Λονδίνο: Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ

Μια σύνοδος κορυφής που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λονδίνο: Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος μιας συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος.

Διαβάστε ολόκληρο το ανακοινωθέν:

Σήμερα συγκεντρωνόμαστε στο Λονδίνο, το πρώτο σπίτι του ΝΑΤΟ, για να γιορτάσουμε τα εβδομήντα χρόνια της ισχυρότερης και πιο επιτυχημένης Συμμαχία στην ιστορία και να σηματοδοτήσουμε την τριακοστή επέτειο από την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος.

1, Το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια της επικράτειάς του και του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών, την ελευθερία μας και τις αξίες που μοιραζόμαστε, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η αλληλεγγύη, η ενότητα και η συνοχή αποτελούν βασικές αρχές της Συμμαχίας μας. Καθώς εργαζόμαστε μαζί για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και να διατηρήσουμε την ειρήνη, το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας και του ουσιαστικού φόρουμ για τις διαβουλεύσεις και τις αποφάσεις ασφαλείας μεταξύ των συμμάχων. Επαναβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, την προσήλωσή μας στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την επίσημη δέσμευσή μας, όπως κατοχυρώθηκε στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ότι μια επίθεση εναντίον ενός Συμμαχού θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων μας.

2. Είμαστε αποφασισμένοι να μοιραστούμε το κόστος και τις ευθύνες της αδιαίρετης ασφάλειας μας. Μέσω της δέσμευσής μας για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, αυξάνουμε τις αμυντικές επενδύσεις μας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές 2% και 20%, επενδύοντας σε νέες δυνατότητες και συμβάλλοντας σε περισσότερες δυνάμεις σε αποστολές και επιχειρήσεις. Οι αμυντικές δαπάνες εκτός των ΗΠΑ αυξήθηκαν για πέντε συναπτά έτη. πάνω από 130 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα επενδύονται στην άμυνα. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντισταθούμε σε όλες τις μορφές επίθεσης. Κάνουμε πρόοδο. Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα.

3. Εμείς, ως Συμμαχία, αντιμετωπίζουμε ξεχωριστές απειλές και προκλήσεις προερχόμενες από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της παραμένει μια επίμονη απειλή για όλους μας. Οι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η αστάθεια πέραν των συνόρων μας συμβάλλει επίσης στην παράνομη μετανάστευση. Αντιμετωπίζουμε κυβερνητικές και υβριδικές απειλές.

4. Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική Συμμαχία και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Προσαρμόζουμε τις στρατιωτικές ικανότητες, τη στρατηγική και τα σχέδιά μας σε ολόκληρη τη Συμμαχία, σύμφωνα με την προσέγγισή μας στην ασφάλεια των 360 βαθμών. Έχουμε λάβει αποφάσεις για να βελτιώσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή, ανά πάσα στιγμή, από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και λαμβάνουμε εντονότερες ενέργειες για να την νικήσουμε. Αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με υπεύθυνο τρόπο την ανάπτυξη από την Ρωσία νέων πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς, οι οποίοι προκάλεσαν την εξαφάνιση της συνθήκης πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας και που θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Αναπτύσσουμε δράση για την προστασία των ελευθεριών μας στη θάλασσα και στον αέρα. Ενισχύουμε περαιτέρω την ικανότητά μας να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε με ένα κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών ικανοτήτων, τις οποίες συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε. Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση και την ενίσχυση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξοπλισμών, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης, λαμβάνοντας υπόψη το επικρατούμενο περιβάλλον ασφάλειας. Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν πλήρως τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων σε όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού αφοπλισμού, της μη διάδοσης και των ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας. Παραμένουμε ανοιχτοί για διάλογο και για εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία, όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το κάνουν αυτό δυνατό.

5. Δουλεύουμε για να αυξήσουμε την ασφάλεια για όλους. Ενισχύσαμε τις εταιρικές σχέσεις στην γειτονιά μας και πέραν αυτού, εμβαθύνοντας τον πολιτικό διάλογο, την υποστήριξη και τη δέσμευση με τις χώρες εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Αυξάνουμε τη συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Έθνη. υπάρχει πρωτόγνωρη πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, η οποία ενισχύει τη Συμμαχία και έχει φέρει ασφάλεια σε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η Βόρεια Μακεδονία είναι εδώ μαζί μας σήμερα και σύντομα θα είναι ο νεώτερόςμας Σύμμαχος. Δεσμευόμαστε για την επιτυχία όλων των λειτουργιών και των αποστολών μας. Αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και τιμούμε όλους εκείνους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για να μας κρατήσουν ασφαλείς.

6. Για να παραμείνουμε ασφαλείς, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μαζί. Αντιμετωπίζουμε το εύρος και την κλίμακα των νέων τεχνολογιών για να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα διατηρώντας ταυτόχρονα τις αξίες και τους κανόνες μας. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, καθώς και της κρίσιμης υποδομής και της ενεργειακής μας ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι, στο πλαίσιο της αντίστοιχης εξουσίας τους, δεσμεύονται να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, συμπεριλαμβανομένης της 5G, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να βασίζονται σε ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα. Έχουμε κηρύξει το Διάστημα ως επιχειρησιακό τομέα για το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για να είμαστε ασφαλείς και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα το διεθνές δίκαιο. Αυξάνουμε τα εργαλεία μας για να ανταποκριθούμε στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ενισχύουμε την ικανότητά μας να προετοιμάζουμε, να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε τις υβριδικές τακτικές που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τις κοινωνίες μας. Ενισχύουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ανθρώπινη ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία.

7. Λαμβάνοντας υπόψη το εξελισσόμενο στρατηγικό περιβάλλον, καλούμε τον Γενικό Γραμματέα να παρουσιάσει στους Υπουργούς Εξωτερικών μια πρόταση που έχει συμφωνηθεί από το Συμβούλιο για μια διαδικασία μελλοντικού προβληματισμού υπό την αιγίδα του, αξιοποιώντας την σχετική εμπειρογνωμοσύνη, για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής διάστασης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης.

8. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη γενναιόδωρη φιλοξενία σε εμάς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συναντηθούμε ξανά το 2021.

9. Σε δύσκολες στιγμές, είμαστε ισχυρότεροι ως Συμμαχία και οι άνθρωποι μας πιο ασφαλείς. Ο δεσμός μας και η αμοιβαία δέσμευσή μας εγγυώνται τις ελευθερίες μας, τις αξίες μας και την ασφάλεια μας για εβδομήντα χρόνια. Λειτουργούμε σήμερα για να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα εγγυάται αυτές τις ελευθερίες, αξίες και ασφάλεια για τις επόμενες γενιές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Οκτ 2020 | 19:53

Στόλτενμπεργκ: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία – Διαψεύδει η Αθήνα

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 21 Οκτ 2020 | 16:41

"Νίπτει τα χείρας του" ο Στόλτενμπεργκ για το Oruc Reis: "Δεν θα ασχοληθώ με νομικά ζητήματα"

"Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος και αν συμβούν να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ, ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΕΣ 20 Οκτ 2020 | 18:26

Ξαφνικά ο Ακάρ έγινε διαλλακτικός: Να γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες

¨Να γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα¨ δήλωσε τώρα ο Χουλουσί Ακάρ

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 09 Οκτ 2020 | 21:27

Μήνυμα Πομπέο σε Άγκυρα: Δεν λύνονται με εκφοβισμούς και εξαναγκασμούς οι διαφορές - Ατυχής η αγορά των S-400, κάντε πίσω

Ο εξαναγκασμός και εκφοβισμός δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης της διαμάχης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο διαμηνύει ο Μάικ Πομπέο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ 06 Οκτ 2020 | 11:54

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Θα δούμε αν η Τουρκία θέλει ειλικρινά τον διάλογο ή είναι ελιγμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προχωρούν σε κοινές δηλώσεις.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 06 Οκτ 2020 | 10:42

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Στόλτενμπεργκ - Πρόγευμα εργασίας με Δένδια και Παναγιωτόπουλο

Ο κ. Δένδιας παραθέτει πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, στο οποίο παρακάθεται και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 05 Οκτ 2020 | 07:30

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Μυστήριο η ημερομηνία έναρξης

Όλα δείχνουν πως η καθυστέρηση της επανεκκίνησης του διαλόγου οφείλεται κυρίως στην Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 02 Οκτ 2020 | 18:32

Στόλτενμπεργκ: Επίσκεψη σε Αθήνα και Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά την επόμενη εβδομάδα

Σε Ελλάδα και Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 02 Οκτ 2020 | 16:11

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Να δούμε πρώτα τη "θερμοκρασία" και βλέπουμε

Ανοιχτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο μιας απευθείας επαφής με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά όχι άμεσα

ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ 02 Οκτ 2020 | 06:49

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία με έμμεσες αναφορές για κυρώσεις στην Τουρκία – Η επιμονή της Μέρκελ και το "όχι" Μητσοτάκη

Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη "κυρώσεις" αλλά θα γίνεται έμμεση αναφορά στην περίπτωση που υπάρξουν νέες μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ 01 Οκτ 2020 | 20:57

Μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων Ελλάδας - Τουρκίας: "Πρώτο ραντεβού στις 5 Οκτώβρη - Η Άγκυρα δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο"

Συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

ΣΤΟ SITE ΤΟΥ 01 Οκτ 2020 | 18:04

ΝΑΤΟ: Ραγδαίες εξελίξεις - Ελληνοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Αν. Μεσόγειο

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ NAVTEX 01 Οκτ 2020 | 11:54

Νέα τουρκική NAVTEX για ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για την κοινή ναυτική άσκηση που θα διεξαγάγουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ από τις 5 έως και τις 9 Οκτωβρίου.