΡΗΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ 01 Οκτ 2021 | 09:56

ΕΕ: Η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας συμβάλλει στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια

Η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας "θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια" , αναφέρει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 11:26

Ατακτη υποχώρηση Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις που έκαναν διάβημα για την αποφυλάκιση Καβαλά

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει να κηρυχθούν "ανεπιθύμητα πρόσωπα" οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 26 Οκτ 2021 | 11:02

Αποκαλυπτική έκθεση: Ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την πανδημία του κορονοϊού - Μόνο το 1,4% των φτωχών χωρών εμβολιασμένο

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίαςτου κορονοϊού, ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει επαρκώς και δεν έχει μάθει από τα λάθη του.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ 500 ΧΛΜ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ 26 Οκτ 2021 | 09:17

Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σταθμό

Ο διαστημικός σταθμός Orbital Reef (Τροχιακός Ύφαλος) του Τζεφ Μπέζος θα φιλοξενεί έως δέκα ανθρώπους σε έναν χώρο 830 κυβικών μέτρων.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΗ ΓΑΛΑΞΙΑ MESSIER 51 26 Οκτ 2021 | 09:07

Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο πρώτος εξωπλανήτης έξω από τον γαλαξία μας [εικόνες -βίντεο]

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 5.000 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες, αλλά όλοι γύρω από άστρα του δικού μας γαλαξία και σε απόσταση έως 3.000 έτη φωτός.

ΚΟΣΜΟΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 26 Οκτ 2021 | 09:05

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την αλλαγή ονόματος του Facebook

Τι σημαίνει η αλλαγή ονόματος του Facebook που φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί επισήμως στις 28 Οκτωβρίου;

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 09:00

Διεθνής Αμνηστία: Να αφεθεί ελεύθερος ο Ασάνζ - Να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να αφεθεί ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ και οι εις βάρος κατηγορίες του να μπουν στο αρχείο.

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ 26 Οκτ 2021 | 07:17

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Επτά νεκροί και 140 τραυματίες - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν και "παγώνουν" 700 εκατ. δολάρια

Συγκαλείται εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ για το Σουδάν όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα και άλλοι 140 τραυματίστηκαν. Οι ΗΠΑ "καταδικάζουν", παγώνουν οικονομική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΟΙΖ 26 Οκτ 2021 | 07:05

Άινταχο: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυρά σε εμπορικό κέντρο [εικόνες - βίντεο]

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά σε εμπορικό κέντρο στην Μπόιζ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 25 Οκτ 2021 | 23:01

ΗΠΑ: Αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από 8 Νοεμβρίου - Με τεστ και οι εμβολιασμένοι

Για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα ξανανοίξουν τα σύνορα των ΗΠΑ που είχαν κλείσει από τον Μάρτιο του 2020 για εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο.

ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ 25 Οκτ 2021 | 20:41

Κάνει πίσω ο Ερντογάν για τους πρεσβευτές 10 χωρών: "Θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους"

Το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν διέταξε να κηρυχθούν "ανεπιθύμητα πρόσωπα" οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά