Μαύρη Παρασκευή: Καταναλωτική φρενίτιδα, βία και χάος στα εμπορικά

Πολλά καταστήματα ανοίγουν από τις 12.00 το βράδυ, ενώ καταναλωτές έχουν ήδη στηθεί σε ουρές χιλιομέτρων έτοιμοι να διασχίσουν την είσοδο με ένα σπριντ.

mauri-paraskeui-katanalwtiki-frenitida-bia-kai-xaos-sta-emporika
SHARE THIS
0
SHARES

Ονομάζεται Μαύρη Παρασκευή και είναι  η πρώτη Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Είναι η μέρα που καταναλωτές σε φρενίτιδα θα διαπληκτιστούν, θα λογομαχήσουν και στο τέλος θα πιαστούν μαλλί με μαλλία για μία τηλεόραση, ένα λάπτοπ ή ένα ζευγάρι κάλτσες. 

Το ετήσιο αυτό εμπορικό χρυσωρυχείο γίνεται στην Αμερική εδώ και χρόνια, ενώ αρκετά πρόσφατα υιοθετήθηκε και από την Αγγλία. 

 

 

Το όνομα "Μαύρη Παρασκευή", συνδέθηκε με τον όχλο και την αγοραστική μανία στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από κάποιους αστυνομικούς της Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Ben Zimmer.

Οι αστυνομικοί με τη φράση αυτή θέλησαν να περιγράψουν το χάος στο κέντρο της πόλης την ημέρα που οι πολίτες που ψώνιζαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι καταναλωτές μπερδεύτηκαν με έναν όχλο φιλάθλων ποδοσφαίρου που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας του Στρατού με την Ομάδα του Ναυτικού.

 

 

Πολλά καταστήματα ανοίγουν από τις 12.00 το βράδυ, ενώ καταναλωτές έχουν ήδη στηθεί σε ουρές χιλιομέτρων έτοιμοι να διασχίσουν την είσοδο με ένα σπριντ. Στον εσωτερικό χώρο των μαγαζιών δημιουργείται χάος. Οι φύλακες δεν μπορούν να σταματήσουν το ξέφρενο πλήθος που έρχεται στα χέρια προσπαθώντας να κατοχυρώσει ένα προϊόν σε προσφορά. 

Το χάος που δημιουργείται όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αφήσει αμέτοχες τις μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες μπορεί να βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται μέσα σε μία μόλις μέρα, ωστόσο, οι διαπλικτισμοί, οι τραυματισμοί και οι απείθαρχες ουρές αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο για τους εργαζόμενους. Μεγάλες εταιρείες λοιπόν, αποσύρονται από το έθιμο, δίνοντας όμως την ευκαιρία στους καταναλωτές να απολαμβάνουν εκπτώσεις καθ όλη τη διάρκεια των γιορτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook