Μακρόν στο Al Jazeera: Ο Ερντογάν πρέπει να μάθει να μην λέει ψέματα και να σέβεται- Να μην προσβάλλει

Θα μπορούσαν να μειωθούν οι εντάσεις εάν ο Ερντογάν έδειχνε σεβασμό και δεν έλεγε ψέματα, δήλωσε ο Μακρόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία για την στάση της έναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν εάν ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε σεβασμό και δεν έλεγε ψέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνέντευξή του στο Αl Jazeera , ο Μακρόν καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, Όπως είπε, η επιθυμία της Γαλλίας ήταν να "ηρεμήσουν" τα πράγματα, αλλά για να συμβεί αυτό είναι σημαντικό ο "Τούρκος πρόεδρος να σέβεται τη Γαλλία, να σέβεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σέβεται τις αξίες της, να μην λέει ψέματα και να μην κάνει προσβολές".

Περιέγραψε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ως έκπληξη και επιθετικότητα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και είπε ότι η Άγκυρα δεν σεβάστηκε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, δείχνοντας μια "βαθιά επιθετική" στάση στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι είναι "ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα".

Μακρόν - Ερντογάν

"Η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές κλίσεις στην περιοχή"

"Σημειώνω ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές κλίσεις στην περιοχή και νομίζω ότι αυτές οι αυτοκρατορικές κλίσεις δεν είναι καλό για τη σταθερότητα της περιοχής".

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκφράστηκε "με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω πάντως πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Κατανοώ τα συναισθήματα των Μουσουλμάνων"

Κατανοώ τα συναισθήματα των Μουσουλμάνων που συγκλονίζονται από την εμφάνιση γελοιογραφιών του Προφήτη Μωάμεθ, τονίζει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, με τον Γάλλο πρόεδρο να προσθέτει ότι το "ριζοσπαστικό Ισλάμ" που προσπαθεί να πολεμήσει είναι απειλή για όλους τους ανθρώπους, ειδικά για τους Μουσουλμάνους.

Η αποκλειστική συνέντευξη του Μακρόν στο Al Jazeera θα προβληθεί ολόκληρη το Σάββατο, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και του μουσουλμανικού κόσμου για τις γελοιγρααφίες, τις οποίες οι Μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημίες.

ΜΑΚΡΟΝ

"Θα υπερασπίζομαι πάντα στη χώρα μου την ελευθερία να μιλάω, να γράφω, να σκέφτομαι, να ζωγραφίζω"

"Καταλαβαίνω τα συναισθήματα που εκφράζονται και τα σέβομαι. Αλλά πρέπει να καταλάβετε τον ρόλο μου αυτή τη στιγμή, είναι να κάνω δύο πράγματα: να προωθήσω την ηρεμία και επίσης να προστατεύσω αυτά τα δικαιώματα ", δήλωσε ο Macron.

"Θα υπερασπίζομαι πάντα στη χώρα μου την ελευθερία να μιλάω, να γράφω, να σκέφτομαι, να ζωγραφίζω", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν αναφέρεται επίσης σε αυτό που περιέγραψε ως "παραμορφώσεις" από πολιτικούς ηγέτες, λέγοντας ότι οι άνθρωποι συχνά οδηγούνται να πιστεύουν ότι οι γελοιογραφίες ήταν δημιουργία του γαλλικού κράτους. "Νομίζω ότι οι αντιδράσεις προήλθαν από ψέματα και παραμορφώσεις των λέξεων μου, επειδή οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι υποστήριξα αυτές τις γελοιγραφίες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη.

"Οι γελοιογραφίες δεν είναι κυβερνητικό έργο, αλλά προέκυψαν από ανεξάρτητες εφημερίδες που δεν είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Charlie Hebdo

Ο Macron αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναδημοσίευση των γελιογραφιών από το περιοδικό Charlie Hebdo, που σηματοδότησαν την έναρξη της δίκης για την φονική επίθεση εναντίον του προσωπικού του περιοδικού το 2015, όταν οι γελοιογραφίες αναγνωρίστηκαν ως λόγος για την επίθεση.

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε το "δικαίωμα βλασφημίας" κάτω από τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης τη στιγμή της δημοσίευσης τον Σεπτέμβριο, εβδομάδες πριν προκληθεί η αντίδραση από μουσουλμάνους ακτιβιστές στις 2 Οκτωβρίου, όταν ισχυρίστηκε σε ομιλία του ότι το Ισλάμ "βρίσκεται σε κρίση παγκοσμίως" και ανακοίνωσε το σχέδιό του "να μεταρρυθμίσει το Ισλάμ" προκειμένου να το καταστήσει πιο συμβατό με τις δημοκρατικές αξίες της χώρας του, όπως τονίζει δημοσίευμα του Al Jazeera.

Charlie Hebdo: "Συμβουλή αδυνατίσματος από τον ISIS: Τρέξτε γρήγορα!"

"Μουσουλμάνοι τα πρώτα θύματα"

Ενώ οι Μουσουλμάνοι στη Γαλλία έχουν καταδικάσει τη δολοφονία του δασκάλου εξαιτίας των γελοιγραφιών, έχουν επίσης εκφράσει φόβους για συλλογική τιμωρία εν μέσω κυβερνητικής καταστολής που στοχεύει ισλαμικές οργανώσεις και επιθέσεις από άγρυπνες ομάδες σε τζαμιά, σημειώνει το αραβικό δίκτυο.

"Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που στρεβλώνουν το Ισλάμ και στο όνομα αυτής της θρησκείας που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται, σκοτώνουν, σφαγιάζουν… σήμερα υπάρχει βία που ασκείται από ορισμένα εξτρεμιστικά κινήματα και άτομα στο όνομα του Ισλάμ", δήλωσε ο Μακρόν.

"Φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα για το Ισλάμ, επειδή οι Μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα", πρόσθεσε. "Περισσότερο από το 80% των θυμάτων της τρομοκρατίας είναι Μουσουλμάνοι και αυτό είναι πρόβλημα για όλους μας", όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν υπάρχει νικητής", λέει πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera

Ο Marwan Bishara, ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μακρόν φαίνεται να είναι "μια προσπάθεια να διευκρινιστεί ... πού βρίσκεται σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Γαλλία και τον μουσουλμανικό κόσμο".

"Νομίζω ότι η ζημιά έχει γίνει. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να συνεχίσει να κλιμακώνεται, γιατί στο τέλος της ημέρας… δεν υπάρχει νικητής. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα-δίπλα απέναντι σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου για πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα και ερμηνείες αυτών των θεμάτων", δήλωσε ο Μπισάρα.

"Κανείς δεν είναι νικητής, και αν υπάρχουν χαμένοι, θα είναι πολλοί μουσουλμάνοι στην Ευρώπη. Επομένως, είναι προς το συμφέρον όλων εάν ο Γάλλος πρόεδρος είναι ειλικρινής σχετικά με τα συμφραζόμενα και για την υποτροπή ορισμένων από τα πράγματα που είπε - ότι τώρα καταλαβαίνει σαφώς ότι ήταν αμφιλεγόμενα και δεν σκόπευε να επικρίνει το Ισλάμ ως θρησκεία - αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνει την ατμόσφαιρα μεταξύ της Γαλλίας, της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 02 Δεκ 2020 | 08:56

Τουρκικός Τύπος: Συναγερμός για απόπειρα δολοφονίας του Ιμάμογλου από το Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδιάσει τη δολοφονία του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 18:19

Ικανοποίηση Δένδια για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Νίκος Δένδιας για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 18:06

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου με Πομπέο: "Λυπάμαι που υποστηρίζετε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρύψει τα... νεύρα του απαντώντας στον Μάικ Πομπέο με επίθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 01 Δεκ 2020 | 16:35

Βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο- Υπονομεύει το ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά- και μάλιστα σε σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ- ο Μάικ Πομπέο χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

ΑΠΟ 2022 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 01 Δεκ 2020 | 12:55

ΟΟΣΑ: Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 αλλά ανάπτυξη...μόλις 0,9%

Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προβλέπει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

13.746 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 30 Νοε 2020 | 21:20

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε καθολικά lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία - Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός

767 ΕΚ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 19:05

"Πράσινο φως" από το Eurogroup στην Ελλάδα: Ξεκλειδώνει η δόση των 767 εκατ. ευρώ - Διθύραμβοι Ντόναχιου για τη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η απόφαση του Eurogroup ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ - Το tweet Μητσοτάκη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Νοε 2020 | 17:44

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ: "Επιθετικά και προκλητικά όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας - "Προκαλεί πολλή κριτική η στάση της Τουρκίας" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Νοε 2020 | 16:52

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα αποφεύγει πεισματικά τις διαπραγματεύσεις - Κάνει λάθος

Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα ο Χουλουσί Ακάρ - Επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την εξέλιξη των συνομιλιών Αθήνας - Άγκυρας.