Μαρίν Λε Πεν: Να διαλυθεί η βουλή και να πάμε σε εκλογές

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν έχει καμία άλλη επιλογή μετά την απόρριψη που εισέπραξε από τους ψηφοφόρους, δήλωσε η Λε Πεν. Παγωμάρα στους Σοσιαλιστές. Γκρίνια στην κεντροδεξιά.

marin-le-pen-na-dialuthei-i-bouli-kai-na-pame-se-ekloges
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ζητά η νικήτρια των ευρωεκλογών Μαρίν Λε Πέν. Κάνονας μια θριαμβευτική εμφάνιση μετά τα πρώτα exit polls που της δίνουν την πρωτιά με 25%, η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δήλωσε: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από μια τέτοια απόρριψη; Είναι απαράδεκτο η εθνοσυνέλευση να μην είναι αντιπροσωπευτική της θέλησης του γαλλικού λαού.»

Αύριο πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση στα Ηλίσσια Πεδία ανάμεσα στον πρόεδρο Ολάντ, τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς και τον υπουργό εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. 

Απόψε, ο Φαμπιούς απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά παραδέχθηκε και αυτός, όπως και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένας πολιτικός «σεισμός».

Χαρακτηριστικό της νέας βαριάς ήττας που υπέστησαν οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ είναι το γεγονός ότι στο Παρίσι, που πριν από ένα μήνα κέρδισαν τις δημοτικές εκλογές, σήμερα βρέθηκαν στην τρίτη θέση, με τους ακροδεξιούς να είναι νικητές με 21.3%.  

Στη γαλλική ακροδεξιά επικρατεί έντονος προβληματισμός για την νίκη της Μαρίν λε Πεν και ήδη ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός και συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, σχολίασε ότι τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του κεντροδεξιού κόμματος UMP, ανοίγοντας το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook