Μακρόν: Ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών

Η αρχική περίοδος χάριτος μετά την πανηγυρική εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία αποτελεί παρελθόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μακρόν: Ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών

Η αρχική περίοδος χάριτος μετά την πανηγυρική εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία αποτελεί παρελθόν. Μετά από 100 μέρες θητείας οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν με ολοένα πιο κριτική στάση τον πρόεδρό τους. Μόλις 36% των ψηφοφόρων είναι σήμερα ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Μακρόν, δείχνει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop. Έτσι ο άνθρωπος που ενσάρκωσε την ελπίδα πολλών γάλλων πολιτών υποχωρεί στην αντίστοιχη περίοδο (σ.σ. πρώτες 100 μέρες) ακόμη χαμηλότερα από τους επικριθέντες από τον λαό προκατόχους του, Νικολά Σαρκοζί (66%) και Φρανσουά Ολάντ (55%). Άκρως ανησυχητική εξέλιξη για τον γάλλο πρόεδρο, την ώρα που μερίδα του γαλλικού Τύπου κάνει λόγο για «ελεύθερη πτώση» του Μακρόν.

Πέρα από ορισμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, σημείο κριτικής αποτελεί και η προσωπικότητα του Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο ορισμένοι αναλυτές επιρρίπτουν τάσεις αυταρχισμού. Το γεγονός ότι ο 39χρονος πρόεδρος υπονόμευσε δημόσια τον παραιτηθέντα στο μεταξύ αρχηγό του Γαλλικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέρ, μετά την κριτική του τελευταίου στις κυβερνητικές περικοπές των στρατιωτικών δαπανών, δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στην κοινή γνώμη.

Νέα πολιτική κουλτούρα

Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν διετέλεσε σύμβουλος και υπουργός Οικονομίας υπό τον Φρανσουά Ολάντ, σύνθημα του προεκλογικού του αγώνα έγινε η ρήξη με την πολιτική ελίτ της Γαλλίας, η οποία κατά τη γνώμη πολλών ψηφοφόρων χρησιμοποιούσε το κράτος για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Στις αρχές Αυγούστου η Γαλλική Εθνοσυνέλευση κατήργησε σειρά βουλευτικών προνομίων, όπως για παράδειγμα ειδικούς όρους για την ασφάλισή τους σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή ανεργίας. Ο λεγόμενος νόμος για την επιβολή κανόνων ηθικής στην πολιτική ζωή της Γαλλίας δεν στοχεύει να θέσει περιορισμούς μόνο στα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ούτε οι αξιωματούχοι κατώτερων κλιμακίων επιτρέπεται στο εξής να απασχολούν ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες μέλη της οικογένειάς τους. Πάντως η συντηρητική αντιπολίτευση επιδιώκει να ακυρώσει τον νόμο στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, επειδή θεωρεί ότι αντιβαίνει στην απαγόρευση των διακρίσεων. Οι γάλλοι δικαστές αναμένεται να αποφανθούν το αργότερο εντός Σεπτεμβρίου.

Επώδυνες περικοπές για τους πολίτες

Ωστόσο, ο περιορισμός των βουλευτικών προνομίων εξυπηρετεί βεβαίως και τη σκοπιμότητα να μειωθούν οι αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις θυσίες που σχεδιάζει τους ζητήσει τα επόμενα χρόνια η γαλλική κυβέρνηση. Πυρήνας του πρώτου γύρου μεταρρυθμίσεων είναι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Το κράτος σκοπεύει να μειώσει την επιρροή του σε αυτό το πεδίο αφήνοντας περισσότερες αρμοδιότητες και δυνατότητες λήψης αποφάσεων σε εργοδότες και συνδικάτα. Η χαλάρωση του εργατικού δικαίου επιδιώκει να ωθήσει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε να μειωθεί η υψηλή για τα δεδομένα της χώρας ανεργία. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να ξεκαθαριστούν στο τέλος Αυγούστου. Η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο στην κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ τα μέτρα χαλάρωσης των εργασιακών σχέσεων μέσω διατάγματος, χωρίς να απαιτείται πλέον ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Οι εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος για συνταξιούχους και ανέργους παραπέμφθηκε από τον γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ στο 2018.

Πάντως η γαλλική κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας για συμμόρφωση της χώρας με τα κριτήρια του Μάαστριχτ για ανώτατο όριο 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα οποία παραβίαζε τα τελευταία χρόνια η Γαλλία. Προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους ήδη από φέτος απαιτείται άμεση περικοπή των κρατικών δαπανών. Εκτός από τις στρατιωτικές δαπάνες, στη λίστα των μειώσεων βρίσκεται και η χρηματοδότηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προβαίνει και σε περικοπές κοινωνικών δαπανών. Όπως η μείωση του επιδόματος κατοικίας για δικαιούχους που έχουν ανάγκη κατά πέντε ευρώ μηνιαίως από τον προσεχή Οκτώβριο. Το μέτρο έχει προκαλέσει σφοδρές διαμαρτυρίες και ενδέχεται να είναι ένας από τους λόγους που επλήγη η δημοτικότητα του Μακρόν.

Την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στη χώρα τις είχαν αναγνωρίσει ακόμη και οι προκάτοχοι του γάλλου προέδρου, ωστόσο λύγισαν υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων και εσωκομματικών τους αντιπάλων. Από αυτή την άποψη τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Τα μετριοπαθή συνδικάτα έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της κυβέρνησης και η σχετικά άπειρη πολιτική κοινοβουλευτική ομάδα του νεότευκτου κόμματος του Μακρόν «Η Δημοκρατία Εμπρός» παραμένει πειθαρχημένη στην επίσημη γραμμή, ενώ δεν απειλείται από την αντιπολίτευση. Με αγωνία αναμένεται το ρεύμα στήριξης που θα δημιουργήσει το ριζοσπαστικό συνδικάτο CGT μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα στην οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πανεθνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο Μακρόν και η Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Εμανουέλ Μακρόν διαλαλούσε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της ΕΕ. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει κινητικότητα σε αυτό το πεδίο. Δράση προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να αναληφθεί μόνο εφόσον έχει σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Πάντως η αυτοπεποίθηση που ακτινοβολεί ο Εμανουέλ Μακρόν στις δημόσιες ευρωπαϊκές του εμφανίσεις και στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες αφήνουν θετικές εντυπώσεις στον γαλλικό λαό.

Πηγή: Deutsche Welle

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΡΙΝΙΟΛ 06 Μαϊ 2021 | 23:03

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ αγόρασε κτήμα στην Προβηγκία της Γαλλίας - 1.700 στρέμματα πολυτέλειας [βίντεο]

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έγινε γείτονας του γνωστού σκηνοθέτη και παραγωγού, Τζορτζ Λούκας στη Γαλλία.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥΣ 06 Μαϊ 2021 | 21:50

Λήξη συναγερμού στο Τζέρσεϊ: Φεύγουν και τα βρετανικά πλοία μετά την αποχώρηση των γαλλικών αλιευτικών [βίντεο]

Σε κατάσταση επιφυλακής Λονδίνο και Παρίσι για τους όρους αλιείας στο νησί Τζέρσεϊ μετά το Brexit.

ΣΤΗ ΜΑΓΧΗ 06 Μαϊ 2021 | 20:07

Έληξε η "ναυμαχία" στο Τζέρσεϊ: Αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά - "Η επίδειξη δύναμης έγινε" [Βίντεο]

Αντιπροσωπεία Γάλλων ψαράδων συναντήθηκε με υπουργό του Τζέρσεϊ - Διαμαρτυρήθηκαν για τους όρους αλιείας που προβλέπει το Brexit.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΓΑΛΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ 06 Μαϊ 2021 | 12:30

Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βρετανία και Γαλλία για το... ψάρεμα στο νησάκι Τζέρσεϊ

Δύο περιπολικά σκάφη του βρετανικού ναυτικού βρίσκονται στο νησί Τζέρσεϊ - Στην περιοχή βρίσκονται και περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη - Ζητούν να επιτραπεί η αλιεία.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 05 Μαϊ 2021 | 12:49

Συμφωνία για αμυντικό σχέδιο μαμούθ 100 δισ. ευρώ: Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία θα αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη

Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία συμφώνησαν για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεριωθουμένου, με το πρόγραμμα να θεωρείται το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη

ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 04 Μαϊ 2021 | 03:22

Η Αίγυπτος θα αγοράσει άλλα 30 μαχητικά Rafale έναντι 3,95 δισ. ευρώ

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Ήταν μάλιστα η πρώτη ξένη χώρα που αγόρασε μαχητικά Rafale.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Μαϊ 2021 | 01:32

Γαλλία: Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία, ανοίγουν καταστήματα και εστίαση 19 Μαΐου

Η επιστροφή στις τάξεις και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αποτελούν την αρχή της άρσης της καραντίνας σε τέσσερα στάδια, που θέλει να υλοποιήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

04 Μαϊ 2021 | 01:15

Nέα πνοή στην ΕΕ με Μακρόν, Ντράγκι και Μπέρμπροκ

Το τρίδυμο Μακρόν, Ντράγκι και Μπέρμπροκ έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει νέα πνοή και δυναμική στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ 03 Μαϊ 2021 | 12:35

DW: "Στρατηγοί με παντόφλες" ονειρεύονται πραξικόπημα στη Γαλλία

"Οι καιροί είναι κρίσιμοι, η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο", αναφέρουν σε επιστολή πρώην στρατηγοί στη Γαλλία.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 02.00 02 Μαϊ 2021 | 15:20

Γαλλία: Η αστυνομία διέλυσε παράνομο πάρτι 400 ατόμων σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη

Η αστυνομία της Ντιζόν διέλυσε χθες το βράδυ ένα "free-party" σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη της μικρής κοινότητας Κουσεϊ.

ΣΤΟ ΛΟΤ-Ε-ΓΚΑΡΟΝ 29 Απρ 2021 | 23:34

Γαλλία: Πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα

Πρόκειται για ασθενή που επέστρεψε από την Ινδία στη Γαλλία.

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 28 Απρ 2021 | 13:31

Σεισμός στη Γαλλία: Στρατιωτικό νόμο για να αντιμετωπιστεί η βία των ισλαμιστών προτείνουν 20 στρατηγοί

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Εμανουέλ Μακρόν 20 αποστράτοι στρατηγοί ζητούν την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αποκρουστεί η βία από τους ισλαμιστές.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΕΛΠΙΔΕΣ 27 Απρ 2021 | 22:07

Γαλλία: Ετοιμάζονται συναυλίες αλά... Βαρκελώνη τον Μάιο

Το πείραμα της Βαρκελώνης άνοιξε την όρεξη στους Γάλλους που θέλουν να διοργανώσουν δοκιμαστικές συναυλίες