Μάχη διαδοχής: Η υποψηφιότητα Βέμπερ «κρέμεται σε μία κλωστή»

«Κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάχη διαδοχής: Η υποψηφιότητα Βέμπερ «κρέμεται σε μία κλωστή»

Το δείπνο ήταν σύντομο. Για να αποφευχθούν οι διαρροές, κανείς σύμβουλος δεν είχε την άδεια να παρευρίσκεται, τα κινητά των 28 ευρωπαίων ηγετών ήταν κλειστά. Και το μότο ήταν «καμία συζήτηση για ονόματα». Η μάχη εξουσίας ξεκίνησε.

Η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την πλήρωση των κορυφαίων ευρωπαϊκών ηγετικών πόστων δεν περιορίζεται μόνο στην μάχη για την εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στους 28 ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και συμβιβαστικής λύσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βγαίνει ενισχυμένο από την ισχυρή συμμετοχή στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών και εννοεί να επιβάλει την αρχή του Spitzenkandidat, όπως το 2014, στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύονται από την διαδικασία του Spitzenkandidat, που περιορίζει τα πρόσωπα που προορίζονται για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της Κομισιόν στους «κορυφαίους υποψηφίους» που έχουν ορίσει τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επισήμως, οι συνομιλίες χθες κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αφορούσαν τις επιταγές των συνθηκών, την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τις γεωγραφικές, δημογραφικές, πολιτικές και κομματικές ισορροπίες, τη αύξηση του αριθμού των γυναικών στην αναζήτηση των προσώπων που θα ορισθούν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η υποψηφιότητα Βέμπερ «κρέμεται σε μία κλωστή»

Δεδομένη εξ αρχής ήταν η σύγκρουση Μέρκελ-Μακρόν για την προεδρία της Κομισιόν.

«Υποστηρίζουμε τον υποψήφιό μας, τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Αλλοι υποστηρίζουν τον δικό τους. Είναι ξεκάθαρο», συνόψισε την κατάσταση η γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται τον αυτοματισμό στην εφαρμογή της αρχής του Spitzenkandidat και το βέβαιο είναι ότι απορρίπτει τον βαυαρό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίπτει επίσης, δημόσια, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αλλά και οι ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η επιμονή του Τουσκ στην αποφυγή της ονοματολογίας είχε ως στόχο να μην απορριφθεί δια μιάς και εξ αρχής η υποψηφιότητα Βέμπερ, η οποία κρέμεται σε μία κλωστή. Και αυτό για να μην πληγεί το κύρος της γερμανίδας καγκελαρίου στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης.

«Η Μέρκελ δεν θα αισθανόταν άνετα αν ο Βέμπερ αποκλειόταν » χθες, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με το Politico. «Το ξέραμε ότι ο Βέμπερ δεν περνάει και αν δεν περάσει θα πληγεί το κύρος της Μέρκελ. Ολοι είχαν στο μυαλό τους ότι ο τύπος δεν περνάει», δήλωσε άλλη διπλωματική πηγή.

Ομως, αν χθες οι 28 κατέληξαν σε κάτι χειροπιαστό, αυτό είναι η παραδοχή ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια.

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα τέλη του Ιουνίου. Μέχρι τότε ο Ντόναλντ Τουσκ θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες, διαπραγματεύσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν έξι διαπραγματευτές εκ μέρους του Συμβουλίου, δύο από κάθε πολιτική οικογένεια, οι οποίοι ορίσθηκαν κατά την χθεσινή άτυπη σύνοδο για να διευκολύνουν τις διαβουλεύσεις.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο Τουσκ θα επιστρέψει από τις διαβουλεύσεις του για να πληροφορήσει τους 28 ότι οι αριθμοί για την υποψηφιότητα του Βέμπερ δεν βγαίνουν, αφού του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 178 από τις 751 έδρες του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι διαθέτουν πλέον 320 έδρες. Η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 376 ψήφοι.

Οι Φιλελεύθεροι, στους οποίους θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές της λίστας Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν διαφωνούν με την διαδικασία του Spitzenkandidat, για τον λόγο αυτόν δεν παρουσίασαν μοναδικό «κορυφαίο» υποψήφιο.

Η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ που συγκαταλέγεται στην λίστα των υποψηφίων του Alde έχει από χέρι μία αδυναμία: είναι Δανή. Προερχόμενη από μία χώρα που δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη θεωρείται από ευρωπαϊκούς κύκλους δύσκολο να γίνει αποδεκτή ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή ηγεσία κατά των καρτέλ από την θέση της επιτρόπου, η Βεστάγκερ έκανε εχθρούς της ορισμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ οι κατηγορίες κατά χωρών μελών για παράνομες επιδοτήσεις δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις της με ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το βέτο της στην συγχώνευση της γαλλικής Alsthom με την γερμανική Siemens μάλλον δεν ευχαρίστησε το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά το πρόστιμο μαμούθ που επέβαλε στην Apple καθόρισε τις εντυπώσεις.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανείς από τους υποψηφίους του δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία και ότι οι διαπραγματεύσεις θα στραφούν προς άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συναίνεση.

«Υπάρχουν ονόματα. Μπορεί άλλοι να εμφανισθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν που θα ήθελε τα τέσσερα ευρωπαϊκά κορυφαία πόστα να μοιραστούν στα ίσα: σε δύο γυναίκες και δύο άνδρες».

Πηγή: με πληροφορίες από τα Politico, Le Monde, Liberation

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΥΡΑ ΜΙΣΕΛ ΚΑΤΑ ΑΓΚΥΡΑΣ 04 Δεκ 2020 | 11:05

ΕΕ - Σαρλ Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι για κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Αγκυρας", ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 03 Δεκ 2020 | 07:50

Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν: Πέθανε από κορονοϊό ένας εμβληματικός πολιτικός και φίλος της Ελλάδας

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, ένας φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981.

02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥΣ 01 Δεκ 2020 | 14:58

FT: Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

Οι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι πιθανόν να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο αναφέρουν οι Financial Times

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 01 Δεκ 2020 | 13:59

Ζάεφ: Θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα

Ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα θα ενταχθούμε στην ΕΕ, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 30 Νοε 2020 | 13:34

Εκτίμηση Συρίγου: Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας θα είναι ήπιες - Δύο οι τάσεις στην ΕΕ

Οι δύο τάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. και το ενδεχόμενο για ήπια μέτρα κατά της Τουρκίας. Πώς περιέγραψε τις ισορροπίες ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Α. Συρίγος.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ 700 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ 27 Νοε 2020 | 17:56

Ντερ Λάιεν για κορονοϊό: Φως στο βάθος του τούνελ - Η ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της 2 δισ. δόσεις εμβολίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι με τα εμβόλια της ΕΕ μπορούν να εμβολιαστούν 700 εκατομμύρια άνθρωποι

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "IRINI", 27 Νοε 2020 | 14:48

"Υποπτο τουρκικό πλοίο" κινητοποιεί την Ευρώπη- Γιατί ο Ερντογάν αρνήθηκε τον έλεγχο από την γερμανική φρεγάτα

Ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2020 | 14:04

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή", σημειώνει ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

25 Νοε 2020 | 15:23

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Είναι επίσημο - Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις

AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 12:30

Φον ντερ Λάιεν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 25 Νοε 2020 | 11:22

Κοινή πρωτοβουλία Μητσοτάκη και τριών ηγετών της ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Τέσσερις ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης γραμμής απευθύνουν κοινό υπόμνημα με τις θέσεις τους για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προς την Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Νοε 2020 | 15:30

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της - Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Να αναγνωρίσει τα λάθη της η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Τουρκία, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου