Λούλα από τη φυλακή: Δεν ανταλλάζω την αξιοπρέπειά μου

«Μπορεί να με φυλακίσουν για 100 χρόνια, αλλά δεν θα ανταλλάξω την αξιοπρέπειά μου για την ελευθερία μου».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λούλα από τη φυλακή: Δεν ανταλλάζω την αξιοπρέπειά μου

«Η Βραζιλία διοικείται από μια ομάδα τρελών», λέει ο φυλακισμένος πρώην Προεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ιγνάθιο Λούλα Ντα Σίλβα, σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais δηλώνοντας αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητά του.

«Φαίνεται δυνατός. Αποφασισμένος να αλλάξει το πεπρωμένο του. Η ιδέα ότι η φυλακή, με το χρόνο, θα αποδυνάμωνε τον Λούλα ντα Σίλβα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», γράφει η ισπανική εφημερίδα. «Μπορούν να συνεχίσουν να με έχουν για φυλακή για 100 χρόνια, αλλά δεν θα ανταλλάξω την αξιοπρέπειά μου για την ελευθερία μου», προειδοποιεί ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας που φυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2018, με ποινή κάθειρξης 8 ετών και 10 μηνών, κατηγορουμενος για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά σχετικά με την αγορά ενός τριώροφου σπιτιού στο Σάο Πάολο.

Ο Λούλα ντα Σίλβα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα κάποιες μικρές νίκες που του δίνουν την ελπίδα ότι θα βγει νωρίτερα από τη φυλακή. Η άδεια να δώσει αυτή τη συνέντευξη μέσα από τη φυλακή χάρη στο Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν μία από αυτές τις κατακτήσεις. Επιπλέον, η δικαιοσύνη επανεξέτασε στις 23 Απριλίου την ποινή του που μειώθηκε από 12 έτη και 1 μήνα σε 8 έτη και 10 μήνες, γεγονός που ανοίγει τη δυνατότητα στη μετατροπή της σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Σεπτέμβριο.

Οι φωνές που υπερασπίζονται τον Λούλα αυξάνονται δημοσίως εξαιτίας της διαφορετικής μεταχείρισης που κατά τη γνώμη του υπήρξε από την πλευρά της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης. «Στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, είχα πάντα την βεβαιότητα ότι υπήρχε ένας κεντρικός στόχος: να φτάσουν σε μένα. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι πρέπει να φύγω από τη Βραζιλία. Αλλά αποφάσισα να μείνω, εδώ είναι η θέση μου. Ο δικαστής που με καταδίκασε, είναι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μπολσονάρο και αυτό αποκαλύπτει εκείνους που με καταδίκασαν. Πάρα όλα αυτά δεν νιωθω μίσος, γιατί στην εποχή μας όταν νιώθεις το μίσος, πεθαίνεις πριν. Και επειδή θέλω να ζήσω μέχρι τα 120 χρόνια, θα εργαστώ σκληρά για να αποδείξω την αθωότητά μου. Κοιμάμαι κάθε μέρα με καθαρή συνείδηση. Βοήθησα να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα μου, οι άνθρωποι να ανακτήσουν την υπερηφάνεια και την αυτοεκτίμησή τους. Όσοι γεννήθηκαν στην πολιτεία Περναμπούκο (μια από τις φτωχότερες περιοχές της Βραζιλίας) και δεν πεθαίνουν από την πείνα πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους, να μην υποκύψουν. Νομίζεις ότι δεν θα ήθελα να είμαι στο σπίτι μου; Αλλά δεν με νοιάζει, γιατί αυτό που θέλω, είναι να βγω από εδώ με το κεφάλι ψηλά, όπως μπήκα. Αθώος. Θα ερθει η μέρα που οι άνθρωποι που θα με κρίνουν θα δουν τα πραγματικά στοιχεία, και όχι με βάση τα εξώφυλλα των εφημερίδων και τα ψεύτικα νέα. Απλά θέλω, για χάρη του Θεού, να κριθώ βάσει των αποδεικτικών στοιχείων. Είμαι βέβαιος ότι η αθωότητά μου θα αποδειχτεί. Αλλά ανησυχώ πολύ περισσότερο για το τι συμβαίνει με τον λαό της Βραζιλίας.

Όταν βλέπω εκείνους που με καταδίκασαν, στην τηλεόραση, γνωρίζοντας ότι είναι ψεύτες, αισθάνομαι θλίψη. Αυτό που με κρατάει ζωντανό είναι η δέσμευση προς αυτή τη χώρα, σε αυτόν τον λαό. Οι σημερινοί κυβερνώντες θέλουν να καταστρέψουν την εθνική κυριαρχία, να καταστρέψουν τις θέσεις εργασίας, να καταργήσουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση σε βάρος των συνταξιούχων.

Ο Λούλα παρακολουθεί τις ειδήσεις μέσω της τηλεόρασης που έχει στο κελί των 15 τετραγωνικών μέτρων. Δέχεται επισκέψεις κάθε εβδομάδα. Από την οικογένεια, από τους φίλους, από τους πολιτικούς, από τους δικηγόρους του. Πριν από λίγες μέρες τον επισκέφθηκε ο Ιταλός κοινωνιολόγος Ντομένικο Ντεμάσι. Οι φίλοι του εχουν συγκροτήσει μια ομάδα στήριξής του. Ειναι οι «Lullists» που τρεις φορές την ημέρα, κάθε μέρα, μαζεύονται έξω από το κτίριο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας όπου κρατείται ο Λούλα φωνάζοντας: «Γεια σου Πρόεδρε », «καλό απόγευμα...», «καληνύχτα». Φωνάζουν και έτσι ο Λούλα δεν αισθάνεται μόνος.

«Τους ακούω καθημερινά. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς μπορώ να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι έρχονται εδώ από την πρώτη μέρα της φυλάκισής μου. Όταν βγω από εδώ, θέλω να τους συναντήσω. Το πρώτο ποτήρι κρασί θα το πιω μαζί τους» λέει ο Λουλα στην El Pais.

Μας νίκησαν τα fake news

Ο Λουλα προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα μέσα από τη φυλακή στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές, αλλά προσέκρουσε σε ένα δικαστικό τοίχο.

«Οι νομικοί ήταν σίγουροι ότι η υποψηφιότητά μου δεν μπορούσε να αποτραπεί, ότι, ακόμη και αν είχα καταδικαστεί, θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος. Ήμουν σίγουρος ότι θα νικούσα μέσα από τη φυλακή. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο ρόλος των fake news στην προεκλογική εκστρατεία, τα ψέματα στο Διαδίκτυο, ήταν ένα τρελό πράγμα. Η χώρα υποτάχθηκε και κυβερνάται τώρα από μια συμμορία τρελών ... Όταν με συνέλαβαν, πρόβαλαν 80 ώρες τηλεοπτικό πρόγραμμα εναντίον μου. Και δεν κατάφεραν να με καταστρέψουν. Αυτό σημαίνει ότι το Εργατικό Κόμμα έχει πολύ μεγάλη δύναμη, δεν έχει καταστραφεί αν και έχει χάσει τις εκλογές . Έδειξε ότι είναι το μοναδικό κόμμα που υπάρχει στη χώρα αυτή ως πολιτικό κόμμα».

Αναφορικά με τις σημερινές εκλογές στην Ισπανία ο Λούλα εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα κερδίσουν οι Σοσιαλιστές και οι Ποδέμος. Η ενίσχυση της Δεξιάς στον κόσμο θα σημάνει την αποδυνάμωση της πολιτικής».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ο Λούλα λέει ότι «προφανώς, δεν συμφωνώ με την οικονομική πολιτική της Βενεζουέλας, νομίζω ότι είναι ένα λάθος. Αλλά ακόμη περισσότερο διαφωνώ με την κυβέρνηση της Βραζιλίας που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό. Ειναι ντροπή. Έφεραν τη Βραζιλία στο χαμηλότερο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Να αφήσουμε τους ανθρώπους στη Βενεζουέλα να επιλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους. Αν θέλουν να βγουν έξω στους δρόμους για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αφήστε τους να βγουν έξω, αλλά θα είναι ο λαός και όχι ο Τραμπ που θα ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», λέει ο Λούλα.

Πηγή: El Pais / AΠE - MΠE

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ 14 Οκτ 2020 | 16:29

Ποιος είναι ο γρίφος στην Ευρωβουλή για τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού: Μπορεί να πληρώνεται στη φυλακή

Πιθανό να πληρώνεται ως ευρωβουλευτής στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ 14 Οκτ 2020 | 08:00

Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που επιχειρηματίας πυροβολεί και σκοτώνει τρεις ληστές στη Βραζιλία

Ανταλλαγή πυροβολισμών επιχειρηματία με ληστές στη Βραζιλία. Η στιγμή που σκοτώνονται οι ληστές.

ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ 13 Οκτ 2020 | 11:10

Δίκη Χρυσής Αυγής - Η εισαγγελέας προτείνει 13 χρόνια φυλακή για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και σια - Ισόβια στον Ρουπακιά

Αντιμέτωπη με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές είναι η διευθυντική ομάδα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ 13 Οκτ 2020 | 07:19

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 11 οι ποινές - Ποιοι θα περάσουν την πόρτα της φυλακής

Στις 11 το πρωί η Εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα προτείνει τις ποινές - Η αναστολή που θα κρίνει πόσοι και ποιοι θα μπουν στη φυλακή

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 12 Οκτ 2020 | 16:27

Κρήτη: Τριάντα μήνες από το δικαστήριο στον νταή μπαμπά που χτύπησε τον 10χρονο γιο του - Αγωνία για το παιδί

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή στον πατέρα που χτύπησε βίαια τον γιο του στην Κρήτη

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 08 Οκτ 2020 | 11:13

Βραζιλία-κορονοϊός: Η χώρα ξεπέρασε το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων

Παρά τους 150.000 νεκρούς η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να επιβραδύνεται.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Οκτ 2020 | 13:18

Ποια στελέχη της Χρυσής Αυγής θα πάνε φυλακή: Ποινές έως και 15 χρόνια- Από τι θα κριθεί

Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα οδηγηθούν άνευ απροόπτου στον Κορυδαλό

"ΦΙΛΟΣ" ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ 28 Σεπ 2020 | 14:02

Γιάφκα στο Κουκάκι: Προφυλακίζεται ο 42χρονος, ελεύθεροι οι άλλοι δύο

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ο 42χρονος συλληφθέντας στη Γιάφκα στο Κουκάκι.

Η ΧΩΡΑ ΘΡΗΝΕΙ 140.000 ΝΕΚΡΟΥΣ 25 Σεπ 2020 | 08:24
ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ 20 Οκτ 2020 | 17:11

Σάλος στη Δανία για τα σεξουαλικά σκάνδαλα: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Κοπεγχάγης - Πιέζεται ο ΥΠΕΞ που έκανε σεξ με 15χρονη

Η κυβέρνηση της Δανίας κλονίζεται από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ 20 Οκτ 2020 | 15:33

Παρίσι: Βίντεο - σοκ από τη στιγμή της εξουδετέρωσης του τζιχαντιστή που αποκεφάλισε τον δάσκαλο

Καρέ - καρέ η στιγμή της εξουδετέρωσης του τζιχαντιστή που αποκεφάλισε τον δάσκαλο στο Παρίσι

Ο ΠΕΤΕΡ ΜΑΝΤΣΕΝ 20 Οκτ 2020 | 14:50

Δανία: Κινηματογραφική απόδραση του εφευρέτη που διαμέλισε δημοσιογράφο μέσα σε υποβρύχιο

Απόδραση στη Δανία από τον εφευρέτη που διαμέλισε δημοσιογράφο μέσα σε υποβρύχιο - Τελικά τον έπιασαν οι Αρχές

Η ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ 20 Οκτ 2020 | 11:47

Γαλλία: Το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στον καθηγητή που αποκεφάλισε ισλαμιστής

Ο δολοφονημένος καθηγητής Σαμιέλ Πατί θα τιμηθεί μετά θάνατον με το μετάλλιο της "Λεγεώνας της Τιμής".