Follow us

Μακρόν και Σολτς υποδέχτηκαν τον Ζελένσκι στο Παρίσι - Ζητά μαχητικά από την ΕΕ ο Ουκρανός πρόεδρος

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Ζελένσκι με τον Μακρόν.Το Κίεβο θέλει πάση θυσία μαχητικά αεροσκάφη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβούν μαζί σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες από το Παρίσι για να παραστούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες αναμένονται στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στη βέλγικη πρωτεύουσα.

Ο Ζελένσκι πραγματοποιεί αιφνιδιαστική περιοδεία στην Ευρώπη από χθες Τετάρτη. Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έπειτα από μια πρώτη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο.

Χθες Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στη Βρετανία, την πιο στενή του σύμμαχο μετά τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Στη συνέχεια έφτασε τη Γαλλία, όπου δείπνησε με τον Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από το Λονδίνο και το Παρίσι να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη "το συντομότερο δυνατό” προκειμένου να απωθηθεί η ρωσική επίθεση.

Ένα μήνυμα που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την επίσκεψή του στην βέλγικη πρωτεύουσα.

Μακρόν και Σολτς υποδέχτηκαν τον Ζελένσκι στο Παρίσι - Ζητά μαχητικά από την ΕΕ ο Ουκρανός πρόεδρος

Αν και ο Ζελένσκι δεν είναι πιθανό να λάβει άμεσα δεσμεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, η επίσκεψη αυτή στις Βρυξέλλες του δίνει την ευκαιρία να απευθυνθεί πρόσωπο με πρόσωπο στους Ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες ο Μακρόν και ο Σολτς απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά δεσμεύθηκαν να εξακολουθήσουν να τη στηρίζουν, και στρατιωτικά, "για όσο καιρό χρειαστεί”, "μέχρι τη νίκη”.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπενθύμισε τις κοινές γαλλογερμανικές προσπάθειες να πειστεί η Ρωσία να σταματήσει την επίθεση της κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο λαός, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντιστέκονται με μεγάλο κουράγιο στη ρωσική εισβολή. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, είπε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους εταίρους και στους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, είπε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. Επιδίωξη μας είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης, κατέληξε ο Μακρόν, τονίζοντας πως η Ρωσία ούτε πρέπει ούτε μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε ηρωική την αντίσταση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι "αξίζει τη βοήθεια της Ευρώπης και των συμμάχων της". Επιβεβαίωσε και αυτός ότι η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι αύριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά αυτοπροσώπως σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Ουκρανία ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη, είπε ο Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ρωσία "δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό τον πόλεμο".

"Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παιχνίδι και έτσι βλέπω τις συνομιλίες μας σήμερα”, τόνισε ο Ζελένσκι από την πλευρά του. "Όσο πιο σύντομα αποκτήσουμε βαρέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και οι πιλότοι μας αποκτήσουν σύγχρονα αεροσκάφη (…) τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα”, πρόσθεσε.

Οι δυτικές χώρες μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να προσφέρουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Διαβάστε Επίσης

Ένταξη στην ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε λίγους μήνες. Ο Σολτς φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες του Κιέβου από το Παρίσι χθες όταν δήλωσε "πηγαίνω με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες: η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια”.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι "απολύτως βέβαιο ότι η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ληφθεί φέτος”.

Ζελένσκι - Μακρόν - Σολτς

Αν και κάποιες χώρες της ΕΕ θέλουν να προσφέρουν στην Ουκρανία μια ενίσχυση του ηθικού της, η οποία θα προερχόταν από την έναρξη αυτών των συνομιλιών, άλλες είναι πιο επιφυλακτικές. Έχουν υπογραμμίσει ότι τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως να έχουν πατάξει τη διαφθορά, προτού μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στις Βρυξέλλες σήμερα είναι πιθανό να συζητηθεί και το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Σολτς επεσήμανε χθες ότι η ΕΕ θα σκληρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ξανά, κοντά στην πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 21 Μαρ 2023 | 16:18

"Ούτε διάλυση της Βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα" - Τι είπε ο Μακρόν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

O Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και ότι ούτε θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα ή ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 21 Μαρ 2023 | 10:09

Οργή στη Γαλλία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό - Συνέντευξη Μακρόν αφού "επέζησε" μετά τις δύο προτάσεις μομφής

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δίνει συνέντευξη την Τετάρτη τη στιγμή που η χώρα είναι βυθισμένη στην οργή για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 21 Μαρ 2023 | 09:29

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταστράφηκαν ρωσικοί πύραυλοι από έκρηξη στην Κριμαία

Η έκρηξη στην Κριμαία οφειλόταν σε UAVs φορτωμένα εκρηκτικά και θραύσματα και έπληξαν πολιτικές εγκαταστάσεις.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 20 Μαρ 2023 | 20:16

Μεγάλη "ανάσα" για τον Μακρόν: Καταψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής για τη σύνταξη στα 64

Σε πολιτική κρίση η Γαλλία παρά την αποψινή "επιβίωση" Μακρόν - Η επόμενη μέρα.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΠΔ 20 Μαρ 2023 | 18:04

Εγκάρδια συνάντηση Πούτιν - Σι στο Κρεμλίνο: "Αγαπητέ μου φίλε Βλαδίμηρε..."

Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις στην ανεπίσημη συνάντηση των δύο ηγετών Κίνας και Ρωσίας στο Κρεμλίνο

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 20 Μαρ 2023 | 15:35

Η ώρα της κρίσης για τον Μακρόν και τη Γαλλία: Τι θα συμβεί αν χάσει την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής μετά την οργή για την αύξηση των συντάξεων στα 64 χρόνια με προεδρικό διάταγμα, ο Εμανουέλ Μακρόν - Τι μπορεί να συμβεί

20 Μαρ 2023 | 12:29

Ξαφνική συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία.

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 20 Μαρ 2023 | 10:01

Συνάντηση κορυφής Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα - Θέση διαμεσολαβητή για τον πόλεμο στην Ουκρανία θέλει η Κίνα

Η τριήμερη επίσημη αυτή επίσκεψη στη Ρωσία, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Σι στη Μόσχα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

ΚΤΙΘΗΚΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 20 Μαρ 2023 | 09:15

Κεστεκίδειο: Αντιδράσεις για το ξαφνικό κλείσιμο του μοναδικού ελληνικού σχολείου στις Βρυξέλλες [βίντεο]

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος το Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες, με 159 μαθητές, κλείνει, λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ 20 Μαρ 2023 | 07:43

Σε αναβρασμό η Γαλλία - Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής σήμερα ο Μακρόν

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 19 Μαρ 2023 | 23:41

Πούτιν: Ικανοποίηση για την πρόθεση της Κίνας να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην κρίση στην ουκρανία

"Οι ρωσοκινεζικές σχέσεις έχουν φθάσει στο κορυφαίο σημείο της ιστορίας τους και συνεχίζουν να ενισχύονται" τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 19 Μαρ 2023 | 13:49
ΑΝΑΛΥΣΗ 19 Μαρ 2023 | 13:36

Σε αδιέξοδο ο Μακρόν: Η χειρότερη κρίση της θητείας του και η "παγίδα" της Μαρί Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμφίβολα διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδο της θητείας του στην προεδρία της Δημοκρατίας - Πώς το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικό χάος στη Γαλλία