Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία για την στάση της έναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν εάν ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε σεβασμό και δεν έλεγε ψέματα.
Σε συνέντευξή του στο Αl Jazeera , ο Μακρόν καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, Όπως είπε, η επιθυμία της Γαλλίας ήταν να "ηρεμήσουν" τα πράγματα, αλλά για να συμβεί αυτό είναι σημαντικό ο "Τούρκος πρόεδρος να σέβεται τη Γαλλία, να σέβεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σέβεται τις αξίες της, να μην λέει ψέματα και να μην κάνει προσβολές".
Περιέγραψε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ως έκπληξη και επιθετικότητα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και είπε ότι η Άγκυρα δεν σεβάστηκε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, δείχνοντας μια "βαθιά επιθετική" στάση στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι είναι "ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα".

"Η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές κλίσεις στην περιοχή"
"Σημειώνω ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές κλίσεις στην περιοχή και νομίζω ότι αυτές οι αυτοκρατορικές κλίσεις δεν είναι καλό για τη σταθερότητα της περιοχής".
Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκφράστηκε "με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω πάντως πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του".
"Κατανοώ τα συναισθήματα των Μουσουλμάνων"
Κατανοώ τα συναισθήματα των Μουσουλμάνων που συγκλονίζονται από την εμφάνιση γελοιογραφιών του Προφήτη Μωάμεθ, τονίζει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, με τον Γάλλο πρόεδρο να προσθέτει ότι το "ριζοσπαστικό Ισλάμ" που προσπαθεί να πολεμήσει είναι απειλή για όλους τους ανθρώπους, ειδικά για τους Μουσουλμάνους.
Η αποκλειστική συνέντευξη του Μακρόν στο Al Jazeera θα προβληθεί ολόκληρη το Σάββατο, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και του μουσουλμανικού κόσμου για τις γελοιγρααφίες, τις οποίες οι Μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημίες.

"Θα υπερασπίζομαι πάντα στη χώρα μου την ελευθερία να μιλάω, να γράφω, να σκέφτομαι, να ζωγραφίζω"
"Καταλαβαίνω τα συναισθήματα που εκφράζονται και τα σέβομαι. Αλλά πρέπει να καταλάβετε τον ρόλο μου αυτή τη στιγμή, είναι να κάνω δύο πράγματα: να προωθήσω την ηρεμία και επίσης να προστατεύσω αυτά τα δικαιώματα ", δήλωσε ο Macron.
"Θα υπερασπίζομαι πάντα στη χώρα μου την ελευθερία να μιλάω, να γράφω, να σκέφτομαι, να ζωγραφίζω", πρόσθεσε.
Ο Μακρόν αναφέρεται επίσης σε αυτό που περιέγραψε ως "παραμορφώσεις" από πολιτικούς ηγέτες, λέγοντας ότι οι άνθρωποι συχνά οδηγούνται να πιστεύουν ότι οι γελοιογραφίες ήταν δημιουργία του γαλλικού κράτους. "Νομίζω ότι οι αντιδράσεις προήλθαν από ψέματα και παραμορφώσεις των λέξεων μου, επειδή οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι υποστήριξα αυτές τις γελοιγραφίες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη.
"Οι γελοιογραφίες δεν είναι κυβερνητικό έργο, αλλά προέκυψαν από ανεξάρτητες εφημερίδες που δεν είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση", πρόσθεσε.
Ο Macron αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναδημοσίευση των γελιογραφιών από το περιοδικό Charlie Hebdo, που σηματοδότησαν την έναρξη της δίκης για την φονική επίθεση εναντίον του προσωπικού του περιοδικού το 2015, όταν οι γελοιογραφίες αναγνωρίστηκαν ως λόγος για την επίθεση.
Ο Μακρόν υπερασπίστηκε το "δικαίωμα βλασφημίας" κάτω από τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης τη στιγμή της δημοσίευσης τον Σεπτέμβριο, εβδομάδες πριν προκληθεί η αντίδραση από μουσουλμάνους ακτιβιστές στις 2 Οκτωβρίου, όταν ισχυρίστηκε σε ομιλία του ότι το Ισλάμ "βρίσκεται σε κρίση παγκοσμίως" και ανακοίνωσε το σχέδιό του "να μεταρρυθμίσει το Ισλάμ" προκειμένου να το καταστήσει πιο συμβατό με τις δημοκρατικές αξίες της χώρας του, όπως τονίζει δημοσίευμα του Al Jazeera.

"Μουσουλμάνοι τα πρώτα θύματα"
Ενώ οι Μουσουλμάνοι στη Γαλλία έχουν καταδικάσει τη δολοφονία του δασκάλου εξαιτίας των γελοιγραφιών, έχουν επίσης εκφράσει φόβους για συλλογική τιμωρία εν μέσω κυβερνητικής καταστολής που στοχεύει ισλαμικές οργανώσεις και επιθέσεις από άγρυπνες ομάδες σε τζαμιά, σημειώνει το αραβικό δίκτυο.
"Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που στρεβλώνουν το Ισλάμ και στο όνομα αυτής της θρησκείας που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται, σκοτώνουν, σφαγιάζουν… σήμερα υπάρχει βία που ασκείται από ορισμένα εξτρεμιστικά κινήματα και άτομα στο όνομα του Ισλάμ", δήλωσε ο Μακρόν.
"Φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα για το Ισλάμ, επειδή οι Μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα", πρόσθεσε. "Περισσότερο από το 80% των θυμάτων της τρομοκρατίας είναι Μουσουλμάνοι και αυτό είναι πρόβλημα για όλους μας", όπως είπε.
"Δεν υπάρχει νικητής", λέει πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera
Ο Marwan Bishara, ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μακρόν φαίνεται να είναι "μια προσπάθεια να διευκρινιστεί ... πού βρίσκεται σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Γαλλία και τον μουσουλμανικό κόσμο".
"Νομίζω ότι η ζημιά έχει γίνει. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να συνεχίσει να κλιμακώνεται, γιατί στο τέλος της ημέρας… δεν υπάρχει νικητής. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα-δίπλα απέναντι σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου για πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα και ερμηνείες αυτών των θεμάτων", δήλωσε ο Μπισάρα.
"Κανείς δεν είναι νικητής, και αν υπάρχουν χαμένοι, θα είναι πολλοί μουσουλμάνοι στην Ευρώπη. Επομένως, είναι προς το συμφέρον όλων εάν ο Γάλλος πρόεδρος είναι ειλικρινής σχετικά με τα συμφραζόμενα και για την υποτροπή ορισμένων από τα πράγματα που είπε - ότι τώρα καταλαβαίνει σαφώς ότι ήταν αμφιλεγόμενα και δεν σκόπευε να επικρίνει το Ισλάμ ως θρησκεία - αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνει την ατμόσφαιρα μεταξύ της Γαλλίας, της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr