Follow us

Λουί Παστέρ: Ο άνθρωπος που έσωσε τη γαλλική βιομηχανία κρασιού

«Ένα μπουκάλι κρασί περιέχει περισσότερη φιλοσοφία από όλα τα βιβλία του κόσμου».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λουί Παστέρ: Ο άνθρωπος που έσωσε τη γαλλική βιομηχανία κρασιού

Κάθε φορά που προφέρουμε τη λέξη παστεριωμένο, ακόμα και χωρίς να το ξέρουμε προφέρουμε το όνομα ενός σημαντικού χημικού που με τις έρευνές του και τις ανακαλύψεις του στην μικροβιολογία, της οποίας θεωρείται πατέρας, αφησε ιστορία. Είναι αυτός στον οποίο οφείλουμε τον τρόπο με τον οποίο δεν πίνουμε ξινισμένο γάλα η κρασί, την παστερίωση κοινώς.

Λουί Παστέρ: Ο άνθρωπος που έσωσε τη γαλλική βιομηχανία κρασιού

Ο λόγος για τον Ζαν Λουί Παστέρ, τον Γάλλο χημικό που τα πειράματά του εκτός των άλλων επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι πολλές ασθένειες προκαλούνται από μικρόβια, ενώ ο ίδιος δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα, τον αντιλυσσικό ορό.

Ο Παστέρ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στη Ντολ και μεγάλωσε στο Αρμπουά, εκεί που είχε το εργαστήριό του και σήμερα στεγάζεται το μουσείο του. Παιδί βυρσοδέψη, ξεχώρισε στο σχολείο, είχε φοβερό ταλέντο στη ζωγραφική, αλλά ο πατέρας του δε το θεωρούσε επικερδές επάγγελμα. Έτσι άφησε κάθε καλλιτεχνική ανησυχία και διάβαζε σκληρά. Πήγε στην Εκόλ Νορμάλ και έγινε καθηγητής φυσικής. Στα 28 του έγινε καθηγητής της Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Η παστερίωση, τα μικρόβια και η σωτηρία των γαλλικών κρασιών

Οι έρευνες του Παστέρ απέδειξαν ότι κάποιοι μικροοργανισμοί μόλυναν τα υγρά κατά τη ζύμωση. Τότε επινόησε μία διαδικασία θέρμαινε τα υγρά όπως το γάλα ώστε να σκοτώσει όλους σχεδόν τους μικροοργανισμούς που βρίσκονταν ήδη μέσα τους. Μαζί με τον Κλωντ Μπερνάρ ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή στις 20 Απριλίου 1862. Αυτή η διαδικασία ονομάσθηκε παστερίωση.

Λουί Παστέρ: Ο άνθρωπος που έσωσε τη γαλλική βιομηχανία κρασιού - εικόνα 2

Για την ιστορία, ο Ναπολέων ο Γ΄ κατέφυγε στον Παστέρ και του ζήτησε να σώσει τη βιομηχανία οίνου της Γαλλίας από ένα δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπιζε.Το καλό γαλλικό κρασί ήταν περιζήτητο σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, όσοι είχαν αμπέλια είχαν χάσει χρήματα όταν τα μπουκάλια χαλούσαν κατά τη μεταφορά. Ο Παστέρ συνειδητοποίησε ότι αυτό συνέβαινε εξαιτίας του ότι μολύνονταν. Με μια σειρά προσεκτικών πειραμάτων ανακάλυψε πως όταν το κρασί θερμαίνεται στους 55 βαθμούς, μπορούσαν να σκοτώσουν τα μικρόβια χωρίς να αλλοιώνουν ή να καταστρέφουν τη γεύση. Αυτή η διαδικασία, που αργότερα ονομάστηκε παστερίωση, έσωσε τη βιομηχανία οίνου, και εδραίωσε τη φήμη του Παστέρ. Σήμερα, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία τροφίμων.

Μουσείο Παστέρ στη γενέτειρά του
Μουσείο Παστέρ στη γενέτειρά του

Μελετώντας αργότερα τη χολέρα των πουλερικών, ο Παστέρ διαπίστωσε ότι οι παλιές καλλιέργειες μικροβίων, καθιστούν τα πουλερικά άνοσα ως προς την ασθένεια της χολέρας. Ήταν η αρχή της ιδέας του να προκαλείται ανοσία μέσω εμβολιασμών, πράγμα που είχε εφαρμοστεί παλιότερα στην περίπτωση της ευλογιάς. Ήταν ο περίφημος δαμαλισμός, μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη στην εποχή του Παστέρ.

Λουί Παστέρ: Ο άνθρωπος που έσωσε τη γαλλική βιομηχανία κρασιού - εικόνα 4

Η ανακάλυψη του Παστέρ έφερε επανάσταση στην έρευνα για τις μολυσματικές ασθένειες. Ο Παστέρ στη συνέχεια δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα μολύνοντας με τον ιό της κουνέλια και εξασθενώντας μετά τον ιό με αποξήρανση του προσβεβλημένου νευρικού ιστού. Το εμβόλιο είχε δοκιμασθεί μόνο σε 11 σκύλους πριν την πρώτη δοκιμή του σε άνθρωπο. Αυτή η δοκιμή έγινε πρόωρα από τον Παστέρ για να σώσει τη ζωή ενός εννιάχρονου αγοριού που είχε δαγκωθεί από λυσσασμένο σκύλο, του Joseph Meister, στις 6 Ιουλίου 1885. Ο Παστέρ διακινδύνευσε τη θέση του καθώς δεν ήταν γιατρός. Ο εμβολιασμός είχε θεαματική επιτυχία, αφού το παιδί απέφυγε εντελώς την ασθένεια. Μετά από αυτό, ο Παστέρ απέκτησε παγκόσμια δόξα και φήμη, και υμνήθηκε σαν ήρωας.

Λουί Παστέρ: Ο άνθρωπος που έσωσε τη γαλλική βιομηχανία κρασιού - εικόνα 5

Η επιτυχία αυτή έθεσε τα θεμέλια για την παρασκευή και πολλών άλλων εμβολίων, καθώς και στην ίδρυση του Ινστιτούτου Παστέρ, του οποίου ο ίδιος έγινε τιμητικά ο πρώτος διευθυντής. Σε πολύ νεαρή ηλικία, στα 45 του υπέστη εγκεφαλικό και παρέλυσε από την αριστερή του πλευρά. Αλλά δε σταμάτησε να εργάζεται μέχρι το τέλος της ζωής του με τρομερή αφοσίωση.

Το Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα
Το Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα

Ο Παστέρ τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής, παράσημο με το οποίο έχουν τιμηθεί μόνο 75 άνθρωποι στην ιστορία και κατέλαβε την ενδέκατη θέση στο βιβλίο του Michael H. Hart «Οι 100: μια κατάταξη των πιο σημαντικών προσώπων της Ιστορίας». Ο αστεροειδής 4804 Παστέρ (4804 Pasteur), που ανακαλύφθηκε το 1989, πήρε το όνομά του καθώς και ο μεγάλος κρατήρας Παστέρ στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ 19 Αυγ 2022 | 21:38

Washington Post: Οι Ρώσοι κατάσκοποι έπειθαν τη ρωσική ηγεσία ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη

Η εφημερίδα The Washington Post γράφει ότι παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες στην Ουκρανία οι επικεφαλής της FSB παραμένουν στις θέσεις τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ 19 Αυγ 2022 | 21:08

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟΝ NORD STREAM 1 19 Αυγ 2022 | 20:17

"Καψόνια" της Gazprom στην Ευρώπη: Κόβεται το φυσικό αέριο για τρεις μέρες από τις 31 Αυγούστου

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα διακόψει την λειτουργία του τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΞΗΡΑΣΙΑ 19 Αυγ 2022 | 19:57

Σερβία: Η στάθμη του Δούναβη έπεσε και έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΠΥΡΑ 19 Αυγ 2022 | 19:26

Συναγερμός στη Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάλμε - Δύο τραυματίες [εικόνες-βίντεο]

Πρόκειται για το εμπορικό κέντρο Emporia στο Μάλμε της Σουηδίας - Αδιευκρίνιστο αν ο δράστης συνελήφθη.

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ 19 Αυγ 2022 | 19:08
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 19 Αυγ 2022 | 19:07

Ζαπορίζια: Ο Πούτιν προειδοποιεί τον Μακρόν - Οι βομβαρδισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστια πυρηνική καταστροφή

Ο Μακρόν εξέφρασε ακόμη μια φορά στον Πούτιν την ανησυχία του για τους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια.

ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 19 Αυγ 2022 | 18:27

Το Politico βαθμολόγησε τους "γλετζέδες" ηγέτες: Από τη Σάνα Μάριν μέχρι τον Μπόρις Γέλτσιν [βίντεο]

Η κριτική επιτροπή του Politico βαθμολόγησε τις χορευτικές κινήσεις των πολιτικών ηγετών που θέλησαν να "το ρίξουν έξω".

ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 19 Αυγ 2022 | 17:22

Η απίστευτη στιγμή που πυροσβέστης δέχεται επίθεση από αλιγάτορα και επιβιώνει από θαύμα - Τρομακτικό βίντεο

Πλάνα από drone δείχνουν την απίστευτη στιγμή που πυροσβέστης δέχεται επίθεση από αλιγάτορα σε λίμνη της Φλόριντα και επιβιώνει από θαύμα παρόλο που έχασε το μισό του κρανίο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 19 Αυγ 2022 | 16:18

"Πυρά" δέχεται η Σάνα Μαρίν: Νέο βίντεο με την Φινλανδή πρωθυπουργό να χορεύει αισθησιακά με νεαρό ποπ σταρ σε κλαμπ

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δέχεται νέες πιέσεις σήμερα μετά την εμφάνιση ενός νέου βίντεο

ΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ... 19 Αυγ 2022 | 15:00

Μόσχα: Ρωσική αλυσίδα καφέ αντικατέστησε τα Starbucks - "Τα Bucks έφυγαν, τα Stars έμειναν"

Η Stars Coffee, η ρωσική αλυσίδα καφέ που αντικατέστησε την αμερικανική Starbucks, άνοιξε σήμερα το πρώτο της κατάστημα στη Μόσχα

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ FBI 19 Αυγ 2022 | 14:28

Αντζελίνα Τζολί: Οι μώλωπες μετά τον άγριο καβγά με τον Μπραντ Πιτ σε ιδιωτικό τζετ - "Είσαι καλά μαμά;"

Οι φωτογραφίες από τα τραύματα της Αντζελίνα Τζολί τα οποία φέρεται να υπέστη σε καβγά με τον πρώην σύσυγό της Μπραντ Πιτ

ΠΩΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ 19 Αυγ 2022 | 14:01

Φώκια με... τσαμπουκά στη Ν. Ζηλανδία: Μπήκε σπίτι, τρομοκράτησε τη γάτα και άραξε στον καναπέ [βίντεο]

Φώκια - εισβολέας στη Νέα Ζηλανδία τραμπούκισε τη γάτα του σπιτιού και άραξε στον καναπέ.