Follow us

Μακρόν στο Al Jazeera: Ο Ερντογάν πρέπει να μάθει να μην λέει ψέματα και να σέβεται- Να μην προσβάλλει

Θα μπορούσαν να μειωθούν οι εντάσεις εάν ο Ερντογάν έδειχνε σεβασμό και δεν έλεγε ψέματα, δήλωσε ο Μακρόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία για την στάση της έναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν εάν ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε σεβασμό και δεν έλεγε ψέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνέντευξή του στο Αl Jazeera , ο Μακρόν καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, Όπως είπε, η επιθυμία της Γαλλίας ήταν να "ηρεμήσουν" τα πράγματα, αλλά για να συμβεί αυτό είναι σημαντικό ο "Τούρκος πρόεδρος να σέβεται τη Γαλλία, να σέβεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σέβεται τις αξίες της, να μην λέει ψέματα και να μην κάνει προσβολές".

Περιέγραψε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ως έκπληξη και επιθετικότητα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και είπε ότι η Άγκυρα δεν σεβάστηκε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, δείχνοντας μια "βαθιά επιθετική" στάση στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι είναι "ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα".

Μακρόν - Ερντογάν

"Η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές κλίσεις στην περιοχή"

"Σημειώνω ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές κλίσεις στην περιοχή και νομίζω ότι αυτές οι αυτοκρατορικές κλίσεις δεν είναι καλό για τη σταθερότητα της περιοχής".

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκφράστηκε "με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω πάντως πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Κατανοώ τα συναισθήματα των Μουσουλμάνων"

Κατανοώ τα συναισθήματα των Μουσουλμάνων που συγκλονίζονται από την εμφάνιση γελοιογραφιών του Προφήτη Μωάμεθ, τονίζει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, με τον Γάλλο πρόεδρο να προσθέτει ότι το "ριζοσπαστικό Ισλάμ" που προσπαθεί να πολεμήσει είναι απειλή για όλους τους ανθρώπους, ειδικά για τους Μουσουλμάνους.

Η αποκλειστική συνέντευξη του Μακρόν στο Al Jazeera θα προβληθεί ολόκληρη το Σάββατο, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και του μουσουλμανικού κόσμου για τις γελοιγρααφίες, τις οποίες οι Μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημίες.

ΜΑΚΡΟΝ

"Θα υπερασπίζομαι πάντα στη χώρα μου την ελευθερία να μιλάω, να γράφω, να σκέφτομαι, να ζωγραφίζω"

"Καταλαβαίνω τα συναισθήματα που εκφράζονται και τα σέβομαι. Αλλά πρέπει να καταλάβετε τον ρόλο μου αυτή τη στιγμή, είναι να κάνω δύο πράγματα: να προωθήσω την ηρεμία και επίσης να προστατεύσω αυτά τα δικαιώματα ", δήλωσε ο Macron.

"Θα υπερασπίζομαι πάντα στη χώρα μου την ελευθερία να μιλάω, να γράφω, να σκέφτομαι, να ζωγραφίζω", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν αναφέρεται επίσης σε αυτό που περιέγραψε ως "παραμορφώσεις" από πολιτικούς ηγέτες, λέγοντας ότι οι άνθρωποι συχνά οδηγούνται να πιστεύουν ότι οι γελοιογραφίες ήταν δημιουργία του γαλλικού κράτους. "Νομίζω ότι οι αντιδράσεις προήλθαν από ψέματα και παραμορφώσεις των λέξεων μου, επειδή οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι υποστήριξα αυτές τις γελοιγραφίες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη.

"Οι γελοιογραφίες δεν είναι κυβερνητικό έργο, αλλά προέκυψαν από ανεξάρτητες εφημερίδες που δεν είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Charlie Hebdo

Ο Macron αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναδημοσίευση των γελιογραφιών από το περιοδικό Charlie Hebdo, που σηματοδότησαν την έναρξη της δίκης για την φονική επίθεση εναντίον του προσωπικού του περιοδικού το 2015, όταν οι γελοιογραφίες αναγνωρίστηκαν ως λόγος για την επίθεση.

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε το "δικαίωμα βλασφημίας" κάτω από τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης τη στιγμή της δημοσίευσης τον Σεπτέμβριο, εβδομάδες πριν προκληθεί η αντίδραση από μουσουλμάνους ακτιβιστές στις 2 Οκτωβρίου, όταν ισχυρίστηκε σε ομιλία του ότι το Ισλάμ "βρίσκεται σε κρίση παγκοσμίως" και ανακοίνωσε το σχέδιό του "να μεταρρυθμίσει το Ισλάμ" προκειμένου να το καταστήσει πιο συμβατό με τις δημοκρατικές αξίες της χώρας του, όπως τονίζει δημοσίευμα του Al Jazeera.

Charlie Hebdo: "Συμβουλή αδυνατίσματος από τον ISIS: Τρέξτε γρήγορα!"

"Μουσουλμάνοι τα πρώτα θύματα"

Ενώ οι Μουσουλμάνοι στη Γαλλία έχουν καταδικάσει τη δολοφονία του δασκάλου εξαιτίας των γελοιγραφιών, έχουν επίσης εκφράσει φόβους για συλλογική τιμωρία εν μέσω κυβερνητικής καταστολής που στοχεύει ισλαμικές οργανώσεις και επιθέσεις από άγρυπνες ομάδες σε τζαμιά, σημειώνει το αραβικό δίκτυο.

"Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που στρεβλώνουν το Ισλάμ και στο όνομα αυτής της θρησκείας που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται, σκοτώνουν, σφαγιάζουν… σήμερα υπάρχει βία που ασκείται από ορισμένα εξτρεμιστικά κινήματα και άτομα στο όνομα του Ισλάμ", δήλωσε ο Μακρόν.

"Φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα για το Ισλάμ, επειδή οι Μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα", πρόσθεσε. "Περισσότερο από το 80% των θυμάτων της τρομοκρατίας είναι Μουσουλμάνοι και αυτό είναι πρόβλημα για όλους μας", όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν υπάρχει νικητής", λέει πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera

Ο Marwan Bishara, ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μακρόν φαίνεται να είναι "μια προσπάθεια να διευκρινιστεί ... πού βρίσκεται σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Γαλλία και τον μουσουλμανικό κόσμο".

"Νομίζω ότι η ζημιά έχει γίνει. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να συνεχίσει να κλιμακώνεται, γιατί στο τέλος της ημέρας… δεν υπάρχει νικητής. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα-δίπλα απέναντι σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου για πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα και ερμηνείες αυτών των θεμάτων", δήλωσε ο Μπισάρα.

"Κανείς δεν είναι νικητής, και αν υπάρχουν χαμένοι, θα είναι πολλοί μουσουλμάνοι στην Ευρώπη. Επομένως, είναι προς το συμφέρον όλων εάν ο Γάλλος πρόεδρος είναι ειλικρινής σχετικά με τα συμφραζόμενα και για την υποτροπή ορισμένων από τα πράγματα που είπε - ότι τώρα καταλαβαίνει σαφώς ότι ήταν αμφιλεγόμενα και δεν σκόπευε να επικρίνει το Ισλάμ ως θρησκεία - αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνει την ατμόσφαιρα μεταξύ της Γαλλίας, της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 30 Ιουν 2022 | 09:33

"Turkaegean": Οργισμένη αντίδραση Σχοινά - Ζητά άμεσα δράσεις για να αλλάξει η απόφαση

Με επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, ο κ. Σχοινάς εκφράζει με "τον πιο έντονο τρόπο" την απογοήτευσή του για την του σήματος "turkaegean".

ΝΕΑ ΠΥΡΑ 30 Ιουν 2022 | 09:28

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για κωλοτούμπα: "Ίσως γίνει και κουμπάρος του Μητσοτάκη"

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι "όλο αλλάζει απόψεις και πολιτικές, ίσως γίνει και κουμπάρος του Μητσοτάκη!"

30 Ιουν 2022 | 06:56

Τι κέρδισε ο Ερντογάν από το "παζάρι" για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας - Φινλανδίας

Εκείνο που ουσιαστικά κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος – σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές ήταν χρόνο για να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 29 Ιουν 2022 | 22:23

Κύπρος: Νέα τραγωδία στην Εθνική Φρουρά - Νεκρός ο 27χρονος οπλίτης Παναγιώτης Γιαννιός

Ο άτυχος Παναγιώτης Γιαννιός είχε τραυματιστεί τη Δευτέρα όταν πραγματοποίησε άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα - Απεβίωσε το απόγευμα της Τετάρτης

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 29 Ιουν 2022 | 20:36

Η Ελλάδα ζητά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ - Επίσημο αίτημα στην Ουάσινγκτον

Η Αθήνα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 29 Ιουν 2022 | 19:47

ΝΑΤΟ: Το ευχαριστώ Μπάιντεν στον Ερντογάν μπροστά στις κάμερες - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Μαδρίτη

Δηλώσεις Μπάιντεν πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τον Ερντογάν - Τον ευχαρίστησε και για τις προσπάθειες της Τουρκίας στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 29 Ιουν 2022 | 19:23

Ανησυχία Τσίπρα για τα "κέρδη" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: Σοβαροί κίνδυνοι για την εθνική κυριαρχία - Τι απαντά η κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για "εκσυγχρονισμό" των τουρκικών F16 αλλά και στο μνημόνιο μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 29 Ιουν 2022 | 18:22

Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: "Βαθιά ανησυχία για την Ανατολική Μεσόγειο - Οι διαφορές να λυθούν ειρηνικά"

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι "η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 29 Ιουν 2022 | 16:46

"Αναδίπλωση της Τουρκίας το ναι σε ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ" - Η ανάλυση της Αθήνας

Η Αθηνά εκτιμά πως δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας από τη τριμερή συμφωνία Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Ιουν 2022 | 15:54

"Καρφί" Μητσοτάκη για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις για τη Ρωσία να εφαρμόζονται από όλους

Η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 29 Ιουν 2022 | 15:31

Ο Ερντογάν θα ζητήσει νέα F16 από τον Μπάιντεν- Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ παίζει φιλοτουρκικά και στηρίζει το αίτημα

Η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΑ 29 Ιουν 2022 | 14:24

Δεν είπε τίποτα εναντίον της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν- "Κουβέντα" για νησιά και Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για τα θέμα της ημερήσιας διάταξης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Ιουν 2022 | 12:59

ΕΔΕ για το Turkaegean ζήτησε ο Γεωργιάδης: "Κοιμήθηκαν" οι υπηρεσίες και δεν ενημέρωσαν κανέναν

ΕΔΕ Γεωργιάδη για το εμπορικό σήμα Turkaegean που κατοχύρωσε η Τουρκία. Οι υπάλληλοι δεν ενημέρωσαν την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία, λέει ο υπουργός Ανάπτυξης.