Follow us

Μακελειό στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυροβολισμούς - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλου στην πόλη Λιούιστον, στην πολιτεία Μέιν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μακελειο ηπα

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη σε αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλου στην πόλη Λιούιστον, στην πολιτεία Μέιν των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Αυτή είναι η αναθεωρημένη εκτίμηση για τον τραγικό απολογισμό μετά το νέο αυτό μακελειό.

Νωρίτερα, τοπικός αιρετός είχε δηλώσει τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι νεκροί ήταν 22.

"Έχουμε 22 επιβεβαιωμένους νεκρούς και πολλούς, πάρα πολλούς τραυματίες" είχε πει τις πρώτες ώρες μετά το μακελειό ο Ρόμπερτ Μακάρθι, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη περίπου 35.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων βόρεια από το Πόρτλαντ.

Τον ίδιο απολογισμό είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο πηγές του στις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την κυβερνήτη του Μέιν, Τζάνετ Μιλς, καθώς και μέλη του Κογκρέσου από την πολιτεία, προσφέροντας την πλήρη υποστήριξη των ομοσπονδιακών αρχών στις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετά το μακελειό, που χαρακτήρισε φρικιαστικό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ο φερόμενος ως δράστης, λευκός οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι, διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη και η αστυνομία έχει εξαπολύσει "ανθρωποκυνηγητό" για τον εντοπισμό του, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Facebook φωτογραφίες που τον εικονίζουν με καστανόχρωμο χούντι, σκούρο μπλε παντελόνι κάργκο και με τουφέκι εφοδιασμένο με σκοπευτικό στα χέρια, έτοιμο να ρίξει.

Αργότερα, ανακοίνωσαν πως πιστεύουν ότι ο ύποπτος είναι ο Ρόμπερτ Καρντ, 40 ετών, χωρίς να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες ούτε να κάνουν κάποια εκτίμηση για τα κίνητρά του.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τοποθεσίες: αίθουσα μπόουλινγκ και πάρτι, εστιατόριο-μπαρ και εφοδιαστικό κέντρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Οι αρχές, που απηύθυναν σύσταση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία SUV λευκού χρώματος, ζητώντας από τους πολίτες να μην έλθουν σε επαφή με τον κάτοχό του και να επικοινωνήσουν μαζί τους αν το δουν.

Τα δημόσια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της σχολικής διεύθυνσης της περιοχής.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ

Η χθεσινή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση του είδους στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο, κυρίως μεξικανούς και λατινοαμερικάνους, διαπράττοντας –σύμφωνα με τις αρχές– έγκλημα ρατσιστικού μίσους.

Η φονικότερη επίθεση ενόπλου στην αμερικανική ιστορία διαπράχτηκε στο Λας Βέγκας το 2017, όταν άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια άνοιξε πυρ από δωμάτιο σε υψηλό όροφο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας. Απολογισμός: 58 νεκροί.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων στην επικράτειά τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της διάδοσης τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.

Είναι τα λεγόμενα mass shootings –οι επιθέσεις ενόπλων με τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης– αυτά που σοκάρουν περισσότερο και μένουν χαραγμένα στη μνήμη των Αμερικανών, ενώ, κάθε φορά, αναδεικνύουν το πελώριο ιδεολογικό χάσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών όταν τίθεται το ζήτημα πώς πρέπει να προλαμβάνονται τέτοιες τραγωδίες.

Η πρόσφατη αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη σφαγές αυτής της φύσης, που δεν αφήνουν αλώβητο κανέναν απολύτως χώρο της καθημερινής ζωής: ούτε τους χώρους εργασίας, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα σούπερ μάρκετ, ούτε τα νυχτερινά κέντρα, ούτε τους δημόσιους δρόμους, ούτε τα μέσα συγκοινωνίας, ούτε τα σχολεία.

Παρά τις πολλές μαζικές κινητοποιήσεις, ακόμη και ενός εκατομμυρίου και πλέον διαδηλωτών, στην πορεία των ετών, το αμερικανικό Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε φιλόδοξο νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, καθώς πολλά μέλη του επηρεάζονται από το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA, το μεγαλύτερο του είδους στην Αμερική.

Στις ΗΠΑ, όπου η οπλοκατοχή θεωρείται από εκατομμύρια πολίτες θεμελιώδες και αναπόσπαστο συνταγματικό τους δικαίωμα, οι μόνες πρόσφατες νομοθετικές πρόοδοι ήταν εντελώς οριακές, ιδίως η διεύρυνση των ελέγχων του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" 14 Μαϊ 2024 | 19:05

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ: Πάρτε πίσω τις αυξήσεις στους δασμούς - Θα επηρεαστούν σοβαρά οι διμερείς μας σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, για να "προστατευτούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι"

ΗΠΑ 14 Μαϊ 2024 | 00:09

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: "Ενθαρρύνουμε την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο"

"Η δουλειά των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και η παρουσία μας στο Αιγαίο, ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου".

ΘΕΟΜΗΝΙΑ 11 Μαϊ 2024 | 16:28
ΤΡΑΓΩΔΙΑ 11 Μαϊ 2024 | 11:36

Αγία Πετρούπολη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση του λεωφορείου σε ποτάμι - Επτά οι νεκροί

Οι ρωσικές αρχές ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ο οδηγός του λεωφορείου έχει ήδη συλληφθεί.

ΜΑΓΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11 Μαϊ 2024 | 10:53

Γεωμαγνητική καταιγίδα "χτυπά" τη Γη: Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από το Βόρειο Σέλας σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Μπροστά σε ένα σπάνιας ομορφιάς θέαμα ήρθαν εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 10 Μαϊ 2024 | 08:08

Γιατί η Miss USA και η Miss Teen USA παραιτήθηκαν από τους τίτλους τους - "Φορούσαν αγκάθινες κορώνες"

"Φορούσαν αγκάθινες κορώνες", λένε πηγές από τον χώρο των καλλιστείων για τις δύο Miss που απαρνήθηκαν τους τίτλους τους για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Μαϊ 2024 | 22:18

Βύρωνας: Μαφιόζικο χτύπημα με έναν 32χρονο νεκρό - Τον γάζωσαν μέσα σε αυτοκίνητο μπροστά στη γυναίκα και το παιδί του

Οι δράστες άνοιξαν πυρ και πυροβόλησαν μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρισκόταν ο άνδρας μαζί με μια γυναίκα, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τσαλδάρη, στον Βύρωνα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 09 Μαϊ 2024 | 21:46

Επιμένει ο Λευκός Οίκος: Μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα νικήσει τη Χαμάς

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά θα χρειαστεί ηγετική στάση και στις δύο πλευρές" τόνισε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι

ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ 09 Μαϊ 2024 | 20:07

Σκληρή απάντηση Νετανιάχου σε Μπάιντεν: "Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια" - Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα

Το Ισραήλ συνεχίζει χωρίς καμία αλλαγή στα σχέδιά του για τη Ράφα και ολόκληρη τη Γάζα - Τέλος τα σενάρια για τη λήξη των εχθροπραξιών με τη Χαμάς - Η απάντηση στη μη παράδοση πυρομαχικών από τις ΗΠΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ 09 Μαϊ 2024 | 07:05

Γάζα: Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ - Οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης στη Ράφα

Ο Νετανιάχου απειλεί εδώ και καιρό ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν κρύβονται οι "τελευταίες" μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 08 Μαϊ 2024 | 23:11

Μοντέλο έπαθε Σύνδρομο Τοξικού Σοκ από ταμπόν - Της ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια - "Κανείς δεν είναι αλώβητος"

Μια νέα γυναίκα έχασε και τα δύο πόδια της εξαιτίας ενός ταμπόν - Το επικίνδυνο Σύνδρομο Τοξικού Σοκ - Ποια είναι τα συμπτώματα

ΕΡΕΥΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 21:56

Απίστευτο: Παράσιτο έφαγε μέρος του εγκεφάλου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Στο έγγραφο των New York Times, που χρονολογείται από το 2012, ο αντίπαλος των Τραμπ και Μπάιντεν αναφέρει ότι οι γιατροί διέγνωσαν ότι "ένα σκουλήκι μπήκε στον εγκέφαλό του, έφαγε ένα μέρος και πέθανε"

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ 08 Μαϊ 2024 | 15:21

Τι κάνει σήμερα η πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς- Ο γάμος με τον συμπρωταγωνιστή της σε ταινίες ενηλίκων και το ράντσο- δώρο

Η 45χρονη πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς γνωρίστηκε με τον Τραμπ το 2006. Σήμερα, είναι το πρόσωπο κλειδί στην πιο σημαντική δίκη με κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο.