Μάρτιν Σουλτς: Στρίβει το SPD προς τα αριστερά

Στροφή προς τα αριστερά κάνει Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για την καγκελαρία o οποίος αναλαμβάνει σήμερα, την ηγεσία τ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάρτιν Σουλτς: Στρίβει το SPD προς τα αριστερά

Στροφή προς τα αριστερά κάνει Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για την καγκελαρία o οποίος αναλαμβάνει σήμερα, την ηγεσία του κόμματος.

Ο υποψήφιος καγκελάριος, με σύνθημα την αλλαγή της «ατζέντας Σρέντερ» στην αγορά εργασίας από περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, έχει αναπτύξει μία εντυπωσιακή δυναμική και αντιμετωπίζει πλέον ως ίσος προς ίσο την μητερούλα του Εθνους, Ανγκελα Μέρκελ

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σουλτς μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από το 90% των ψήφων στο συνέδριο ή ακόμη και να πλησιάσει το ιστορικό ρεκόρ του 99,71% που είχε επιτευχθεί το 1948. Τον Δεκέμβριο 2015, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε συγκεντρώσει το 74,3%. Ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη Ιανουαρίου που ορίσθηκε υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Άγγελα Μέρκελ θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία για τους συντηρητικούς. Προηγουμένως θα διεξαχθούν τρεις περιφερειακές ψηφοφορίες που έχουν χαρακτήρα δοκιμασίας, με πρώτες τις εκλογές στο μικρό περιφερειακό κρατίδιο Σάαρλαντ (δυτική Γερμανία) σε μια εβδομάδα, όπου οι σοσιαλδημοκράτες απειλούν την CDU της Μέρκελ. Καθώς στις δημοσκοπήσεις έρχεται στήθος με στήθος με την Μέρκελ, ο Σουλτς δεν κρύβει τη φιλοδοξία να γίνει καγκελάριος και να κάνει το SPD «την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας».

Η αλλαγή της ατζέντας Σρέντερ

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ήταν εδώ και 150 χρόνια το κόμμα το οποίο ευαγγελιζόταν την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την περίφημη ατζέντα (του σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου) Σρέντερ όμως κατεδαφίστηκε το κοινωνικό σύστημα, καθιερώθηκαν τα λεγόμενα ευέλικτα ωράρια εργασίας, ενώ έπαψαν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατά τα φαινόμενα εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες οδηγήθηκαν στην φτώχια και τον αποκλεισμό από μια πολύ πλούσια (για μερικούς) κοινωνία, η οποία βουλιάζει επιπροσθέτως στα πλεονάσματα που προέκυψαν από τις περικοπές παντός είδους. Αλλά και από την πλεονεξία, τον εγωισμό και την αλαζονεία της ευημερούσας μεσαίας τάξης. Η ψαλίδα άνοιξε πολύ και η κοινωνική αλληλεγγύη πήγε περίπατο από τις αλλαγές τις οποίες εισήγαγε o επωνομασθείς και "σύντροφος των εργοδοτών" ("Genosse der Bosse") Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η ατζέντα 2010 του Σρέντερ κάθισε στο στομάχι της αριστερής πτέρυγας του SPD και να που τώρα έρχεται ο "λυτρωτής" Μάρτιν Σούλτς ο οποίος υπόσχεται να την αλλάξει. Γι αυτό και σήμερα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θα είναι παρών στο έκτακτο συνέδριο που θα τον εκλέξει και τυπικά πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο καγκελάριο.

Η προϊούσα υφέρπουσα δυσαρέσκεια των αδικημένων και των παραγκωνισμένων δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από το πολιτικό "κατεστημένο του Βρολίνου". Γι αυτό και η εξαγγελίες Σούλτς για μερική τουλάχιστον κατάργηση της ατζέντας Σρέντερ μόνο σαν βάλσαμο ακούγεται στα αυτιά όσων υπέστησαν τις συνέπειας της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Το τελευταίο είναι όμως και το κυριότερο επιχείρημα των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι επ΄ουδενί θέλουν να καταργηθεί. Μόνο η Αριστερά (Die Linke) τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησής της.

Μάρτιν Σουλτς: Στρίβει το SPD προς τα αριστερά

Η ..."στέψη" του βασιλιά Μάρτιν Α΄, ως υποψηφίου καγκελαρίου θα γίνει σήμερα πανηγυρικά στο έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο και ο κ. Σουλτς θα διαδεχθεί στην προεδρία τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την δυναμική Σουλτς, το ρεύμα το οποίο παρατηρείται εδώ και οκτώ βδομάδες προσπαθούν να εξηγήσουν πολιτικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι. Γεγονός είναι πάντως ότι το SPD από τα τάρταρα των δημοσκοπήσεων καταφέρνει να αντιμετωπίζει πλέον ως ίσο προς ίσο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της κ. Μέρκελ.

"Ηλθε η ώρα για περισσότερη δικαιοσύνη" είναι το σύνθημα του Μάρτιν Σούλτς. "Εχουμε την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν εάν ανασκουμπωθούμε και αναλάβουμε δράση από κοινού. Πρέπει να ξανακερδίσοyμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και να στείλουμε το μήνυμα ότι όσοι εργάζονται σκληρά στη χώρα μας μπορούν να βασιστούν σε μας", διαβεβαιώνει στις ομιλίες του.

Τα λόγια του ηχούν πειστικά διότι γνωρίζει, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς, από πρώτο χέρι τις αγωνίες, το αίσθημα της ανασφάλειας και τον πόνο των ανθρώπων. Οχι απλώς δεν κρύβει την ταπεινή του προέλευση αλλά υπενθυμίζει διαρκώς τον προσωπικό του αγώνα: Το σταμάτημα του σχολείου (η αντιπολίτευση του καταλογίζει ότι δεν έχει καν απολυτήριο Λυκείου), το γκρεμισμένο, μετά από τραυματισμό του, όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής. Το πάθος του για τα βιβλία, χάρη στα οποία αυτομορφώθηκε και το οποίο μετέτρεψε σε επάγγελμα εργαζόμενος ως βιβλιοπώλης και στη συνέχεια στο δικό του βιβλιοπωλείο στη μικρή πόλη του, το Βούρζελεν, κοντά στα ολλανδικά και βελγικά σύνορα. O πολύγλωσσος σοσιαλδημοκράτης -έμαθε επίσης πολύ καλά τέσσερις γλώσσες- δεν διστάζει να μιλήσει επίσης ανοικτά για το ξεπέρασμα του αλκοολισμού του. Επεσε και ξανασηκώθηκε δηλαδή. Εντάχθηκε στην συνέχεια στο SPD, εξέλεγη δήμαρχος στο Βούρζελεν, ο νεότερος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έγινε τελικά και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα στεγνά και γενικά οικονομικά επιχειρήματα των πολιτικών του αντιπάλων, για τις αρνητικές συνέπειες των εξαγγελιών από τις αλλαγές της ατζέντας Σρέντερ, ο Σούλτς τα αντιπαρέρχεται λέγοντας: "Για να κάνει κανείς μια χώρα καλύτερη και δικαιότερη πρέπει να ξεκινά τις πολιτικές του σκέψεις από τις συνέπειες (τις οποίες μπορεί να έχουν) στο μέλλον του κάθε πολίτη ξεχωριστά". Αυτό είναι που φέρνει τόσο πολλά νέα μέλη στο κόμμα του, φέρνει όμως και σε δύσκολη θέση το Χριστιανοδημοκραικό Κόμμα (CDU) και κάνει το SPD να μοιάζει με φοίνικα ο οποίος αναγεννάται από την τέφρα του όπως γράφεται στον τύπο ή το Spiegel να τον ονομάζει στο εξώφυλλό του ο "Αγιος Μαρτίνος".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 31 Ιουλ 2020 | 13:00

Πρόκληση της SZ: Αναμφισβήτητη η νίκη του "ξιφομάχου" Ερντογάν στο Αιγαίο

O "ξιφομάχος" Ερντογάν έχει σημειώσει αναμφισβήτητη νίκη του στο Αιγαίο, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 27 Ιουλ 2020 | 08:28

Μέρκελ σε Ερντογάν: "Οι Ελληνες δεν αστειεύονται- Να περιμένετε θερμό επεισόδιο"

Το παρασκήνιο μιας κρίσης που έληξε- Το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν

ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 26 Ιουλ 2020 | 17:30

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του SPD Χανς - Γιόχεν Φόγκελ

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος του SPD.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 23 Ιουλ 2020 | 18:30

Ελλάδα- Τουρκία: Η Άνγκελα Μέρκελ "μεγάλος παίκτης" για την αποκλιμάκωση της κρίσης

Την παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ στην εκτόνωση της κρίσης επιβεβαίωσε το Βερολίνο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 22 Ιουλ 2020 | 22:39

Αρχισυντάκτης "Bild": "Πώς η Μέρκελ έπεισε τον Ερντογάν να μαζέψει τον στόλο του" [Βίντεο]

Ο Γιούλιαν Ρίπιε αποκάλυψε το παρασκήνιο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Μέρκελ με Ερντογάν-Μητσοτάκη

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ 22 Ιουλ 2020 | 10:04

Παρέμβαση Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 22 Ιουλ 2020 | 08:16

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν μετά τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο

Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν στη "σκιά" των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 20 Ιουλ 2020 | 18:47

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης σε κρίσιμη σύσκεψη με Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε, Κόστα και Σάντσεθ

Ο Πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής σε συσκέψεις που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ 18 Ιουλ 2020 | 16:39

Τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε ο Αναστασιάδης σε συνάντηση με την Μέρκελ

Ο κ. Αναστασιάδης την ανάγκη να ληφθούν από την ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα για τερματισμό τον έκνομων τουρκικών ενεργειών.

ΤΑ "ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ" ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 17 Ιουλ 2020 | 16:16
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 17 Ιουλ 2020 | 11:41

Γενέθλια για τη Άνγκελα Μέρκελ - Κλείνει τα 66 αλλά το ...γιορτάζει στις Βρυξέλλες

Έναν χρόνο πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ καλείται να σώσει την Ευρώπη από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 15 Ιουλ 2020 | 14:29

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και Ταμείο Ανάκαμψης

Τέθηκαν τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και φυσικά τα ελληνοτουρκικά, ειδικά μετά την Τριμερή Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο, τη Δευτέρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΜΠΑΣ 13 Αυγ 2020 | 23:14

Συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ: Η Παλαιστίνη την καταγγέλλει και ζητά να συγκληθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

Οργισμένη η Παλαιστίνη για την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Η θέση της Ελλάδας