Μάγκνα Κάρτα, ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών

Πριν από 801 χρόνια, η Magna Carta μας έδωσε την πρώτη έννοια μιας κοινωνίας που διέπεται από το κράτος δικαίου, ένα σημαντικό βήμα της ανθρωπότητας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάγκνα Κάρτα, ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών

Στις 15 Ιουνίου 1215 ο Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας, παραχώρησε στους εξεγερμένους βαρώνους (αστούς και αρχιερείς) της νησιωτικής μοναρχίας έναν καταστατικό χάρτη δικαιωμάτων: Τη Magna Carta.

Η Μάγκνα Κάρτα είναι η πρώτη μεσαιωνική καταγραφή της ιδέας ότι ο μονάρχης μπορεί να υπόκειται σε έλεγχο και περιορισμούς από τους υπηκόους του. Μέσω των πολλαπλών αναθεωρήσεων τον 13ο αιώνα, υπήρξε ένα κείμενο που ενέπνευσε όσους θεμελίωσαν τη συνταγματική μοναρχία της Βρετανίας τον 16ο και 17ο αιώνα, επηρέασε τους συγγραφείς του Αμερικανικού Συντάγματος και έως σήμερα θεωρείται η κορυφαία συμβολή της Αγγλίας στη Δημοκρατία.

Μάγκνα Κάρτα, ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών

Ο χάρτης όριζε ότι ο Μονάρχης , όπως και όλοι οι υπήκοοί του, υπόκειτο πλέον σε ένα κράτος δικαίου. Σύμφωνα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, γνωστό ιστορικό και πρωθυπουργό της Αγγλίας τον 20ό αιώνα, η Μάγκνα Κάρτα προέβλεπε «ένα

Μάγκνα Κάρτα, ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών - εικόνα 2

σύστημα πολλαπλών ελέγχων το οποίο προσέδιδε στη μοναρχία την απαραίτητη δύναμή της, αλλά απέτρεπε την κατάχρησή της από κάποιον τύραννο ή παράφρονα». Αλλά τι σήμαινε αυτό το έγγραφο για το μέσο άνθρωπο; Εκείνη την εποχή, πολύ λίγα πράγματα. Η Μάγκνα Κάρτα ανέλυε μόνο τα δικαιώματα των «ελευθέρων»—στην πραγματικότητα μιας κάπως κλειστής ομάδας, οι οποίοι αποτελούσαν τότε τη μειονότητα.

Στη Μάγκνα Κάρτα στην οποία απαριθμούνται αυτά που αργότερα θεωρήθηκαν ως ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα σε αυτά, το δικαίωμα της εκκλησίας να μην υφίσταται κυβερνητικές επεμβάσεις, το δικαίωμα όλων των ελεύθερων πολιτών να κατέχουν και να κληροδοτούν περιουσία και να προστατεύονται από υπέρμετρη φορολογία. Εδραίωσε το δικαίωμα στις χήρες που είχαν περιουσία να επιλέγουν να μη ξαναπαντρεύονται και εγκαθίδρυσε αρχές νόμιμων διαδικασιών και ισότητα ενώπιον του νόμου. Περιείχε επίσης προβλέψεις για την απαγόρευση της δωροδοκίας και τις παραβάσεις καθήκοντος των αξιωματούχων.

Μάγκνα Κάρτα, ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών - εικόνα 3

«Από ενωρίς», γράφει η εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, η Μάγκνα Κάρτα «αποτέλεσε σύμβολο και σύνθημα αγώνα εναντίον της καταπίεσης, καθώς η καθεμιά από τις επόμενες γενεές έβλεπε στο κείμενο αυτό μια προστασία των δικών της απειλούμενων ελευθεριών». Αντικατοπτρίζοντας αυτή τη σπουδαιότητα, κάθε συνεδρίαση του Αγγλικού Κοινοβουλίου άνοιγε με την επαναβεβαίωση της Μάγκνα Κάρτα. Οι δικηγόροι στην Αγγλία του 17ου αιώνα χρησιμοποιούσαν άρθρα από τη Μάγκνα Κάρτα ως βάση για προνόμια όπως η δίκη από ενόρκους, το χάμπεας κόρπους,* η ισότητα ενώπιον του νόμου, η αποφυγή αυθαίρετης σύλληψης και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της φορολογίας. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Βρετανό πολιτικό Γουίλιαμ Πιτ, η Μάγκνα Κάρτα ήταν μέρος της “Βίβλου του Αγγλικού Συντάγματος”.

Οι Πίλγκριμ, οι οποίοι έφυγαν από την Αγγλία το 1620 με προορισμό την Αμερική, πήραν μαζί τους ένα αντίγραφο της Μάγκνα Κάρτα. Το 1775, όταν οι βρετανικές αποικίες στην Αμερική εξεγέρθηκαν επειδή φορολογούνταν χωρίς να εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, η τότε συνέλευση της σημερινής πολιτείας της Μασαχουσέτης δήλωσε ότι τέτοιου είδους φορολογία παραβίαζε τη Μάγκνα Κάρτα. Μάλιστα, η επίσημη σφραγίδα της Μασαχουσέτης που χρησιμοποιούνταν εκείνον τον καιρό απεικόνιζε έναν άντρα ο οποίος κρατούσε στο ένα χέρι το σπαθί και στο άλλο τη Μάγκνα Κάρτα.

Μάγκνα Κάρτα, ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών - εικόνα 4

Όταν οι εκπρόσωποι του νεοσύστατου έθνους συναντήθηκαν για να ετοιμάσουν το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υποστήριξαν την αρχή της ελευθερίας υπό το νόμο. Η αμερικανική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων απορρέει από την αποδοχή αυτής της αρχής. Έτσι λοιπόν, το 1957 και σε αναγνώριση της Μάγκνα Κάρτα, ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος ανήγειρε στο Ράνιμιντ ένα μνημείο με την επιγραφή: «Σε Ενθύμηση της Μάγκνα Κάρτα—Σύμβολο της Ελευθερίας υπό το Νόμο».

Η ιστορία της Μάγκνα Κάρτα δείχνει πόσο βαθιά ποθεί η ανθρωπότητα την ελευθερία. Παρ’ όλες τις ευγενείς φιλοδοξίες, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν σήμερα να απειλούνται σε πολλές χώρες με τις κυβερνήσεις να έχουν επανειλημμένα αποδειχτεί ανίκανες να εγγυηθούν ελευθερία για όλους.

Μάγκνα Κάρτα, ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών - εικόνα 5

Η Μάγκνα Κάρτα θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά νομικά έγγραφα στην εξέλιξη της σύγχρονης δημοκρατίας. Σωζόμενα πρωτότυπα βρίσκονται στον καθεδρικό ναό του Salisbury στη νοτιοδυτική Αγγλία και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο. Στα Εθνικά Αρχεία στην Ουάσιγκτον υπάρχει μια Μάγκνα Κάρτα του 1297, για την οποία φημολογείται ότι ήταν το πρώτο αντίτυπο που είχε τοποθετηθεί στο επίσημο νομικό μητρώο στη Βρετανία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΑΝΑΡΙ-ΣΙΡ-ΜΕΡ 07 Δεκ 2021 | 13:22

Γαλλία: Κατάρρευση πολυκατοικίας μετά από έκρηξη - Έρευνες για πέντε άτομα που ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια

Τριώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη νότια Γαλλία έπειτα από έκρηξη. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Έρευνα για εγκλωβισμένους.

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ" 07 Δεκ 2021 | 11:23

Γερμανία: Την Τετάρτη εκλέγεται καγκελάριος ο Σολτς - Επεσαν οι υπογραφές της τρικομματικής συμφωνίας

Το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επέλεξαν το Κέντρο "Futurium", ως χώρο φιλοξενίας της τελετής. Την Τετάρτη εκλέγεται ο Σολτς.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΕΤ ΤΙΛ 07 Δεκ 2021 | 10:09

Τέλος στην εμβληματική έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον φόνο του μαύρου εφήβου το 1950 στον Μισισιπή

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε είχε ανοίξει ξανά την έρευνα για τη δολοφονία του μαύρου εφήβου μετά την κυκλοφορία βιβλίου.

ΑΠΟ ΤΑ 211 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΑ 130 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟ 2022 07 Δεκ 2021 | 09:19

Χάος στην Τουρκία: Μαχαίρι στον προϋπολογισμό μετά από την κατάρρευση της λίρας - Στο Κατάρ κυνηγά επενδύσεις ο Ερντογάν

Στο Κατάρ για επενδύσεις πήγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη κατάρρευση της τουρκικής λίρας, για να φέρει "ζεστό χρήμα" στη χώρα.

"ΣΚΙΑ" ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ 07 Δεκ 2021 | 08:36

Μετά τη Μέρκελ, φεύγει και ο Ζάιμπερτ: Τέλος εποχής και για τον μακροβιότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, αν όχι σε όλο τον δυτικό κόσμο. Πάνω από 11 χρόνια στη θέση του.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 07 Δεκ 2021 | 08:08

Γαλλία: Έκτροπα σε προεκλογική συγκέντρωση του ακροδεξιού Ζεμούρ

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ερίκ Ζεμούρ.

ΜΕΛΕΤΗ 07 Δεκ 2021 | 07:06

ΠΟΥ: "Στοπ" στην θεραπεία κατά του κορονοϊού με πλάσμα αίματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μη χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19

25 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 06 Δεκ 2021 | 21:54

Κορονοϊός-Νέα μέτρα στη Γαλλία: Κλείνουν νυχτερινά κέντρα για 4 εβδομάδες, τι προβλέπεται για σχολεία και τηλεργασία

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕΣΩ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 20:26

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν για οικονομικές κυρώσεις - Αν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν θα μιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΑΣ 06 Δεκ 2021 | 20:13

Ισπανία: 68 γιατροί και νοσηλευτές πήγαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι και έφυγαν με κορονοϊό - Ολοι εργάζονται σε ΜΕΘ

Εξήντα οκτώ γιατροί και νοσηλευτές σε ΜΕΘ βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό αφού παρέστησαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΜΠΙΛ ΝΤΕ ΜΠΛΑΖΙΟ 06 Δεκ 2021 | 18:04

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 27 Δεκεμβρίου

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ 06 Δεκ 2021 | 15:26

Υπόθεση Επστάιν: "Στριμωγμένη" η Γκίλεν Μάξγουελ που στρατολογούσε ανήλικες - Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα "μασάζ"

Η 59χρονη Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολόγησε και προσέγγισε τέσσερα ανήλικα κορίτσια προκειμένου να τα εκμεταλλευθεί σεξουαλικά ο Επστάιν

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 06 Δεκ 2021 | 15:21

Κύπρος: "Τις σκότωσα γιατί κορόιδευαν την καταγωγή μου" υποστήριξε ο δράστης της άγριας δολοφονίας των δύο Ρωσίδων

"Κορόιδευαν την καταγωγή μου. Θόλωσα, όπλισα το κυνηγετικό και τις πυροβόλησα πισώπλατα", είπε ο 32χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία των δύο Ρωσίδων.